یکی از بهترین کلینیک های گفتار درمانی در تهران، کلینیک گفتار درمانی دکتر صابر شامل مرکز گفتاردرمانی پایا (کلینیک توانبخشی پایا)در پاسداران و مرکز گفتار درمانی غرب تهران (کلینیک توانبخشی غرب تهران)در سعادت آباد می باشد. یک مرکز گفتار درمانی خوب مرکزیست که مجهز به تجهیزات روز دنیا در زمینه گفتار درمانی کودکان نظیر استفاده از اتاق شنیداری جهت بهبود درک از کلام، افزایش قدرت حافظه کوتاه مدت و بلند مدت، بهبود تمییز شنیداری، تقویت توجه شنیداری و تحلیل شنیداری است. استفاده از تکنیک های حسی و ماساژهای داخل دهانی جهت کاهش مشکلات تدافع حسی و استفاده از تکنیک های درمانی پکس، تیچ، prt، این مرکز را به عنوان بهترین مرکز گفتاردرمانی در اوتیسم مطرح می نماید.
استفاده از ماساژهای دهانی ، تقویت عضلات فک و صورت و درمان اختلالات بلع و آب ریزش دهان، کلینیک گفتار درمانی تهران را به بهترین مرکز گفتار درمانی پاسداران در کودکان فلج مغزی مبدل ساخته است. شایان ذکر است، خدمات تخصصی گفتار درمانی در مرکز گفتار درمانی جناب آقای دکتر صابر در زمینه کودکان با مشکلات یادگیری شامل استفاده از تجهیزات اتاق شنیداری برای اولین بار در ایران و بخش آموزش مکمل در کنار متخصص گفتار درمانی خوب در کودکان اختلال یادگیری بخش گفتاردرمانی پاسداران را به گفتار درمانی خوب در پاسداران در اختلالات یادگیری تبدیل نموده است.
بهترین مرکز گفتار درمانی لکنت زبان در تهران
با توجه به افزایش مشکلات گفتاری، تاخیر گفتار و لکنت زبان در کودکان در ده های اخیر، کلینیک گفتار درمانی جناب آقای دکتر صابر در تهران (گفتار درمانی پاسداران) در لکنت زبان با استفاده از اتاق سنسوری روم و تجهیزات کامپیوتری توانسته است به افزایش سرعت پردازش ذهنی و کلامی کودکان و بهبود اختلال لکنت به صورت پایه ای در بهترین مرکز گفتار درمانی در لکنت زبان در پاسداران و سعادت آباد بپردازد. گفتار درمانی و کاردرمانی دکتر صابر شرق و غرب تهران در زمینه لکنت زبان از تیم روانشناسی جهت کمک به پیش برد روند درمان لکنت زبان استفاده می نماید.
مرکز گفتار درمانی برتر در تهران در درمان کودکان اوتیسم
مرکز گفتار درمانی تهران در درمان های تخصصی کودکان اوتیسم تجربه و سابقه ی فراوانی دارد. استفاده از روش هایی مانند روش پکس، تیچ ، پی آر تی، داستان های اجتماعی و تئوری ذهن در بالا بردن درک انتزاعی در کودکان اوتیسم و درمان مشکلات تولید گفتار وهمچنین درک گفتار کودکان اوتیسم کمک بسزایی می کند. در مرکز گفتار درمانی دکتر صابر در تهران با استفاده از گفتار درمانان خوب و مجرب به گفتار درمانی کودکان اوتیسم در حیطه شناختی ، تولید و ایجاد ارتباط کلامی و اجتماعی مناسب در کودکان اوتیسم همچنین کاربرد اشاره، تقلید حرکات صورت و درک حالات چهره و… پرداخته می شود.
گفتار درمانی در اوتیسم ( Autism) در کلینیک گفتاردرمانی تهران
اوتیسم را میتوان اساساً یک اختلال ارتباطی دانست. این کودکان حتی اگر به طور غیر فعال تعامل را بپذیرند،به ندرت خود آغاز کننده آن هستند. حداقل در نیمی از کودکان دچار اوتیسم هرگز گفتار تکامل نمی یابد و وقتی گفتار وجود ندارد،اشارات ارتباطی خود به خود جایگزین نمی شوند.در گروهی از کودکان اوتیسم که گفتار تکامل مییابد،اقتصاد و سیر تکامل زبان دچار تاخیر است. مشکلات در جنبههایی از زبان مانند واج شناختی و صرف و نحو ممکن است خفیف باشد اما در جنبههای کاربرد زبان مشکلات جدی و اساسی وجود دارد. این کودکان در ارتباط با همسالان خود مشکل دارند،از برخی مواردی که ترس ندارد،می پرسند و به چیزهایی که دیگران علاقه ندارند،علاقه نشان می دهند و یا به چیزهای بی ارزش علاقه مند می شوند.
از جمله ویژگی های کودکان اوتیسم می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تماس چشمی مناسب ندارند.
- بیشتر در خود و عالم خودش سیر می کنند.
- در درک زبان ضعف دارند و یا ناتوان هستند.
- در استفاده از ضمایر و حروف اضافه مشکل دارند.
برخی تکرار یا ( echolalia ) چه به صورت تکرار بلافاصله و چه با تأخیر دارند.
ویژگیهای نمونه صوتی:
- خزانه (تعداد) واژگان محدود و کلیشهای
- ضعف قابل توجه در توانمندی های درکی
- تکرارهای (اکو) کلیشه ای
- درک نکردن پرسشها
- جملات ساده و دو کلمه ای
توانمندیهای درکی و بیانی این کودک بسیار عقب تر از از سن تقویمی اش می باشد،در درک پرسش ها ناتوان است ولی با راهنمایی درمانگر تا حدودی می تواند پاسخ دهد (خواندن شعر و نام بردن چند میوه).کودک کلمات درمانگر را بدون توجه به معنی و کاربرد آنها تکرار می کند.
آسپرگر ( Asperger Syndrome ) ( نمونه ی صوتی ندارد)
اختلالی است که در طبقه اختلالات فراگیر دوران رشد قرار میگیرد. آسپرگر در برخی موارد شبیه اوتیسم است. در تعاملات اجتماعی،به طور مشخص همانند اوتیسم آسیب دیده می باشد اما تفاوت هایی نیز وجود دارد. ارتباط و مهارت های شناختی در آسپرگر نسبتاً بهتر از اوتیسم است و تأخیر معناداری در رشد زبان دیده نمیشود،مهارتهای حرکتی اولیه طبیعی است. اغلب در کاربرد زبان نقایص جزئی وجود دارد. استفاده از گفتار محدود،فرعی،حاشیهای است.
چند معیار تشخیص اختلال آسپرگر طبق ( DSM-IV )
الف)آسیب کیفی در تعامل اجتماعی نظیر:
- آسیب قابل ملاحظه در رفتارهای غیر کلامی
- ناتوانی در ایجاد ارتباط با همسالان
- فقدان تلاش خود انگیخته برای مشارکت دادن دیگران در لذات ، علایق و فعالیت ها.
