به موقع حرف زدن کودکان همیشه جز دغدغه والدین بوده است. در اینجا به بررسی علائمی که باعث دیر حرف زدن کودکان می شود و نشانه های تاخیر در گفتار و درمان آن در اختیارتان قرار خواهد گرفت. مرکز گفتاردرمانی دکتر صابر در زمینه علت دیر حرف زدن کودک زیر نظر بهترین دکتر گفتاردرمانی به درمان اختلالات گفتار در کلینیک گفتاردرمانی و همچنین گفتاردرمانی در منزل خدمات ارائه می دهد. گفتاردرمانی کودکان دکتر صابر مجهز به اتاق سنسوری روم، اتاق شنیداری و دیگر امکانات روز دنیا نظیر بازی درمانی تخصصی می باشد. کودکان با تاخیر گفتاری در ابتدا مورد ارزیابی دقیق توسط تست های تشخیصی قرار گرفته و پس از مشخص نمودن علت تاخیر گفتار، روند درمان بسته به نوع و شدت اختلال مشخص می شود. تکنیک های درمانی مانند سویچ صوتی و اکو می تواند در بهبود گفتار کودکان موثر باشد. بازی های مختلف گفتاردرمانی در تشویق کودک به شروع کلام و آواسازی کمک بسزایی می نماید.
مراحل رشد گفتار از قبل یک سالگی با غان و غون کردن نوزاد و تولید آواها و آهنگ های مختلفی از گفتار اغاز می شود و نوزاد بدون هیچ درکی از معنای کلمه می تواند « مامان» یا «بابا» را بیان کند. در این سن نوزاد باید به صداهای اطرافش توجه کند و واکنش نشان بدهد، در غیر این صورت زمینه ای از وجود مشکلات شنوایی می باشد.
تا 18 ماهگی کودک سعی می کند از حروف بیشتری استفاده کند و دایره لغتش را به چند واژه گسترش دهد. کلماتی مثل آب، توپ و… کودکان یک سال نیم تا دو سال می توانند حدود 50 کلمه یا بیشتر صحبت کنند و توانایی ساختن جملات دو تا سه کلمه ای را داشته باشند.
کودکان 2 تا 3 سالگی دایره لغتشان به حدود 1000 واژه می رسد و همچنین می توانند به راحتی جملات 3 تا 4 کلمه ای بیان کنند. درک جملات در این سن در حد صحبت های عامیانه در روز مثل « این را در کمد بگذار» می باشد. کودکان در این سن قادر به تشخیص رنگ ها می باشد و درکی کافی از معنای بزرگ و کوچک دارند.
گفتاردرمانی کودکان در دیر حرف زدن
در صورتی که کودک در سنین مختلف ذکر شده در هر مرحله با مشکل رو به رو هست و شما به تاخیر در گفتار کودک خود مشکوک شده اید. توجه شود که زمان طلایی گفتاردرمانی را از دست ندهید و با مراجعه هر چه سریع تر به دکتر گفتاردرمانی روند پیشرفت درمان را افزایش دهید.
عوامل دیگری که باعث دیر حرف زدن کودک می شود، مشکلات دهانی کودک می باشد. از جمله اختلال در زبان یا کام باشد. چسبیده شدن زبان به کف دهان که به اصطلاح به آن « آنکیلو گلوزیا» یا «گره» نام برده می شود. وجود مشکلات شنوایی می تواند گفتار کودک را دچار اختلال کند. تاثیر اختلالات عصبی بر عضلات گفتار مانند فلج مغزی- دیستروفی عضلانی- آسیب تروماتیک مغز نیز نیاز به گفتار درمانی دارند. برای درمان اختلالات ساختاریدر بسیاری موارد نیاز به جراحی وجود دارد. اما پساز جراحی باید جلسات گفتاردرمانی آغاز گردد تا تاخیر پیش آمده در گفتار کودک جبران شده و روند درمان کودک کامل گردد.
سوالات متداول:
1.چرا کودک 2 ساله من حرف نمی زند؟
کودک دو ساله باید بتواند 50 کلمه را بیان کند و جملات کوتاه دو کلمه ای بگوید .اگر کودک شما در دو سالگی هنوز نمی تواند کلمه ای را به زبان بیاورد تا تعداد کلمات محدودی را دارد، باید مورد ارزیابی گفتاردرمانی قرار بگیرد. اختلالات مختلفی ممکن است موجب تاخیر در گفتار شود که شناسایی آنها نقش مهمی در تسریع درمان کودکان دارد.
2. آیا گفتاردرمانی به کودک دو ساله من کمک می کند؟
بله، یک گفتاردرمان با تجربه در حیطه کودکان مشاوره های لازم به والدین را در زمینه درمان کودک ارائه می نماید و با استفاده از تکنیک های گفتاردرمانی و بازی درمانی و برقراری ارتباط صمیمانه با کودک روند درمان را برای کودک لذت بخش می سازد.