گفتاردرمانی با مهارت

گفتاردرمانی با مهارت| گفتاردرمانی کودکان | گفتاردرمانی در شرق و غرب و شمال تهران

سر فصل مطالب

هنگامی که گفتاردرمانان آماده می­ شوند تا در حوزه­ های مختلف درمان با بیماران کار کنند، مهم است که مفاهیم بنیادی مربوط به نظریه­ ی یادگیری را که روی توانایی­ های بیمار در دستیابی به موفقیت­ ها در روند درمان تأثیر می­گذارند، به یاد داشته باشند. گفتاردرمان ها را تشویق می­کنیم تا با ایجاد شرایط مناسب یادگیری، به موفقیت بیمار کمک کنند. چنانچه گفتاردرمانی، پیشرفت­ ها، انتظارات، و یا سایر جنبه ­های مهم جلسه­ ی درمان را به طور نامناسب طرح­ریزی نماید، موفقی­ت های بیمار در دستیابی به هدف­ ها در درمان، به طور چشمگیری کاهش پیدا می ­کند. به عنوان مثال، اگر در مراحل اولیه ­ی درمان، شالوده­ های مناسبی برای تداوم پیشرفت بیمار پایه­ گذاری نشوند، در مراحل بعدی درمان، بیمار به پیشرفت رضایت بخشی دست نخواهد یافت. مرکز گفتاردرمانی و کاردرمانی دکتر صابر در زمینه آموزش گفتاردرمانان خود به صورت تخصصی و استفاده از نیروی گفتاردرمانی با مهارت و درمان بیماران با اختلال گفتاری و انجام خدمات گفتار درمانی در منزل پیشرو می باشد.

جهت تماس با کلینیک کاردرمانی و گفتار درمانی جناب آقای دکتر صابر (کلینیک توانبخشی پایا در پاسداران ، کلینیک توانبخشی غرب تهران در سعادت آباد) باشماره 09029123536 تماس حاصل فرمایید.

طرح جلسات گفتاردرمانی با مهارت درمانگر

با طرح­ ریزی جلسه­ های درمانی، گفتاردرمان با مهارت باید آسودگی خاطر پیدا کنند که، به چند مفهوم بنیادی مربوط به توجه و تمرکز، پیوستگی با یادگیری قبلی، مراحل فراگیری مهارت، مهارت، حفظ و تداوم، و تعمیم مهارت­ ها، توجه مناسب نشان داده باشند. موارد زیر به این منظور طراحی شده ­اند تا به گفتاردرمان با مهارت کمک کنند که، نیاز های بیمار را برای یادگیری مرتب و منظم و خردمندانه، به طور مناسب مورد توجه قرار دهند:

1) یادگیری از موارد عینی به سمت موارد ذهنی به پیش می­ رود. اشیاء واقعی (کتاب، ماشین، کفش)، عینی­ت از تصاویر هستند، تصاویر (عکس­ها) عینی­ت از نقاشی ­ها هستند، نقاشی­ ها عینی­ت از واژه­ ها هستند، و واژه ­ها کمترین عینیت را دارند و بیش از همه­ ی موارد، ذهنی­ اند. هنگامی که تلاش می کنیم تا واژه ­ی کتاب و یا مفهوم کتاب را آموزش دهیم، اگر در هنگام آموزش مفهوم کتاب، واقعاً کتاب را به بیمار نشان دهیم بیمار مفهوم کتاب را راحت ­تر یاد می­ گیرد. البته، دیر یا زود، گفتاردرمان با مهارت از بیمار انتظار دارد تا واژه ­ی کتاب را درک کند و آن را به طور ذهنی در گفتار مورد استفاده قرار دهد.

2) یادگیری از موارد عمومی به سمت موارد اختصاصی به پیش می­ رود. به عنوان مثال، کودک در حال رشد، مفهوم «سگ» را به عنوان حیوانی فرا می­ گیرد که چهار پا و پشمالو است. هنگامی که مفهوم سگ را فرا گرفت هر حیوان چهار پا و پشمالو به معنی سگ است (تعمیم)، تا این که واژه­ه ای مربوط به حیوانات خاص، مثل: اسب، گاو، و شیر را یاد بگیرد.

3) یادگیری از موارد ساده به سمت موارد پیچیده به پیش می­ رود. به عنوان مثال، کودکِ در حال رشد، همخوان­ های ساده را پیش از همخوان­ های مرکب فرا می گیرد. در مورد مفهوم حمل و نقل، کودک واژه­ ی ماشین را پیش از واژه­ ی بالون گازی یاد می­ گیرد، مگر این که یک پایه ­ی تجربی، شدیداً روی یادگیری او اثر گذاشته باشد. مثلاً وقتی که پدر و یا مادر کودک با بالون گازی کار کند و او آن ها را همراهی کرده باشد. در چنین موردی، ممکن است کودک واژه­ ی بالون گازی را پیش از واژه­ی ماشین یاد بگیرد.

4) برای یادگیری، توجه و تمرکز الزامی است. برای جلب توجه بیمار، به محرک­ های جدید نیازمندیم؛ با حفظ و تداوم علاقه به اشخاص، اشیاء، واژه ­ها، رخدادها، و نظایر این ها، تمرکز بیمار برانگیخته می ­شود.