ب) الگوهای تکراری و کلیشه ای رفتار،علایق و فعالیت ها نظیر:
- پیروی انعطاف ناپذیر از عادات روزمره
- تظاهرات کلیشهای و تکراری
- مشغولیت مداوم با بخشهایی از اشیا
سندروم رت ( Rett Syndrom ) ( نمونه صوتی ندارد)
شروع اختلال تا قبل از ۴ سالگی (معمولاً بین 2-1سالگی)؛میباشد و روند سیر آن مداوم و پیشرونده است. این اختلال در بین دختران شایعتر است.
چند معیار تشخیص اختلال رت طبق ( DSM-IV )
وجود همه موارد زیر:
- سابقه به ظاهر به هنجار قبل از تولد و زمان تولد
- رشد روانی-حرکتی به ظاهر به هنجار در پنج ماه اول زندگی.
- اندازه بهنجار دور سر در بدو تولد.
بروز همه موارد زیر پس از یک دوره به هنجار رشد:
- کاهش رشد سر بین ۵ تا ۴۸ ماهگی.
- از دست دادن مهارت های هدفمند دست ها در پی ظهور حرکات کلیشه ای دست ها (مانند چرخش دستها در حرکت شستن دستها) در ۵ تا ۳۰ ماهگی.
- ظهور حرکات ناهماهنگ در تنه و پاها.
- آسیب شدید در تحول زبان درکی و بیانی همراه با تاخیر شدید روانی-حرکتی.
- عقب ماندگی ذهنی شدید.
بهترین مرکز گفتار درمانی تهران در درمان فلج مغزی
یکی از اختلالات جسمی در کودکان فلج مغزی می باشد که با مشکلات گفتاری نیز همراه می باشد.این اختلالات گفتار ناشی از مشکلات کودکان فلج مغزی در استفاده از عضلات فک و صورت ، همچنین اختلالات بلع و حنجره و اختلالاتی در جویدن غذا و تولید گفتار می باشد. اختلال در جویدن غذا و بلع موجب می شود مواد غذایی به میزان کافی به بدن کودک نرسد، همچنین اختلالات بلع در کودکان فلج مزی باعث عفونت های ریوی پیاپی در کودک می شود.گفتار درمانی در کودکان فلج مغزی با استفاده از تکنیک های ماساژ های داخل دهانی و تمرینات تقویت حرکات زبان ، صورت و فک موجب بهبود روند جویدن، بلعیدن و تولید گفتار در کودکان فلج مغزی می گردد.
مرکز گفتار درمانی در درمان کودکان کم شنوا
کودکان کم شنوا و ناشنوا به علت عدم توانایی در شنیدن اصوات و کلمات در روند رشد گفتار و تولید صحیح کلمات دچار مشکل هستند. آسیب در روند انتقال پیام های عصبی به کورتکس مغز باعث آسیب در سیستم شنیداری کودک و کم شنوایی می شود. استفاده از خدمات گفتار درمانی برای کودکان کم شنوا حتی در موارد کاشت حلزون و استفاده از سمعک یکی از درمان های مهم برای کودکان کم شنوا است که به آموزش لبخوانی، تولید صحیح اصوات و کلمات و… می پردازد.
بهترین مرکز گفتار درمانی در درمان اختلال یادگیری تهران
گفتار درمانی در اختلالات یادگیری از درمان های شایع می باشد. مشکلات پردازش شنیداری و توجه و تمرکز شنیداری و اختلال حافظه شنیداری از عوامل ایجاد اختلالات یادگیری در کودکان است که با گفتار درمانی تخصصی قابل اصلاح می باشد.مرکز گفتار درمانی تهران با در اختیار داشتن گفتار درمانان با تجربه در زمینه اختلال یادگیری و ایجاد بخش تخصصی بهبود مهارت های شنیداری به درمان کودکان اختلال یادگیری در زمینه مشکلات درک مطلب کلامی و نوشتاری می پردازد.
مرکز گفتار درمانی خوب تهران در درمان اختلالات بلع
اختلال بلع از دیگر مشکلات در زمینه مشکلات گفتار و زبان می باشد. مشکلات بلع و تغذیه ای در کودکان نظیر شیر مکیدن ضعیف در کودکان، اختلالات تنفسی و حبس کردن نفس در هنگام غذا خوردن، عدم توانایی در بلع غذا و عق زدن و سرفه های زیاد در زمان خوردن غذا ، کاهش وزن کودک برای مدت چند ماه به صورت متوالی از علایمی است که کودک را کاندید استفاده از خدمات گفتار درمانی در مرکز گفتار درمانی دکتر صابر در تهران قرار می دهد. مرکز گفتار درمانی تهران با درمان به موقع و تخصصی مشکلات بلع و تقویت عضلات حنجره و دهان و کاهش حساسیت داخل دهانی کمک شایانی را به تغذیه صحیح و رشد کودکان با اختلالات بلع می کند.
بهترین مرکز گفتار درمانی تهران در درمان آبریزش دهان
آب ریزش دهان در کودکان فلج مغزی، سندروم های ژنتیک مانند سندروم داون، آسیب های اعصاب محیطی و فلج صورت، بیماری های بزرگسالان نظیر سکته مغزی، ام اس ، ALS دیده می شود. علت عدم کنترل آبریزش دهان در اختلالات مختلف متفاوت است و ممکن است به علت مشکلات حس عمقی در عضلات فک، عدم توانایی کودک در بسته نگه داشتن دهان، کاهش حس لامسه در صورت، بزرگی بیش از حد زبان و مشکلات بلع ایجاد شود. با وجود حساسیت اعصاب و عضلات صورت گفتار درمانی در بهبود مشکلات آبریزش دهان نقش مهمی را ایفا می کند. جناب آقای دکتر صابر با استفاده از گفتار درمانان متخصص در زمینه اختلالات بلع و آبریزش دهان در مرکز گفتار درمانی تهران به درمان اختلالات آبریزش دهان می پردازد.
بهترین مرکز گفتار درمانی تهران در درمان عقب ماندگی ذهنی
عقب ماندگی ذهنی یا کم توانی ذهنی به کودکانی گفته می شود که بهره هوشی کمتر از 70 را در تست های هوش استاندارد بدست می آورند و در مهارتهای یادگیری و آموزشی ، مهارتهای گفتار و زبان ، ارتباط اجتماعی ، درک کلامی استدلال و… دچار مشکل هستند.در مرکز گفتاردرمانی دکتر صابر با کار تیمی گقتار درمانی ، کاردرمانی و روانشناسی کودکان به صورت تخصصی به درمان مشکلات کودکان عقب مانده ذهنی پرداخته می شود. کلینیک گفتار درمانی تهران به تجهیزات مختلفی نظیر اتاق شنیداری، بازی درمانی و گفتار درمانی تخصصی مجهز میباشد .
بهترین مرکز گفتار درمانی در درمان تاخیر کلامی و گفتاری
یکی از اختلالات گفتار که موجب اضطراب والدین می گردد، تاخیر درگفتار کودک یا دیر حرف زدن کودک می باشد. تاخیر کلامی باعث بروز مشکلات رفتاری مختلفی مانند پرخاشگری، بی قراری و کاهش اعتماد به نفس کودکان می شود. تاخیر کلامی روند رشد ذهنی کودک را کند کرده و مشکلات آموزشی بعدی را در پی دارد. گفتار درمانی در تاخیر گفتار کمک بسزایی در کاهش مشکلات کودکان با تاخیر کلامی دارد. مرکز گفتار درمانی دکتر صابر در تهران پس از ارزیابی دقیق و بررسی علل تاخیر کلامی کودکان به گفتار درمانی مناسب در زمینه تاخیر کلامی می پردازند.
