ارگوتراپیست مهدی صابر

لکنت زبان و تست بررسی

لکنت زبان و تست بررسی| بررسی لکنت در کودکان| مرکز تشخیص و درمان لکنت زبان در تهران

سر فصل مطالب

بررسی میزان لکنت زبان در برنامه لیدکامب شامل تعیین درصد هجاهای لکنت زبان شده (SS%) می­باشد. SS% با محاسبه تعداد کلی هجاهای بیان شده و تعداد هجاهایی که با لکنت زبان همراه بوده­اند، به دست می­ آید. سنجش SS% بر قضاوت­های ادراکی از لکنت زبان استوار است. از آنجا که سنجش SS% بر مبنای قضاوت در مورد وجود یا عدم وجود لکنت زبان در هجاها است، لذا پایایی آن باید مورد اثبات قرار بگیرد. به منظور انجام این کار معمولاً در فرایند پژوهش حداقل از یک شنونده دیگر استفاده می­شود تا SS% را به طور مستقل برای همان نمونه گفتاری مورد سنجش قرار دهد. سپس پایایی بررسیهای به عمل آمده از میزان لکنت زبان، مورد بررسی قرار می­گیرد. بررسی شدت لکنت زبان در کودکان شامل نمره ­دهی در معیاری است که بالاترین نمره آن به لکنت زبان بسیار شدید و پایین­ترین نمره آن به فقدان لکنت زبان اشاره دارد. والدین جهت تعیین تغییرات شدت لکنت زبان در موقعیت­های گفتاری روزمره می­توانند از معیار 10 نمره­ای به نحو پایایی استفاده نمایند. مرکز تشخیص لکنت زبان دکتر صابر با سابقه بالا در زمینه درمان کودکان لکنت زبان با استفاده از درمان های تخصصی و گفتاردرمانی و تست بررسی لکنت در کودکان، به ارائه خدمات گفتاردرمانی در تهران مشغول می باشد. بررسی شدت لکنت و طرح درمان جامع با کمک از بخش های مختلف مرکز نظیر اتاق شنیداری در درمان همه جانبه لکنت و جلوگیری از بازگشت آن مفید می باشد.

جهت تماس با کلینیک کاردرمانی و گفتاردرمانی جناب آقای دکتر صابر (کلینیک توانبخشی پایا در پاسداران ، کلینیک توانبخشی غرب تهران در سعادت آباد) باشماره 09029123536 تماس حاصل فرمایید.

تست بررسی لکنت زبان

معمولاً در برنامه لیدکامب درمانگر میزان SS% را در ابتدای هر جلسه کلینیکی مورد سنجش قرار می­دهد. گفتنی است به منظور معتبر بودن سنجش SS%، نمونه گفتاری حداقل باشد شامل 300 هجا باشد. درمانگر نمرات SS% را بر روی برگه ثبت داده­های کودک به صورت یک نمودار ترسیم می­نماید.

گاهی اوقات میزان صحبت کودک در کلینیک دچار نوسان می­گردد. این بدان معناست که درمانگر، گفتار بسیار کمی را از کودک دریافت کرده است. در این گونه مواقع چنانچه کودک در صحبت با والدین دچار خجالت می­شود، وی می­تواند گفتگو با کودک را (که سنجش SS% بر مبنای آن است) کنار بگذارد و به والدین اجازه دهد تا در تهیه نمونه گفتاری از کودک به او یاری رسانند. در صورتی که کودک هم­چنان گفتار محدودی در کلینیک ارائه نماید و سنجش SS% وی در کلینیک فاقد اعتبار گردد، می­توان میزان SS% کودک را از گفتار ضبط شده وی در موقعیت­های روزمره به دست آورد. والدین در برنامه لیدکامب هر روز شدت لکنت زبان کودک را بر مبنای گفتاری که وی در موقعیت­های طبیعی از خود نشان می­دهد، مورد اندازه­گیری قرار می­دهند. برای انجام این کار یک معیار اندازه­گیری 10 نمره­ای در نظر گرفته شده است و نمره صفر معادل فقدان لکنت؛ نمره 1 معادل لکنت بسیار خفیف و نمره 9 معادل لکنت بسیار شدید می­باشد.

روش درمانی لکنت در کودکان

در آغاز درمان، درمانگر شیوه استفاده از این معیار را به والدین آموزش می­دهد و از او می­خواهد تا میزان شدت (SR) را از صفر تا 9 در نمونه گفتار کودک نمره­دهی نمایند. درمانگر نیز میزان SR را در این نمونه گفتاری اندازه­گیری می­نماید و چنانچه بین اندازه­گیری وی و والدین بیش از یک نمره اختلاف وجود داشته باشد، دلایل آن توسط طرفین مورد بحث قرار می­گیرد.

والدین میزان SR هر روز را در فاصله زمانی بین جلسات کلینیکی بر روی یک برگه از پیش آماده شده ثبت می­نمایند و آن را در جلسه بعدی به همراه خود می­آورند.

