مرکز اوتیسم تهران در زمینه تشخیص و درمان کودکان اوتیسم به صورت تخصصی فعالیت می نماید. کاردرمانی اوتیسم و گفتاردرمانی اوتیسم از درمان های توانبخشی کودکان اوتیسم می باشد که در مرکز دکتر صابر ارائه می گردد. متخصصان مجرب و کارآزموده مرکز با استفاده از تکنیک های روز دنیا و تجهیزات پیشرفته نظیر اتاق تاریک بینایی، اتاق شنیداری، سنسوری روم، ماساژ درمانی، رفتاردرمانی و… به درمان تخصصی کودکان اوتیسم می پردازند. یکی از مشکلات کودکان اوتیسم ، مشکلات حسی آنان است مانند مشکل در لباس پوشیدن ، غذا خوردن، واکنش به نورهای خاص و… که با استفاده از تکنیک های درمانی بهبود می یابد.
جهت تماس با کلینیک کاردرمانی و گفتاردرمانی جناب آقای دکتر صابر (کلینیک توانبخشی پایا در پاسداران ، کلینیک توانبخشی غرب تهران در سعادت آباد) باشماره 09029123536 تماس حاصل فرمایید.
ممکن است کودک شما ایده های خاصی در مورد لباس پوشیدن داشته باشد. ممکن است حساسیت لمس منجر به پوشیدن لباسهای خاص بشود. ما در اینجا در خصوص فرآیند لباس پوشیدن و روشهای آموزش کودک در مستقل لباس پوشیدن صحبت خواهیم کرد.شاید کودک در پوشیدن لباسهای خاص اصرار داشته باشد. ممکن است سویشرت آستین بلند کلاه دار را در تابستان بپوشد. یا شاید در پوشیدن لباس نازک در زمستان اصرار داشته باشد. آموزش کودک در سنین پایین در مورد اینکه متناسب با هوا لباس بپوشد یک روش کمک کننده برای سالهای بعد خواهد بود.
اوتیسم و لباس نپوشیدن کودک
کودک را در فرآیند انتخاب لباس دخیل کنید و به او آموزش دهید که این مورد چطور در او حس مسئولیت فردی ایجاد خواهد کرد. انتخاب لباس میتواند با کودک سه سال به بالا انجام شود. از یک جمله یا اصطلاح در انتخاب لباس استفاده کنید. مثلاً بگویید زیرپوش آبی، تیشرت سفید و جوراب سفید به کودک کمک کنید نسبت به آیتمها توجه کند. ساکت باشید و تنها از کلمات کم استفاده کنید تا تمرکز کودک معطوف به لباس پوشیدن شود نه کلمات اضافی که شما میگویید.
با بالا رفتن سن اگر علاقه خود را در انتخاب لباس بیان کرد، او را تشویق کنید تا آن کار را انجام دهد و با بعضی کلمات حس استقلال را در او تقویت کنید. مثلاً بگویید خیلی خوب پیراهن گرم برای یک روز سرد
.
پوشیدن لباس کودکان اوتیسم
به کودک آموزش دهید که لباسهای خود را بپوشد و در بیاورد. اگر توانایی اجرای کامل مهارت لباس پوشیدن را نداشت فعالیت را به اجزای کوچکتر تجزیه کنید. معمولاً کودکان درآوردن لباس را زودتر از پوشیدن یاد میگیرند. کودک را در زمان اجرای فعالیت تشویق کنید. این فعالیت به کودک یاد میدهد که چطور لباس را در آورد و کدام قسمت لباس کدام قسمت بدن را پوشش میدهد. در زمان آموزش کودک را به عجله نیندازید. عجله منجر به استرس شده و استرش شانس یادگیری را کاهش میدهد.
اگر وقت کافی ندارید ادامه آموزش را به روزهای بعد موکول کنید. فقط مطمئن شوید که زمان کافی برای حداقل تمرین ۳ بار در هفته وجود داشته باشد. برای شروع فرآیند آموزش لباس پوشیدن ابتد از آیتمهای ساده استفاده شود. جوراب معمولا سفت و به دقت زیادی برای صحیح پوشیدن آن نیاز است. یک زیر پیراهن آستین کوتاه یا رکابی برای شروع مورد مناسبی است. پوشیدن زیر پیراهن یک مهارت چند جزئی است. اگر کودک میتواند سر خود را از لباس رد کند شما به کودک در پوشیدن آستینها را پوشید اجازه این کار را به او بدهید. سپس میتوانید کودک را در رد کردن سر از لباس حمایت کنید. سبک خاصی برای لباس پوشیدن وجود ندارد و به کودک اجازه بدهید با سبک خود و آن طور که راحت است لباس بپوشد.
بعد از اینکه کودک لباس را پوشید به آرامی لباس را از تن او در بیاورید. از انواع لمسها (زبر/نرم) که برای کودک لذتبخش است استفاده کنید. بخندید و از کلمات زیاد استفاده نکنید. این چند ثانیه در برقراری ارتباط در زمان لباس پوشیدن مهم است. این لمسها کودک را در حین انجام فعالیت معنیدار مورد تایید قرار میدهد. بعد از اینکه کودک تمام آیتمهای لباس را پوشید بخندید و بگویید که چقدر جالب و زیبا به نظر میرسد. به خودتان اجازه دهید که برای چند لحظه احساس غرور کنید و بدانید که در حال کمک به خودم برای مستقل شدن هستید.