کلینیک گفتار درمانی در دیزارتری
به دسته اختلالاتی که به علت آسیب های عصبی عضلانی ایجاد می شود، دیزارتری گفته می شود. دیزارتری در چهار بعد اصلی گفتار ( تولید، تنفس ، آواسازی و تشدید) را دچار اختلال می کند. در کودکان مبتلا به دیزارتری سرعت گفتار کودک کند می شود به صورتی که توانایی بیان کلمات با سرعت و دقیق را ندارند. مرکز گفتار درمانی تهران به صورت تخصصی توسط متخصصین گفتار درمانی مرکز گفتار درمانی دکتر صابر به درمان دیزارتری می پردازند.
کلینیک گفتار درمانی در ناروانی گفتار
ناروانی گفتار به ناتوانایی فرد در ادامه کلام، سرعت گفتار ، تسهیل در تولید کلام ،مشکلات برنامه ریزی گفتاری و اختلالات ریتم کلام دیده می شود. ناروانی گفتار انواع مختلفی دارد و شامل ناروانی طبیعی، لکنت دوران رشد، شتابان گویی و کلنت اکتسابی می باشد. در مرکز گفتاردرمانی تهران دکتر صابر با تجهیزات خاص سنسوری روم به افزایش سرعت پردازش ذهنی و کلامی کودکان کمک می شود، همچنین گفتار درمانان مجرب مرکز به درمان آشفتگی در جریان طبیعی گفتار و ناروانی در کودکان با استفاده از تکنیک های تخصصی در مرکز گفتار درمانی تهران می پردازند.
مرکز گفتار درمانی در آپراکسی یا دیس پراکسی
آپراکسی کلامی در بزرگسالان و دیس پراکسیا در کودکان به اختلالات گفتار و زبانی گفته می شود که منشع عصبی دارند. آپراکسی مناطق مختلف مغزی مربوط به برنامه ریزی حرکتی در کلام را دچار آسیب می کند. کودکان و بزرگسالانی که به این اختلال مبتلا هستند به دلیل ناتوانی در به یاد آوردن الگو های حرکتی کلام ، نمی توانند کلمات را با دقت و به شکل درست تلفظ کنند و دچار وقفه در صحبت کردن می شوند و یا به صورت مداوم قسمت هایی از کلمات را تکرار می کنند.توقف در کلام، جریان طبیعی گفتار را مختل می کند. جناب آقای دکتر صابر ،مدیریت مرکز گفتاردرمانی تهران با استفاده از گفتار درمانی و کاردرمانی متخصص به درمان اختلال آپراکسی و دیسپراکسی در مرکز گفتاردرمانی تهران مشغول می باشند.
مرکز گفتار درمانی در آفازی در تهران
آفازی یا زبان پریشی در اثر آسیب به قسمت های مختلف مغزی مربوط به مهارت های زبانی ایجاد می شود. در آفازیا بیان کلامی،درک کلامی و توانایی های نامیدن، خواندن و مهارت های نوشتاری دچار آسیب می شود. بسته به محل آسیب مغزی علایم فرد در آفازی متفاوت است و روند درمان آن نیز تغییر می کند. مانند آفازی بروکا که در آن درک بیمار آسیب ندیده اما در روانی گفتار دچار مشکل می باشد. تشخیص درست نوع آفازی در مرکز گفتار درمانی تهران به صورت تخصصی انجام شده و درمان های مناسب با اختلال ارائه می گردد.
مرکز گفتار درمانی خوب در اختلالات تلفظی یا اختلالات صداهای گفتار
مشکلات تلفظی و تولیدی صداها و کلام شامل موارد مختلفی می شود که شایع ترین آن ها نوک زبانی حرف زدن و اضافه گویی می باشد.به نظر می رسد کودک بچگانه صحبت می کند و گفتارش متناسب با سنش نمی باشد.حذف یک صدا یا واج از کلمه مانند حذف ر از کلمه مار، جایگزین کردن صدا ها در کلمه مانند تلفظ کلمه سیب به صورت <دیب> از دیگر موارد اختلالات تلفظی است. اختلالات تلفظی باعث کاهش وضوح کلام در کودک و مشکلات مهارت های ارتباطی با همسالان می شود. در صورت عدم درمان اختلال تلفظی کودکان دچار اختلالات رفتاری، کاهش اعتماد به نفس و… می شود. کلینیک گفتار درمانی تهران با در اختیار داشتن گفتار درمانان با سابقه در اختلالات تلفظی و استفاده از ابزارهای تخصصی تولید اصوات به درمان مشکلات تلفظی می پردازد.</p
بهترین مرکز گفتار درمانی در شکاف کام
اختلال شکاف کام در کودکان از اختلالاتی محسوب می شود که موجب مشکلات صدا سازی فراوانی در طول رشد گفتار و زبان کودک می گردد.با توجه به این نکته که جراحی شکاف کام در سنین دو سالگی انجام می شود کودک تا دو سالگی نمی تواند از حفره های بینی و دهانش به صورت جداگانه در تولید گفتار استفاده نماید. در نتیجه کودک با مشکلات شکاف کام در رشد مهارت های زبان و گفتار دچار تاخیر می گردد. گفتار درمانی در اختلالات شکاف کام نیاز به تخصص ویژه ای و تبحر دارد. مرکز گفتار درمانی تهران به درمان تخصصی کودکان با این اختلال می پردازد.
مزایای کلینیک گفتاردرمانی دکتر صابر
یکی از فاکتور های اساسی که موجب تبدیل یک مرکز گفتار درمانی خوب به بهترین مرکز گفتار درمانی در تهران می شود، جامعیت خدمات ارائه شده در آن مرکز و پوشش دادن تمام بیماری های مرتبط با کلینیک گفتاردرمانی است. بهترین مرکز گفتار درمانی تهران یعنی گفتاردرمانی و کاردرمانی دکتر صابر شمال تهران آماده خدمت رسانی به عزیزان با اختلالات کودکان نظیر اتیسم، بیش فعالی، لکنت زبان، فلج مغزی، عقب مانده ذهنی تاخیر گفتاری، اختلال بلع، مشکلات گفتاری پس از سکته مغزی و ضربه مغزی، تاخیر گفتار، اختلال تلفظی، گفتار درمانی در اختلالات یادگیری، گفتار درمانی در یکپارچگی حسی و…. و در حیطه بزرگسالان در زمینه اختلال بلع ، مشکلات گفتاری در ام اس، درمان سکته مغزی ،درمان پارکینسون و ضربه مغزی،تمورهای ناحیه حنجره و لکنت در بزرگسالی و…. می باشد.
گفتار درمانی و کاردرمانی دکتر صابر شرق تهران برای مراجعین شرق تهران کلینیک گفتار درمانی پایا در شرق تهران و جهت مراجعین غرب مرکز گفتار درمانی در غرب تهران واقع در سعادت آباد را تاسیس نموده اند. کلینیک توانبخشی پایا واقع در پاسداران با 43 نیروی کاردرمان خوب، گفتار درمان خوب و روانشناس ، و مرکز گفتاردرمانی غرب تهران با 34 نیروی متخصص از بهترین گفتاردرمانان و بهترین کاردرمانان مشغول به ارائه خدمات گفتار درمانی به صورت تیمی و تخصصی در بهترین کلینیک گفتار درمانی در تهران می باشد.
