ارگوتراپیست مهدی صابر

ترس از حمام و مشکلات حسی کودک

چگونه ترس از حمام کردن در نوزاد و کودک را از بین ببریم| درمان اختلال پردازش حسی

سر فصل مطالب

شوخی نمی ­کنیم! اولین حمام کردن کودک فرصت خوبی برای عکس گرفتن از نوزاد است. برای حمام کردن نوزاد و کودک روش­ های متعددی وجود دارد و با تمرین، شما بهترین و مناسب­ ترین روش برای خود و نوزادتان را در خواهید یافت. به عنوان مثال هرگز کودک را به طور ناگهانی وارد آب نکنید چرا که موجب ترس و حس عدم امنیت در نوزاد می شود. بعضی کودکان وقتی وارد حمام می شوند شروع به بی قراری و گریه می کنند. ممکن است نوزاد از صدای حمام و دوش بترسد، یا از اینکه آب روی سرش بریزد بدش بیایید یا حتی از مالیدن شامپو روی پوستش احساس بدی بکند. این علائم نشان دهنده مشکلات حسی در کودک است. با انجام تکنیک های ماساژ و آموزش روش های حمام کردن می توان مشکلات حسی کودک و ترس نوزاد از  حمام را کاهش داد. اگر کودک شما خیلی بی قرار است و به سختی پوشک او را تعویض میکنید یا لباس او را با گریه عوض می کنید و یا در طول روز کمتر می خوابد و زیاد نق می زند ممکن است به علت اختلالات حسی در نوزادتان باشد. با اطلاع از علائم اختلال پردازش حسی و مراجعه به متخصص توانبخشی کودکان می توانید این مشکل را برطرف کنید. مرکز توانبخشی دکتر صابر با ارائه خدمات ماساژ درمانی و کاردرمانی حسی و سنسوری روم در بهبود اختلالات پردازش حسی پیشرو می باشد. در این مطلب به توضیح نکاتی در زمینه ترس از حمام کردن در نوزادان و کودکان پرداخته می شود تا به والدین در انجام آن کمک نماید.

جهت تماس با کلینیک کاردرمانی و گفتاردرمانی جناب آقای دکتر صابر (کلینیک توانبخشی پایا در پاسداران ، کلینیک توانبخشی غرب تهران در سعادت آباد) باشماره 09029123536 تماس حاصل فرمایید.

چگونه ترس نوزاد از حمام را از بین ببریم

یک روش شستن نوزاد این است که ابتدا با دست کمی آب روی پاهای نوزاد و سپس سینه و بدن او بریزید و وقتی نوزاد به درجه دمای اب عادت کرد، او را به طور کامل بشویید. حساسیت زدایی به تدریج باعث می شود نوزاد به درجه حرارت آب عادت کند و ترس از حمام کردن در کودک و نوزاد کم شود. یک روش شستن نوزاد که بسیار خوب است این است که بنشینید و یک حوله روی پاها یتان بیندازید تا نوزاد از دست تان لیز نخورد؛ بعد در حالی که نوزاد را محکم در دست رفته اید، به حمام کردن نوزاد و کودک خود بپردازید. اولین حمام نوزاد شاید در ابتدا سخت و پر دردسر به نظر بیاید اما با رعایت یک سری نکاتساده و داشتن آرامش، این کار به یکی از بهترین کار های زندگی تان تبدیل می شود.

 

آماده شدن برای اولین حمام نوزاد

استحمام­ های اولیه به نسبت ساده ­اند -تنها نگرانی شما گرم نگه داشتن نوزاد، ایجاد احساس امنیت در ضمن حمام کردن در نوزاد و تمیز کردن اوست. البته با رشد کودک، قایق ­ها، اردک­ ها و سایر اسباب بازی ­ها، فضایی بیش از خود نوزاد در وان یا لگن حمام را اشغال می­ کند؛ بنابراین فراهم آوردن چند وسیله ساده کمکی حمام توصیه می­ شود:

  • گلوله­ های پنبه (برای تمیز کردن چشم و گوش)
  • فنجان پلاستیکی یا بطری اسپری
  • برس نرم
  • حوله کوچک و لیف نوزاد (به تعداد زیاد، برای گرم نگه داشتن و بازی کودک)
  • چند عدد حوله بزرگ ­تر
  • یک قطعه اسفنج بزرگ (برای قرار دادن نوزاد روی آن در ضمن حمام، یا یک حوله اضافی)
  • صابون بچه یا شامپوی بدون اشک بچه (این دو به خوبی می ­توانند جایگزین یکدیگر شوند)، یا صابون ملایم گلیسرین
  • یک تشکچه برای قرار دادن زیر زانوها یتان هنگام حمام کردن نوزاد در وان بزرگ حمام
  • زیرپایی ضد لغزش (برای استفاده در وان بزرگسالان)
  • مقداری ابر (اسفنج) برای پوشاندن لوله و شیر آب (برای وان حمام)

روش شستن نوزاد با اسفنج

چنانچه تصمیم گرفته­ اید اولین حمام نوزاد را با اسفنج انجام دهید، درباره محل انجام این عمل کاملاً فکر کنید؛ زیرا مسلماً میل ندارید کودک برهنه را برای انتخاب محل استحمامش در منزل به این طرف و آن طرف ببرید. بهترین محل برای این کار، در صورتی که فضای کافی وجود داشته باشد کابینت کنار ظرفشویی آشپزخانه است، استفاده از این محل چند مزیت دارد: به علت ضد آب بودن این سطح، نظافت آن آسان است؛ ارتفاع آن تا حدی است که مجبور نشوید خم شوید و اب گرم کافی برای آسان­ تر شستن و آب کشیدن مو های نوزاد در دسترس قرار دارد.