فرایند تعیین SR کودک توسط والدین صورت می­گیرد و می­تواند بر مبنای ارزیابی یک روز کامل کودک یا حداقل یک نمونه گفتاری 10 دقیقه­ای از وی در طی روز انجام گردد.

در مورد دوم یعنی نمونه گفتاری 10 دقیقه­ای درمانگر از این مسئله اطمینان حاصل می­نماید که والدین برای تعیین SR در هر روز موقعیت­های مختلفی را انتخاب می­نمایند. به عنوان مثال اگر نمونه گفتاری کودک در روز دوشنبه هنگام بازی کردن با خواهد و برادرهایش مورد اندازه­گیری واقع شده باشد، در روز سه­شنبه این اندازه­گیری می­تواند هنگام ملاقات او با پدربزرگ و مادربزرگش به عمل آید. این کار تا پایان هفته باید به همین صورت ادامه یابد. در برخی مواقع لکنت در طی روز بسیار متغیر است و والدین اذعان دارند که تعیین یک SRها در موقعیت­های مختلف می­تواند امر مفیدی باشد. به عنوان مثال والد ممکن است در طی یک روز SR کودک را در برخی موقعیت­های گفتاری معادل نمره 2 و در برخی دیگر معادل نمرات 8 یا 9 برآورد نماید. بنابراین در این گونه مواقع ممکن است ارزیابی بهبودی ثبات و یا تشدید لکنت برای درمانگر امر دشواری باشد. در چنین شرایطی آگاهی از SR کودک در شدیدترین حالت خود برای درمانگر مهم تلقی می­گردد.

راه های درمانی و بررسی لکنت در کودکان

راه­ حل چنین مسئله­ای آن است که والد هر روز دو بار SR لکنت کودک را جمع­آوری نماید. در این راستا او می­تواند در انتهای هر روز یک نمره SR را برای بهترین گفتار مشاهده شده از سوی کودک و یک نمره SR را برای شدیدترین میزان لکنت وی در همان روز ثبت کند. چنانچه این اطلاعات به صورت یک نمودار ترسیم گردد، معمولاً مشاهده کاهش لکنت بسیار ساده­تر خواهد بود. اجرای این روش دوگانه ثبت SR به ویژه در کودکی که شدت لکنت وی بسیار متغیر بوده و به زمان انتقال از مرحله 1 به 2 نزدیک می­شود امر مهمی محسوب می­گردد.

گاهی اوقات بیش از یک نفر میزان SRهای یک کودک را تعیین می­نمایند. در این موارد لازم است تا هر یک به قدر کافی آموزش دیده باشند و میزان توافق میان آن­ها مناسب باشد. گاهی اوقات والدین در سنجش SR بی­ثبات عمل می­کنند، و حتی ممکن است نتوانند مقادیر SR در هفته گذشته را ارائه نمایند. در این­جا باید بر این مسئله پافشاری نمود که اتخاذ تصمیمات بالینی معتبر نمی­تواند در غیاب سنجش لکنت خارج کلینیکی اتفاق افتد.

برای کمک به درمانگر و والدین جدولی معرفی می­گردد که حاوی ملاک­های موردنظر برای تعیین لکنت کودک است. با استفاده از ملاک­های معرفی شده در این جدول می­توان بصورت مطمئن­تر و با توافق بیشتر بین درمانگر و والدین میزان لکنت کودک را تعیین نمود.

بررسی شدت لکنت در کودکان

به منظور انجام یک ارزیابی معتبر، درمانگر مسئولیت سنجش داخل کلینیک و والدین مسئولیت سنجش خارج از کلینیک (یعنی سنجش کودک در محیط روزمره) را بر عهده می­گیرند. سنجش­های داخل و خارج از کلینیک، نقش­های فراوانی در اجرای روز به روز برنامه لیدکامب دارند. از مهم­ترین این نقش­ها می­توان به تثبیت گستره مشکل، دسترسی به اطلاعات جهت تصمیم­گیری بالینی، تعیین اهداف درمانی، ارزیابی کمی پیامد درمان و تسهیل گفتگو در مورد لکنت اشاره نمود.

در صورتی که تعیین و سنجش میزان شدت لکنت توسط درمانگر و والدین به درستی و با دقت انجام نشود و یا توافق کامل بین درمانگر و والدین در مورد تعیین میزان شدت لکنت یا SR وجود نداشته باشد، روند درمان لکنت زبان کودک با مشکل مواجه خواهد شد. به عبارت دیگر اگر تغییرات میزان شدت لکنت توسط والدین در طول درمان به صورت اشتباه گزارش شود، درمانگر نمی­تواند بر اساس تغییرات واقعی ایجاد شده در شدت لکنت کودک، روند درمان را مدیریت نماید. حداکثر میزان اختلاف قابل پذیرش بین سنجش­های درمانگر و والدین تا یک نمره است. تغییرات میزان نمره شدت لکنت کودک در طول درمان باید به صورت نزولی پیش رفته و به سمت نمره صفر حرکت کند.

 

 

بررسی لکنت در کودکان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

error: Content is protected !!