بهترین گفتار درمانی در منزل تهران
گفتار درمانی در منزل برای بیماران با مشکلات جسمی مانند بیماران ضربه مغزی، سکته مغزی ، فلج مغزی و کودکان با مشکلات گفتاری که دسترسی به کلینیک گفتاردرمانی تهران دکتر صابر برای آنان دشوار می باشد، ارائه می شود. جناب آقای دکتر صابر با استفاده از گفتاردرمانان مجرب مرکز، خدمات گفتاردرمانی را به تمام نقاط تهران( غرب و شرق تهران) گفتار درمانی درمنزل ارائه می کنند. ارزیابی دوره ای تمام مراجعین توسط دکتر صابر و بررسی نحوه پیشرفت بیماران موجب پیشرفت خدمات گفتار درمانی در منزل در تهران می گردد.
خدمات آنلاین مرکز گفتار درمانی تهران دکتر صابر
مرکز گفتار درمانی در تهران، خدمات کاردمانی و گفتار درمانی آنلاین را برای مراجعین بزرگسال و کودکان ارائه می دهد. جهت رفاه حال بیماران شهرستانی، خارج از کشور و مراجعینی که توانایی حضور در کلینیک را ندارند مرکز گفتار درمانی تهران دکتر صابر به ارزیابی و درمان به صورت آنلاین می پردازد.شما می توانید با تماس با شماره 09029123536 یا مراجعه به پیج اینستاگرام مرکز گفتار درمانی تهران با ما تماس گرفته از خدمات آنلاین و تعیین نوبت ویزیت آنلاین آگاهی پیدا نمده و مشاوره رایگان دریافت کنید.
مشاوره رایگان کلینیک گفتار درمانی تهران
کلینیک گفتار درمانی در تهران دکتر صابر با در نظر گرفتن نیاز مراجعین به کسب اطلاعات در زمینه مشکلات کودکان خود و طرح سوالات خود در زمینه درمان و توانبخشی کودکان به ارائه مشاوره رایگان تلفنی پرداخته اند. جهت مشاوره در زمینه اختلالات کودکان و بزرگسالان می توانید با مشاورین متخصص گفتار درمانی و کاردرمانی مرکز گفتار درمانی تهران در زمینه توانبخشی کودکان تماس حاصل کرده و سوالات خود را مطرح نمایید.
بهترین گفتاردرمانی در شرق تهران
از دیگر خدمات مرکز گفتاردرمانی دکتر صابر شرق تهران و غرب تهران، گفتار درمانی در پاسداران می باشد. به علت تراکم بالای جمعیت تهران و مشکلات ترافیکی و هزینه های بالای رفت و آمد به مراکز درمانی ، کلینیک گفتاردرمانی پاسداران دکتر صابر طرح بهترین گفتاردرمانی در منزل را جهت سهولت دسترسی بیماران به خدمات گفتار درمانی در پاسداران تخصصی ارائه می دهد. مراجعین محترم می توانند بخشی از خدمات گفتار درمانی خود را توسط نیروهای مجرب و آموزش دیده کلینیک گفتار درمانی پاسداران در گفتاردرمانی در منزل را دریافت نموده و پروسه درمان خود را تسریع بخشند.
اختلال ویژه زبانی چیست؟
اختلال ویژه زبانی یک اختلال تحولی است. این اختلال تاخیرغیرقابل توضیح در یادگیری زبان در کودکانی با شنوایی طبیعی است. کودکان دارای اختلال ویژه زبانی معمولاً دانش واژگانی محدود دانش نحوه ی غیر عادی یا رشد نیافته و ساختار دستور زبانی ناقص دارند. معلولیت زبانی میتواند اولیه باشد و در بافت تحولی عادی اتفاق بیفتد و یا ثانویه و به علت عقب ماندگی ذهنی اوتیسم و یا دیگر اختلالات به وجود آمده باشد. در بافت تحقیقی کودکان دارای اختلال ویژه زبانی آنهایی هستند که با وجود اینکه مشکل جدی در زبان غیر شفاهی ندارند ضعفهایی را در زبان بیانی و درکی دارند. راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی ویرایش چهارم سه نوع اختلال ویژه زبانی را مشخص کرده است که عبارتند از : اختلال زبانی بیانی شایع ترین نوع اختلال ویژه زبانی در بین کودکان است و مشخصه آن توانایی محدود کودک برای یادگیری کلمات جدید و محدودیت در استفاده از جنبه های نحوی زبان است. کودکان دارای اختلال زبانی درکی نه تنها کلمات محدودی را استفاده می کنند بلکه مشکلاتی در درک هم دارند. ظرف های درکی مربوط به ضعف های حافظه کوتاه مدت کلامی و مشکلات پردازش آوایی است. در اختلال آوایی، کودک در تولید صداهای مناسب سن خود توان است. این ضعف های زبانی ناتوانی کودک برای اکتساب کلمات جدید را به تاخیر میاندازد و منجر به مشکلات زبانی کلی و تحصیلی میشوند در بافت عصب شناسی و عصب روانشناسی اختلالات زبانی به نوع اکتسابی (آفازی) یا تحولی (دیفازی) تقسیم میشوند. صرف نظر از اکتسابی یا تحولی بودن اختلالات زبانی سطوح متفاوت دارند. در مورد کودکان برخی از این اختلالات اکتسابی هستند و به تأخیر در تحول زبان می انجامند. دیفازیا یک نوع اختلال زبانی است که به وسیله صدمه اولیه به مناطق مغزی درگیر در این عملکردها به وجود میآید دیفازیا بر اساس عملکرد مختل شده به انواع مختلفی تقسیم می گردد. در بسیاری از موارد صرف نظر از انواع اختلالی زبانی، کودکان واجد شرایط دریافت خدمات آموزشی خاص در گروه دچار اختلال زبان قرار می گیرند
انواع اختلال ویژه زبانی
یکی از انواع اختلالات ویژه زبانی اختلالات پردازش شنیداری است. در اختلال پردازش شنیداری با وجود توانایی شنیداری طبیعی نقص ادراکی شنیداری در جمع بندی، تمایز و تشخیص الگوها، ذخیره سازی، فیلتر سازی و جور کردن یا چسباندن معنی به نشانه های شنیداری وجود دارد. در اختلالات پردازشی شنیداری نقص کمی در حساسیت به تغییرات فرکانس یا شدت صدا وجود دارد ولیکن فرد در تشخیص صدا ها به میزان مشخص و یا در تشخیص زمانی صداها و یا ترتیب صداها مشکل دارد. در آسیب یک طرفه قطعه گیجگاهی، پردازش دچار مشکل میشود، به نحوی که شکایت فرد این است که دیگران سریعتر از توانایی او برای تمایز بین اصوات صحبت میکنند. این مشکل در آسیب به قطعه گیجگاهی چپ شدیدتر است. چرا که قطعه گیجگاهی چپ در تشخیص اصوات گفتاری نقش دارد.
