اوتیسم چیست؟ اوتیسم یک اختلال رشدی فراگیر همراه با مشکلات اصلی در مهارتهای ارتباطی، مشکلات کاهش توجه، شناخت، حساسیت، تحرک و فرایند عاطفی است. اوتیسم بهعنوان یک اختلال نادر مطرح نمیشود چون شایعتر از سندرم داون، فیبروز کیستیک و شکلهای گوناگون سرطان در کودکان است. مرکز اوتیسم دکتر صابر در زمینه تشخیص و درمان کودکان اوتیسم فعالیت می نماید. خدمات تخصصی مرکز شامل کاردرمانی اوتیسم، گفتاردرمانی اوتیسم، رفتاردرمانی و باری درمانی اوتیسم، ماساژ درمانی و آب درمانی می باشد که توسط متخصصین مجرب مرکز ارائه می گردد. همچنین خدمات توانبخشی اوتیسم در منزل از دیگر امکانات این مرکز می باشد.
جهت تماس با کلینیک کاردرمانی و گفتاردرمانی جناب آقای دکتر صابر (کلینیک توانبخشی پایا در پاسداران ، کلینیک توانبخشی غرب تهران در سعادت آباد) باشماره 09029123536 تماس حاصل فرمایید.
بیماری اوتیسم
به علت شیوع این بیماری دانشمندان حقایق اختلال طیف اوتیسم را بررسی کردند و ۳۷۰۰ مقاله بین سالهای ۱۹۹۰ تا ۲۰۰۴ منتشر کردند. کودکان مبتلا به اوتیسم رفتار وابستگی نسبت به افراد مهم مثل والدینشان را بروز نمیدهند. هرچند، شاخصترین رفتار که توسط والدین مشاهده میشود و برای تشخیص اوتیسم به کارشناسان مراجعه میکنند فقدان علاقه به مردم و سایر افراد است. بسیاری از کودکان مبتلا به اوتیسم تأخیر در مهارتهای ارتباط (برای مثال، آنها معنا و اهمیت فرایند ارتباطی را درک نمیکنند) و مهارتهای اجتماعی (برای مثال، آنها ارتباط پایدار با دیگران را ایجاد نمیکنند) را تجربه میکنند. بعلاوه، تخمین زده شده است که ۷۵ درصد کودکان مبتلا به اوتیسم کلاسیک عملکرد کمی دارند.
اوتیسم اغلب در دوران طفولیت تشخیص داده میشود و باعث پریشانی قابلتوجه والدین کودکان مبتلا و خانوادهشان میشود، درحالیکه سندرم اسپرگر و شکلهای غیرمتعارفتر از طیف اوتیسم که معمولاً تا اوایل و یا حتی اواخر کودکی تشخیص داده نمیشود ولی به همین اندازه نگرانکننده است. خیلی از والدین گزارش کردند که در ابتدا آنها احساس آرامش کردند چون بالاخره توانستند نامی برای رفتار غیرقابلپیشبینی فرزندانشان پیدا کنند؛ هرچند پس از آن والدین با تدابیر خودشان و با حداقل حمایت و راهنمایی رها شدهاند البته، در همهجا به این صورت نیست، اما در بسیاری از کشورها هیچ پشتیبانی بعد از تشخیص اختلال، از والدین صورت نمیگرفت؛ بنابراین، والدین با مجموعهای از درمانها مواجه شدند که تضمین میکنند نتیجهبخش هستند و معمولاً آنها میخواهند تا هرگونه درمان امیدبخشی را انجام دهند تا به کودکانشان در غلبه کردن به اوتیسم کمک کنند. والدین بعد از درمان کودکی را میبینند که کاملاً نرمال به نظر میرسد و معتقدند یک کودک عادی جایی پنهان است (مترجم … والدین تصور میکنند کودک پس از درمان میتواند به سطح یک کودک طبیعی دست پیدا کند) و منتظرند تا ظاهر شود؛ بنابراین، والدین به دنبال خیلی از درمانهای امیدوارکننده بهبود کامل اوتیسم هستند، هرچند، اغلب متخصصینی که با کودکان مبتلا به اوتیسم کارکردهاند میدانند هیچ درمانی وجود ندارد (هیچ درمان علمی شناخته نشده است، مترجم)؛ پزشکانی که امید به درمان قطعی دارند یا فاقد سابقه علمی هستند یا در تأثیرپذیری درمان مربوط به خصوصیات اوتیسم اغراق میکنند.
