ارگوتراپیست مهدی صابر

کی به کودک غذای جامد بدهیم

کی به کودکان غذای جامد بدهیم|غذای جامد نوزاد| گفتاردرمانی اختلال بلع کودکان| گفتاردرمانی غرب

سر فصل مطالب

یکی از دغدغه هاو استرس های والدین مخصوصا در کودکان اول خانواده تغذیه نوزاد، شروع غذای جامد و مشکلات وابسته به آن است. اینکه به کودکان کی غذای جامد بدهیم ویا از چه غذایی شروع کنیم همیشه برای مادران سوال بوده است. زمان آغاز غذای کمکی برای کودکان بسیار مهم می باشد. چون نیازهای تغذیه ای کودک وابسته به آن است و رشد نوزاد را تحت تاثیر قرار می دهد. از طرفی زود شروع کردن غذای جامد ممکن است مشکلاتی نظیر آسپیره شدن غذا، عفونت ریه و… را به دنبال داشته باشد. در سوی دیگر به تاخیر انداختن غذای جامد به کودکان می تواند مشکلات حساسیت دهانی و اختلال بلع را به دنبال داشته باشد. مشکل در بلعیدن غذا موجب میشود کودک نتواند غذای جامد را بخورد و در نتیجه مواد مورد نیاز به بدن کودک نمیرشد و رشد او متاثر می گردد. مرکز درمان اختلالات بلع دکتر صابر در زمینه درمان مشکلات بلع در کودکان و بهبود تغذیه نوزادان و کودکان، کاهش حساسیت های غذایی و بهبود تنوع غذایی کودک با مشاوره متخصص تغذیه به  درمان مشکلات بلع در کودکان می پردازد.

جهت تماس با کلینیک کاردرمانی و گفتاردرمانی جناب آقای دکتر صابر (کلینیک توانبخشی پایا در پاسداران ، کلینیک توانبخشی غرب تهران در سعادت آباد) باشماره 09029123536 تماس حاصل فرمایید.

کی به کودکان غذای جامد بدهیم

زمان پوره

توصیه اخیر آکادمی آمریکایی متخصصان کودک به والدین این است که تا شش ماهگی به جز شیر مادر یا شیر خشک هیچ غذای دیگری به کودک داده نشود. چنانچه کودکتان فقط با شیر مادر تغذیه می­شود، حتماً باید برای تغذیه کودک با غذای جامد تا آن زمان صبر کنید؛ زیرا حتی غذاهای بی ضرر و بی خطری مانند غلات در جذب مناسب آهن از شیر مادر اختلال ایجاد می­کنند.

دلایل انتظار

در شش ماهگی اغلب کودکان آماده بلعیدن غذای جامد هستند؛ زیرا واکنش بیرون راندن زبان که توسط آن اغلب چیزهایی که به دهان کودک وارد می­شود، به سرعت به وسیله زبان به خارج رانده می­شود، ضعیف شده و به تدریج از بین می­رود. در کودک بزرگ­تر آنزیم­های گوارشی تا حد توانایی نسبی تجزیه غذاهای جامد رشد یافته­اند. روده­های کودک ترشح پروتئینی به نام ایمونوگلبولین (IgA) را که مانع ورود آلرژن­ها به گردش خون می­شود، آغاز کرده­اند. انتظار برای کامل شدن این ظرفیت­ها اهمیت فراوانی دارد؛ زیرا احتمال می­رود کودک تغذیه شده با شیر مادر به محض خوردن غذاهای جامد، بعضی مصونیت­ها در مقابل عفونت­ها و آلرژی­ها را از دست بدهد.

من مادران جوان زیادی را می­شناسم که به اشتیاق شروع زودهنگام غذاهای جامد تسلیم شده­اند. پیش بندهای بامزه و کوچولوی غذاخوری، قاشقک­های کوچولوی سفید و کاسه­های نقش کارتنی در قفسه فروشگاه­ها در برابر چشم­هایشان خودنمایی می­کنند و این مادران بیش از این تحمل نادیده گرفتن آنها را ندارند. دیدن قیافه متعجب کودک از چشیدن یک طعم جدید و خم شدن او به جلو برای هورت کشیدن هر قطره از آن چه لذتی دارد! (یا نه- کودک قاشق را بر زمین پرت و تمام آنچه را در دهان دارد بر سراسر لباس­های شما تف می­کند).

