ارگوتراپیست مهدی صابر

اوتیسم و کارهای روزمره زندگی

کاردرمانی حسی اوتیسم| درمان کودکان اوتیسم| کاردرمانی حسی حرکتی اتیسم| مرکز اوتیسم تهران

سر فصل مطالب

حس­های دیگری علاوه بر آنچه ما در مورد آنها فکر می­کنیم، وجود دارند. حس بویایی، لامسه، چشایی، بینایی و شنوایی مهم هستند اما دریافت­های مهم دیگری نیز وجود دارند. مثلا دانستن اینکه شما از نظر فضایی در کجا هستید. حس حرکت و درک آهسته یا تند بودن آن، آگاهی از وضعیت بدن مثلا در حالت نشسته آیا صاف نشسته ­اید یا به جلو خم هستید. اطلاعات فقط از طریق حواس پنجگانه دریافت نمی­شوند بلکه از طریق سایر حواس که اطلاعات زیادی ایجاد می­کنند نیز دریافت می­شوند. این حواس در جهت یابی اینکه کجا می­خواهیم برویم چطور حرکت کنیم و… به ما کمک می­کنند. کودکان با اختلالات طیف اوتیسم غالبا به تجربیات حسی متفاوت و کاردرمانی حسی اوتیسم برای درک و شناخت دنیا احتیاج دارند. آنها ممکن است به تجربیات حسی بیشتر یا کمتر از همسن و سالان خود احتیاج داشته باشند. مرکز درمان اوتیسم دکتر صابر، بهترین مرکر اوتیسم تهران، با استفاده از متد های تخصصی و به روز دنیا و هم چنین  کاردرمانی حسی در منزل، برای درمان کودکان اوتیسم در حال فعالیت می باشد. توانبخشی اوتیسم شامل کاردرمانی اوتیسم و گفتاردرمانی اوتیسم و خدمات ماساژ درمانی و سنسوری روم در کنار توانبخشی در منزل موجب بهبود مشکلات حسی کودکان و تسریع تطابق انان با محیط می گردد.

جهت تماس با کلینیک کاردرمانی و گفتاردرمانی جناب آقای دکتر صابر (کلینیک توانبخشی پایا در پاسداران ، کلینیک توانبخشی غرب تهران در سعادت آباد) باشماره 09029123536 تماس حاصل فرمایید.

این دنیا پر از تجربیات حسی است که ما را احاطه کرده ­اند و برای درمان کودکان اوتیسم مفید هستند. کامپیوتر، بوی غذا، لرزش­های ماشین نمونه ­هایی از این تجربیات حسی هستند که در طول روز با آنها مواجه می­شویم. البته در زمان ارائه کاردرمانی حسی اوتیسم باید به وضعیت کودک توجه شود و چنانچه علائمی مثل بی قراری، تعریق، قرمزی صورت گردن و گوش­ها مشاهده شد فعالیت متوقف شود. متخصصین کاردرمانی حسی در انتخاب و ارائه محرک های حسی جهت درمان کودکان با اختلالات حسی تبحر دارند.

 کاردرمانی حسی اوتیسم در کودکان

صاف بنشین، به جلو نگاه کن، اسم خودت را در گوشه چپ و بالای کاغذ بنویس. این موارد از درخواست­های معقول یک معلم است اما اگر کودک درکی از آنها نداشته باشد چه خواهد شد؟ اگر کودک حرکت طبیعی داشته و حس­هایش به طور معمولی رشد کرده باشند در انجام این درخواست­ ها مشکل نخواهد داشت. در صورت تاخیر یا رشد ناکامل این حس­ها کودک در اجرای درخواست­های این چنینی مشکل خواهد داشت. حتی اگر معانی آنها را بداند در اجرای آنها با مشکل مواجه خواهد شد. درک وضعیت بدن در فضا یک مهارت قلم / کاغذ نیست. برای یادگیری این حس کودک باید با چالش مواجه شود تا بتواند راستای بدن و تعادل خود را حفظ کند. در اینجا به معرفی روشهای سرگرم کننده برای کمک به کودک در یادگیری وضعیت بدن در فضا و اینکه چطور در خانه، پارک یا مکان­های دیگر از طریق ابزارهای در دسترس تحرک داشته باشد خواهیم پرداخت.

تاب سواری یک روش ساده و موثر برای آموزش حس وضعیت در کودک و انجام کاردرمانی حسی اوتیسم است. بعضی از کودکان با اختلالات طیف اتیسم علاقه­ ای به تاب سواری ندارند و حس ناخوشایندی در اوایل زندگی به آن نشان می­دهند. بنابراین والدین از انجام این فعالیت دوری می­کنند. اگر کودک برای اجرای این فعالیت بی میل است ابتدا با سرعت آهسته شروع کنید و به هر نحوی که شده این فعالیت را انجام دهید.

روش های کاردرمانی حسی اوتیسم برای درمان کودکان اوتیسم

شما می توانید از انواعی از روش ها برای کاردرمانی حسی اوتیسم به منظور درمان کودکان اوتیسم استفاده کنید، از جمله:

  1. شما می­توانید کودک را روی تاب نگه دارید یا در یک وضعیت صورت به صورت کود پای خود را به دور شما حلقه کند و یا کودک را روی پای خود نشانده و با یک بازو آن را نگه دارید.

2. تاب دادن به عقب و جلو به صورت آهسته و اطمینان از امنیت کودک ( نگه داشتن کودک) نزدیک خود در وی احساس امنیت ایجاد می­کند.

