ارگوتراپیست مهدی صابر

بهترین دکتر تشخیص اوتیسم در تهران

اختلالات یادگیری-ناتوانی یادگیری- دکتر مهدی صابر

سر فصل مطالب

جهت تماس با کلینیک کاردرمانی و گفتار درمانی جناب آقای دکتر صابر (کلینیک توانبخشی پایا در پاسداران ، کلینیک توانبخشی غرب تهران در سعادت آباد) باشماره 09029123536 تماس حاصل فرمایید.

بهترین مرکز درمان اختلال یادگیری دکتر صابر در شرق تهران- غرب تهران

جناب آقای دکتر صابر یکی از مدرسین دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با سابقه بالغ بر 15 سال به تشخیص و درمان کودکان با اختلال یادگیری در مرکز جامع اختلال یادگیری می پردازد. امکانات متفاوت بهرین مرکز اختلالات یادگیری شامل اتاق بهبود مهارت های شنیداری، اتاق تاریک پیشرفته، بخش سنسوری روم، بازی درمانی، بخش آموزش و تست های تخصصی هوش ، کاردرمانی ذهنی در مرکز اختلال یادگیری ،کاردرمانی حسی حرکتی و گفتار درمانی در اختلال یادگیری می باشد. با استفاده از تجهیزات تخصصی مرکز اختلال یادگیری در شرق تهران(پاسداران) ومرکز درمان اختلال یادگیری در غرب تهران(سعادت آباد) توانسته است بهترین نتایج درمانی را برای مراجعین محترم با اختلالاتی نظیر اختلال نوشتن، اختلال یادگیری ریاضی، اختلال خواندن، اختلال دیکته نویسی و… بدست آورد.

اختلال یادگیری چیست؟

اختلال یادگیری یکی از علل اصلی مشکلات شدید یادگیری تحصیلی به شمار می آیند. اختلالات یادگیری برخلاف سایر اختلالات عصب تحولی، اختلال یادگیری یک اختلال واحد با ماهیت و نشانگان مشخص نیست و شامل گروهی از مشکلات ناهمگون است که ویژگی های متفاوت برخاسته از عوامل زیستی، تهدیدهای محیطی و فقر محرک های محیطی دارند.

این اختلال  با پیشرفت  پژوهش های آموزش و پرورش و تغییرات اجتماعی  به صورت پویا در حال تغییر است. ناتوانی های یادگیری برخاسته از مشاهدات پزشکان و معلمانی است که به مطالعه و بررسی کودکان آسیب مغزی می پرداختند.

اختلال خاص در یادگیری

اصطلاح اختلالات خاص در یادگیری بر ناتوانی آن گروه از کودکان اشاره دارد که در یک یا چند فرایند روان شناختی پایه مربوط به درک زبان یا کاربرد آن، گفتاری یا نوشتاری، اختلال دارند. این اختلال ممکن است به صورت ناتوانی در گوش دادن، فکر کردن، صحبت کردن، خواندن، نوشتن، هجی کردن یا انجام دادن محاسبات ریاضی جلوه گر شود.

تاریخچه اختلالات یادگیری

اصطلاح اختلال یادگیری نخستین بار در سال 1963 مطرح شد. اگرچه اصطلاح ناتوانی‌ها  یا اختلالات یادگیری پس از پیشنهاد بلافاصله پذیرفته شد، ارائه تعریفی از ناتوانی‌های یادگیری کار آسانی نبود. در سال 1975 در قانون عمومی 142-94 یعنی قانون آموزش کلیه کودکان معلول تعریفی برای اختلال یادگیری ارائه شده است.

تاریخچه اختلالات یادگیری

اصطلاح اختلال یادگیری آن دسته از مشکلات یادگیری را که اساساً نتیجه معلولیت‌های دیداری، شنیداری یا حرکتی، عقب‌ماندگی ذهنی، اختلال هیجانی، یا وضع نامساعد محیطی، فرهنگی یا اقتصادی است در برنمی‌گیرد. اما در صورت عدم درمان موجب ایجاد مشکلات فراوانی در کودکان از قبیل مشکلات رفتاری می گردد.

دلایل بروز اختلال یادگیری

این اصطلاح عارضه هایی چون معلولیت های ادراکی، آسیب مغزی، اختلال جزئی کارکرد مغز، نارساخوانی و زبان پریشی رشدی را شامل می شود. شیوع اختلال در یادگیری را طبق گزارش کمیته ملی مشورتی کودکان ناتوان (معلول) از یک تا سه درصد کودکان مدرسه رو می دانند اما تخمین شیوع اختلالات یادگیری یکسان نیست؛ دامنۀ 1 تا30 درصد در پژوهشهای مختلف گزارش شده است.

انواع اختلال یادگیری

از آنجا که اختلال یادگیری  گستره ای از علایم را شامل می شود، علایم مختلف، انواع مختلف اختلال یادگیری را موجب می شود که به نوبه خود درمان متفاوتی را می طلبد. سه زیر گروه اختلالات یادگیری که در مرکز درمان اختلال یادگیری معرفی شده است عبارتند از:

  1. گروه با نقص آوایی که در مهارت های تحلیل واژه نقص دارند و مشکلات آوایی دارند.
  2. گروه نقص دیداری در حافظه بینایی و تمییز اطلاعات دیداری دارند.
  3. گروه سوم ترکیبی از نقص دیداری و آوایی دارند. گروه آوایی دو سوم و گروه نقص دیداری ده درصد کل اختلالات را تشکیل می دهند.

ملاکهای راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM-IV-TR) برای اختلالات یادگیری مستلزم آن است که بین میزان پیشرفت و بهره هوشی آنها تفاوت چشمگیری وجود داشته باشد و پیشرفت فرد در زمینه خواندن در مقایسه با اکثر کودکان هم سن وی به میزان چشمگیری ضعیف باشد. مطالعات پژوهشی سؤالاتی را در زمینه گنجاندن تفاوت پیشرفت و بهره هوشی در تعریف اختلال مطرح کرده است.

زیرا داده‌های موجود حاکی است که مثلاً اکثر کودکان دچار اختلال خواندن صرف‌ نظر از میزان بهره هوشی، نقایص مشابهی در زمینه مهارتهای پردازش آواشناختی دارند. متن بازنگری شده DSMIV در فصل اختلالات یادگیری 4 طبقه تشخیصی را گنجانده است:

  1. اختلال خواندن
  2. اختلال ریاضیات
  3. اختلال بیان نوشتاری
  4. اختلال یادگیری نامعین (NOS)

در پنجمین ویرایش راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی، طبقه اختلالات عصب- تحولی را مطرح کرده و این طبقه را شامل اختلالاتی می داند که رشد و تحول صحیح مغز یا دستگاه عصبی مرکزی در دوران رشد مختل می شود.

در این منبع اختلال یادگیری به اختلال یادگیری خاص تغییر نام داده است.و در طبقه اختلالات عصب -تحولی قرار گرفته . اختلال خواندن، نوشتن و ریاضی که قبلا به عنوان اختلال های مستقل و مجزا محسوب می شدند، اکنون در اختلال یادگیری خاص گنجانده شده اند.

1. نارساخوانی (اختلال خواندن)

اختلال خواندن تقریباً در 75 درصد کودکان و نوجوانان دچار اختلالات یادگیری دیده می‌شود. دانش‌آموزانی که در سایر زمینه‌های تحصیلی مشکلات یادگیری دارند، به احتمال زیاد دچار مشکلاتی در زمینه خواندن نیز هستند. اختلال خواندن چنین تعریف شده است.

حالتی که در آن پیشرفت خواندن پایین‌تر از حد موردانتظار برحسب سن، آموزش و هوش کودک است.

