اگنوزی بینایی چست

اگنوزی بینایی چست| آپراکسی| آپراکسی و اوتیسم| کاردرمانی کودکان| کاردرمانی در منزل دکتر صابر

سر فصل مطالب

آگنوزی بینایی هنگامی بروز پیدا می کند که در امتداد مسیر هایی که لوب پس سری مغز را به لوب جداری متصل می کنند، آسیب سیستم اجرایی مغزی ایجاد گردد. آگنوزی بینایی نوعی اختلال عصبی است که غالبا در نتیجه آسیب به نقاط خاصی از مغز، توانایی تشخیص چهره ها، صدا ها و مکان ها از دست می رود. آگنوزی بینایی، ناتوانی در شناخت اشیاء آشنا توسط چشم در غیاب آسیب آشکار بینایی یا هوشی است. آگنوزی به معنای واقعی کلمه «عدم آگاهی» معنی می ­دهد. آگنوزی خالص در بالین به ندرت دیده می­ شود اما بسیاری از موارد خاص آگنوزی بینایی اشیاء در نوروسایکولوژی شناختی گزارش شده است. از دیدگاه متخصصان در بهترین حالت اگر آگنوزی بینایی تنها بر یک مسیر اطلاعاتی مغز اثر گذار باشد، احتمال دارد بیمار بتواند همچنان فکر کند، حرف بزند یا ارتباط برقرار کند. از جمله روش های درمانی آگنوزی بینایی، کاردرمانی است. کلینیک کاردرمانی دکتر صابر با انجام نوین ترین روش های درمانی از جمله تمرینات اتاق تاریک بینایی و کاردرمانی در منزل و… به درمان آگنوزی بینایی کمک می کند.

جهت تماس با کلینیک کاردرمانی و گفتاردرمانی جناب آقای دکتر صابر (کلینیک توانبخشی پایا در پاسداران ، کلینیک توانبخشی غرب تهران در سعادت آباد) باشماره 09029123536 تماس حاصل فرمایید.

انواع آگنوزی بینایی

آگنوزی بینایی اشیاء ابتدا توسطLissauer در سال 1900 به دو نوع عمده تقسیم شد که این دو نوع عبارت اند از:

  • آگنوزی وابسته به ادراک: ناتوانی در شکل دادن بازنمود درکی ثابت از اشیا. مشکلات شناسایی بر پایه­ ی آسیب در ادراک بینایی می­ باشند. بیمار نمی­ تواند اشکال یا اشیاء را تطبیق دهد یا کپی کند و همچنین قادر به شناسایی و نامگذاری اشیاء از طریق لمس یا صدا هستند.
  • آگنوزی ارتباطی (معنایی): عدم توانایی در شناخت اشیاء آشنا وقتی که ادراک بینایی سالم است می ­باشد. بیمار می­ تواند اشیاء و اشکال را کپی کرده و رسم کند. آنها می­ توانند اشیا را با توصیفات کلامی از ساختارشان نامگذاری کنند اما نمی­ توانند عملکرد آن را توصیف کنند. یک بازنمود ذهنی می­ تواند شکل بگیرد اما نمی­ تواند با دانش­ های ذخیره شده از اشیاء و موارد استفاده آنها، ارتباط برقرار کند.

آگنوزی وابسته به ادراک معمولا در ضایعات نیمکره­ ی راست و آکنوزی ارتباطی در ضایعات نیمکره­ ی چپ، به خصوص لوب تمپورال چپ، اتفاق می­ افتد. آگنوزی ارتباطی می تواند به عنوان قطع ارتباط از مسیر «چه» تعریف شود. به وسیله روش های درمانی کاردرمانی از جمله کاردرمانی در منزل می توان به درمان انواع آنوزی بینایی کمک کرد.

تست های آگنوزی بینایی

در سال 1980 تست­ های پیچیده­ ی بیشتری برای آگنوزی بینایی ایجاد شد، برای مثال، ارائه­ ی اشیاء در یک موقعیت غیرمعمول با کمترین ویژگی ­ها در شکل ­های شبح و سوار. تست عملکرد اشیاء شامل تطبیق دادن یکی از موارد تست (چتر بسته شده) با یک شیء یا همان عملکرد (چترباز) یا یک شیء مشابه از نظر بینایی با عملکرد متفاوت (عصای راه رفتن). این مطالعه تفاوت های بین دو نوع آگنوزی بینایی اشیاء را با دو دسته­ ی عمده پیدا کرد. تبیینی از آگنوزی شیء توسط فرح در 1991 ایجاد شد که تمرکز بر کل محور یا جزء محو بودن پردازش برای شناسایی داشت. فرح پیشنهاد کرد که شناخت اشیاء که هر دو نوع پردازش جزء و کل محور را درگیر می­ کند، در وسط زنجیره ­ای بین شناخت صورت (پردازش کل محور) و شناخت کلمات (پردازش جزءمحور) جای گرفته است. این فرضیه بر اساس بازبینی تمام موارد منتشر شده در نوشته­ ها می­ باشد. مردم با آگنوزی اشیاء اغلب آگنوزی صورت (or alexia) هم دارند، اما دو شرایط دیگر معمولا به تنهایی اتفاق می ­افتد. تست های کاردرمانی آکنوزی بینایی در انتخاب بهترین روش درمانی این اختلال بسیار کمک کننده می باشد.

