ارگوتراپیست مهدی صابر

گفتار درمانی و مهارت ارتباط

گفتار درمانی و مهارت ارتباط| گفتاردرمانی در منزل برای کودکان و بزرگسالان

سر فصل مطالب

در حالی که ممکن است عموم مردم گفتار درمانی را با لکنت زبان و اختلالات گفتاری مرتبط بدانند، گفتار درمانگران به کودکان و بزرگسالان کمک می کنند تا مهارت ارتباط خود را بهبود بخشند. گفتار درمانی کودکان و بزرگسالان برای بهبود مهارت ارتباط شامل انواع روش های درمانی برای بهبود ارتباطات عملکردی در محیط های گوناگون اجتماعی می باشد. گفتار درمانگر می تواند به اشخاص در هر سنی که باشند، از کودک گرفته تا بزرگسال، که در مهارت های ارتباط با مشکلاتی مواجه هستند، کمک کند. برخی روش های گفتار درمانی که برای بهبود مهارت ارتباط استفاده می شود عبارت اند از: آموزش ویدیویی، مکالمات نقش آفرینی، ایفای نقش و… . گفتار درمانی معمولا نقش بسیار مهمی در کمک به کودکان و بزرگسالانی که در مهارت ارتباط مشکل دارند، ایفا می کند. روش‌ هایی که یک گفتار درمانگر  استفاده می کند دقیقاً با کودک یا بزرگسال و چالش‌ های خاص آن‌ ها سازگاری دارد. رضایت مراجعه کنندگان به کلینیک گفتاردرمانی دکتر صابر، بهترین مرکز گفتاردرمانی در تهران، تجربه همیشگی ما را در ارائه بهترین خدمات گفتار درمانی برای بهبود مهارت ارتباط کودکان و بزرگسالان نشان می دهد.

جهت تماس با کلینیک کاردرمانی و گفتاردرمانی جناب آقای دکتر صابر (کلینیک توانبخشی پایا در پاسداران ، کلینیک توانبخشی غرب تهران در سعادت آباد) باشماره 09029123536 تماس حاصل فرمایید.

درمان اختلالات مهارت ارتباط با گفتار درمانی

در درمان اختلالات در مهارت ارتباط برای حل مشکلات مربوط به ارتباط استون چندین روش را شرح داده است. او پی برد که ارتباطات کارآمد با مهارت ارتباط آزاد و احترام به باور ها و احساسات مشخص می­ شود. نقش ­ها و قوانین باید روشن، انعطاف­ پذیر و متناسب با نیاز ها و توانمندی­ های شرکت کنندگان در ارتباط باشند. در صورت لزوم، این قبیل ارتباطات را می­ توان متناسب با نیاز افراد، تغییر داد. استون، شش مفهوم زیر را درباره ارتباط شرح داده است:

1) شرکت کنندگان در مهارت ارتباط، لازم و ملزوم یکدیگرند. (به عنوان مثال بیمار و درمانگر از یکدیگر تأثیر می­ پذیرند).

2) روند تعامل توسط تمام اعضای شرکت کننده در یک تعامل شکل می­ گیرد و تداوم پیدا می­ کند (به عنوان مثال، هر شخص در جلسه درمان روی تمام گروه تأثیر می ­گذارد).

3) ارتباط دارای قوانینی است که، این قوانین را رفتار ها و نقش­ های افراد تعیین می­ کند. (به عنوان مثال، هر شخص دارای این اندیشه است که او از دیگر اعضای گروه انتظار دارد تا در گروه رفتار خاصی داشته باشند).

4) در یک ارتباط پایدار، تغییر یا نقص قانون، تنش­زا است. (به عنوان مثال، ثبات در تعاملات، مانع از ایجاد اضطراب می­ شود زیرا هر کس می­ داند که از او چه انتظاری دارند. استون پی برد که اشخاص دارای مهارت­ ارتباط درون فردی و بین فردی قوی، آسان­ تر از اشخاص دارای مهارت­ ارتباط محدود در این جنبه ­ها می­ توانند خود را در یک ارتباط تغییر دهند).

5) در یک ارتباط، افراد درباره ماهیت مهارت ارتباط و همچنین درباره رخداد ها و فعالیت ­ها به گفتگو می ­پردازند. استون بر این باور است که، رفتار ها نشان می دهند که افراد در گروه درباره ارتباط چه احساسی دارند و معتقد است که با بیان کردن می­ توان درباره ماهیت ارتباط نیز به گفتگو پرداخت).

6) مهارت ارتباط با افراد بیشتری هم صورت می ­گیرد و از آن ها تأثیر می ­پذیرد. (به عنوان مثال، استون پی برد که افراد بیشتری که روی ارتباط بالینی تأثیر می­ گذارند عبارت اند از: افراد خانواده، مدارس، ادارات و سایر کلینیک­ ها).