عقیده بر این است که پردازش شنیداری ماهیتی عصب تحولی دارد و تأخیر و انحراف در فرایند تحول به نتایجی مشابه کری قشری یا آسیب یک طرفه قطعه گیجگاهی میانجامد. در کل همبودی گسترده ای بین مشکلات پردازش شنیداری و اختلالات زبانی و ناتوانی خواندن وجود دارد. علاوه بر اختلالات زبانی و شنیداری اختلالات چندگانه گفتاری دیگر وجود دارد که شامل اختلالات فیزیکی گفتاری برای مثال دیس آرتری و پراکسی گفتاری است که مربوط به عدم هماهنگی یا اختلال حرکتی ماهیچه های دهان یا دستگاه صوتی هستند.
اختلال زبانی | تعریف |
دیس آرتری | اختلال در هماهنگی ماهیچه های
تلفظی دهان |
پارافازی | تولید بدون قصد هجا کلمات و عبارات در طول صحبت کردن صدا ها به طور صحیح اما نابه جا به کار می روند برای مثال پسن به جای حسن |
زبان پریشی ورنیکه / دریافتی | صحبت کردن روان است اما درک شنیداری کلمات یا تکرار کلمات عبارات و جملات گفته شده توسط دیگران مشکل است |
زبان پریشی بروکا / بیانی | مشکل در تولید اما درک کلامی شنیداری نسبتا خوب |
زبان پریشی میان قشری (سندروم انزوا) | افراد قادر به درک و تکرار کلمات و اسامی و اشیا هستند اما نمی توانند به طور همزمان صحبت کنند یا کلمات / جمله ها را بفهمند حتی اگر آنها را تکرار کنند |
زبان پریشی هدایتی | افراد میتوانند به راحتی صحبت کنند اسامی را نام ببرند و صحبت را بفهمند اما نمی توانند کلمات را تکرار کنند بر سر این مسئله که آیا این نارسایی یک نوع آفازی است با مشکل حافظه بحث وجود دارد. |
زبان پریشی اسمی نامی (فراموشی جزئی) | درک تولید معنادار و تکرار دست نخورده است. افراد در به یاد سپردن اسامی واقعی اشیا مشکل دارند. دائماً در حاشیه اسم شی صحبت می کنند و این حاشیه پراکنی نشان دهنده علم آنها به موضوع است (طول و تفصیل دادن به کلام) در صحبت کردن روان افراد ممکن است اسم آن شی را استفاده کنند که نشان میدهد مشکل بیمار دانستن آن کلمه نیست |
ادراک پریشی | ناتوانی برای نام بردن یک شی علیرغم توانایی تشخیص آن |
نوا پریشی | اختلال (بیانی یا دریافتی) در نوای گفتار (لحن و آهنگ هیجانی گفتار) |
اختلال پردازش شنیداری | توانایی ضعیف فرد در جمع کردن مشخص کردن و تشخیص الگو ها و یا ذخیره فیلتر، جور کردن یا چسباندن معنی ها به اطلاعات شنیداری علیرغم شنیدن عادی |
دیس آرتری آتا کسیک | تولید آهسته تر هجاها، الگوهای عروضی غیرعادی، عدم تضاد های آوایی مجزا مثلاً دا به جای تا |
بروز مشکلات گفتاری در کودکان و بزرگسالان همراه با مشکلات حرکات ظریف معمول است عکس این قضیه هم امکان دارد. زمانی که تمام جوانب اختلال ویژه زبانی در نظر گرفته شوند توجه به تفاوتهای فردی ضروری است. تشخیص افتراقی اختلال ویژه زبانی در برابر اختلال شنوایی، عقب ماندگی ذهنی کلی و اختلال اوتیسم یکی از مشکل ترین تکلیف روبه روی متخصصان است. این مسئله به خصوص در مورد اوتیسم که شکایت اصلی والدین اختلالات زبانی و ارتباطی است صادق است. تشخیص اولیه اختلال ویژه زبانی غالبا مشکل است زیرا به نظر می رسد کودک از نظر هوشی ناتوان است. علاوه بر این تاخیر زبانی در بین کودکان مبتلا به سندروم داون نیز شایع است. رفتار انطباقی یکی از راههای شایع تشخیص بین کودکانی با معلولیت کلی هوشی و کودکانی با اختلالات ویژه زبانی است. مطالعات نشان داده است که کودکان دارای اختلال ویژه زبانی، که نمرات معادلی در طول تمام حوزههای انطباقی به دست نیاوردهاند ضعف بیشتری در حوزه ارتباط و نه حوزه رفتارهای ساز شی نشان میدهند.
گفتار درمانی در تاخیر کلامی-اختلالات زبانی
اختلالات زبانی بدون منشاء شناخته شده علاوه بر سندروم های متعددی که اختلالات زبانی یکی از علایم آنهاست ، مواردی از تاخیر کلامی و مشکلات همراه آن ها هم وجود دارند که کم و بیش خاص هستند. این اختلالات علائم دیگر ندارند و شرایط به وجود آورنده آنها مشخص نیست. این نوع اختلال را غیر سندرومی نامید. زیرا علائم کمی دارند و علائم سبب ساز متعددی می توانند اثرات مشابهی را ایجاد کنند اعمال و حوادث مستقیم می توانند علت بسیاری از موارد اختلالات خاص یادگیری و زبان، هر دو با هم باشند این موضوع موجب میشود که به اینها اختلالات بدون منشاء شناخته شده اطلاق کنیم.
سه نوع اختلالات ارتباطی در این طبقه قرار میگیرند اختلالات ویژه رشد زبان (آفازی رشدی- تاخیر رشدی) ناتوانیهای خواص یادگیری و اتیسم، سندروم لاندوکلفنر هم که سندرومی شناخته شده است تا اندازه ای در بر دارنده اختلالات زبانی خاص است.
سندروم لاندوکلفنر سندرومی از نقایص زبان درکی و بیانی را شناسایی کردند که با تشنج هایی همراه بوده و آغاز آن معمولاً بین سن ۴ و ۷ سالگی یعنی بعد از یک دوره رشد طبیعی است.
به دلیل صرع هایی که همراه آن دیده می شوند به آن عنوان سندروم اطلاق می گردد، صرع هایی که موجب زوال عملکرد زبانی می شوند و یا به این انحطاط مربوط هستند و معمولاً این دو زوال منجر به آفازی پایداری میشود که بی دستوری و نقایص درکی از علائم آن هستند.
عملکرد شناختی هم اغلب آسیب دیده است. این سندروم علت مشخصی ندارد و خوشبختانه بسیار نادراست. از داروهای ضد تشنج برای کنترل سرع می توان استفاده کرد اما به نظر میرسد که به بهبود علائم مربوط به زبان کمک کننده معمولاً آموزش ویژه و مداخله ارتباطی لازم و ضروری است.
اختلال ویژه رشد کلامی در گذشته به اختلالات ویژه رشد زبان SDLDs آفازی مادرزادی یا روشدی و یا دیسفازی اطلاق میشد.(تاخیر کلامی)
این اختلال از اوایل قرن نوزدهم شناخته شد زمانی که کودکان بخصوصی مبتلا به اختلالات خاص یادگیری زبان، بدون هیچگونه عقب ماندگی ذهنی، آسیب شنوایی، ناهنجاری های ساختمانی یا هر علامت مشخصه دیگری دیده شدند اصطلاح شناسایی اولیه، به این فرض اشاره میکند که این اختلالات از ضایعات مغزی مشابه آنچه در آفازی بزرگسالان میبینیم ناشی می شوند.