آگنوزی بینایی و تشخیص دیگران

برخی افراد با آگنوزی بینایی می­توانند برخی اشیاء را بهتر از دیگران تشخیص دهند. فرح و دیگر نویسندگان افرادی با آگنوزی را گزارش داده­ اند که می­ توانند نقاشی­ ها و موجودات زنده را نام ببرند ولی نمی ­توانند موجودات غیرزنده را نام ببرند. این مطالعات که توسط مطالعات PET scan حمایت می ­شوند، اشاره می­ کنند. پردازش متفاوت یا قسمت های متفاوت از مغز در شناخت موجودات زنده با غیرزنده، درگیر هستند. این مشاهده به عنوان آسیب خاص دسته­ بندی، شناخته می­ شود. تاکنون هیچ گزارشی از تفکیک دوجانبه داده نشده است.  فردی که می­ تواند موجودات غیرزنده را بشناسد ولی نمی­ تواند موجودات زنده را نام ببرد. تحقیقات بسیار جدیدتر به استفاده از خطوط نقاشی برای محرکات در این تست به عنوان منبع ویژگی دسته آشکار، اشاره دارد. موجودات زنده مواردی هستند که از طریق کلمات بسیار آشناتر از تصاویر هستند، و نقاشی کردن از آن ها بسیار پیچیده ­تر از موجودات غیرزنده می­ باشد. در آگنوزی بینایی، توانایی تشخیص چهره ها از دست می رود که با کمک کاردرمانی می توان به بهبود آن کمک کرد.

ارتباط آگنوزی بینایی و کارهای روزمره

تصور مشکلاتی که افراد با آگنوزی با آن ها روبرو هستند، سخت است، افرادی که با محیط بینایی سردرگم کننده مجاور هستند. برای برخی هیچ چیز به نظر آشنا نمی آید و شکل­ های پایه به سوی سردرگمی می­ روند. برای دیگران جزئیات اشیاء شکل طرح کلی را مبهم می­ کند. این همانند این است که از طریق یک تلسکوپ نگاه کنی و سعی کنی که دید را در جهت ­های مختلف به یاد آوری. برخی افراد یک بهبودی در ماه های اولیه­ ی بعد از شروع نشان می ­دهند. برای دیگران مشکل در طول زندگی باقی می ­ماند. موارد مورد علاقه می ­توانند در هامفری و ریدوک 1987 و ساکس 1985 خوانده شوند. ارتباط بین تقص ادراک بینایی با عملکرد در کارهای روزمره زندگی در بیماران سکته ­ای بررسی شده است. ماهیت و تعداد تست های استفاده شده در هر مطالعه، متفاوت بوده است اما نتایج پیش ­بینی می­ کند که حضور نقص بینایی- درکی در ضایعه­ های نیمکره ­ی راست و چپ باعث تأثیر منفی روی عملکرد مهارت­ های روزمره زندگی فرد می­ شود. در خصوص بهبود انجام کار های روزمره زندگی در اثر به وجود امدن آگنوزی، روش های کاردرمانی بسیار کمک کننده و اثرگذار است.

آگنوزی بینایی و عدم شناخت چهره

توانایی شناسایی چهره در راه عملکرد زندگی هر روزه ­ی ما بسیار برجسته است. شناخت چهره، پایه­ ی تمام تعاملات ما با دیگران می ­باشد. یک چهره اطلاعات بسیار بیشتری از صورت را ارائه می­ دهد. مشترک با اشیاء یک چهره می­ تواند به عنوان یک ساختار بینایی، پردازش و وقتی از زاویه­ های متفاوت دیده شود، به عنوان یک چهره شناخته ­شود. جزئیات شکل و اندازه­ ی چشم­ ها، بینی و دهان و بافتار پوست هر چهره را یکتا و مشابه می­ سازد. در یک چهره، ما با بیان احساسات و عواطف و حرکات لب ­ها در گفتار روبرو هستیم. در اوایل رشد، یک نوزاد حرکات سر و چشم­ ها را برای تعقیب صورت فردی که در دیدش هست، تکان می­ دهد و می­ تواند بیانات چهره ­ای آن ها را کپی کند. ما می­ توانیم یک عضو فامیل، یک دوست یا همکار را از طریق صدای او، نگاهی گذرا یا از حالت چهره ­ای خاص او بشناسیم. شناخت یک فرد از طریق یکپارچگی اطلاعات در مورد فرد حمایت می­ شود. برای مثال: سن، جنسیت، کار و رفتار. دلایل مختلفی برای شکست در شناخت یک فرد وجود دارد اما قبل از اینکه اسم او را به یاد آوریم باید بدانیم که آن فرد کیست. مطالعات نوروسایکولوژی روی این سوال تمرکز دارند: «آیا شناخت چهره، خاص و متفاوت از اشیاء می­باشد؟» برخی حمایت­ ها برای پردازش متمایز چهره، مطالعات وارونگی چهره را ارائه می­ کنند. برای درمان بهتر عدم شناخت چهره ها یا همان آگنوزی بینایی بهتر از روش های گوناگون کاردرمانی استفاده شود.