خواندن یکی از بخش‌های اصلی نظام یکپارچه زبان است که ارتباط نزدیکی با زبان‌ شفاهی و نوشتن دارد. ضعف در خواندن به مشکلات متعدد دیگری منتهی می‌شود.

فرصت‌های استخدام برای دانش‌آموزان دچار ناتوانی‌های یادگیری که در خواندن و در کل پیشرفت‌های تحصیلی ضعیف‌اند، کاهش می‌یابد.

عارضه مشهور به نارسا خوانی نوعی غیرمعمول از اختلال شدید در خواندن است که سال‌های زیادی است برای مجامع آموزشی و پزشکی به صورت معما درآمده است.

نارساخوانی یا اختلال خواندن را می توان به عنوان مشکل پایدار یادگیری خواندن و خودکار شدن آن در کودکانی دانست که دچار عقب ماندگی شدید یا نارسایی حسی نیستند ولی توانایی خواندن در آن ها به طور معناداری پایین تر از حد توانایی های آن ها در زمینه های دیگر است.

تعاریف متفاوتی در مورد نارساخوانی وجود دارد اما همه آنها نارساخوانی را به عنوان یک ناتوانی یادگیری یا اختلال عصب شناختی که تحول مهارت های خواندن را تحت تاثیر قرار می دهند، می دانند و در صدد تعریف دو نشانه کلیدی در تعریف نارساخوانی(اختلال خواندن) هستند.

نشانه های نارساخوانی- اختلال خواندن

  1. ناتوانی در خواندن یا اختلال خواندن و هجی کردن ضعیف که در مقایسه با توانایی های دیگر غیر قابل انتظار است.
  2. فقدان خودکاری و روانی خواندن و هجی کردن کلمات

بررسی‌های انجام شده نشان می‌دهد که تقریباً 50% افرادی که به عنوان نارساخوان شناسایی شده‌اند دارای نارسایی‌هایی در زمینه بصری – فضایی – حرکتی بوده و به سبب همین اختلالات در ترکیب و سازمان کلمات و جملات و درک علائم فضایی با مشکل مواجه هستند.

مشکلات پردازش اطلاعات بینایی به عنوان مسئله‌ای شایع در کودکان مبتلا به اختلالات یادگیری مطرح شده است. هافمن مشکلاتی را در زمینه یکپارچگی دوطرفه (46%) جهت‌یابی (74%) تمییز دیداری (50%) و یکپارچگی بینایی حرکتی (81%) در کودکان اختلال یادگیری مشاهده نمود. در بهترین مرکز درمان اختلال یادگیری تهران به تقویت و اصلاح تک تک موارد فوق پرداخته می شود.

2. اختلال دیکته نویسی یا املا نویسی (نارسانویسی)

بیان نوشتاری پیچیده‌ترین مهارت‌ مورد نیاز برای انتقال درک زبانی و بیان افکار و عقاید محسوب می‌شود.

مهارت‌های نگارش در اکثر کودکان با خواندن همبستگی دارند، اما در برخی کودکان فهم خواندن فراتر از توانایی‌ آنها برای بیان افکار پیچیده است.

در برخی موارد بیان نوشتاری شاخص حساسی از نقائص ظریفتر و درعین حال مختل کننده کاربرد زبان است که معمولاً در آزمونهای استاندارد خواندن و زبان‌ شناسایی نمی‌شود.

نوشتن پیشرفته‌ترین و پیچیده‌ترین دستاورد نظام زبان است. در سلسله مراتب تحول زبان نیز نوشتن آخر از همه فراگرفته می‌شود، هرچند در برنامه درسی کودکان ترغیب می‌شوند حتی قبل از یادگیری خواندن بنویسند.

از طریق نوشتن است که یادگیری‌ها و تجربه‌های پیشین‌ حاصل از گوش دادن، سخن گفتن و خواندن منسجم می‌شود. تبحر در زبان نوشتاری مستلزم داشتن مهارت‌های پایه‌ای کافی در زبان شفاهی و بسیاری از قابلیت‌های دیگر است.

توانایی نوشتن شامل چه چیزهایی است؟

توانایی نوشتن شامل دست خط، هجی کردن و حروف چینی است. در مراحل اولیه، نوشتن شامل تحریر و نسخه برداری از حروف و اشکال است. همچنان که کودک رشد می کند، دست خط، خودکارتر می شود.

حوزه های مغزی که سیستم های فضایی- دیداری و حرکتی را کنترل می کنند، رشدشان در این محدوده زمانی کامل می شود. هجی کردن یک قسمت مهمی از یادگیری به منظور نوشتن است و به طور کلی برآن در مرحله اولیه تاکید می شود.

شبیه دیگر مهارتها، هجی کردن نیز از عملی پر زحمت به عملی خودکار سیر می کند تا جایی که کودک درباره صدای هر یک از حروف، نیازی به فکر کردن ندارد.

در مرکز درمان اختلال یادگیری برای کودکان دارای مشکلات خواندن، انتقال به سمت خودکار شدن، مشکل تر است که خود این مسئله بر توانایی کودک جهت تولید سریع نوشتن، اثر منفی دارد. یکی از مسائلی که برای کودکان دارای مشکلات یادگیری وجود دارد، این است که این کودکان در فرایند صوت شناسی، برهجی نمودن، بیشتر از الگوی حافظه کلمه خودکار تکیه می کنند.

بدین ترتیب بسیاری از کودکان دارای مشکل خواندن، با مشکلات قابل توجهی در زبان نوشتاری برخورد می کنند. این مشکلات مانند ارائه غلط املایی به طور متناوب و همچنین در بسیاری از موارد، هجی نموذن کلمه با کسری های آوایی، تا بزرگسالی ادامه می یابد.

نوشتارپریشی یا اختلال نوشتن یکی از انواع اختلال های یادگیری است که در این اختلال، مهارت های نوشتن بسیار ضعیف تر از آن هستند که از سن تقویمی، ضریب هوشی و سطح آموزش کودک انتظار می رود.

براساس پنجمین نسخه راهنمای تشخیصی و آماری اختلال های روانی این کودکان نمی توانند به راحتی بنویسند و در نوشتن مطالب مرتکب خطاهای نوشتاری،خطاهای دستوری، نقطه گذاری، وضوح و سازمان بندی انشاء و بد خطی هستند.

انواع اختلال نوشتناختلال یادگیری

نوشتار پریشی خوانش پریشانه( اختلال نوشتن ناشی از نارساخوانی)

کودک نارساخوان است، مخصوصا وقتی متن دشوار است و مشکل نوشتن از مشکل خواندن سرچشمه می گیرد.

اختلال نوشتن حرکتی

مهارتهای حرکتی ظریف مشکل دارد و سرعت انگشتان غیر عادی است.

اختلال نوشتن فضایی

در این نوع نوشتار پریشی حرکات ظریف نسبتا خوب است. ولی مشکل در گم کردن خط، وارونه نویسی و جهت نوشتن وجود دارد که از نقص در ادراک فضایی نشات می گیرد.

در درمان اختلال نوشتن در  بهترین مرکز درمان اختلال یادگیری ابتدا باید بررسی شود که کودک مبتلا به کدام نوع از اختلال نوشتن می باشد .در مرحله دوم جهت درمان اختلال نوشتن باید از تست های تشخیصی ادراک فضایی و مهارت های ریز انگشتی استفاده نمود و پس از تشخیص درست مشکلات نوشتن به درمان اختلال نوشتن به صورت تخصصی اقدام نمود. اطلاعات بیشتر را در زمینه درمان اختلال نوشتن می توانید از لینک زیر بدست آورید.

درمان اختلال نوشتن و پیش نیازهای آن

3. اختلال ریاضی

کودکان دچار اختلال ریاضی  در یادگیری و یادآوری اعداد مشکل دارند، نمی‌توانند واقعیات پایه مربوط به اعداد را به خاطر بسپارند و در محاسبه کند و غیردقیق هستند.

