دست خط مناسب یک مهارت ضروری است که دانش آموزان باید به آن دست یابند تا خواستههای مدرسه ای پایه در مدرسه ابتدایی را برآورده سازند. یک تقابل و هماهنگی مداوم بین اجزای حسی، زبانی، درکی و حرکتی باعث میشود که این یک فعالیت خیلی پیچیده باشد، که سبب میشود برخی از دانش آموزان با وجود تلاش زیاد با معلم خود در زمینه دست خط به چالش رسیده و منجر به تشخیص اختلال در نوشتن میگردد.مرکز توانبخشی دکتر صابر در زمینه درمان اختلال یادگیری و بخصوص اختلالات نوشتن به صورت حرفه ای فعالیت می نماید. خدمات گسترده مرکز از فبیل کاردرمانی حسی، اتاق تاریک بینایی، اتاق مهارت های شنیداری، سنسنوری روم، کاردرمانی دست، گفتاردرمانی اختلال یادگیری، آموزش درمان اختلالات یادگیری و… موجب بهبود مهارت های اجرایی کودکان و تسریع روند یادگیری در آنان می گردد.
جهت تماس با کلینیک کاردرمانی و گفتاردرمانی جناب آقای دکتر صابر (کلینیک توانبخشی پایا در پاسداران ، کلینیک توانبخشی غرب تهران در سعادت آباد) باشماره 09029123536 تماس حاصل فرمایید.
بیشتر از ۳۰ درصد وقت دانش آموزان روی فعالیت حرکات ظریف صرف میشود و رایج ترین فعالیت در دست خط است. بنابراین مهارت در دست خط یک کلید مهم برای موفقیت در مدرسه میباشد. کیفیت دست خط بستگی به خوانایی و سرعت نوشتن کلمات دارد. در همه جا از 5 تا بالای ۲۵ درصد دانش آموزان مشکلات دست خط را نشان میدهند. هنگامیکه شما اجزاء دست خط را تجزیه و تحلیل میکنید به آسانی میبینید که چرا بیشتر دانش آموزان در یادگیری نوشتن، نوشتن افکارشان روی کاغذ و یادداشت برداشتن مشکل دارند.
برای بهبود دست خط لازم است که دانش آموزان موارد زیر را دنبال کنند:
- تنه، شانه، تون عضلانی بالای بازو، قدرت و ثبات که بدن را هنگامیکه مغز و دستها مشغولاند ایمن نگه دارند.
- دقت بینایی و مهارتهای (چشمی– حرکتی) که چشمها را قادر میسازند تا واضح تر ببینند، خطوط را بخوانند و از نزدیک به دور تمرکز کنند و هنگام یادداشت برداری دوباره به حالت اول برگردند.
- درک بینایی و مهارتهای حافظه بینایی، شکلهای دایرهای، عمودی، افقی و مورب را در ارتباط دقیق با یکدیگر در فضا درک و تولید میکنند.
- توانایی و مهارت حرکات ظریف از بازخورد حس عمقی از مفاصل انگشتان و عضلات استفاده میکند تا نیروی عضلانی و فشار مفصل را درجه بندی کند.
- توانایی برای یکپارچه سازی مهارتهای بینایی با مهارتهای حرکتی همانطور که نویسندهها از بینایی استفاده میکنند تا حرکات دست را هدایت کنند و حروف دقیق و خوانا را شکل دهند.
- مهارتهای شناختی از قبیل این که تصمیم بگیرد چه بنویسد. سازماندهی افکار و سپس تمرکز کردن مدت دار تا اینکه فعالیت نوشتاری تکمیل شود.
- آگاهی واجی که به عنوان شنیدن، تشخیص دادن و دستکاری تعریف شده اند. صداهای افراد در کلمات بیان شده واج نامیده میشوند که برای تولید کلمات و جملات در شکل نوشتاری، ضروریاند. مشکلات در پردازش حسی باعث میشود دست خط یک مورد چالش برانگیز باشد. در این خصوص ممکن است موارد زیر را شامل شود:
- حساسیت بینایی به نور مخصوصا نور خیره کننده، نور اذیت کننده و نور فلوئورسنت.
- فشار بیش از اندازه به بینایی که پرینتهای کم رنگ و یا خطهای نامنظم یک صفحه، شلوغی لغات صفحه و یا حساسیت کنتراست که لغات مشکی رنگ بر روی کاغذ سفید را متحرک جلوه میدهد سبب آن میگردد.
