اختلال طیف اوتیسم (ASD) یک وضعیت رشد مادامالعمر است. این وضعیت بر این تأثیر میگذارد که افراد چگونه رفتار میکنند و چگونه با دنیای اطراف خود ارتباط برقرار میکنند. افراد مبتلا به ASD تجربیات متفاوتی خواهند داشت و به سطوح مختلفی از حمایت نیاز دارند. همراه با برخی چالشها، فردی که مبتلا به اوتیسم است، همچنین طیف وسیعی از نقاط قوت را خواهد داشت. متخصصان بهداشت قبلاً فکر میکردند که سندرم آسپرگر و اوتیسم شرایط جداگانهای هستند. اکنون درک شده است که هر دو بخشی از یک وضعیت هستند که از آن به عنوان اختلال طیف اوتیسم یا ASD یاد میشود. بدلیل اینکه هیچ تست پزشکی مثل تست خون برای تشخیص اوتیسم وجود ندارد ، تشخیص این اختلال دشوار است. اما رمز و راز تشخیص اوتیسم چیست ؟
درواقع دکتر تشخیص اوتیسم ، با توجه به علائم عمومی اوتیسم همچون حرکات،لغات یا عبارات تکراری ، خودداری از برقراری تماس چشمی یا لمس فیزیکی ، تاخیر در گفتار ، عصبانیت بخاطر تغییرات کوچک و بررسی تخصصی رفتار و نمودار رشد کودک ،راجع به وجود اوتیسم نظر می دهد. البته ممکن است کودکانی که مبتلا به اوتیسم نیستند هم دارای برخی علائم اوتیسم باشند، پس بهتر است با مشاهده هرگونه علائم نگران کننده به بهترین کلینیک تشخیص اوتیسم مراجعه کنید. در سن دو سالگی به دلیل اینکه کودکان اولین لغات خود را تولید می کنند و می توانند به چیزی که می خواهند اشاره کنند،تشخیص اوتیسم بهتر انجام می شود. تشخیص اوتیسم در اکثر کودکان مبتلا تا دوره پیش دبستانی اتفاق نمی افتد و این باعث می شود در سال های اول بیماری ،کمک های مورد نیاز را دریافت نکنند. تشخیص اوتیسم هرچه زودتر انجام شود، آموزشپذیری کودک آسان تر خواهد بود. غربالگری های ویژه تشخیص اوتیسم در 18ماهگی و 24ماهگی و در هر سنی برای کودکانی که نشانه های نگران کننده بروز می دهند یا در خانواده خود دارای سابقه اوتیسم هستند در کلینیک تشخیص اوتیسم دکتر صابر انجام شده و درصورت نیاز به درمان در کودک اوتیسم ، خدمات متنوع ،موثر و مدرن گفتار درمانی و کاردرمانی با کادر مجرب زیر نظر جناب آقای دکتر صابر اجرا می شود.
علائم اوتیسم چیست؟
علائم اصلی مربوط به ASD به ۲ حوزه وسیع تقسیم میشوند:
مشکل در تعاملات اجتماعی و ارتباط
رفتارها و علایق محدود و تکراری
ویژگیهای طیف اوتیسم معمولاً از دوران شیرخوارگی شروع میشود، اما ممکن است تا سن ۱۸ ماهگی یا بیشتر قابل مشاهده نباشد. گاهی اوقات ASD تنها در مراحل بعدی زندگی متوجه میشود.
علائم در کودکان
برای کودکان کوچک مبتلا به اوتیسم، نشانههای مشکلات اجتماعی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
عدم تبادل اجتماعی مانند اشاره کردن یا نشان دادن چیزها
واکنش به دیگران به صورت غیرمعمول
معمولاً ترجیح میدهد تنها باشد
تاخیر در گفتار یا تکرار کلمات خاص به طور مکرر
اجتناب از حفظ تماس چشمی
نشانههای مشکلات رفتاری در کودکان کوچک ممکن است شامل موارد زیر باشد:
دنبال کردن بیش از حد روالها و نمایش ناراحتی در تغییرات
حرکات تکراری، مانند تکان دادن دستها، راکدن یا چرخیدن
واکنش شدید به ورودیهای حسی، مانند صداهای بلند یا در مکانهای شلوغ
محدودهای باریک از علایق، مانند تنها بازی کردن با اسباببازیهای خاص
چالشها در آموزش توالت
نشانههای مختلفی از اوتیسم در سنین مختلف ممکن است وجود داشته باشد. در کودکان بزرگتر مبتلا به اوتیسم، نشانهها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
مشکل در درک زبان بدن و نشانههای اجتماعی
دنبال کردن دستورات به شدت
مشکل در برقراری دوستی
محدودهای باریک از علایق، مانند تنها صحبت کردن درباره موضوعات خاص
چالشهای حسی مانند حس لمس، صدا یا بینایی بالا یا پایین شده
سوالات متداول:
1. برای تشخیص اوتیسم در کودک چکار باید انجام دهیم؟
جهت تشخیص اوتیسم در کودکان ابتدا باید به متخصص اوتیسم مراجعه نمایید. دکتر اوتیسم با ارزیابی دقیق رفتارهای کودک و بررسی علائم او انجام تست های تخصصی و تاریخچه ای که از والدین می گیرد به تشخیص نهایی می رسد. به همین علت تجربه و تبحر پزشک در تشخیص بسیار قابل اهمیت می باشد.
2. آیا تست خاصی برای تشخیص اوتیسم وجود دارد؟
خیر هیچ تست تشخیصی خاصی برای تشخیص اوتیسم وجود ندارد. اما پرسشنامه هایی وجود دارد که به والدین کمک می کند علائم اوتیسم را در کودک خود بررسی نمایند و در صورت مشکوک شدن به اوتیسم جهت تشخیص نهایی به پزشک مراجعه نمایند.