ارگوتراپیست مهدی صابر

عملکرد اجرایی چیست

عملکرد اجرایی چیست| کاردرمانی ذهنی کودکان| کاردرمانی کودکان در منزل| دکتر صابر

سر فصل مطالب

عملکرد اجرایی مجموعه‌ ای از توانایی‌ ها و مهارت‌ های شناختی می باشد که از بدو تولد در کودک وجود دارد که با رشد کودک این مهارت ها هم رشد می‌ کنند، به طوری که در سن ۱۲ سالگی عملکرد اجرایی کودک مشابه عملکرد اجرایی بزرگسالان خواهد شد. عملکرد اجرایی از طریق تاثیر بر دیگر فرایند های شناختی این امکان را برای ما فراهم می‌ کند تا افکار و اعمال خود را برای یک اقدام هدفمند تنظیم کنیم. یکی از روش های تقویت علملکرد اجرایی در کودکان، کاردرمانی ذهنی می باشد. کلینیک کاردرمانی دکتر صابر، بهترین مرکز کاردرمانی ذهنی کودکان در تهران، با انجام کاردرمانی کودکان در منزل به بهبود عملکرد اجرایی کودکان کمک می کند.

جهت تماس با کلینیک کاردرمانی و گفتاردرمانی جناب آقای دکتر صابر (کلینیک توانبخشی پایا در پاسداران ، کلینیک توانبخشی غرب تهران در سعادت آباد) باشماره 09029123536 تماس حاصل فرمایید.

مفهوم عملکرد اجرایی

مفهوم عملکرد اجرایی، برای توصیف مهارت‌ های برنامه‌ریزی، انعطاف‌ پذیری شناختی، مهار پاسخ و حافظة کاری به ‌کار می‌ رود. این مهارت‌ ها در توانایی‌ هایی که انسان را به‌ طور موفقیت­ آمیزی در اموری مانند استدلال، هدفمندی و رفتار معطوف به خود درگیر می‌ کند، نقش دارند. عملکرد اجرایی به ‌عنوان دانش “چه موقع و چرایی” جنبه‌ های رفتار تعریف می‌ شود. در حالی‌ که عملکرد غیر اجرایی با جنبه‌ های “چگونه و به چه اندازه” رفتار سر و کار دارد. به عبارت دیگر، عملکرد های اجرایی مهارت‌ هایی هستند که بخش جدایی‌ ناپذیر « نظام نظارتی» هستند. این نظام نظارتی رفتار را مورد پایش قرار می‌ دهد و اجازه می‌ دهد که فرد در رفتارهای هدفمند شرکت کند. علاوه‌ بر آن، جهت کسب موفقیت جدید و یا مواجهه با یک مشکل، به ‌دنبال کشف راهکار های مناسب و راه‌ حل باشد. عملکرد های اجرایی مشتمل بر سازمان‌ بندی، اولویت‌ بندی، یادآوری تکالیف درحال انجام و انعطاف‌ پذیری شناختی هستند و نقص در آن ها موجب ناتوانی در مشارکت و عدم رعایت نوبت در اجرای مراحل تکالیف و عدم دستیابی به پاسخ می­ شود.

عملکرد های اجرایی کودکان

عملکرد های اجرایی به ‌طور کلی با قطعه پیشانی در ارتباط هستند. قطعه پیشانی مسئول اجراء، سازمان‌ دهی و تنظیم رفتار است. علاوه‌ بر آن، قطعه پیشانی نقش بسیار مهمی در حافظه کاری ایفا می‌ کند. حافظه کاری، کارکردی است که به شخص اجازه می‌ دهد اطلاعات را برای زمانی کوتاه در جهت انجام یک تکلیف فعال نگه ‌دارد. توانایی مهار پاسخ نیز، مهارت بسیار مهمی است که با قطعة پیشانی در ارتباط است. برای ‌این که یک رفتار مهار شود، شخص باید کنترل زیادی روی آن رفتار داشته باشد. این مهار به شخص اجازه می‌ دهد که محرک‌ های مزاحم و فرعی را برای انجام تکلیف بازداری کند. فرایند مهار موجب برجسته شدن مواردی می‌ شود که مهم‌ترین جنبه رفتار را شکل داده و آن را کامل می‌ کنند. به‌ عبارت‌ دیگر مهار و توجه انتخابی دو روی یک سکه­ اند، برای توجه انتخابی روی یک جزء تکلیف مهار سایر اجزاء غیر مهم تکلیف ضروری است. زمانی‌ که این فرایند مهاری با شکست مواجه شود، حافظه کاری نیز تحت تأثیر قرار گرفته و مختل می‌ شود. بدین ترتیب که فرد ممکن است دچار بی‌توجهی شده و فراموش کند که در حال انجام چه کاری بوده ‌است. توانایی اجرایی رفتار هدفمند نیز با قطعه پیشانی در ارتباط است. برای اجرای یک تکلیف باید آن را به اجزای کوچک‌ تری تقسیم نمود. افرادی که در انجام یک تکلیف موفق هستند می‌ توانند آن را به اجزای کوچک‌ تر تقسیم و اجزاء را براساس اولویت و اهمیت به اجرا برسانند. علاوه‌ بر قطعة پیشانی مغز، شکنج کمربندی قدامی نیز با عملکرد های اجرایی در ارتباط است. به ‌نحوی که جریان توجه را به مناطق مغزی مربوط هدایت می‌ کند. ارتباط‌ های فراوان بین شکنج کمربندی قدامی و دیگر بخش‌ های مغز این نقش را امکان‌ پذیر می‌ سازد. مطالعات تصویر برداری نشان داده است که شکنج کمربندی قدامی در زمان مواجهه با مشکل تکالیف جدید، خطا و مهار تکالیف فعال است.

کاردرمانی ذهنی کودکان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

error: Content is protected !!