اکثر محققین با این موضوع موافق هستند که معیارها و محدودیتهایی که قرار است علوم محض را از شبه علم تمییز دهند همواره صریح و کاربردی نیستند، چون تفاوتها بیشتر کیفی هستند تا اینکه کمی باشند. درمانهایی که بر اساس اشتباهات علمی هستند اغلب توسط افراد با سازمانهایی ترویج داده میشوند که سود امالی مستقیم و ثابتی از موفقیت تجاریشان دارند. این درمانها بر اساس مدارک داستانگونه والدینی است که قادر نیستند به طور واقعی آنچه اتفاق میافتد را ارزیابی کنند. بعلاوه، بعضی از والدین ممکن است در تأثیرات مثبتی که درمان معینی روی بچههایشان داشته است اغراق کنند چون حتی جزئیترین بهبود برای آنها مهم است. برخی از درمانگران بادقت بسیار زیادی اطلاعاتی که والدین بیان میکنند و روش درمانی را که به آنها ارائه شده است؛ بر میگزینند، درحالیکه در نهایت هرگونه شواهد متضاد و انتقادی را رد میکنند؛ بنابراین با تبلیغات دهانبهدهان یا از طریق صفحات وب در اینترنت یا کتاب و اسناد چاپ شده گسترش پیدا میکنند که غیرقابلکنترل هستند و باید بادقت زیادی بررسی شوند. برخی از درمانهای بیاثر بر اساس تئوریهای بیاساس علتشناسی اوتیسم هستند برای مثال عفونت موکوس، حوادث تصادفی که با بروز اوتیسم همزمان شده است برای مثال واکسنهای دوران کودکی با تئوریهای منسوخ شده مثلاً مادرهای بی محبت از طرف دیگر دلگرمکننده است که خیلی از برنامههای مناسب برای بررسی خصوصیات رفتاری اوتیسم گسترش پیدا کردهاند و یک حالت خوشبینانه به آن اضافه شده است. این رویکردها با استفاده از روشهای تحقیقاتی علمی قابلقبول در مقابل محدودیتهای روششناسی ارزیابی شدهاند و وقتی بهدرستی اجرا شوند تأثیر آن ثابت میشود. هرچند، هیچ رویکردی بهتنهایی نمیتواند همه خصوصیات رفتاری اوتیسم را با موفقیت بررسی کند و بنابراین لازم است مؤثرترین درمانها با هم ترکیب شوند تا برای نیازهای هر فرد مبتلا به اوتیسم بهمنظور رسیدن به نتایج دلخواه سازگار شود. این روش پیشنهاد کمیته علمی و عملی انجمن روانشناسان آمریکائی است.
تمام اطلاعات معاصر و علمی اثربخشی روشهایی که در درمان ASD استفاده میشوند و در مذاکرات علمی با مجلههای علمی منتشر شدهاند را ثابت میکنند، بنابراین، احتمال دارد بسیاری از والدین و متخصصینی که با کودکان مبتلا به اوتیسم و خانوادههایشان کار میکنند به منابع اطلاعات معتبر دسترسی نداشته باشند علاوه بر این، هر فرد مبتلا به اوتیسم ممکن است علایم گوناگونی را بروز دهد که برای تشخیص مناسبترین روش درمان خیلی چالشبرانگیز است. برای مثال تغییرپذیری زیادی در واکنش به درمان پزشکی وجود دارد چنان که داروهای روانگردان در مورد یک اختلال ممکن است علایم یک فرد را تشدید کند و علایم فرد دیگر را کاهش دهد. کودکان بزرگ میشوند و تکامل مییابند و جداسازی اثرات تکامل از تأثیرات درمان سخت است؛ بنابراین اکثر والدین و معلمان وقتی که یک درمان نتیجه عکس میدهد بسیار تعجب میکنند درحالیکه آن درمان قبلاً امتحان شده است و اثربخش بوده است. به والدین و متخصصین پیشنهاد میکنم که آنها باید کاملاً از فواید و مضرات هر نوع مداخلهای که میپذیرند آگاه باشند. هر درمان، جدا از هزینه روانشناسی و مالی هزینه خودش را دارد؛ کودکان زمان با ارزششان را در درمانهای بیاساس از دست میدهند. در نهایت باید احتمال صدمه فیزیکی جدی را هم که بارها درگذشته به دلیل تجویز داروها روی داده است را هم در نظر بگیریم و سرانجام اثرات جانبی جدی را هم مدنظر داشته باشیم.