گفتار درمان ها را تشویق می­ کنیم تا بدانند که، ارتباط در درمان به کیفیت مهارت ارتباط بین فردی و درون فردی ارایه شده از سوی اعضای گروه بستگی دارد. هنگامی که برقراری ارتباط بین اعضای گروه با مشکل رو به رو شود به گفتار درمان بستگی دارد تا برای ارایه ی تعاملات درمانی مؤثر به نفع تمامی بیماران پویایی­ های برقراری ارتباط را ارزیابی نماید و آن را در جهت دیگری به کار بیندازد. گاهی وقت ­ها لازم است تا برای ایجاد و یا ایجاد دوباره تعاملات درمانی مؤثر، رفتار درمانی صورت گیرد. در چنین موارد گفتار درمان ها را تشویق می­ کنیم تا برای افزایش موافقت و کاهش مقاومت، شگرد های درمانی دیگری را جستجو کند. صرف نظر از توجه به شگرد هایی که برای افزایش و تداوم مهارت ارتباط در درمان ضروری به نظر می­ رسند، گفتار درمان ها باید به یاد داشته باشد ،که دلیل اصلی توجه به پویایی­ های ارتباط در درمان این است که، پیشرفت در درمان را به حداکثر افزایش دهیم.

معرفی بیمار به گفتار درمان دیگر برای انجام گفتار درمانی

غالباً،گفتار درمانگر پی می­ برد که ضرورت دارد تا بیمار را به سایر متخصصان (پزشکی، آموزشی، روان شناسی و غیره) معرفی کند. گه گاهی آن گونه که انتظار می­ رود درمان به پیش نمی­ رود و گفتار درمانگر باید علل کُندی پیشرفت مناسب را کشف نماید. در سایر موارد طبق آنچه که انتظار می­ رود بیمار پیشرفت می­ کند و زمان آن می­رسد تا احتمالات مربوط به آنچه را که پیشتر شناسایی شده بود کشف نماییم و یا به آن اضافه کنیم ولی به دلیل این که در آغاز روی نیازهای مهارت ارتباط تأکید زیادی صورت گرفته بود، این کار را به تعویق می­ اندازیم. در هر یک از این دو مورد، گفتار درمانگر باید احتمال معرفی بیمار را برای او شرح دهد و سپس به منظور موجه جلوه دادن معرفی بیمار با متخصص مربوطه تماس بگیرد. به عنوان مثال، چنانچه بیماری پس از ۴-۳ ماه کار با گفتار درمانگر، به متخصص کاردرمانگر معرفی شده باشد، علت این معرفی باید برای بیمار شرح داده شود و به طور مناسب پیگیری شود تا اطمینان حاصل گردد که این معرفی هم درست بوده و هم به نفع بیمار بوده است. این کار حائز اهمیت است به ویژه اگر در خلال معرفی و یا پس از معرفی بیمار به سایر متخصصان ضرورت داشته باشد که گفتار درمانی مهارت ارتباط ادامه پیدا کند. شیپ لی و مک آفی نمونه­ ای از معرفی را برای معاینه پزشکی به منظور ارزیابی حنجره و یا آسیب حنجره ارایه داده ­اند. بنابراین گفتار درمانگر می­ تواند از این معرفی به منظور ارجاع بیماران خود به سایر متخصصان استفاده کند. به عنوان مثال، شیپلی و مک آفی، برگه­ ای از معرفی نامه درست کرده ­اند که شامل موارد زیر است:

1) عنوان برگه

2) اطلاعات اجتماعی مربوط به بیمار

3)سلام و احوال­ پرسی برای دریافت کننده معرفی نامه

4) اطلاعاتی در این باره که گفتار درمانگر چه وقت و چرا بیمار را مورد ارزیابی قرار داده است

5) توضیح وضعیت مهارت­ ارتباط بیمار در خلال ارزیابی

6) یافته ­های به دست آمده از ارزیابی گفتار درمانگر

7) توضیحی درباره نخستین برنامه­ های درمانی بیمار

8) تقاضا از متخصص مربوطه به منظور ارزیابی بیمار

9) پیوست نمودن برگه ­ای که متخصص مربوطه پس از دریافت معرفی نامه گفتار درمانگر باید آن را تکمیل نماید

10) تقاضا از متخصص مربوطه که پس از تکمیل برگه پیوست، آن را به گفتار درمانگر برگرداند

۱۱) سپاس گزاری از متخصص دریافت کننده معرفی نامه

12) نام و نام خانوادگی، آدرس، شماره تلفن و امضای گفتار درمانگر معرفی کننده

با استفاده از این مؤلفه­ ها گفتار درمانگر برای انجام گفتار درمانی باید بتواند معرفی نامه کاملاً مناسبی را برای تقاضای کمک از سایر متخصصان پزشکی، آموزشی و نظایر این ها، طرح­ ریزی نماید. همان گونه که پیشتر گفته شد گفتار درمانگر باید آمادگی داشته باشد تا براساس تمام ارجاعاتی که به سایر متخصصان انجام داده است، برنامه درمانی مناسبی را جهت رفع نیاز های بیمار فراهم نماید.

گفتاردرمانی در منزل برای کودکان و بزرگسالان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

error: Content is protected !!