در هر حال تحقیقات گسترده راجع به پایه زیستی اختلالات ویژه رشد زبان، توانسته یافته های عصب شناختی ثابتی را در این موارد کشف کند.
به همین دلیل اکنون اختلالات بیشتر به صورت توصیفی نام گذاری می شوند تا با توجه به اتیولوژی فرضی آنها، اختلالات می توانند پیشینه های متعددی داشته باشد به نظر می رسد تعدادی از آنها به مشکلات حین تولد نظیر اتوکسی مربوط باشند و بعضی از آنها ژنتیکی بوده و در خانواده به ارث برسند. هر چند در بعضی موارد هیچ عامل ایجاد کننده ای مشخص نیست.
بسیاری از پیش دبستانی هایی که توسط آسیب شناسان زبان معاینه شدهاند از این الگو پیروی می کنند به دست آوردن سطوح شیوع مشکل است اما طبق گزارش تمبلین و همکارانش در یک مطالعه شیوع شناسی مشخص شد که ۴/۷ درصد از کودکستانی ها دچار اختلالات زبانی هستند.
این مقدار، تا اندازهای در پیش دبستانی ها بیشتر بود. به این نتیجه رسید که به طور متوسط ۱۰ درصد از نوپایان نمی توانند مراحل رشد زبانی را پشت سر گذارند و در کودکان بزرگتر تا حدی کمتر است. ناتوانی های خاص یادگیری (نارساخوانی) در بین انواع آن اختلالاتی که به رشد زبان شفاهی نزدیک هستند و SLP ها عموما با آنها درگیر میشوند، اختلالات زبان نوشتاری هستند که اغلب به آنها نارساخوانی گفته میشود.
هرچند این اختلالات همیشه به عنوان مشکل زبانی یا ارتباطی در نظر گرفته نمی شوند اما تمایل فراینده ای برای قرار دادن این اختلالات در محدوده مشکلات زبان بیانی اولیه و دخالت دادن SLP در تلاش های مداخله ای آنها وجود دارد.
بسیاری از بچه های مبتلا به ناتوانی های یادگیری، هرچند نه همه آنها تاریخچه ای از مشکلات زبان – یادگیری را دارند. همانندSDLDs برای ناتوانی های خاص یادگیری نیز منشاء عصب شناختی قاطعی که اکنون بتوانیم آن را مشخص کنیم وجود ندارد، هر چند بعضی از کارهای مقدماتی برای شناسایی ژن مربوطه شروع شده است.
همچنین بچه های مبتلا به ناتوانی های خاص یادگیری با بچه های مبتلا به SDLDs گاهی از این جهت که تاریخچه ای از آنوکسی و سایر مشکلات حین تولد را دارند دارند مشابهند، گاهی اوقات تاریخچه ای خانوادگی از اختلالات یادگیری یا زبانی موجود است و نقایص توجه، بیش فعالی، برتری طرفی آمیخته و سایر نشانه هایی از عصبی جزئی معمولا وجود دارند.
در کل شیوع ناتوانی های یادگیری با تخمین هایی از ۵ تا ۱۰ درصد در کودکان مدرسه رو نسبتاً زیاد است.
در نمونه ای از کلاس دومی ها شیوع ۶/۷ درصد را برای اختلالات خواندن به دست آوردند. ناتوانی های یادگیری نیز همانند SDLDs در مردان شایع تر از اکثریت زیادی از موارد ناتوانی یادگیری، شامل اختلالات زبان نوشتاری است.
هنگامی که ناتوانی های زبان در جمعیت مدرسه رو و نوجوانان را مطرح میکنم بیشتر در مورد این اختلالات بحث خواهیم کرد.
اوتیسم اختلالی است که فقط مربوط به زبان نمی شود بلکه اساساً اختلالی در برقراری ارتباط است این اختلال شامل نقص در عملکرد های بیانی ارتباط و رفتار اجتماعی طبیعی است این اختلال از طریق کاهش زبان شفاهی پاموتیسم آشکار می شود. این اختلال در افرادی که صحبت می کنند اما استفاده آنها از زبان به صورت غیر عادی است نیز دیده می شود.
همانند سایر اختلالات زبانی(تاخیر کلامی)، اتیسم هم به عنوان نشانهای در سندرم های مختلف نظیر سندروم ایکس شکننده و اشکال دیگر عقب ماندگی ذهنی و هم به عنوان پیامد سرخجه مادرزادی، به همراه عواقب دیگر میتواند ظاهر شود.
اتیسم نیز همانند سایر اختلالات بدون منشأ شناخته شده که درباره آنها بحث شد، بدون هیچ پیشینه واضحی و بدون هیچ ناهنجاری و یا نشانه عصبی شدیدی می تواند پدیدار شود.
در برخی موارد که اتیسم بدون ویژگیهای دیگری ظاهر میشود شواهدی از تاریخچه خانوادگی، همانطور که در اختلالات ویژه زبانی دیدیم وجود دارد هر چند این موضوع در تعداد نسبتا کمی از آنها صدق می کند.
اکثر افراد مبتلا به اتیسم شاید ۸۰ درصد در ارزیابی شناختی در دوران مدرسه ، عقب ماندگی ذهنی نشان می دهند در این دوران حدود ۴۰ درصد از آنها مهارت های زبان بیانی رشد نمی کند و پیش آگهی برای زندگی مستقل در بزرگسالی ضعف است.
در آن گروهی که گفتار رشد میکند و در ۱۵ تا ۲۰ درصد از افراد مبتلا به اتیسم که تست هوششان در دامنه طبیعی است، نتایج بهتر است.
به نظر می رسد در تعداد کمی از این افراد اوتیسم در اواسط دوران کودکی رفع شود اما اکثر آنها باقی میمانند و یا حداقل، بزرگسالانی تنها در خود مانده می شوند. آنها ممکن است بتوانند به تنهایی زندگی کنند مهارت های عملکردی مربوط به کار را فرا گیرند و تعدادی نیز میتوانند در دانشگاه در زمینه کامپیوتر یا ریاضیات آموزش ببینند.
اما حتی این افراد مبتلا به اتیسم نیز که بسیار باهوشند مشکلاتی را در ارتباطات انسانی با دیگران، قضاوت اجتماعی و استفاده مناسب از زبان خواهند داشت.
پیشگیری از اختلالات بدون منشا شناخته شده هنگامی که علت چیزی را نمی دانیم، پیشگیری از وقوع آن دشوار است این مشکلی است که ما هنگام تفکر راجع به پیشگیری از اختلالاتی نظیر SDLDs ناتوانی های یادگیری و اتیسم با آن مواجهیم.
اکنون اکثر شیوه های پیشگیری عبارتند از تحقیق راجع به علل اصلی این اختلالات و تشویق برای مراقبت کافی پیش از تولد در جهت کاهش عفونت های پیش از تولد، پیش رس بودن ، کمبود وزن در بدو تولد و زجر تنفسی که در تعدادی از بیماران به همراه این اختلالات دیده شده است. در مواردی که اطلاعاتی راجع به علت سندروم های همراه با نقایص ارتباطی داریم، انواع مستقیم تر پیشگیری میسر است.