درمان آگنوزی بینایی و کاردرمانی

وقتی عکس­ هایی از افراد مشهور در جهت معمولی و برعکس به افراد سالم ارائه شد، شناخت برای موقعیت مستقیم، سریع و برای موقعیت برعکس، آهسته­ تر است. این تأثیر واژگونی در اشیاء خیلی کم­رنگ­ تر می­ باشد. نتایج مطالعات تصویربرداری در افراد سالم مناطق متفاوتی از لوب تمپورال را که وقتی چهره ­های مستقیم شناسایی می­ شوند، که در مقایسه با نوع وارونه، فعال هستند، نشان می­ دهد. این مشاهدات اشاره دارد که الگوها ازچهره مستقیم و وارونه در حافظه جدا از هم ذخیره می­ شوند. مطالعات اولیه از مراحل پردازش در نروسایکوژی شناختی، بر اساس مطالعه­ ی افراد سالم و افراد با مشکل در شناخت چهره­ های آشنا، که به یک مدل از شناخت چهره که توسط بروس و یونگ در 1986 توصیف شده، تکیه می­ کنند. تحقیقات جدیدتر بر جزئیات پردازش موازی از اطلاعات بیوگرافی، تمرکز دارند. مدلی که گفتیم، بر پایه­ ی  مدل بوس و یونگ می­ باشد. که این مراحل عبارت اند از:

  • آنالیز ادراک بینایی، موارد بینایی یک چهره اعم از چشم، بینی، دهان و … را متمایز می­ کند. اختلال در این مرحله اولیه به معنی ناتوانی در تمایز قائل شدن بین ویژگی­ های پایه ­ای چهره می­ باشد وبه احتمال زیاد منجر به مشکلات عدیده ­­ی ادراکی می­ شود.
  • تمایز توصیف ساختار بینایی یک چهره از اشیاء و سایر موارد، با توانایی تطبیق چهره ­ها نشان داده می­ شود. پردازش موازی در مدل­ ها برای آنالیز بیانات و حرکات چهره­ ای (لب­خوانی) در این مرحله اتفاق می­ افتند.
  • واحدهای شناخت چهره شامل اطلاعات ساختاری در مورد شناخت چهره­ ها هستند که اجازه می ­دهد یک چهره خاص شناسایی شود نه یک شخص خاص. این چهره ­ای است که آشنا به نظر می­ رسد؟
  • گره هویت شخص، اطلاعات ذخیره شده ی افراد شناخته شده خاص می­ باشد. آیا این اشخاص را می­ شناسم؟
  • نتایج پردازش بیانات چهره ­ای و زبان صورت با یکدیگر و با اطلاعات بیوگرافی از سن، فرهنگ و کار و … این سطح توسط سیستم معنایی و حافظه، دسترسی پیدا می­ کند (برچسب سیستم شناختی).
  • بازیابی اسم مرحله ­ای برای دستیابی به اطلاعات ذخیره شده­ ی اسم افراد آشنا می­ باشد. من این فرد را می­ شناسم. اسم او چیست؟ اختلال در این مرحله به معنی این است که فرد می ­تواند شناسایی کند ولی نمی­ تواند نام ببرد.

مدل نشان می­ دهد که تولید اسم می­ تواند فقط از گره شناسایی شخص که به نوبه خود اطلاعات بیوگرافی در مورد فرد را ذخیره می­ کند، در دسترس باشد. این بدین معنی است که ما نمی ­توانیم بدون اینکه اطلاعات دیگری مثل کار یا رابطه از فرد را داشته باشیم یکی اسم را به یک چهره بدهیم. با مطالعه ­ای تأیید شد که از مردم می­ خواست که یک دفتر خاطرات روزانه از مشکلات خود در شناخت چهره نگه دارند (یونگ و همکاران- 1985) هیچ موردی گزارش نداد که اسم یک فرد را دانسته است بدون اینکه همزمان اطلاعاتی در مورد او داشته باشد. فقط تعداد کمی توانستند اطلاعاتی را در مورد افراد به یاد آورند اما نه اسم آن ها. یکی از بهترین گزینه های درمانی آگنوزی بینایی و آپراکسی و این گونه موارد، کاردرمانی می باشد.

آپراکسی

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

error: Content is protected !!