ام اس خفیف چیست؟ ام اس یک بیماری خود ایمنی می باشد به این معنا که بدن برعلیه میلین سلولهای عصبی اقدام مینماید و با تشکیل پلاک هایی بر روی پیام رسانی عصبی اختلال ایجاد می کند. در بیشتر موارد ام اس با حملات ناگهانی آغاز می شود و عوارضی را در فرد بیمار ایجاد می نماید، اگر علائم بیمار بعد از هر بار حمله به طور کامل بهبود یابد آن را بیماری ام اس خفیف می نامند. جدیدترین درمان ام اس( اسکلروز متعدد) را میتوان در سه دسته جای داد: درمان علامتی،درمان عود و درمان مربوط به کاهش احتمال عود و ناتوانی. مرکز تشخیص و درمان ام اس در تهران به درمان ام اس خفیف به صورت تخصصی در حیطه گفتاردرمانی ام اس و توانبخشی ام اس می پردازد.
جهت تماس با کلینیک کاردرمانی و گفتاردرمانی جناب آقای دکتر صابر (کلینیک توانبخشی پایا در پاسداران ، کلینیک توانبخشی غرب تهران در سعادت آباد) باشماره 09029123536 تماس حاصل فرمایید.
درمان ام اس خفیف
درمان علامتی ام اس نمیتواند در روند بیماری را تغییر دهد،اما باعث تسکین علائم می شود. درمان عود ها معمولاً علائم و ناتوانی ناشی از عود ها را کاهش می دهد، ولی مانند درمان قبلی، تغییری در روند بیماری ایجاد نمیکند. سومین نوع درمان ام اس خفیف(کاهش احتمال عود) ناتوانی هایی که به طور موقت بر اثر حمله ایجاد شده را تخفیف داده و سعی در کاهش احتمال بروز ناتوانی دارد.
جدیدترین درمان ام اس
در مرحله عود معمولاً از کورتیکواستروئید داخل وریدی مانند متیل پردنیزولون استفاده می شود. هدف این نوع درمان این است که هر چه سریعتر به حمله خاتمه داده شود تا نقایص پایدار کمتری بر بیمار به جای بماند. با اینکه کورتیکواستروئید ها در کوتاه مدت موثرند، اما باعث بهبودی طولانی مدت نمی گردند و عوارضی نظیر پوکی استخوان و نقص حافظه را ایجاد میکند.
مطالعات فراوانی در درمان ام اس در خارج از کشور نشان دادند که درمان با اینترفرون ها در حملات اولیه میتواند کمک کننده باشد. در سال ۲۰۰۷، شش درمان برای ام اس مطرح شد: آونکس، ربیف ، بتافرون، کوپاکسون، میتوکسانترون و ناتالیزوماب (تیسابری). تمامی این داروها در کاهش تعداد حملات و پیشرفت ناتوانی موثرند، اما میزان کارایی آن ها متفاوت است.
در درمان ام اس خفیف، تنها نوع دارو مطرح نیست و باید موارد دیگری نظیر درمان گروهی نیز مد نظر قرار گیرد. از آنجایی که بیماری مولتیپل اسکلروزیس باعث بروز علائم متنوعی می شود، کنترل و درمان بیماری ام اس خفیف به صورت بین رشته ای، توسط گروهی از متخصصان نظیر متخصص مغز و اعصاب،چشم پزشک و اعضای تیم توانبخشی صورت می گیرد.
درمان توانبخشی ام اس خفیف
در توانبخشی ام اس به بیمار کمک می شود تا با توجه به محدودیتهای محیطی، آسیب فیزیولوژیکی و آناتومیکی خود و آرزوها، برنامهها و اهداف خود در زندگی به حداکثر قابلیت جسمانی، روانشناختی، اجتماعی، شغلی و تحصیلی خود دست یابد. همان طور که از این تعریف بر می آید، فلسفه توانبخشی ام اس فراتر از مدل های سنتی زیست پزشکی است و نگرشی جامع تر نسبت به فرد و ارتباط وی با محیط اطرافش اتخاذ کرده است.