اختلال بلع در نوزادان

صبر پیشه کنید

برای پاسخ به این سوال که کی به کودکان غذای جامد بدهیم علاوه بر جنبه­ های سلامتی، برای به تأخیر انداختن تغذیه کودک با غذای جامد، چندین دلیل عملی نیز وجود دارد. مواد غذایی جامد به سرعت بوى نسبتاً قابل تحمل مدفوع کودک شیرخوار را به بوی بد مدفوع تبدیل می­کنند و برطرف کردن لکه­ های بزاق پاشیده شده کودک چندش­آور خواهد شد. اگر برای مسافرت برنامه ریزی کرده­اید پیش از شروع تغذیه با غذای جامد به مسافرت بروید. همراه بردن غذای چند روز کودک واقعاً مشکل است. پسر لین، کریس، در مرحله تغذیه از غذای بچه آماده، روزانه ۹ شیشه غذای کودک مصرف می­کرد. او می­گوید: «هر جا میرفتم باید خروارها غذای بچه همراه می­بردم زمانی که او تنها شیر می­خورد کارها بسیار ساده­تر بود.»

تنها دلیل شروع پیش از موعد هنگامی است که کودک حداقل چهار ماه سن دارد و به نظر می­رسد حتی بدون کمک شما، خوردن غذای جامد را شروع خواهد کرد. چنانچه کودک موقع غذا خوردن شما به شما خیره می­شود، غذا را از دستتان می­قاپد، تمام اسباب بازی­هایش را به دهان می­برد، قادر به نشستن بدون تکیه­گاه است، به دفعات شیر می­طلبد با مقادیر زیادی شیر خشک می­آشامد و هنوز گرسنه به نظر می­رسد. آمادگی کافی برای خوردن غذای جامد را دارد. مهم­تر از سایر علائم اینکه هر آنچه را در دهانش می­گذارید فوراً با زبانش بیرون نمی­دهد.

 

آیا به آب منطقه شما فلوراید اضافه شده است؟چنانچه در این مورد اطلاع کافی ندارید، از سازمان آب منطقه ­تان بپرسید. در شش ماهگی، نیاز به وجود فلوراید در رژیم غذایی کودک به منظور رشد کامل و سالم دندان­ها آغاز می­شود. چنانچه آب لوله کشی منطقه ­تان حاوی فلوراید نباشد، می­توانید آبهای معدنی حاوی فلوراید تهیه کنید یا از پزشک کودکتان بخواهید برای او قطره فلوراید تجویز کند.

الکساندر به روش­های بدون شک و تردیدی آمادگی خودش را با قاپیدن سالاد و پوره سیب زمینی از بشقاب غذای شوهرم و چپاندن آنها در دهانش، به من اعلام کرد. دختر لیزا با یورش بردن و قاپیدن بستنی قیفی مادرش اعلام آمادگی کرد. (هیچ یک از این غذاها، غذاهای ایده آلی به عنوان اولین غذا نبودند، اما هر دو ما تفکر نهفته پشت آن را دریافتیم).

بنابراین چنانچه می­توانید شش ماه -یا کمی بیشتر- صبر کنید. امکانات آشنایی کودک با غذاهای جامد بسیار وسیع­تر از امکان آشنایی با بطری شیر است. الکساندر در پنج و نیم ماهگی اولین غذای جامدش را بعد از بازگشت از یک سفر برنامه ریزی شده به هاوایی چشید.

دخترم مجبور شد صبر کند تا سرماخوردگیش بهبود یابد (میل نداشتم با بینی گرفته برای قورت دادن غذا تقلا کند.) او هم در پنج و نیم ماهگی خوردن غذای جامد را شروع کرد. آخرین پسرم تا شش و نیم ماهگی، بعد از بازگشت از مکزیکو منتظر ماند.

نوزادان، بدون بیمار شدن تا هشت ماهگی نیز می­توانند بدون غذای جامد سر کنند. در هر صورت، بعد از هشت ماهگی، کودک به مواد مغذی موجود در غذاهای جامد نیاز دارد پیش از رسیدن به آن سن، او باید این روش جدید تغذیه را تجربه کند. بنابراین شروع به تمرین این روش، کمی پیش از هشت یا نه ماهگی کاملاً مناسب است.

 

کودکتان برای غذای جامد آماده است زمانی که …

  • حداقل شش ماه (در صورت تغذیه با شیر مادر) یا حداقل چهار ماه (در صورت تغذیه با شیر خشک) سن داشته باشد.
  • هنگام غذا خوردن شما به غذایتان خیره می­شود و آماده قاپیدن غذای شماست.
  • هنگام لمس دهان، دیگر زبانش را بیرون نمی­آورد.
  • با وسایل کمکی (مانند بالش یا کوسنی در پشت و پهلوها) می­نشیند و سرش را به اندازه­ای که بتواند هنگام طلب غذای بیشتر به جلو خم کند، کنترل می­کند.
  • تقریباً بدون استفاده از وسایل کمکی قادر به نشستن است.
  • هنگامی که به او غذا می­دهید، سیر شدنش را اعلام می­کند.
  • روزانه بیش از ۳۲ اونس مایع شیر خشک یا شش یا هفت بار در روز شیر مادر می­نوشد، ولی باز هم گرسنه است.

وزن او از زمان تولد به دو برابر رسیده یا حداقل بین ۶ تا ۷ کیلو باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

error: Content is protected !!