  1. تاب سواری را بعد از ۲ تا ۳ دقیقه متوقف کنید.
  2. این فعالیت را روزانه انجام دهید و به طور تدریجی زمان را افزایش دهید تا وقتیکه حس راحتی و آرامش را در کودک مشاهده می­کنید . با افزایش زمان میزان حمایت را کاهش دهید و کودک را تشویق کنید تا خودش بدنش را کنترل کند. در نهایت کودک را به سمت خود چرخانده (صورت به صورت) و از وی بخواهید تا بدن خود را کنترل و نگه دارد.
  3. زمانیکه کودک توانست به تنهایی روی تاب بنشیند اجازه بدهید این فعالیت را خودش انجام دهد.
  4. بعد از نشست مستقل روی تاب در هر زمانیکه از شما خواست او را هل دهید.
  5. به کودک آموزش دهید به طور مستقل تاب سواری را با حرکت دست و پای خود انجام دهد.
  6. هر چقدر کودک بتواند تاب را بیشتر حرکت دهد علاقه بیشتری به ادامه فعالیت خواهد داشت و این مسئله در او احساس کنترل و توانمندی ایجاد خواهد کرد.

نمونه هایی از فعالیت کاردرمانی حسی

این فعالیت یک سرگرمی عالی برای کودکان سنین پایین است.

  1. روی صندلی نشسته و اجازه بدهید کودک روی زانوی شما بنشیند (پای کودک را بین پاهای خود قرار دهد).
  2. کودک را از ران و کمر حمایت کنید و بررسی کنید که آیا کودک عضلات پشت خود را فعال کرده و می­تواند در یک وضعیت صاف قرار بگیرد؟
  3. زانوی خود را در حد تحمل کودک بالا و پایین ببرید.

– بازی با توپ تمرین (توپ بادی بزرگ)

این توپ­ها قابل باد کردن و بزرگ بوده و با قیمت مناسب در بازار موجود می­باشد اگر شما یکی از این توپ­ها را در منزل دارید می­توانید از آن برای یادگیری موقعیت در فضا به کودک استفاده کنید.

  1. کودک را در حالیکه صورتش به سمت شماست روی توپ بنشانید.
  2. ران، لگن و یا کمر کودک را حمایت کنید. این حمایت به اندازه­ای باشد که در او احساس امنیت ایجاد کند اما اطمینان کامل نداشته باشد.
  3. اگر کودک نمی­تواند با حمایت ران را در حالت صاف نگهدارد. از لگن یا کمر وی را نگهدارید.
  4. به کودک اجازه دهید تا برای اینکه حواسش پرت شود، اسباب بازی یا شی مورد علاقه­اش را در دستانش نگهدارد. این بازی در ایجاد تعادل و فعال شدن عضلات برای حفظ راستای تنه مفید است. از طرفی اسباب بازی به عنوان یک وسیله برای حواس پرتی است که منجر به ریلکس شدن می­شود و اجازه فعالیت به بدن خواهد داد این کار برای کاهش استرس، کاهش درگیری ذهنی و کاهش سفتی عضلانی نیز مفید است.
  5. آرام و ملایم توپ را به سمت جلو عقب و طرفین حرکت دهید. وقتی توپ حرکت می­کند، تغییر وضعیت و حفظ راستای بدن کودک را مشاهده کنید. او این تطابقات را بدون اینکه به آن فکر کند ایجاد خواهد کرد.
  6. همیشه به وضعیت شروع یا وضعیت مرکزی برگردید.
  7. بین وضعیت شروع و حرکت به جهات مختلف زمان استراحت در نظر بگیرید.

روش هایی برای درمان کودکان اوتیسم

اطلاع از حرکت جهت و سرعت آن حس دیگری است که ممکن است در کودکان با اختلالات طیف اتیسم رشد نکند. آنها ممکن است در مورد حرکت خیلی حساس باشند یا اصلا آن را پردازش نکنند. درک فطری اینکه بدن چطور حرکت می­کند از طریق تجربه حاصل می­شود. هر چقدر کودک حرکات متنوع­تری انجام دهد توانایی درک حرکت در فضا بیشتر خواهد شد. حرکت یک سیستم پیچیده است که چشم­ها، گوش داخلی و مغز را درگیر می­کند.

یک روش برای افزایش آگاهی کودک و درمان کودکان اوتیسم با کاردرمانی حسی اوتیسم، ایجاد سرگرمی ای است که برای انجام این فعالیت به یک اسباب بازی کوچک و نرم مثل عروسک یا توپ نیاز است. این وسیله تقریبا ۵ اینچ (۱۳ سانتیمتر) قطر داشته باشد. ابتدا کودک توپ را در حالیکه بالای سرش نگهداشته به شما می­دهد و سپس این کار را در حالیکه توپ بین دو زانو قرار دارد انجام می­دهد. شما توپ را برعکس به کودک برگردانید. یعنی اگر توپ بالای سر کودک باشد بین زانوهای کودک قرار دهید. این فعالیت اگر با دوستان انجام شود سرگرم کننده­تر و آسان­تر خواهد بود. وقتی توپ به انتهای خط رسید کودک در حالیکه توپ در پشتش قرار دارد به سمت جلو دویده و مجددا این فعالیت را از اول خط آغاز می­کند.

روش دیگر انتقال توپ بین کودکان از یک طرف به طرف دیگر است. یعنی همچنانکه توپ به پشت خط منتقل می­شود از سمت چپ به راست و راست به چپ جابجا می­شود.

درمان کودکان اوتیسم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

error: Content is protected !!