انواع اختلال یادگیری ریاضی

در اختلال ریاضیات نقایص در چهار گروه مهارتها شناسایی شده است:

  1. مهارتهای زبانی و درک اصطلاحات ریاضی
  2. مهارت‌های ادراکی
  3. مهارتهای ریاضی (جمع و تفریق)
  4. مهارتهای توجهی (کپی کردن اشکال).

به بیانی دیگر ناتوانی های یادگیری ریاضی اصطلاحی برای گستره وسیعی از ناتوانی های دیرپا در حوزه ریاضیات است.با وجود اینکه شیوع اختلال یادگیری ریاضی را در دبستان 5-8 درصد برآورد کرده اند.

مشکلات یادگیری کودکان در زمینه ریاضیات در مقایسه با سایر زمینه های اختلالات یادگیری کمتر مورد تحقیق و بررسی قرار گرفته است.

همانند سایر اختلالات یادگیری، طبقه بندی های مختلفی از اختلال ریاضی وجود دارد. مرکز ملی ناتوانی های آمریکا، اختلال ریاضی را به دو نوع کمی و کیفی تقسیم می کند.

اختلال ریاضی کیفی

در اختلال ریاضی کیفی، مشکلات ناشی از اختلال در درک و دریافت آموزش یا ناتوانی در تسلط بر مهارت های ضروری یک عملیات است.

اختلال ریاضی کمی

در اختلال ریاضی کمی، نقص عمده در مهارت های محاسبه ای و شمارشی است.به طور خلاصه این کودکان دارای ویژگی هایی هستند

علام اختلال ریاضی کمی
  •  نقص در ارتباطات و روابط فضایی.
  • مشکلات ادراک بینایی و بینایی- حرکتی.
  • حس ضعیف در مورد تصویر بدنی.
  • درک ضعیف زمانی و جهت گیری.
  • مشکلات زبان شفاهی و مشکلات خواندن.
  • وجود حافظه ضعیف و نقص در راهبردهای یادگیری و گسترش اضطراب ریاضی از ویژگی های دیگر این کودکان است.
  • مهارت های ریاضی یکی از مهارت های اساسی در بیشتر جوامع است و نه تنها در زندگی فردی مهم هستند بلکه در زندگی تحصیلی و سلامت نیز اثرگذار است.

جهت درمان اختلال یادگیری ریاضی کلینیک های تحت نظر دکتر صابر( بهترین مرکز درمان اختلال یادگیری در سعادت آباد) با بهره گیری از تیم تخصصی آموزشی و توانبخشی به درمان اختلال یادگیری ریاضی می پردازد. جهت درمان اختلال یادگیری ریاضی از درمان های تخصصی نظیر پرورش ادراک فضایی، تقویت سرعت پردازش و تجسم فضایی استفاده می شود.

اختلال حساب تحولی

در بسیاری از کشورها حدود۶-۵ درصد کودکان، یک نقص در تحول طبیعی توانایی های عددی دارند که به عنوان اختلال حساب تحولی نامیده می‌شود. بین اختلال حساب تحولی و ناتوانی یادگیری ریاضی تفاوت وجود دارد.

تفاوت اختلال حساب تحولی و ناتوانی یادگیری

با وجود اینکه هر دو نقص در یادگیری ریاضی دارند، ولیکن اختلال محاسباتی تحولی یک نقص محوری در توانایی های عددی مانند مشکل در پردازش کمیت ها است.

در مقابل ناتوانی یادگیری ریاضی در نتیجه چندین نقص شناختی عمومی اعم از نقص حافظه فعال، پردازش های دیداری فضایی و توجه است. اختلال حساب تحولی وابسته به سن و پایه تحصیلی است .

دانش آموزان پایه اول مشکل در یادآوری اصول اولیه محاسبه و تمرین های محاسباتی دارند که بیانگر خامی مهارت‌های شمردن است.

این کودکان، در سنین۱۰-۹ سالگی، در توانایی شمردن مهارت پیدا کرده اند و می‌تواند شکل نوشتاری عدد را با کمیت مربوطه انطباق دهند، مفاهیم بیشتر، کمتر، مساوی درک کنند و عدد را در یک الگوی مرتب از کوچک به بزرگ و برعکس بچینند.

با این وجود، نقص در یاد آوری اطلاعات آموخته شده قبلی دارند. مثلاً راه‌ حل‌هایی برای عملیات عددی مثل ۹ – ۱۳ یا ۶×۳ ندارند واز راهبردهای غیر موثر برای این عملیات استفاده میشود.

اصطلاحات دیگری که برای این اختلال به کار رفته‌اند عبارتند از: سندرم گرشتمن، اختلال مادرزادی حساب و محاسبه پریشی یا اختلال حساب مربوط به رشد.پیش نیازهای اولیه ریاضیات شامل فهم تناظر یک به یک، طبقه‌بندی، ردیف کردن و نگه‌داری ذهنی است.

اختلال یادگیری

مبانی عصب شناختی در اختلالات یادگیری

واژه آسیب خفیف مغزی برای افرادی که نقص آنها اثرات خفیف روی عملکرد یادگیری آنها دارد، مناسب است. علاوه بر آن واژه های آسیب و اختلال مغزی برای بسیاری از افراد و والدین به نوعی برچسب زننده بود.

از این رو واژه (اختلالات یادگیری) پیشنهاد شد. این واژه سریعاً توسط والدین و مراکز خدمات آموزشی ویژه مورد استقبال قرار گرفت کویک اختلالات یادگیری را با یک رویکرد روانشناسی زبان مورد بررسی قرار داد و بیان نمود که نقایص خواص زیربنایی در عملکرد سیستم عصبی مرکزی موجب نقص در فرایند های عصب روان شناختی شده که به صورت اختلالات یادگیری نمایان می گردد.

مرکز تشخیص اختلال یادگیری خوب در تهران

پس از رویکرد عصب شناختی مدل‌های دیگری برای شناخت و درمان اختلالات یادگیری مطرح شد. از منظر شناختی فراگیران به عنوان هدایت کننده های یادگیری خود با تمرکز روی موضوعات مهارت هایی که برای آنها ارزشمند است عمل می کنند و از راه بردهای فعال برای یادگیری اطلاعات استفاده می کنند.

تشخیص اختلالات یادگیری

از زمانی که اولین گزارش های پزشکی، اختلال یادگیری را در یک فرد نارساخوان توصیف نمودن، اختلال یادگیری برخاسته از سیستم عصبی مرکزی و به طور دقیق تر به عنوان آسیب بخشی از مخچه در نظر گرفت گرفته شد.

در طول ۴۰ سال گذشته مطالعات شواهدی از نقش عوامل ژنتیکی در اختلالات یادگیری فراهم نموده است. شیوع خانوادگی مشکلات خواندن و و هجی کردن در دوقلوهای همسان و غیرهمسان نشان داده شده است و همچنین تحلیل کروموزومی اعضای خانواده شواهدی مشابه در اختیار قرار داده است.

همبودی اختلال خواندن در دوقلوهای همسان بیشتر از دوقلوهای ناهمسان است که این یافته به دلیل اشتراک صد در صدی ذخایر ژنتیکی در نوع همسان و اشتراک ۵۰ درصدی ذخایر ژنتیکی در نوع ناهمسان است. کودکان دارای ناتوانی یادگیری اطلاعات را به شکل متفاوتی از آن هایی که فاقد این مشکل هستند پردازش می کنند

 

همه گیرشناسی در اختلالات یادگیری

از آنجایی که تعیین نرخ  شروع یک اختلال نیازمند یک تعریف مشخص است و هنوز تعریف مشخصی از اختلال ارائه نشده است نرخ شروع نیز مهم است. شیوع اختلالات یادگیری از یک الی سی درصد در سنین مدرسه گزارش شده است. این تفاوت زیاد در نرخ شروع به دلیل تفاوت در سخت گیری شاخص های تعیین کننده است.