بررسی اختلالات زبان در دوران رشد کودک در مرکز گفتار درمانی تهران
این اختلالات به طور مشخص در دوران رشد کودک و در حوزه توانایی های زبانی کودکان دیده می شوند. کودکانی که دچار اختلال زبانی هستند در درک گفتار دیگران و صحبت کردن یا در هر یک از جنبه های زبانی مانند،توانایی های واج شناختی،دستور زبان،معناشناسی و کاربرد شناسی،ممکن است دچار مشکل باشند.این کودکان متناسب با انتظارات محیط و آزمونهای زبانی واکنش نشان نمی دهند.به عبارتی سطح زبانی آنها با دیگر کودکان متفاوت بوده و رشد زبان درجاتی از نقص و آسیب را نشان می دهد.
دسته اول این اختلالات دارای منشاء شناخته شده هستند،مانند اختلالات زبانی ناشی از مشکلات ذهنی (عقب ماندگی ذهنی)،نقایص حسی (مانند افت شنوایی)،کمبود محرکات محیطی،زمینه ارثی،اختلالات روانشناختی (مانند اوتیسم ،آسپرگر،و به طور کلی اختلالات نافذ رشدی) و اختلالات عصبی ناشی از ضربه (یکی از علتهای فلج مغزی).
عقبماندگی ذهنی ( Mental Retardation )
برای عقب ماندگی ذهنی نامگذاری های مختلفی مانند نقیصه عقلی،کند ذهنی،کم توانی ذهنی و نیز اصطلاحات آموزشی مانند نا آموز و یا دیر آموز به کار رفته است. عملکرد ذهنی افراد عقب مانده ذهنی پایینتر از حد متوسط است ( IQ تقریبا 70 یا کمتر ) شروع عقب ماندگی ذهنی پیش از ۱۸ سالگی است.این افراد در عملکرد های مربوط به سازگاری مشکل دارند و بر حسب سن و طبقه فرهنگی خود حداقل در دو مورد از موارد زیر مشکل دارند.
ارتباط،مراقبت از خود،زندگی در خانه و خانواده،مهارت های اجتماعی،استفاده از امکانات جامعه،هدایت خود،مهارت های آموزشگاهی،کار،فراغت،سلامت و امنیت.
مهارت های گفتار و زبان این افراد (ویژگیهای ارتباطی و زبان شناختی،صرف و نحو،تواناییهای واج شناسی،معناشناسی و کاربردشناسی) متناسب با سطح عقب ماندگی ذهنی (خفیف،متوسط،شدید) دچار آسیب میشود.
آسیب شنوایی ( Hearing Impairment )
به منظور شنیدن صداهای گوناگون امواج صوتی از طریق لاله و مجرای گوش جمعآوری شده و پس از عبور از گوش میانی و داخلی به مغز فرستاده می شوند. این اطلاعات در کرتکس شنیداری مغز پردازش میشوند.آسیب شنوایی با هر نوع علت شناسی منجر به اختلال یا تأخیر در رشد زبان کودک میشود.ممکن است آسیب شنوایی یکی از مهمترین علل تاخیر زبان در کودکان می باشد که معمولاً به گفتاردرمانگر یا نورولوژیست و یا پزشک گوش و حلق و بینی مراجعه میکنند. عفونت های داخل گوش،هایپر بیلی روبین یا زردی ، آنوکسی پیش از تولد و مننژیت از علل شناخته شده کم شنوایی هستند که به شدت روی دستگاه اعصاب اثر می گذارند. اگر افت شنوایی شدید باشد اثر معنی داری روی گفتار خواهد گذاشت و اختلال تولیدی شدیدی نیز دیده می شود و در برخی موارد به طور کلی مهارت تولیدی وجود ندارد.
کودکان دچار آسیب شنوایی دو طرف و پایدار با هر شدتی از افت شنوایی (خفیف،متوسط،شدید و گاهی عمیق)،با پیامد هایی نظیر تاخیر شدید در رشد زبان،ناتوانی یا تاخیر در مهارتهای تحصیلی،مشکل در یادگیری دستور زبان،کمبود واژگان و تأخیر یا فقدان مهارتهای زبانی و کاربرد شناختی روبهرو میشوند. مواردی مانند نپرسیدن سوالات مناسب،ناتوانی در شروع کردن،حفظ و پایان دادن یک مکالمه از نشانه های این آسیب به شمار می روند.
این کودکان هم چنین مشکلاتی در نواخت و آهنگ گفتار دارند. مانند اختلال در ایجاد آهنگ جملات پرسشی،خبری،امری و تعجبی،و یا ناتوانی در انتقال احساس خود به دیگران از طریق گفتار.
افراد مبتلا به افت شنوایی،به علت ناتوانی در تولید صحیح صداها،خطاهای تولیدی شامل حذف و جانشینی را در گفتارشان نشان میدهند. از ویژگیهای بارز گفتار این افراد،حذف همخوان آخر است. زیرا در گفتار افراد با شنوایی طبیعی معمولاً صداهای آخر با بلندی پایین و ضعیف تولید می شود.همین موضوع عامل حذف این صداها در افراد با افت شنوایی است مانند، حذف ( d ) در کلمه ( mard ) همچنین در این افراد معمولاً همخوان های واکدار جایگزین همخوان های بیواک میشوند مانند جانشینی ( z ) به جای ( s ) در کلمه ( ?asb ) اشکال در هماهنگی تولیدی منجر به من قطع شدن گفتار شده،در واقع فرد در وصل کردن واژه ها به هم و دسته بندی آنها در یک واحد تنفسی ناتوان است و نمی داند چه موقع مکث نماید،به همین دلیل گفتار از آهنگ طبیعی برخوردار نیست.
از دیگر ویژگیهای گفتار کودک،تشدید پر خیشومی صداهاست. این کودکان برای بهتر حس کردن صداهای تولیدی،زبان را به عقب حرکت میدهند و تشدید صدا به جای حفره دهان در حفره بینی صورت میگیرد. تشدید پر خیشومی در کلمات ( mizanam ) و ( zamin ) در صدای ( m ) و ( n ) به خوبی شنیده می شود. در نهایت نیز تمام موارد گفته شده،منجر به کاهش میزان مفهوم بودن گفتار شده است.
خصوصیات گفتاردرمانی حرفه ای
کارشناسان رفتار حرفهای را به عنوان منزلت حرفه ای، مهارت ، ویژگیها، و یا نظام اخلاقی تعریف کرده است. برای توضیح این موضوع باید بگوییم، رفتار حرفهای، به معنای نوعی سبک ویژه، عمل و یا عادت برای ارایه، یا بازنمایی رفتار شخصی و حرفهای، و رفتار کلی است. گفتاردرمانی حرفهای، نوعی ویژگی یاد گرفته شده است، و اگر شخصیت فرد با مقتضیات رفتار حرفهای سازگاری داشته باشد، غالباً راحتتر می تواند گفتار درمانی حرفهای و ویژگیها یا خصوصیات نظام اخلاقی حرفهای را فرا گیرد. ویژگی های یک متخصص گفتاردرمانی حرفه ای عبارتست از:
ظاهر حرفهای
ظاهر حرفهای، با نوع لباس، نوع آرایش مو (مُدل مو)، و تعلیم و تربیت شخص بستگی دارد. هر یک از این جنبههای فردی، روی کارآیی کلی آسیبشناس گفتار و زبان تأثیر میگذارد و ارزش بحث دارد.