راهکارهای ساده برای کمک به کودک اوتیستیک در پذیرش لباس
کودکان مبتلا به اوتیسم اغلب با پوشیدن لباس مشکل دارند، زیرا ممکن است نسبت به بافت، دما یا فشار لباس حساسیت بالایی داشته باشند. این چالش میتواند کارهای روزمره کودکان اوتیسم مانند لباس پوشیدن را به یک تجربه استرسزا تبدیل کند. اما با راهکارهای مناسب، میتوان این مقاومت را کاهش داد.
۱. انتخاب لباس مناسب
-پارچههای نرم و بدون زبری مانند پنبه یا لینن را انتخاب کنید.
-از لباسهای بدون برچسب، درزهای محکم یا زیپهای سنگین اجتناب کنید.
-لباسهای گشادتر بپوشید تا فشار کمتری به کودک وارد شود.
۲. ایجاد عادت تدریجی
-کودک را به آرامی با لباس جدید آشنا کنید، مثلاً ابتدا آن را لمس کند.
-از تکنیک لباس پوشیدن مرحلهبهمرحله استفاده کنید (مثلاً ابتدا فقط تیشرت را بپوشد).
-از سیستم پاداش (مثل تشویق کلامی یا یک فعالیت موردعلاقه) استفاده کنید.
۳. کاهش اضطراب هنگام لباس پوشیدن
-محیطی آرام و بدون شتاب ایجاد کنید.
-از وسایل کمکی مانند لباسهای چسبی به جای دکمه استفاده کنید.
-اگر کودک به یک لباس خاص وابسته است، چند نمونه مشابه تهیه کنید.
با این روشها، میتوانید کارهای روزمره کودکان اوتیسم را آسانتر کرده و استرس آنها را کاهش دهید.
حساسیت لمسی و لباس پوشیدن در کودکان اوتیسم
یکی از چالشهای رایج در کودکان اوتیستیک، حساسیت لمسی (Tactile Sensitivity) است که میتواند لباس پوشیدن را برای آنها دشوار کند. این کودکان ممکن است نسبت به جنس پارچه، دما یا حتی فشار لباس واکنش شدید نشان دهند.
علل حساسیت لمسی در لباس پوشیدن
حساسیت به بافتهای خاص: برخی پارچهها مانند پشم یا نایلون ممکن است باعث خارش یا ناراحتی شوند.
مشکل با فشار لباس: کودکانی که به فشار عمیق نیاز دارند، ممکن است لباسهای تنگ را ترجیح دهند، درحالی که برخی دیگر فقط لباسهای گشاد را تحمل میکنند.
تحریکپذیری از برچسبها و درزها: حتی یک برچسب کوچک میتواند باعث بیقراری شود.
سبک زندگی در کودکان اوتیسم
مد و داشتن سبک خاص در امور زندگی از راه های بیان و بروز فردی است. کودکان با اختلالات طیف اتیسم غالباً نظرات ثابت و انعطافپذیری درمورد رنگ، جنس، و طرح و چیدمان دارند. معمولاً سبک مورد استقبال آنها در امور مختلف مشابه شما نخواهد بود. اگر تصمیم به برگزاری مراسم رسمی شام دارید و از کودک میخواهید که به روش خاصی عمل کند، باید برنامهریزی انجام دهید. در فصل بعدی در این خصوص بیشتر صحبت شده است. برای لباس پوشیدن روزانه به کودک اجازه بدهید که نظر خود را ابراز کند. اگر کودک لباس مدرسه میپوشد باید از این محدودیت پیروی کند. اما اجازه بدهید کودک در پایان هفته بعد از مدرسه لباس مورد علاقه خود را بپوشد. این مسئله منجر به احساس راحتی و آرامش در او خواهد شد.
آراستن
افرادی که ما را نمیشناسند از روی ظاهر ما و کودک قضاوت کرده و نظر میدهند. آراستن از طرفی یکی از اجزای حفظ سلامتی افراد است. اگر کودک در مورد فعالیتهای سرزده/ ناخوانده که قسمتی از آراستن است خوشحال نشود با مشکل مواجه خواهید شد. چند روش برای کمک به انجام آسانتر این فعالیتها وجود دارد. اولین مورد اینکه کودکان با اختلالات طیف اتیسم از طریق تقلید خیلی خوب یاد می گیرند. اگر کودک دوش گرفتن شما را ببیند خیلی راحتتر انتظارات شما را درک خواهد کرد. فعالیتهای ویژه که در مورد آنها صحبت خواهیم کرد شامل توالت، شستشوی دست، تمیز کردن ناخن، حمام، شانه کردن مو، مسواک زدن و تمیز کردن بینی است. در خصوص این فعالیتها هر کدام که مورد نیاز کودک هست را آموزش دهید. مشارکت در فعالیتهای مورد نیاز برای کودک راحتتر بوده و منجر به استقلال میشود.
سوالات متداول:
1-آیا استفاده از عینک آفتابی، کلاه یا کفش نیز برای این کودکان چالشبرانگیز است؟
بله، هر وسیلهای که حس لامسه را تحت تاثیر قرار دهد ممکن است باعث مقاومت شود. بهتر است از مدلهای نرم و سازگار استفاده کنید.
2-آیا تغییر فصل و جنس لباس (مثل پوشیدن لباس گرم در زمستان) روی کودک تاثیر میگذارد؟
بله، برخی کودکان اوتیستیک به تغییر دما حساس هستند. بهتر است لباسهای فصل جدید را کمکم و با حوصله معرفی کنید.