توانبخشی عصبی شاخهای از توانبخشی است که هدف آن به حداکثر رساندن قابلیت ها و استقلال بیماری است که دچار ضایعه عصبی شده است. با وجود این که مداخله توانبخشی عصبی تاثیری بر روند بیماری نمی گذارد،اما می تواند تاثیر شگرفی بر آسیب عصبی ایجاد شده توسط اسکلروز متعدد داشته باشد.
اعضای اصلی تیم توانبخشی در بیماری اسکلروز متعدد عبارتند از پزشک متخصص طب کار،فیزیوتراپیست،کاردرمانگر،گفتار درمانگر و روانشناس می باشد. البته در صورت نیاز از متخصصان دیگر نظیر مشاوره شغلی نیز کمک گرفته می شود.
متخصص طب کار مشاورات لازم را درباره نحوه کنترل علائم نظیر اسپاسم،اختلال حسی،خستگی،کنترل روده و مثانه،مشکلات عضلانی اسکلتی،ضعف،عدم هماهنگی و روند توانبخشی به بیمار می دهد. فیزیوتراپیست عملکرد عصبی عضلانی و عضلانی اسکلتی را ارزیابی میکند و برای درمان مشکلات حرکتی بیماری ام اس در دامنه حرکت، قدرت،هماهنگی،اسپاسم و شیوه راه رفتن برنامه ریزی می کند.کاردرمانگر توانایی مراقبت از خود و فعالیت های روزمره را با درنظر گرفتن جنبههای عصبی-عضلانی،عضلانی اسکلتی و شناختی مورد بررسی قرار می دهد و به بیمار و خانواده وی کمک می نماید تا تغییرات لازم را در محیط زندگی خود ایجاد نمایند.همچنین آموزش مهارت های جبرانی برای غلبه یا تطابق با آسیب های عملکردی بیمار بر عهده کاردرمانگر می باشد. روانشناس نیز به شناسایی و درمان مشکلات عاطفی و شناختی بیمار کمک می نماید.
گفتار درمانگر آن یکی دیگر از اعضای اصلی تیم توانبخشی این بیماران می باشد. این متخصصان مشکلات ارتباطی و بلع را ارزیابی کرده و پس از تشخیص و درمان آنها می پردازند. علاوه بر این،گفتار درمانگر وظیفه دارد در برنامه ریزی روزانه به بیماران دچار بد عملکردی شناختی کمک کرده،و با طراحی آزمون های تشخیصی مناسب،نقایص شناختی آنها را شناسایی نماید.
توانبخشی شناختی در اماس خفیف
توانبخشی شناختی (Cognitive Rehabilitation) یک روش مؤثر برای بهبود اختلالات شناختی ناشی از اماس خفیف (RRMS) است که بر تمرکز، حافظه، سرعت پردازش اطلاعات و حل مسئله تأثیر میگذارد. بر اساس مطالعات انجمن جهانی اماس، حدود ۵۰-۷۰% بیماران حتی در مراحل خفیف بیماری، علائمی مانند “مه مغزی” (Brain Fog)، فراموشی کلمات یا کاهش توجه را تجربه میکنند. خوشبختانه، با برنامهریزی هدفمند توانبخشی، میتوان این چالشها را مدیریت کرد و کیفیت زندگی را ارتقا داد.
چهار ستون اصلی توانبخشی شناختی در اماس:
۱. ارزیابی تخصصی:
استفاده از آزمونهای استاندارد مانند MoCA (ارزیابی شناختی مونترال) یا SDMT (آزمون نماد-رقمی) برای شناسایی دقیق نقاط ضعف.
نقشهبرداری مغزی (fMRI) در موارد پیشرفته.
۲. تمرینات فعال سازنده مغز:
برنامههای کامپیوتری مانند BrainHQ یا Cogmed برای تقویت حافظه کاری.