5) برای کودکِ در حال رشد، مدت زمان توجه، برحسب دقیقه، تقریباً برابر است با سن کودک به سال، مثلاً، گستره­ ی توجه برای یک کودک 3 ساله، تقریباً برابر 3 دقیقه، و یک کودک 4 ساله تقریباً برابر 4 دقیقه است، گفتاردرمان با مهارت باید جلسه­ های درمانی را متناسب با گسترده­ ی توجه احتمالی بیمار طراحی نمایند. در مورد جوانان و بزرگسالان، انتظار وقوع توجه به صورت «چند منحنی یا چند موج» است، یعنی، در چند دقیقه ­ی اول میزان توجه و مشارکت در کار بالا است، و در چند دقیقه­ ی بعد، میزان توجه، تمرکز، و مشارکت به طور چشمگیری کاهش پیدا می­ کند. بنابر این، در اثر تمرکزِ مجدّد، چرخه، یا موج، خودش تکرار می­ شود، ولی این بار حدّ نصاب اولیه­ ی یادگیری آنچنان بالا نمی­ رود که در آغاز فعالیت یادگیری بالا رفته بود. به دلیل ماهیت توجه تمرکز در طول زمان، گفتاردرمانان را تشویق می ­کنیم تا فعالیت­ های گوناگونی را طراحی و برنامه­ ریزی نمایند که با انجام آن ها در یک جلسه­ ی درمانی، به همان هدفی که مدنظرشان است برسند.

6) اطلاعات جدید زمانی به بهترین وجه پردازش و به یاد سپرده می­ شوند که، اختصاصی و سازمان یافته باشند، و پیرامون اطلاعات قبلی شکل گرفته باشند. گفته ­هایی مثل: «این کارت ­ها امروز مال تو است، ببینم چند تا از آن ها را درست تلفظ می­ کنی؟» به بیمار کمک می­ کند تا تجربیات درمانی را اختصاصی و خصوصی کند.علایم گرافیکی یا شناختی. بازنمایی تصویری و یا عینی یک مفهوم، به این منظور طراحی می­ شوند تا به فراگیر، علایم بینایی مربوط به اطلاعات را که شیوه ­های مؤثری برای سازمان­ بندی کردن اطلاعات می ­باشند، ارایه دهند. یکی از نشانه­ های گرافیکی قدیمی آشنا برای افراد بزرگسال آمریکا، هِرم وزارت کشاورزی و خوارو بار آمریکاست، که بخش غلات و حبوبات در قسمت پایین هرم، و بخش شکر و دانه­ های روغنی در قسمت بالای هرم بازنمایی شده است. نمونه­ ای از یک گرافیک یا سازمان دهنده­ی شناختی برای کودکان کم سن و سال، درباره­ ی یادگیری کار جدید، قطار است، که سه بخش از آن را باید به یاد داشته باشد. 1) موتور             2) واگن                3) خدمه.

7) بسیاری از مربیان و پژوهشگران، برای یادگیری، روی تکرار تکیه می ­کنند. اگر چه شواهد روشنی درباره­ ی تعداد تکرار های لازم برای یادگیری جدید در گفتار و زبان وجود ندارد، ولی گفتاردرمانان با مهارت را تشویق می­ کنیم تا فرصت­ هایی در اختیار بیماران قرار دهند که، تا آنجا که می­ توانند در خلال جلسه­ ی درمان تکرار کنند.

8) رابطه ­ی دوستانه، بخش مهمی از یادگیری، و عنصر اساسی برای یادگیری کارآمد به حساب می­ آید. نشان دادن علاقه­ ی صادقانه، توجهِ مثبت، و اهمیت بخشیدن به بیمار، به ایجاد رابطه ­ی دوستانه با بیمار کمک می ­کند. پژوهشگران متعددی یادآوری کرده­ اند که، رابطه­ ی دوستانه روی یادگیری تأثیر می­ گذارد. گفتاردرمان با مهارت را تشویق می­ کنیم تا ایجاد رابطه­ ی دوستانه با بیماران را به عنوان نخستین گام تمامی جلسه­ های درمانی، تمرین کنند.

آنچه را که شرح داده­ ایم، مفاهیم جامع و کامل از نظریه­ ی یادگیری نیستند که روی درمان گفتار و زبان تأثیر می­ گذراند. بهتر است بگوییم که، تعدد زیادی از سایر پنداره ای مربوط به نظریه­ ی یادگیری، کاربرد مستقیمی برای پیشرفت بیمار در درمان دارند. گفتاردرمان با مهارت را تشویق می ­کنیم تا در صدد دستیابی به آگاهی بیشتری در مورد شیوه­ ی یادگیری بیماران باشند، و آن اطلاعات را در درمانی که متناسب با بیماران طراحی می­ کنند دخالت دهند، تا به طور مثبت روی پیشرفت بیمار در گفتاردرمانی تأثیر بگذارند.

 گفتاردرمانی کودکان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

error: Content is protected !!