1بسیاری از والدین کودکانی که دیر به حرف می افتند یا کلام ندارند به دنبال دکتر برای تاخیر گفتار در کودکان خود می گردند. تاخیر در گفتار کودکان ممکن است به دلایل مختلفی ایجاد شود. تشخیص علت دقیق تاخیر گفتار در کودکان باید توسط گفتاردرمانی کودکان انجام شود. مرکز گفتاردرمانی تخصصی دکتر صابر بهترین گفتاردرمانی تاخیر کلامی را توسط گفتاردرمانان با تجربه مرکز گفتاردرمانی کودکان به کودکان شما ارائه می نمایند. تبحر متخصصین مرکز در کنار امکانات پیشرفته گفتاردرمانی نظیر اتاق مهارت های شنیداری، سویچ صوتی، ماساژ گفتاردرمانی ، بازی درمانی تخصصی، گفتاردرمانی در منزل و… به بهبود مهارت های گفتاری کودکان و درمان تاخیر در گفتار کودک کمک می نماید.
جهت تماس با کلینیک کاردرمانی و گفتاردرمانی جناب آقای دکتر صابر (کلینیک توانبخشی پایا در پاسداران ، کلینیک توانبخشی غرب تهران در سعادت آباد) باشماره 09029123536 تماس حاصل فرمایید.
گفتاردرمانی برای تاخیر گفتار
شرکت در مکالمه به رنج وسیعی از رفتارهای کاربرد شناختی احتیاج دارد که میتوان آن را در طول تعامل ارتباطی مشاهده کرد. در زمان مکالمه با دیگران کودکان مبتلا به اختلالات تاخیر گفتار ممکن است با موارد زیر مشکل داشته باشند:
- تولید هوشیارانهی شکلهای پیام که با نیاز شنونده منطبق باشد. علت این مشکل در این کودکان این است که نمیتوانند دیدگاه مخاطب را متوجه شوند (نقص در TOM)
- در یک محدوده خاصی زیاد صحبت میکنند.
- آغاز، حفظ و پایان موضوع، حفظ ارتباط موضوع در مکالمه، تقدم و تاخر دچار مشکل است.
وقتی گفتاردرمان تاخیر کلامی مهارتهای مکالمهای را ارزیابی میکند باید به این موارد توجه کند:
- انطباق پیام با نیاز شنونده
- صحبت کردن در مورد رنج وسیعی از موضوعات
- حفظ تقدم و تأخر نوبت
- ادامه به صحبت با رعایت نوبت
- مکالمه در مورد موضوعی که توسط دیگران توسعه یافته
- شفاف سازی پیام زمانی که ارتباط شکست خورده است
- استفاده از پیش بینی در فرمول بندی یک پیام (یک مهارت بر پایدی توانایی فهم کودک از اطلاعات اشتراک گذاشته شده با شنونده)
- درخواست شفاف سازی و پاسخ به درخواست شفاف سازی زمانی که مکالمه ارتباط با شکست مواجه میشود
تولید روایت و درمان تاخیر گفتار در کودکان
توانایی تولید روایت یک نوع توسعه یافته از گفت و گو یا مونولوگ اجتماعی است که در طول سالهای پیش دبستان رشد میکند. در این زمینه باید به چند مورد توجه گردد:
- زمینه
- ویژگیها
- مشکلات و نتایج
علاوه بر ملاکهای ساختاری باید به جنبههای کاربرد شناختی مثل چگونگی انطباق با نیازهای شنونده نیز توجه گردد.
مهارت روایت گفت وگو، مهارتهای اجتماعی – هیجانی، شناختی و زبانی را منعکس میکند که در افراد مبتلا به اختلالات طیف اتیسم میتواند دچار چالش باشد.
کودکان مبتلا به اتیسم سطح بالا در طول سالهای مدرسه این ویژگیها را دارند:
- تعداد روایتگری کمتر در بافت مکالمهای
- تکیه بر سرنخهایی از جانب شنونده برای اصلاح اطلاعات
- پیچیدگی و ارتباط کمتر
- خودداری از قطع موضوع و بهره گیری از نظرات مرتبط
برای ارزیابی مهارتهای مکالمهای در کودکان مبتلا به اختلالات طیف اتیسم که توانایی تولید خودانگیخته دارند گفتاردرمان تاخیر کلامی باید سعی کند نمونهای جمع آوری کند.
راهنماییهایی برای تاخیر گفتار کودکان
- کسب نمونه های مختلف مثل: روایت تجربیات شخصی که زمینهی اطلاعات آن با گفتاردرمان در میان گذاشته نشده مثلاً صحبت کردن در مورد سرگرم کننده ترین چیزی که برایش اتفاق افتاده و ارزیابگر میتواند اطلاعات زمینهای مناسبی را که کودک فراهم میکند و مطابق با نیازهای شنونده است را یادداشت کند.
- گفتن یا بازگویی یک داستان از یک کتاب مصور
- بازگویی یک داستانی که ارزیابگر و کودک هر دو از آن با خبرند و یا این که کودک نمیداند که ارزیابگر آن را میداند ولی توسط ارزیابگر مدل داده میشود.
برای تمام بافتهای روایت گفتاردرمان میتواند حالات ذهنی، احساسات و علایق کاراکترها که توسط کودک مطرح میشود را در نظر بگیرد.