بیماری پارکینسون با علائمی نظیر لرزش در دست ها، اختلال در تعادل و عدم هماهنگی حرکتی خود را نشان می دهد. در مراحل اولیه بیماری عادت کردن و پذیرش پارکینسون احساس خود کارآمدی و داشتن کنترل بر روی خود پر اهمیت می باشد. علایم پارکینسون، در بیمار موجب کاهش اعتماد به نفس و اختلال در انجام مهارت های زندگی در فرد می گردد. بیمار به مرور منزوی شده و ارتباط اجتماعی او کاهش می یابد. درمان های کاردرمانی پارکینسون و گفتاردرمانی پارکینسون زیر نظر دکتر پارکینسون موجب بهبود عملکرد بیمار و خود کارآمدی فرد می شود.
جهت تماس با کلینیک کاردرمانی و گفتاردرمانی جناب آقای دکتر صابر (کلینیک توانبخشی پایا در پاسداران ، کلینیک توانبخشی غرب تهران در سعادت آباد) باشماره 09029123536 تماس حاصل فرمایید.
تاثیر علائم پارکینسون بر مهارت های زندگی
در مراحل اولیه عادت کردن و پذیرش پارکینسون احساس خود کارآمدی و داشتن کنترل بر روی خود بسیار است. بیماران ممکن است به درمانهای دارویی اعتماد نکنند، و به جای تمرکز بر تطابق خود با شرایط موجود، زمان خود را صرف یافتن درمان قطعی بیماری نمایند. مشاوره و آموزش افراد مبتلا به پارکینسون و خانواده و مراقبین آنها کمک بسیار مهمی در روشن شدن موضوع میکند.
توضیح اینکه در مراحل اولیه تشخیص این بیماری چه کاری میتوانند انجام دهند تا در آینده بتوانند کنترل تناسب بدن و همچنین کنترل فعالیتهای اجتماعی خود را داشته باشند. یاد گرفتن اینکه به جای مقابله با شرایط چگونه با شرایط کنار بیایند و همچنین اجرای فعالیتهایی که به بهبود فیزیک آنها کمک میکند یک روش مثبت مقابله با این بیماری است. حفظ و ادامه دادن کار تا زمان ممکن باعث افزایش استقلال مالی، خود ارزشی و همچنین ارتباط اجتماعی میشود.
دستور العملها
برای کار درمانگرها با هدف افزایش خودکارآمدی و روش مقابله مثبت با افراد دارای پارکینسون، توصیه میشود که آنها:
- ارزیابی محدویتهای مشارکتی تاثیرگذار بر خانواده، کار و نقشهای اجتماعی
- در نظر گرفتن برنامه سبک زندگی و روشهای مقابله برای افزایش مشارکت نقش ها و فعالیتهای معنی دار.
- پیشنهاد آموزش مراجع محور و پیشنهاد برای افزایش مشارکت و خود مدیریتی
- ثبت نام در خدمات محلی و حمایتهای همراه ها شامل آموزش، ارتقای سلامتی و برنامههای خود باری.
مهارتهای روزمره زندگی بیمار پارکینسون و تحرک در فضای باز
فعال کردن افراد مبتلا به پارکینسون برای انجام فعالیتهای خارج از خانه مزایای مثبتی در سلامت جسمی و روانی دارد. با این حال، بررسی یک عضو ملی “انجمن بیماری پارکینسون که در ۲۰۰۸ (PDS 2008) منتشر سله نشان میدهد که نیمی از پاسخ دهندگان متقاضی انجام فعالیتهای خارج بودند اما نمیتوانستند.
دلایل ارائه شده شامل: احساس بیش از حد ناخوشی، خستگی، تعداد کم توالتهای عمومی، مشکلات مقابله با خیابانهای شلوغ، حمل و نقل عمومی ضعیف و مشکلات با دسترسی به ساختمانها بود.
انجماد راه رفتن (freezing) در مکانهای شلوغ مانند سوپر مارکتها و مراکز شهر ممکن است افراد مثلا به پارکینسون را از شرکت در مکانی که سابقا بصورت منظم در آنجا بودند، منصرف کند. اگر قدم زدن در اطراف مغازهها دشوار و یا با تلاش بسیار است، بیشتر مراکز خرید بزرگ یک سرویس Shopmobility” دارند. که اسکوتر آن ممکن است اجاره داده شود. یک ویلچر دستی آماده به کار برای مسافتهای طولانیتر در خارج از منزل و همچنین هنگام تلاش برای نقل و انتقالات خودرو برای کسانی که به عنوان یک مسافر در یک ماشین سفر میکنند، باید درنظر گرفته شود.
دستورالعملها برای بهبود مهارت های روزمره زندگی
برای کاردرمانگران با هدف ترویج فرصتهای مشارکت در زندگی اجتماعی و تحرک در فضای باز برای افراد مبتلا به پارکینسون، توصیه میشود که آنها:
- به بیمار پیشنهاد دهید زمانی را برای ترک منزل انتخاب کنند که تاثیر داروهایشان مؤثرتر است.
- به دنبال بهینه سازی تحرک در فضای باز باشید و پیشنهاد اجتناب از خرید کردن در زمانهای شلوغ را بدهید.
- اطمینان حاصل شود که ریلهای گیرنده (grab rails) خارجی و ریلهای راه (path rails) در مکانهای مورد نیاز، میان خانه و راهروهای عمومی موجود است.
- تشویق برنامه ریزی حمایت شده به هنگام راه رفتن فعال از مسیر دقیق در فضای آزاد انجام شود. هنگامی که مکث به طور منظم استفاده شود، باید مسیر فوری پیش رو برای عبور موانع مجددا ارزیابی شود. (به عنوان مثال PAUSE – LOOK – PLAN – WALK، تکرار در صورت لزوم).
- پیشنهاد راه رفتن در کنار پیاده رو در نزدیکی shopfronts و پرهیز از راه رفتن نزدیک تیر برقها (lamp – post) و دیگر وسایل خیابان و در نتیجه کمک به جریان راه رفتن.
- تشویق برنامهریزی فعال با توجه به فاصله بین توالت و محل مورد نظر، که در آن مغازهها هستند و همچنین در رابطه با محل پارک ماشین، ایستگاه اتوبوس، و غیره
- در مورد استفاده از صندلی چرخدار دستی برای استفاده در فضای باز خارج از منزل، در هنگامی که راه رفتن به طور فزاینده مشکل ساز میشود، بحث کنید.
- هنگامی که فرد مبتلا به پارکینسون حاضر به پذیرش یک ویلچر دستی در فضای باز است، به یک خدمات صندلی چرخدار محلی ارجاع دهید.
- معرفی طرحهای Shop mobility و انجام تمرین تحت نظارت در صورت نیاز.