لباس
امروزه بیش از دههی گذشته، لباس تغییر پیدا کرده و انتخاب آن راحتتر صورت میگیرد. اگرچه ظاهر امر گویای این است که، استانداردهای لازم برای لباس متخصص گفتاردرمانی تا اندازهای راحتتر از گذشته است، ولی ما به عنوان افراد متخصص، باید پیوسته لباس مورد علاقهی خود را با لباس مخصوص گفتاردرمانی حرفه ای هماهنگ نماییم. گاهی وقتها این هماهنگی آسان نیست، به ویژه در میان متخصصان جوان، که بیدرنگ نشان میدهند، برای تهیهی لباس مخصوص افراد متخصص، پول ندارند. اگرچه این لباسها غالباً گران قیمت هستند، باید به خاطر داشت که، معمولاً نخریدن لباس به علت محدودیت مالی دانشجو نیست، بلکه ترجیح میدهند که این کار را انجام ندهند. به عنوان مثال، به جای خرید یک شلوار جین، یک جفت کفش کتانی، و یک عدد تیشرت، دانشجو به راحتی میتواند یک پیراهن ارزان قیمت، یک کُت ساده، یک بلوز، و یا یک پیراهن مهمانی و کراوات بخرد. غالباً یک لباس حرفهای(یا «یک لباس یونیفورم» آن گونه که برخی از دانشجویان بر خلاف میل باطنیشان به عنوان لباس حرفهای میپوشند)، برای مراحل اولیهی کار حرفهای کافی است.
نوع آرایش مو (مُدل مو)
انواع آرایش مو هم مانند موضوع لباس پوشیدن، در میان گفتاردرمان ها متغیر و فردی است. در مداخلهی درمانی، آن قدر که رنگ مو به عنوان یک موضوع سنتی مورد توجه قرار گرفته است، بلندی مو و رنگ آن چندان مهم به نظر نمیرسد. با این وصف، آنچه که ظاهراً روی درمان تأثیر میگذارد، این است که، مو آنچنان روی صورت درمانگر قرار گرفته باشد که مانع از دیدن چشمهای او گردد. گفتاردرمان ها را تشویق میکنیم تا از داشتن موهایی که به طور کامل یا جزئی روی چشمها را بپوشاند پرهیز کنند، زیرا در تعاملات برقراری ارتباط، هنگامی که چشمها دیده نشوند، برقراری ارتباط قطع میشود. میگویند که سالها پیش ، استادی که آدرس کارآموزی بالینی را تدریس میکرد، از دانشجویان میخواست تا اگر موهای بلندی دارند، موهایشان را کوتاه کنند. البته این یک حقیقت بود. در واقع، استاد فقط از دانشجویان خواسته بود تا موهایشان به اندازهای باشد که در حین درمان، روی صورت و به ویژه روی چشمها را نپوشاند. یکی از جنبههای منفی موی بلند روی صورت گفتاردرمان جنبهی حواسپرت کردن آن است، زیرا گفتاردرمان را وادار می کند تا مدام مو را از روی صورت خود پس بزند، و این حرکتی است که به عنوان حالت عصبی و یا عدم اطمینان تلقی میشود. امروزه، همان استاد مراقب است تا دانشجویان درک کنند که کوتاه کردن مو ضرورت ندارد، ولی دور کردن مو از روی صورت، به ویژه از روی چشمها، حائز اهمیت است.
آراستگی فردی
از جملهی موضوعات مورد بحث، موضوع آراستگی گفتار درمانی حرفهای در برنامهی درمانی است. به عنوان مثال، عطرهایی که در موقع درمان به خودمان میزنیم، میتواند برای برخی از بیماران دارای حساسیت، مشکل ایجاد کند. نوع کراوات میتواند در توجه و تمرکز بیماران اشکال ایجاد کند. به همین صورت، اگر گفتاردرمان حرفه ای لباس پُر زرق و برق، خیرهکننده، گل مانند، پُر زَلم زیمبو، یا از این که بگذریم، لباسهای دارای زمنیهی شلوغ بپوشد، توجه و تمرکز بیمار با مشکل روبرو میشود. علاوه بر این، متخصص گفتاردرمانی را تشویق میکنیم تا در طی درمان، از پوشیدن لباسهای بدننما یا تحریککننده پرهیز کنند، زیرا این لباسها حواس بیماران را پرت میکند. در همین راستا، گفتاردرمان ها را تشویق میکنیم تا در انتخابهای فردی خود، برای آویزان کردن گوشوارههای بزرگ به گوش خود، دستبندهای صداداری و استفاده از جواهرات روی زبان، بینی، یا ابرو در طی درمان، بازاندیشی کنند، زیرا استفاده از جواهرات در خلال درمان حواس بیمار را پرت میکند. علاوه بر این موارد، بهداشت مناسب دهان برای گفتاردرمان حائز اهمیت است، زیرا گاهی وقتها برای نشان دادن الگوی مناسب تولید واجها و یا سایر هدفهای گفتار و زبان، ضرورت دارد تا گفتاردرمان در کنار بیمار قرار گیرد.
6 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
سلام بچه من خیلی دیر شروع به حرف زدن کرد حتی زمانی هم که به حرف افتاد خیلی سخت متوجه میشدیم که چی میگه برای همین به کلینیک آقای دکتر صابر اومدیم و خیلی هم راضی هستیم ازشون متشکرم
من واقعا از آقای دکتر صابر و گفتاردرمانگرانشان نهایت تشکر رو دارم روز اولی که پسرم رو بردم توی تلفظ خیلی از حروف مشکل داشت یا اشتباهی میگفت اما الان خیلی راحت تر و درست تر کلمات رو بیان میکنه ممنونم
من یه پسر سه ساله داشتم که حرف نمی زد و الان آوردمش کلینیک دکتر صابر ، باهاش گفتار درمانی کار میشه و الان خیلی بهتر شده واقعا ممنونم.
درمانگران کلینیک دکتر صابر خیلی باحوصله صبور با بچه ها کار میکنن همچنین در بخش گفتاردرمانی که بچم ارتباط خوبی با گفتاردرمانش گرفته واقعا ممنون از لطفتون
بچه من وقتی از مهد بر می گشت اصلا نمی تونست داستان یا جریانی رو برای من توضیح بده پیگیر شدم تا اینکه با آقای دکتر صابر و کلینیکشون آشنا شدم و بچم توی کلاسای مختلفی آموزش دید الان بعد از 4 ماه دست و پا شکسته توضیح میده و من متوجه میشم بسیار ممنونم آقای دکتر خیلی لطف میکنید
بچه ام تا قبل از اینکه بیارمش پیش آقای دکتر صابر چندتا کلمه بیشتر نمی گفت ولی از زمانی که میبرمش کلینیک خداروشکر الان دایره کلماتش خیلی بیشتر شده خیلی ممنون آقای دکتر