بعضی از مطالعات شیوع انواع مختلف اختلال را بر اساس درصد این گونه گزارش کرده‌اند مشکلات محاسباتی۱۸-۱۵ درصد نارساخوانی۱۷/۵-۷ پنجمین راهنمای تشخیصی و آماری اختلال های روانی به صورت کلی شیوعی بین۱۵-۵ درصد را در کودکان سنین مدرسه در تمامی زبان ها گزارش نموده است.

اختلالات خواندن شایع ترین مشکل یادگیری مدرسه بوده که برای ۸۰ درصد کودکان دارای ناتوانی یادگیری شناسایی شده است میزان بروز در مردان نسبت به زنان ۴ به ۱ است چنین به نظر می‌رسد که شیوع اختلال زبان نوشتاری به طور تقریبی ۴ درصد و یا حتی ممکن است بالای ۱۷ درصد باشد مشکلات نوشتاری در حدود سن ۱۰ سالگی افزایش می یابد یعنی زمانی که در برنامه آموزشی مدرسه ابتدایی بر نوشتن تاکید بیشتری می‌شود و تا دبیرستان و ورود به دانشگاه ادامه می‌یابد.

سبب شناسی در اختلالات یادگیری

قبل از اینکه هر فردی چه کوچک و چه بزرگ بتواند برای مشکلات خواندن ارزیابی شود رد شدن وجود هر نوع نارسایی های حسی اولیه مهم است. اجرای آزمون های بینایی و شنوایی باید بر هر ارزیابی رایج دیگری مقدم باشد.

به همین نحو مهم آن است که ارزیابی شایستگی آموزش در خواندن قبل از ارزیابی ناتوانی یادگیری باشد. گرفتن یک پیشینه خانوادگی و رشدی کامل ضروری است.

تولد و دوران جنینی مهم هستند چرا که اثرات طولانی مدت آسیب مغزی می تواند شامل ایجاد اختلالات یادگیری از متوسط به عمیق همراه با/ یا بدون تاخیرات رشدی گردد. پیچیدگی و سختی تولد در میان کودکان دارای ناتوانی یادگیری در مقایسه با انواع همتاهای با تحول طبیعی، بیشتر است.

دوران قبل از تولد قرار گرفتن در معرض الکل و سایر داروها مانند کوکائین با مشکللات یادگیری و توجه اما نه به طور خاص در امر خواندن، مرتبط است. پس از تولد نیز عفونت گوش داخلی می‌تواند از عوامل خطر زا باشد.

همبودی در اختلالات یادگیری

اختلال یادگیری با دیگر تشخیص ها از جمله اختلال نقص توجه – بیش فعالی، اضطراب و افسردگی هم بود می شوند از طرفی اختلال نقص توجه – بیش فعالی با مشکلات ریاضیات زبان نوشتاری و ناتوانی های یادگیری هیجانی اجتماعی هم رخ داد است.

زمانی که اختلال نقص توجه – بیش فعالی با اختلال یادگیری هم رخ داد می شود، پیامد آن برای چنین کودکانی برجسته تر است و ممکن است در مشکلات بعدی که خارج از حیطه تحصیلی است، بروز یابد. زمانی که یک اختلال درونی با یک مشکل یادگیری هم رخداد می شود، کودک در بهره‌گیری از مداخلات مناسب مشکل پیدا می کند.

کودکانی که در هر دو مهارت خواندن و ریاضیات مشکل یادگیری داشتن، ناسازگاری بیشتری در میزان نابهنجاری، افسردگی، احساس نابسندگی، ناسازگاری بالینی، ناسازگاری شخصی و نشانگان هیجانی با همتایان در گروه با تحول طبیعی از خود نشان دادند.

علاوه بر این کودکانی که مشکلات تحصیلی در بیش از یک موضوع دارند، اختلال برجسته تری نسبت به کودکانی که فقط در یک موضوع ناتوانی یادگیری دارند، از خود نشان می دهند.

این یافته ها حاکی از آن است که کودکان دارای مشکلات چندگانه، بیشتر مشکل یادگیری داشته و در مشکلات مربوط به رشد هیجانی که ممکن است با یادگیری مداخله بیشتری داشته باشد، آسیب پذیرترند

اختلال در حرکات درشت و ظریف مسئله دیگر کودکان مبتلا به اختلالات یادگیری می باشد که در پژوهش های بسیاری مورد بررسی قرار گرفته است. کودکان اختلالات یادگیری با یکپارچگی بینایی حرکتی ضعیف، دارای مشکلاتی در انجام فعالیت‌های ظریف هستند.

باتوجه به موارد ذکرشده به نظر می‌رسد نواقصی در سه مؤلفه یکپارچگی بینایی – حرکتی، مهارت‌های حرکتی ظریف و ادراک بینایی در کودکان اختلالات یادگیری به چشم می‌خورد.

مشکلات هماهنگی حرکتی، عدم توانایی در دست کاری موفق اشیاء، مهارت های ضعیف حرکتی ظریف مانند عدم توانایی قیچی کردن متناسب با سن کودک، اختلال در ترسیم و نقاشی خلاق، درک بینایی پایین تر از سن و مهارت های خود یاری ضعیف مانند مشکل در انجام کارهای شخصی مثل لباس پوشیدن مستقل، غذا خوردن مستقل و… در این کودکان دیده می شود.

خدمات کاردرمانی کودکان و کاردرمانی در منزل مرکز درمان اختلال یادگیری میتواند در اصلاح مشکلات ادراک بینایی، تقویت مهارتهای ظریف و مهارت های نوشتاری همچنین یکپارچگی بینایی و حرکتی و مهارت های هماهنگی حرکتی درشت و ظریف موثر باشد. گفتاردرمانی کودکان مرکز درمان اختلالات یادگیری در تقویت مهارت های گوش دادن، فکر کردن، صحبت کردن، خواندن، هجی کردن و مهارت های درک مطلب به کودکان اختلالات یادگیری کمک می کند. اگر توانایی آمدن به کلینیک را ندارید یا به هر علتی نیاز به ارائه خدمات توانبخشی را در منزل دارید. می توانید از خدمات گفتار درمانی در منزل استفاده نمایید.

کلینیک توانبخشی غرب تهران
اتاق تاریک

مکانیسم انعطاف پذیری عصبی در یادگیری

محققان بر این عقیده اند که فرآیندهای یادگیری و حافظه باعث تغییرات ساختاری و عملکردی در نورون های مغز می گردد. چنین تغییراتی در سیستم عصبی به عنان انعطاف پذیری عصبی(شکل پذیری عصبی) شناخته می شود که نشان دهنده ظرفیت و توانایی تغییر پذیری سیستم عصبی در پاسخ به اطلاعات و تجربه های جدید است.

بنابر این یادگیری (کسب اطلاعات جدید یا تغییرات رفتاری از طریق تجربه) در اثر تغییر در مدارهای مغزی ایجاد می گردد.

بررسی ها و مطالعات نشان می دهند که به هنگام یادگیری، تغییراتی در زیست شیمیایی مغز ایجاد می شود. این تغییرات ممکن است در ارتباط با برخی از پروتئین ها، مولکول های ریبونوکلئیک اسید، یون های کلسیم و پتاسیم، گیرنده های سیناپسی و غیره باشند.

نظریه های شناختی مورد استفاده در مرکز درمان اختلالات یادگیری:

نظریه واج شناختی: نظریه واج شناختی بیان می‌کند که افراد دارای نارساخوانی اختلال در دستکاری صدا دارند که بر حافظه شنوایی بازیابی کلمه و مهارت‌های تناظر بین صدا هنگام پردازش گفتار تاثیر می‌گذارد.