- حساسیت به لمس کاغذ، ابزار نوشتن و سطح نوشتن
- حساسیت شنیداری به صدای معلم، صدای نوشتن دیگر دانش آموزان و صداهای محیطی
راه های کلیدی برای یکپارچگی حسی در کودکان با اختلال نوشتن
- آماده کردن بدن و مغز برای نوشتن
علاوه بر فعالیتهای حرکتی که قبلا در این مطرح شد، معلمان میتوانند دانش آموزان را از هر سنی آماده نوشتن کنند. از طریق وادار کردن آنها به نوشیدن کمیآب، خوردن چیزهای ترد، آدامس جویدن و شرکت در فعالیتهایی برای گرم کردن قسمت بالایی بدن از قبیل:
- بالا انداختن شانهها: صاف بایستید،شانههایتان را به بالا بکشید به سمت گوشهایتان و سپس آنها را سمت عقب و پایین رها کنید این تمرین را ۵ مرتبه انجام دهید و درآخر شانهها را در پایین نگه دارید.
- دایره کشیدن: شانهها را پایین نگه دارید، دستها را مستقیم به اطراف بدن ببرید تصور کنید که شما دو تا قلم مو با رنگ مورد علاقهتان را در دست نگه داشتهاید و در دو طرف اتاق دایره نقاشی کنید. این کار را در جهت عقربههای ساعت ۵ تا ۱۰ بار انجام دهید و سپس ۵ تا ۱۰ بار در خلاف جهت عقربههای ساعت انجام دهید (5 بار برای کودکان کوچکتر و ۱۰ بار برای دانش آموزان بزرگتر)
- ضربه های انگشت کاراته به منظور قوی کردن دستها و بازوها و آگاه سازی بدن، دستها را بطور مستقیم بکشید کف دستها به سمت پایین باشد به صورت تناوبی و یکی در میان مشت کنید و بطور کامل انگشتها را باز کنید ۱۰ بار و سریع انجام دهید سپس کف دستها را به سمت بالا برگردانید و ۱۰ بار انجام دهید. به عنوان فعالیت قبل از نوشتن عالی است.
- نوارهای حبابی را با نوک انگشت بترکانید یا نوارهای بزرگتری را به دیوار بزنید و از دانش آموز بخواهید که با هل دادن آنها حبابها را بترکاند. کودکان همچنین میتوانند حبابها را با پا روی زمین بترکانند.
- مدلهای خمیربازی و گل خمیر نقاشی برای وارد کردن ورودی های حس عمقی و لامسه به انگشتها، مچها و بازوها در کودکان کوچکتر بسیار عالی میباشند.
خمیرهای خوب و مستحکم مقاومتهای بیشتر و ورودی حسی مناسب تری را برای دانش آموزان بزرگتر پیشنهاد میکنند.
- ترکاندن مهره ها و ضربه های ناگهانی به اسباب بازی ها مخصوص پیشنهاد میشود والدین مهرهها را برای ترکاندن تهیه کنند. پازل دوخت و ترکاندن مهره های پارچهای و فعالیت هایی برای دانش آموزان بزرگتر از قبیل مهرههای ترکاندنی DNA مناسب میباشد.
دیگر اسباب بازیهای عالی که آمادگی حرکتی خوبی برای کودکان اختلال یادگیری را فراهم میکنند شامل:
توپ کششی و پازل دوخت بازی سوزنی، مهرههای جاسازی، چوب غذا خوری چینی به شکل حیوانات،چوب ماهیگیری و دیگر اسباب بازیهای مرتبط با برداشتن اشیا کوچک شامل:
نخ و مهره دوز بازی، مازها، میلههای قلاب بافی، میخ و چکش، (ماژیکها یا مدادرنگیها)، جواهرات وصل کردنی برای مهارتهای قیچی کردن و خیلی چیزهای دیگر
بکارگیری یک رویکرد چند حسی در کودکان اختلال نوشتن:
بیشتر دانش آموزان مهارتهای دست خط را با کمیتمرین از طریق ماژیکها، مدادها، مدادرنگی و کاغذ کسب میکنند. دیگر کودکان از یک رویکرد چند حسی و بیشتر تمرینی استفاده میکنند به منظور تشکیل شکل حروف از خمیر بازی استفاده کنید. ترسیم حروف و نوشتن آنها با یک انگشت در پودینگ، ترسیم آنها روی فرش یا نوشتن آنها با یک چوب روی گل، همگی سرگرم کننده میباشند که روشهای لامسهای هستند که شکل دهی حروف را آموزش میدهند. برنامههای ساختاریافته دست خط، میتوانند یک تفاوت بزرگ ایجاد کنند که یکی از بهترین و محبوبترین آنها نوشتن بدون گریه نامیده میشود.این برنامه آموزش ساده یادگیری، فعالیتهای مربوط به دست و بکارگیری درسها ازکلاس پنجم را شامل میشودو توسط تعداد زیادی از سیستمهای مدرسهای اجرا شده است. این برنامه با آهنگها و شکلهای چوبی برای تشکیل حروف بدون نیاز به مهارتهای پیشرفته حرکتی ظریف، آغاز میشود و سپس به سمت آسان نوشتن، نوشتن عمودی حروف با گچ و سپس آشنایی با مدادها و بکارگیری آنها در کتابهای کار برای هر سطح از مهارت پیش میرود.