اصول ضروری حمام کردن نوزاد و کودک

بدن خیس نوزادان بسیار لغزنده است! وقتی در دستان بزرگی نگه داشته شوند، احتمال لغزیدن أن ها کمتر است. اگر فردی با دستان بزرگ ­تر از دستان خود شما در منزل حضور دارد، زمان به کار گرفتن آن دست ­هاست! در ابتدا سطح نرمی نیاز دارید تا نوزاد را روی آن قرار دهید. یک حوله ضخیم تا شده برای این کار مناسب است. چنان چه وان یا لگن کودکی که در را اختیار دارید دارای کف پوش اسفنجی ضخیم است، لگن را کنار بگذارید و ابر آن را روی سطح کابینت پهن کنید. دقت کنید که هر آنچه را لازم دارید در دسترس قرار دهید. چندین حوله لازم دارید؛ علاوه بر حوله­ ای که نوزاد برروی آن قرار داده می­ شود. یک حوله نیز برای پوشاندن بخش ­هایی از بدن نوزاد که شسته نمی ­شوند و حوله دیگری برای خشک کردن او لازم است لوازم زیر را نیز لازم دارید:

  • حداقل دو حوله یا دستمال روشویی (شما که نمی­ خواهید لکه شیر روی صورت نوزاد را با همان حوله یا دستمالی که برای تمیز کردن باسن نوزاد به کار برده ­اید تمیز کنید).
  • گلوله ­های پنبه یا یک حوله تمیز روشویی دیگر برای چشم ­های نوزاد
  • صابون بچه یا صابون ملایم دیگر
  • یک دست لباس تمیز
  • در صورت نیاز پماد ضد سوختگی ادراری نوزاد
  • یک فنجان پلاستیکی

مراحل حمام کردن نوزاد

برای کم کردن ترس از حمام کردن در نوزاد، لباس­ های نوزاد را بیرون بیاورید، ولی پوشکش را باز نکنید. او را روی حوله­ ای بگذارید با حوله دیگر روی او را بپوشانید؛ در هر مرحله از حمام، تنها قسمت­ هایی از بدن که شسته می­ شوند از زیر حوله خارج می ­گردند. گوشه ­های داخلی چشم­ های نوزاد را از طرف داخل به خارج، با استفاده از یک گلوله پنبه تمیز پاک کنید یا هر چشم را با یک گوشه حوله روشویی تمیز کنید. لابه لای گوش­ ها را نیز می­ توانید با گلوله پنبه تمیز کنید، اما مجرای گوش را تمیز نکنید؛ حتی اگر جرم در آن وجود دارد. این جرم محافظ گوش داخلی است. تمام نواحی گردن نوزاد را با توجه مخصوص به چین­های آن تمیز کنید؛ زیرا ممکن است مملو از جرم باشد. در مورد نوزادان تازه متولد شده این جرم به احتمال زیاد سلول­ های مرده پوست و در کودکان بزرگ ­تر، به احتمال زیاد ذرات خشک شدۀ غذاست. مرحله بعد شستن دست و پا و سپس جلوی نیم تنه است. به منظور شستن مو های نوزاد، آن ها را با حوله کوچک دستی خیس کنید، کمی مایع صابون روی موها بریزید و به آرامی تمام پوست سر از جمله نقاط نرم آن را ماساژ دهید. به شامپوی بچه نیازی نیست؛ صابون حمام مایع بچه در این مرحله یک تمیز کننده چند منظوره است. سپس نوزاد را در حالی که سرش کمی متمایل به عقب و توی سینک است، با یک دست نگه دارید. با استفاده از فنجان یا لیوان پلاستیکی، آب گرم را به صورتی که وارد چشم ­هایش نشود، روی سر او بریزید. در صورت وارد شدن صابون به چشم­ ها، آن ها را با آب گرم بشویید. نوزاد به محض خارج شدن صابون از چشم­ ها، آن ها را خواهد گشود. در مرحله بعد، پوشک نوزاد را خارج و باسن و اندام­ های تناسلی او را بشویید (هنگام شستن نوزاد دختر، به خاطر داشته باشید که شستشو را همیشه از سمت جلو به عقب انجام دهید) در خاتمه، او را بنشانید و به حالت آروغ زدن به سمت جلو به دستتان تکیه دهید و پشتش را بشویید. دقت کنید که صابون روی بدن کاملا شسته و سپس بدن با حوله تمیز خشک شود. توجه مجدد شما را به نظافت دقیق لابه لای چین­ های کردن نوزاد جلب می ­کنیم.

ترس از حمام در نوزاد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

error: Content is protected !!