با توجه به این واقعیت که یادگیری خواندن یک نظام الفبایی نیازمند یادگیری پیوسته نویسه _ واج، پیوستگی بین حروف و صداهای تشکیل دهنده گفتار است. اگر این صداها به طور ضعیفی بازنمایی، ذخیره سازی یا بازیابی شوند خواندن الفبای ضعیف خواهد بود.

نظریه پردازش شنیداری سریع: نظریه پردازش شنیداری سریع مشکلات ادراک گفتار پردازش واژه شناسی و آگاهی واج شناسی کودکان نارساخوان را با آسیب پردازش شنیداری سطح پایین‌تر شرح می‌دهد.

بر این اساس کودکان نارساخوان در ادراک محرک های شنیداری کوتاه و توالی های سریع مشکل دارند این مشکل مربوط به محرک های شنیداری کلامی و غیرکلامی است و به نظر می رسد اثر زیادی روی ادراک هجاهای دارای پایان صامت دارد.

نظریه مخچه ای

بر اساس نظریه مخچه ای آسیب خفیف سبب نارسایی یادگیری می‌شود. مخچه  وظیفه کنترل حرکتی بیان گفتار را برعهده دارد و به

همین خاطر نظریه مخچه ای بیان می دارد که مشکلات موجود در عملکرد بیانی سبب نقایص پردازش واژه شناختی و در

نتیجه نارساخوانی می‌ شود. مخچه  به خودکار شدن رفتار های آموخته شده از جمله یادگیری رابطه نویسه و واج  در هنگام

خواندن متن کمک می کند با این حال اختلال در مخچه  علت اصلی اختلال خواندن و نوشتن نیست و بایستی مطالعات

بیشتری در این زمینه انجام گیرد.

اختلالات یادگیری و ناتوانی یادگیری
اختلالات یادگیری

نظریه نقص توانایی هایی فضایی :

این نظریه نقص شناختی اصلی در دانش آموزان با اختلال ریاضی و خواندن را مشکلات ادراک دیداری – فضایی می داند

توانایی دیداری فضایی به توانایی گفته می شود که بر اساس آن، اطلاعات فضایی، مستقیماً از طرح‌های موجود در شبکیه

چشم و نقشه های فضایی – دیداری قشری که حاصل عملکرد ۲۰ ناحیه قشری مجزا هستند استخراج می‌ شوند. مرتبط بودن

ریاضیات توانایی فضایی ممکن است بر اساس فرایندهای اساسی مشترک بین این دو باشند. توانایی های فضایی در فرایند

خواندن به ویژه در مواردی که چرخش فضایی حرف یا کلمه موجب تغییرات واجی و یا معنایی می شود بسیار مهم است. به

این عنوان مثال :

ص و ض و برو و نرو که درک موقعیت فضایی نقطه در آن مهم است.

نظریه مگنوسلولار:

نظریه آسیب دیداری، نارسایی پردازش حروف لغات در یک متن را دلیل نارساخوانی می داند. نظریه دیداری، نقص واج شناسی را رد نمی‌ کند، اما بر نقص دیداری مشکلات خواندن، حداقل در بعضی از نارساخوان ها تاکید می‌ کند.

نظام دیداری به دو مسیر متمایز که نقش ها و ویژگی های متفاوتی دارند تقسیم می شوند:

مسیرهای مگنوسلولار و پاروسلولار و نارسایی نظام دیداری مربوط به همین مسیرها است. این نظریه فرض می کند که مسیر مگنوسلولی به طور انتخابی در افراد نارساخوان مختل می‌شود و موجب نقص در پردازش دیداری می‌ شود نظریه مگنوسلولار در صدد است تا نظریات مخچه ای ، واج شناختی، پردازش سریع خودکار و دیداری را با یکدیگر ادغام کند، در واقع در تلاش برای متحد کردن نظریه مخچه ای، نظریه واجی، تئوری پردازش شنوایی سریع و نظریه دیداری است.

این نظریه پیشنهاد می‌دهد که اختلال در عملکرد مگنوسلولار تنها محدود به مسیرهای دیداری نمی شود بلکه مرتبط با حوزه شنوایی و لامسه نیز هست.

درمان اختلالات یادگیری- درمان اختلال یادگیری

درمان کودکان اختلال یادگیری از حیطه های مختلف مورد بررسی قرار گرفته است. برای درمان موفق نیاز به ادغام روش های مختلف کاردرمانی، روانشناسی و گفتاردرمانی در این کودکان می باشد. روش های آموزش بالینی مبتنی بر توانایی های دانش آموز در جهت آموزش تکمیلی در مدرسه و منزل توصیه می شود.

بهترین مرکز درمان اختلالات یادگیری در تهران که تحت نظارت جناب آقای دکتر صابر می باشد شامل کلینیک توانبخشی غرب تهران واقع در سعادت آباد (کاردرمانی در غرب تهران- گفتاردرمانی در غرب تهران) وکلینیک توانبخشی پایا واقع در پاسداران( کاردرمانی در شرق تهران- گفتاردرمانی در شرق تهران) می باشد. به صورت تخصصی به درمان اختلالات یادگیری در تهران می پردازد.

مراکز اختلالات یادگیری تحت نظر جناب آقای دکتر صابر

گفتار درمانی و کاردرمانی دکتر صابر غرب تهران

گفتار درمانی و کاردرمانی دکتر صابر شرق تهران

گفتاردرمانی و کاردرمانی دکتر صابر شمال تهران

درمان اختلال دیکته نویسی- درمان اختلال املا نویسی- درمان اختلال نوشتن

اختلال دیکته نویسی( اختلال نوشتن) به علل مختلف می تواند ایجاد شود. یکی از عوامل ایجاد اختلال نوشتن مربوط به ضعف در حرکات ظریف دستی، ضعف در قدرت عضلات دست، نحوه غلط گرفتن مداد و مشکلات هماهنگی چشم ودست می باشد. که اختلال دیکته نویسی ( املا نویسی) را ایجاد می کند. به همین سبب در بهترین مرکز درمان اختلال یادگیری در تهران در واقع کلینیک توانبخشی غرب تهران( کاردرمانی در غرب تهران- گفتار درمانی در غرب تهران) و کلینیک توانبخشی پایا( کاردرمانی در شرق تهران- گفتار درمانی در شرق تهران) به صورت تخصصی به درمان اختلال نوشتن( درمان اختلال دیکته نویسی) در حیطه بهبود مهارت های دستی که مربوط به اختلال املا نویسی است، پرداخته می شود.

یکی دیگر از عوامل اختلال دیکته نویسی مربوط به قدرت شنیداری مانند تحلیل شنیداری، توجه شنیداری، تمییز شنیداری، درک مطلب شنیداری، حافظه شنیداری و…. می باشد. لذا مرکز گفتاردرمانی در شرق تهران و گفتار درمانی در غرب تهران با ایجاد بخش تخصصی اتاق شنیداری، به درمان اختلال نوشتن( درمان اختلال املا نویسی) برای اولین بار در ایران به صورت تخصصی در بهترین مرکز تشخیص اختلال یادگیری پرداخته است. از موارد دیگر در ایجاد اختلال دیکته نویسی( اختلال نوشتن) مهارت های دیداری مانند حافظه بینایی، توجه دیداری، ادراک بینایی و… می باشد که در به یاد آوردن فرم کلمه بسیار تاثیر گذار است. به همین دلیل در بهترین مرکز درمان اختلالات یادگیری در کودکان، کاردرمانی در غرب تهران و کاردرمانی در شرق تهران  در بخش اتاق تاریک به درمان اختلال نوشتن در کودکان در حیطه ادراک بینایی می پردازد.همچنین در درمان اختلال نوشتن کودکان روانشناسان در زمینه آموزشی و تحصیلی می توانند با ایجاد راهکارهای درمانی مختلف در زمینه درمان اختلال یادگیری به آموزش تحصیلی تخصصی کودکان با اختلال نوشتن( اختلال املا نویسی) بپردازند.

