بازی های کلامی برای کودکان
حرف زدن کودکان یکی از بهترین و دل نشین ترین تجربه های فرزندپروری است. صحبت کردن ازجمله موثرترین راه های انتقال افکار و احساسات در برقراری ارتباط می باشد. بازی ها و فعالیت های مناسبی وجود دارند که به گفتار زبانی و لفظی کودکان و بزرگسالان کمک می کند. بهترین مرکز گفتاردرمانی در تهران دکتر صابر در زمینه بازی های کلامی برای برقراری ارتباط با کودک و تقویت گفتار کودک برنامه های متنوعی ارائه می دهد. خدمات گفتاردرمانی در منزل جهت تقویت و رشد کلامی کودکان توسط گفتاردرمانگران ماهر زیر نظر بهترین دکتر گفتاردرمانی در این مرکز ارائه می شود.
جهت تماس با کلینیک کاردرمانی و گفتاردرمانی جناب آقای دکتر صابر (کلینیک توانبخشی پایا در پاسداران ، کلینیک توانبخشی غرب تهران در سعادت آباد) باشماره 09029123536 تماس حاصل فرمایید.
بازی، لذت بخش ترین فعالیت برای هر کودک می باشد. در اینجا به طراحی چند نوع بازی کلامی که والدین در خانه با بکارگیری این روش می توانند تاثیر زیادی بر رشد مهارت های گفتار کودکشان بگذارند بپردازیم.
- می توانید با کمی خلاقیت مسئولیت ها و وظایفی را که کودک باید انجام دهد را در قالب بازی ارائه دهید. مثلا برای مرتب کردن اتاقش به او بگویید که فک کن اینجا جنگل است و اسباب بازی ها و لباسش هیزم و حیوانات هستند که باید هرکدام را نجات بدهی.
- از کودک بخواهید درباره اتفاق های روزمره اش یا بازی هایی که با دوستانش انجام داده برای شما توضیح دهد و شما با ذوق به حرفهایش گوش کنید و نسبت به او واکنش نشان دهید.
- در مرد موضوع های مختلف با کودکتان صحبت کنید و نظر او را در این باره بپرسید.
- برای کودکتان لطیفه های کوتاه و معما های ساده تعریف کنید تا یاد بگیرند و اعتماد بنفس تعریف کردن آن را برای همسالانش با دیگران داشته باشند.
- کودکان از شعر خواندن لذت می برند، سعی کنید از سنین کودکی به آنها شعر خواندن را با آهنگ یاد بدهیدو با تکرار و تمرین کودک را به حفظ شعر تشویق کنید.
- گاهی اوقات برخی از کودکان از تعریف کردن داستان های خیالی لذت می برند، هیچگاه مانع این کار در کودکان نشوید و اجازه بدهید خود کودک نیز خیال پردازی کند و قدرت گفتار و ذهنی اش را افزایش بدهد.
- از کودک بخواهید درباره داستان و اتفاقی توضیح بدهد و شما صدای او را ضبط کنید و بعدا برای او بگذارید، کودکان از این کار لذت می برند.
- برای کودک جمله ها و داستان های نیمه تمام تعریف کنید و از او بخواهید ادامه آن را بگوید، به او قدرت اضافه کردن شخصیت در داستان بدهید.
- جمله سازی نیز در ک کودک را در حافظه و گفتار بالا می برد چون کودکان کوچک تر مفهوم جمله را نمی دانند از او بخواهید چیزی بگوید که در آن این کلمه باشد.
- انجام بازی بیست سوالی می تواند عملکرد کودک را در تصور شی و همزمان با ان طرح سوال افزایش دهد.
- تکرار جملاتی که گفتن آنها پشت سر هم سخت است مثلا چیپس- چسب -سس.
- انجام تمریناتی که کودک در آن حرکت داشته باشد و سخن بگوید، باعث می شود تمرکز کودک بالا برود. مانند اینکه از کودک بخواهید مثل پرنده دو خانه آرام بال بزند و بچرخد و در همین حال صحبت کند.
- به کودک بگویید چشم هایش را ببندد و یا او را به شکم بخوابانید و اسباب بازی را به دستش و یا روی کمرش حرکت دهید مثل ماشین. و از او بخواهید حدس بزند که این چه چیزی است.؟
- با کودکتان بازی هایی مثل خرید کردن و رانندگی کردن انجام دهید برای مثال او خریدار یا فروشنده بشود و یا راننده یا مسافر بشود آنگاه در این باره صحبت کنید.
- کودکتان را تشویق کنید تا صدای اشیا و یا حیوانات اطراف را در بیاورد مثلا صدای ماشین یا صدای حیواناتی مثل زنبور.
انجام این بازی ها به صورت گروهی برای کودکان جذاب تر است و با وادار کردن کودک به انجام بازی او را دلسر نکنید و هیجان کافی را در بازی به کودک بدهید.