تمرینات دوگانه (Dual-Task) مانند حل حساب ذهنی هنگام راه رفتن.
۳. راهکارهای جبرانی:
استفاده از ابزارهای عملی: دفترچه یادداشت دیجیتال، آلارمهای دارویی، طبقهبندی اطلاعات با رنگبندی.
تکنیک “قطعهبندی اطلاعات” (Chunking) برای بهخاطرسپاری بهتر.
۴. بهبود سبک زندگی:
خواب منظم ۷-۸ ساعته (کمخوابی تشدیدکننده مه مغزی است).
ورزش هوازی ملایم (۳۰ دقیقه پیادهروی روزانه جریان خون مغز را ۲۰% افزایش میدهد).
دکتر صابر، نورولوژیست برجسته، توضیح میدهد که مغز در اماس خفیف از انعطافپذیری عصبی (Neuroplasticity) برخوردار است و این ویژگی کلید موفقیت توانبخشی است. به گفته ایشان: «شروع زودهنگام تمرینات هدفمند، حتی پیش از ظهور علائم شدید، میتواند شبکههای عصبی جدیدی ایجاد کند که عملکردهای آسیبدیده را جبران میکنند.» برای نمونه، برنامههای کامپیوتری مانند CogniFit یا BrainHQ با طراحی بازیهای سلسلهمراتبی، حافظه کاری و سرعت انتقال اطلاعات را تا ۳۵% بهبود میبخشند.
یک بخش حیاتی توانبخشی شناختی، ادغام راهکارها در زندگی روزمره است. بیماران میتوانند با تکنیک سادهای مانند «قطعهبندی اطلاعات» (Chunking)، شماره تلفنها یا لیست خرید را به بخشهای کوچکتر تقسیم و بهراحتی بهخاطر بسپارند. همچنین، استفاده از ابزارهای تطبیقی مانند یادداشتهای صوتی یا اپلیکیشنهای مدیریت کارها (مثل Todoist) فشار بر حافظه را کاهش میدهد. جالب است بدانید تحقیقات ۲۰۲۴ دانشگاه هاروارد نشان داده است ۲۰ دقیقه پیادهروی روزانه در طبیعت، توجه انتخابی را تا ۴۰% افزایش میدهد زیرا کاهش استرس، التهاب عصبی را مهار میکند.
سوالات متداول:
1- آیا ورزش برای اماس خفیف مضر است؟
نه تنها مضر نیست، بلکه ورزش منظم زیر نظر فیزیوتراپیست توصیه میشود. تمرینات هوازی کمفشار (۳۰ دقیقه پیادهروی/شنا، ۴ بار در هفته) با کاهش التهاب عصبی، بهبود تعادل و کاهش خستگی تا ۴۰% همراه است. از حرکات پرشی یا دمای بالای محیط پرهیز کنید.
2-نقش کاردرمانی در اماس خفیف چیست؟
کاردرمانی با آموزش تکنیکهای حفظ انرژی، اصلاح محیط کار/منزل و استفاده از وسایل تطبیقی (مثل دستگیرههای ارگونومیک)، استقلال فردی را افزایش میدهد. جلسات هفتگی به مدت ۳ ماه، کیفیت زندگی را ۵۰% بهبود میبخشد.
2 دیدگاه
اولا متوجه نمیشدم که چرا صدام داره ضعیف میشه یا وسط جمله گفتن کلمه ها یادم میره. گفتاردرمانی کلینیک دکتر صابر بهم کمک کرد علتش رو بفهمم و راهکارهایی برای درمانش یاد بگیرم
یکی از مشکلاتی که به خطر ام اس داشتم این بود که وسط حرف نفس کم می اوردم اما الان با تمرینات تنفسی که دکتر صابر تو کلاسای گفتاردرمانی بهم دادن می تونم مدت طولانی تری صحبت کنم