به طور کل در بهترین مرکز اختلال یادگیری در تهران، با توجه به علایم اختلال یادگیری که در کودک شما که با استفاده از تست های مختلف تشخیصی مانند تست هوش و …. مشخص می گردد به درمان اختلال یادگیری به صورت تخصصی در حیطه های مختلف درمانی متمرکز است.

اختلالات یادگیری

درمان اختلال خواندن- درمان نارساخوانی

در بهترین مرکز اختلال یادگیری در تهران پس از بررسی علایم اختلال یادگیری و مشخص شدن اختلال در خواندن، به درمان اختلالات یادگیری به صورت ویژه پرداخته می شود. یکی از علایم تاثیر گذار در کند خوانی و نارساخوانی کودکان با اختلال خواندن، سرعت پردازش پایین ذهنی در این کودکان می باشد. لذا در کاردرمانی در غرب تهران و کاردرمانی در شرق تهران در بخش سنسوری روم به افزایش سرعت پردازش بینایی، شنیداری و حرکتی با استفاده از تجهیزات الکترونیکی و به روز دنیا پرداخته می شود. در این قسمت با بالا رفتن سرعت عمل کودک به صورت کلی باعث درمان اختلال خواندن در بهترین مرکز درمان اختلالات یادگیری می شود.

از دیگر عوامل موثر در اختلال خواندن که در مرکز اختلال یادگیری مورد توجه قرار می گیرد، مهارت های ادراک بینایی مانند جدایی شکل از زمینه، ثبات شکل، روابط فضایی، اکمال بینایی و…. می باشد که در بخش تخصصی اتاق تاریک مراکز کاردرمانی غرب و کاردرمانی شرق به درمان اختلال خواندن در زمینه بینایی پرداخته می شود. از دیگر امکانات مرکز توانبخشی اختلالات یادگیری وجود روانشناسان مجرب در حیطه درمان اختلال نوشتن جهت آموزش نحوه صحیح خواندن و تند خوانی در اختلالات یادگیری و به طور کل درمان اختلال خواندن به صورت تخصصی در گفتار درمانی غرب تهران و گفتار درمانی شرق تهران می باشد.

درمان اختلال ریاضی – درمان اختلال یادگیری ریاضی

در بهترین مرکز درمان اختلالات یادگیری در تهران پس از بررسی های انجام شده توسط جناب آقای دکتر صابر و ارزیابی علایم اختلال یادگیری و مشخص شدن نوع اختلالات یادگیری در کودک شما به درمان اختلالات یادگیری پرداخته می شود. طی بررسی های انجام شده مشخص گردید که در کودکان  clumsy  (هماهنگی حرکتی پایین) احتمال اختلال یادگیری ریاضی به طور چشمگیری افزایش می یابد لذا مشکلات حسی حرکتی یکی از عوامل تاثیرگذار در  اختلال ریاضی می باشد به همین سبب کاردرمانی در غرب تهران و کاردرمانی در شرق تهران در بخش درکی حرکتی به صورت ویژه به بهبود مهارتهای هماهنگی دو طرفه، هماهنگی چشم و دست، هماهنگی چشم و پا، هماهنگی حرکتی و کلامی به صورت همزمان و… پرداخته می شود.

از عوامل دیگر تعیین کننده در زمینه اختلال یادگیری ریاضی، تجسم فضایی، روابط فضایی، پردازش ذهنی و حافظه فعال می باشد، کاردرمانی غرب تهران و کاردرمانی شرق تهران در بخش کاردرمانی ذهنی به صورت اختصاصی بر روی آن تمرکز نموده است. همچنین درمانگران متخصص در درمان اختلالات یادگیری نیز با تمرکز روی مفاهیم پایه ریاضی یعنی، مفهوم عدد، مفهوم قبل و بعد، اندازه و…. به درمان اختلال یادگیری ریاضی می پردازند.

مشکلات زبان شفاهی در کودکان اختلال یادگیری

در این قسمت به بررسی مشکلات مربوط به زبان شفاهی در کودکان اختلال یادگیری می‌پردازیم: نا آگاهی واجی،کندی در نامگذاری: مشکل واژه یابی،اختلالات زبانی

مشکلات زبانی در اختلالات یادگیری

ناآگاهی واجی در کودکان با اختلالات یادگیری

آگاهی واجی تشخیص این مسئله است که واژه از عناصر صوتی یا واج ها ت می‌شود که صداهای گفتاری را نشان می‌دهند. واج ها واحد های انتزاعی زبان اند حتی انتزاعی تر از واژه یا هجا.یادگیری فکر کردن به صداهای واجی زبان مشکل‌تر از یادگیری فهم و کاربرد زبان است. بسیاری از کودکانی که در یادگیری خواندن دچار مشکل اند نسبت به صداهای واجی زبان و واژه ها حساس نیستند. نه در پردازش واژگانی علت بسیاری از مشکلات مربوط به خواندن و املا ست.

افرادی که شروع به خواندن می کنند به شرطی موفق به این کار می‌شوند که دانش فراتر از تمایز بین واژه‌هایی مثل گرد و کَرد داشته باشند و بتوانند فراتر از حفظ این لغات در حافظی خویش کاری با آنها انجام دهند. آنها همچنین باید از صداهای واجی موجود در این کلمات آگاهی داشته باشند تا بتوانند اهمیت تک صوت واجی را چه واژه های گرد و کَرد را از هم متمایز می‌کند در یابند. دانش آموزانی که در تشخیص واجی ضعیف اند نمی توانند تعداد صداهای کلمه های نظیر گرد را مشخص کنند.اگر کودکی نتواند به عناصر صوتی زبان فکر کند و قادر نباشد صداهای موجود در واژه ها را بفهمد نظام الفبایی برای او همیشه به صورت یک معما باقی خواهد ماند.

آگاهی واجی در کودکان اختلال یادگیری به تدریج ظاهر می شود. مطالعات پژوهشی که مستلزم شمردن تعداد واژه های کلمات مشابه تک سیلابی است نشان دهنده الگوهای رشدی زیر است.

هیچ کودکی در چهار سالگی نمی تواند واژه ها را بشمارد ولی نیمی از این کودکان قادر به شمارش هجاها هستند. در پنج سالگی ۲۰ درصد کودکان می توانند واج های موجود در واژه ها را بشمارند و نیمی از آنها موفق به شمارش هجاها می‌شوند. در پایان کلاس اول ابتدایی ۷۰ درصد کودکان ۶ ساله می توانند واج ها را بشمارند ۹۰ درصد آنها می‌توانند هجاها را بشمارند.بیشتر کودکان دچار اختلالات یادگیری که در خواندن مشکل دارند،این توانایی های نظام صوتی را کسب نکرده اند.

آگاهی واجی به دانش آموز اجازه می دهد که وارد نظام الفبایی شود. انگلیسی نوشتاری نیز نظامی الفبای است.با حروف الفبا صداهای گفتار در قالب نوشتار بازنمایی می شود. (زبان‌های انگلیسی آمریکایی،انگلیسی بریتانیایی،سوئدی،اسپانیایی،فرانسوی و ایتالیایی بین ناآگاهی واجی و ضعف در خواندن ارتباطی وجود دارد. تدریس به دانش آموزان دچار اختلالات یادگیری شامل موارد زیر است:

مهارت آگاهی واجی را می‌توان به کودکان آموخت. برادلی و برایانت ۱۹۸۵) ) دریافتند دانش‌آموزان اختلال یادگیری که آگاهی واجی را آموخته بودند در خواندن و دیکته از گروه گواه،که آموزش‌های دیگری دریافت کرده بودند موفق تر بودند.

اختلال یادگیری در کودکان

معلم ها باید هرچه سریعتر به کودکان کمک کنند تا آگاهی لازم را نسبت به صداهای گفتاری به دست آورند. شعرهای کودکستانی، ترجیع بندها و بازی با کلمات به کودکان کمک می‌کند تا ساختار بخشی را نخست در واژه ها،بعد در هجا ها و سرانجام در واج ها بفهمند.

کودکان باید حروف الفبا را همراه با نام حروف و صدای آنها یاد بگیرند.صدای واژه‌ها را می‌توان از طریق بخش کردن هجاها به واج ها و بخش کردن واژه‌ها به هجاها به کودکان آموخت.

بخش راهبردهای تدریس مربوط به ایجاد آگاهی واجی است. بخش تدریس مهارت های شنیداری شامل راهبردهای دیگری است.

کندی در نامگذاری: مشکل واژه یابی در اختلال خواندن

بسیاری از دانش آموزان دچار اختلالات یادگیری در بازیافتن واژه‌ها کندند. مثلاً وقتی تکلیف نامگذاری تصاویر به آنها نشان داده می‌شود،نمی توانند به سرعت اسامی تصاویر را به یاد آورند.کندی در پیدا کردن کلمه ها و نامگذاری به کندی در خواندن و اختلالات یادگیری منجر می شود.کندی در نامگذاری احتمالاً به علت مشکلات بازیابی از حافظه است که دسترسی کودک به اطلاعاتی کلامی و نظام صوتی را دشوار می سازد.

بسیاری از کودکانی که دیر زبان باز میکنند دچار نوعی اختلال در یادگیری زبان هستند که این مشکل از طریق کندی آنها در پردازش صدا ها مشخص می شود. این کودکان در تشخیص هجا های کلماتی که اول آنها با صداهای صامت خاصی شروع می شود که فقط به اندازه یک میلیونیم ثانیه کشیده می‌شوند،نظیر /ب/یا/ د/ کندی نشان می دهند.این کودکان همچنین صداهای گفتاری و غیر گفتاری خاصی را که با توالی سریع به گوش می رسند به دشواری می توانند تشخیص دهند. این کودکان به علت کندی در پردازش زبان دیر زبان باز می‌کنند.

اخیراً یائولاتالال و مایکل مرزنیک مطالعه پژوهشی انجام دادند که درباره کودکان دچار این نوع اختلال در یادگیری زبان بوده است. کودکان در این مطالعات از بازی‌های رایانه خاصی استفاده می کردند. آنها به تبعیت از دستورالعمل هایی که رایانه می داد با کشیدن صدا های گفتاری و با تاکید سریع و مولفه های گفتاری متغیر (نظیر حروف بی صدای کوتاه) باید آن گفته‌ها را کندتر یا بلندتر می‌کردند. همچنین با بازیهایی که آنها را ملزم به تشخیص نشانه های مختلف صداها می کرد بازی کردند. هرچه کارآمدی کودکی بهتر میشد،این نشانه های صدا به تدریج کوتاه تر و متوالی تر تلفظ میشد. پژوهشگران فوق گزارش کرده‌اند که در مهارتهای زبان شفاهی شاهد پیشرفت شگفت‌انگیزی بوده‌اند. بعد از ۴ هفته آموزش فشرده،بهبود مهارت های زبان به جایی رسید که کودکان هم ازنظر تمایز گفتاری و هم از نظر درک زبان به محدوده سنی طبیعی خود رسیدند یا حتی از آن محدوده پیشی گرفتند.

مشکلات نامگذاری و کند بودن در بازیابی کلمه از حافظه نوجوانان و بزرگسالان دچار اختلالات یادگیری را نیز به اندازه کودکان دچار زحمت می کند. اشکال در پیدا کردن کلمه ممکن است تمام عمر باعث اشکال در خواندن،یادگیری و زبان بیانی شود.یکی از برنامه‌های مداخلاتی برای درمان مشکل کلمه یابی برنامه مداخلاتی کلمه یابی است.

اختلالات یادگیری و اختلال هماهنگی رشدی

مشکلات درسی- تحصیلی

اختلال هماهنگی رشدی روی زمینه های تحصیلی از قبیل نوشتن،درک مطلب،مهارت روخوانی،مهارت انشا نویسی و درک مفاهیم پایه ریاضی و غیره تاثیر می گذارد. این اختلال به قدری در موفقیت تحصیلی تاثیر گذار است که اگر کودکی،در سن ۷ سالگی تشخیص داده شود و مداخله صورت نگیرد،این کودک در سن ۱۰ سالگی به احتمال بسیار زیاد با مشکل درک مطلب رو به رو خواهد شد.

بین اختلال هماهنگی رشدی و اختلالات یادگیری ارتباطی قوی وجود دارد و کودکان مبتلا به این اختلال انواع اختلال یادگیری از قبیل اختلالات خواندن،املا نویسی،اختلالات ریاضی،را نشان می‌دهند،که عامل اصلی ایجاد آن نیز عدم رشد مناسب قسمت‌های مربوط به انجام مهارت های حرکتی در مغز است. همچنین ارتباط به صورت معکوس نیز وجود دارد. درصد بالایی ( 64.8  درصد ) از کودکان اختلال یادگیری،مشکلات هماهنگی حرکتی جدی نیز دارند.

اختلال یادگیری و اختلال هماهنگی رشد

سرعت و الگوی یادگیری عملکردی

الگوی یادگیری عملکردی در کودکان هماهنگی رشدی با کودکان عادی تفاوت معناداری ندارد ولی سرعت یادگیری و انجام فعالیت به مراتب در این کودکان نسبت به کودکان عادی کمتر است.

 غلبه طرفی در کودکان و اختلال یادگیری

این کودکان معمولاً از غلبه طرفی مناسبی برخوردار نیستند حدود ۶۲ درصد از این کودکان غلبه طرفی دارند و چپ دست یا راست دست می باشند و مابقی غلبه طرفی نداشته و به اصلاح دو دستی می باشند.نکته جالب اینکه غلبه طرفی حتی در کودکان چپ دست و راست دست این کودکان چندان روشن کرده و این کودکان نسبت به سایر کودکان عادی از مهارت بسیار پایینی در این زمینه برخوردار هستند.

جالب‌تر اینکه درصد کودکان چپ دست در این کودکان نسبت به کودکان عادی بسیار زیاد است به ۴۷ درصد می‌رسد.این کودکان در انجام دستوراتی که مجبورند حرکت را از یک نیمه بدن به یک نیمه دیگر بدن انتقال دهند یا فقط در یک نیمه انجام دهند (بدون حرکت در نیمه دیگر)مشکلات جدی دارند و سرعت انتقال آنها بسیار پایین‌تر از کودکان عادی است.به عنوان مثال چنانچه از این کودکان خواسته شود با کف دست راست روی میز ضربه بزنند و سپس دستور شما حرکت را فقط در دست چپ انجام دهند این سرعت انتقال به کندی صورت می‌گیرد و احتیاج به راهنمایی های بیشتری دارد. ضعف این کودکان در غلبه طرفی نشان‌دهنده رشد ضعیف ارتباط دو نیم کره ی مغز نسبت به کودکان عادی هم سن می باشد.

نکته جالب تر اینکه این کودکان نسبت به کودکان عادی بیشتر چپ دست بوده (حدود 1 و 37 درصد البته این درصد با توجه به شدت اختلال بالا و پایین می‌شود و در موارد شدید تر به ۴۶ درصد هم می‌رسد) و کمتر راست دست هستند (حدود3، 25 درصد ) که این مطلب نیز باز تفاوت رشد ارتباط دو نیمکره مغز این کودکان با کودکان عادی را نشان می دهد.

عدم رشد مناسب غلبه طرفی در این کودکان فقط محدود به مهارتهای حرکتی نمی شود بلکه این کودکان در غلبه طرفی صحبت کردن نیز مشکل دارند که باعث بروز برخی مشکلات زبانی خاص و نوشتاری می گردد. در این کودکان نیمکره چپ به خوبی رشد نکرده و جالبتر اینکه حتی در کودکان راست ‌دست اختلال هماهنگی رشدی،با وجود غلبه طرفی در مهارت های حرکتی،در صحبت کردن غلبه طرفی مناسبی دیده نمی‌شود و نیمکره های چپ به اندازه کافی رشد نکرده است که خود باعث بروز مشکلاتی در صحبت کردن این کودکان می گردد،البته ناگفته نماند در این کودکان حتی با وجود غلبه طرفی،این رشد کافی نبوده و مانند کودکان عادی از هر دو لحاظ حرکتی و به خصوص صحبت کردن ،نمی باشد و در واقع این کودکان قلبی طرفی غیرعادی دارند.

عدم وجود یا رشد نامناسب غلبه طرفی در این کودکان عوارض بسیاری در مهارتهای حرکتی و تحصیل این کودکان از جمله ایجاد اختلال یادگیری ( نظیر اختلال ریاضی،املا،خواندن و نوشتن) ایجاد می‌کند. بسیاری از این کودکان در اثر عدم وجود هماهنگی رشدی،غلبه طرفی نداشته که خود عوارض بسیاری در تحصیل کودکان از جمله ایجاد اختلال یادگیری (نظیر اختلال ریاضی،املا،خواندن و نوشتن) ایجاد می‌کند.

مطالب مرتبط با اختلال یادگیری

مقیاس هوش وکسلر
تست هوش کودکان
کاردرمانی ذهنی
توانبخشی شناختی
سنجش پیش دبستانی
بازی درمانی
اختلال یادگیری
اختلال رفتاری در کودکان اختلالات یادگیری
آموزش بالینی در درمان کودکان اختلال یادگیری
مهارت ادراک بینایی در اختلالات یادگیری
رشد مهارت های دستی
اختلال ریاضی
هوش چندگانه
تفکر خلاق
کاردرمانی دست کودکان
ناتوانی یادگیری و سال های پیش دبستانی
پیش نیاز های نوشتن
انواع حافظه 
مهارت های نوشتن
اختلال املا نویسی
علل اختلال ریاضی
رشد مهارت های ریز دست 
بازی درمانی در اختلال یادگیری
اختلال تیک در کودکان
روانشناسی کودک
اختلال خواب در کودکان
هوش چندگانه
بازی درمانی
توانبخشی شناختی در درمان بیش فعالی
تقویت حافظه در کودکان با نقص توجه و بیش فعالی
درمان بیش فعالی
اختلال حافظه در بیش فعالی 
اتاق تاریک
حس بینایی
اختلال بینایی
دیزآرتری
زبان و گفتار
آپراکسی چیست
ناروانی گفتار

بیشتر بدانیم

مرکز تخصصی تشخیص و درمان اوتیسم
 اوتیسم در کودکان چیست ؟
لکنت زبان در کودکان
فلج مغزی در کودکان
اختلال یادگیری در کودکان
یکپارچگی حسی چیست؟
دیستروفی عضلانی چیست؟
بیش فعالی در کودکان چیست؟
نقص توجه  در کودکان چیست؟
متخصص کاردرمانی در منزل
مرکز کاردرمانی کودکان
بهترین کلینیک کاردرمانی در تهران
متخصص گفتار درمانی در منزل
کلینیک گفتاردرمانی کودکان
بهترین مرکز گفتاردرمانی در تهران

بهترین مرکز تشخیص اختلال یادگیری

بهترین کلینیک تشخیص و درمان اختلال یادگیری در تهرانپارس

مرکز تشخیص اختلال یادگیری در نیاوران

مرکز تشخیص اختلال یادگیری سعادت آباد

بهترین مرکز درمان اختلال یادگیری در ستارخان

کلینیک تشخیص اختلال یادگیری در پاسداران

بهترین کلینیک تشخیص اختلال یادگیری در شمال تهران

مرکز درمان اختلال یادگیری در شرق تهران

بهترین کلینیک تشخیص اختلالات یادگیری در پونک

بهترین مرکز درمان اختلال یادگیری در ولنجک

بهترین کلینیک تشخیص اختلال یادگیری در فرمانیه

کلینیک درمان اختلال یادگیری در شهرک غرب

مرکز درمان اختلال یادگیری غرب تهران

کلینیک تشخیص اختلال یادگیری در شریعتی

مرکز تشخیص اختلال یادگیری در مرزداران

مراکز درمان اختلالات یادگیری در سیدخندان 

مرکز تشخیص اختلال یادگیری در جنت آباد

بهترین مرکز درمان اختلال یادگیری دهکده المپیک

بهترین کلینیک تشخیص اختلال یادگیری اسلام شهر

کلینیک درمان اختلال یادگیری در تجریش

بهترین مرکز تشخیص اختلال یادگیری در قلهک

کلینیک تشخیص اختلال یادگیری در تهرانسر

مرکز درمان اختلالات یادگیری در ونک

کلینیک تشخیص اختلال یادگیری در نارمک

بهترین مرکز تشخیص اختلال یادگیری پیروزی

 گفتار درمانی سعادت آباد

بهترین مرکز تشخیص اختلال یادگیری ستارخان

گفتار درمانی ولنجک

گفتار درمانی پاسداران

بهترین مرکز گفتار درمانی در شرق تهران

گفتار درمانی غرب تهران

بهترین مرکز تشخیص اختلال یادگیری در تهران

مراکز گفتار درمانی در مرزداران

کلینیک درمان اختلال یادگیری نیاوران

بهترین کلینیک تشخیص اختلال یادگیری در جنوب تهران

گفتار درمانی در جنوب تهران

مرکز تشخیص اختلال یادگیری در انقلاب

مرکز تشخیص اختلال یادگیری در یوسف آباد

مرکز درمان اختلال یادگیری در قیطریه

کلینیک درمان اختلالات یادگیری در منظریه

بهترین کلینیک تشخیص اختلال یادگیری در ظفر

مرکز تشخیص اختلال یادگیری تهران نو

بهترین مرکز درمان اختلال یادگیری در افسریه

 

 

 

۶ دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • پسر من علیرضا در خواندن یک جمله مشکل داشت اما الان خیلی راحت یه کتاب داستانو میخونه ازتون متشکرم آقای صابر

    پاسخ
  • بچه من وقتی که یه متنی رو می خوند بعد از خوندن هیچ درکی از اون نداشت و نمی تونست برای من توضیح بده آقای دکتر صابر خیلی به دخترم کمک کرد

    پاسخ
  • Do you have a spam problem on this website; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; we have developed some nice procedures and we are looking
    to exchange strategies with other folks, be sure to shoot me an e-mail if
    interested.

    Here is my web blog … 홈페이지제작

    پاسخ
  • هانیه رضایی
    تیر ۲, ۱۳۹۹ ۱:۴۷ ب.ظ

    مادر صبا هستم ، از روزی که صبا رو برای ارزیابی پیش ایشون آوردم متوجه اختلالات دیگه صبا شدن و الان در حال پیشرفت هست دخترم ، واااقعا ممنونم ازشون

    پاسخ
  • Excellent beat ! I would like to apprentice while you amend your web site, how can i subscribe for a blog website?
    The account aided me a appropriate deal. I had been a little bit acquainted
    of this your broadcast offered brilliant transparent concept

    My web site; forex

    پاسخ
  • Highly descriptive article, I enjoyed that a lot.
    Will there be a part 2?

    My blog :: forex

    پاسخ
  • Thank you for the good writeup. It in fact was once a enjoyment account it.
    Look complicated to more added agreeable from you!
    However, how could we be in contact?

    My web site; AdultFrinendFinder

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.