آموزش گفتار درمانی کودک

آموزش گفتار درمانی کودک

سر فصل مطالب

آموزش مستقیم برای درمان گفتار و زبان، به مواردی از کار گفتار درمانی اشاره دارد که در آن وظیفه ،گفتاردرمانی آموزش، راهنمایی و یا تربیت بیمار برای یک مهارت جدید است. اگرچه گفتاردرمان ها آموزگار محسوب نمی­شوند، مواقعی پیش می ­آید که بهترین کاربردهای آموزش سودمندی آن در کمک به گفتاردرمانها است تا به هدف­های درمان دست یابند. مرکز گفتاردرمانی دکتر صابر در کنار خدمات کاردرمانی در حیطه اختلالات زبان و گفتار و آموزش گفتار درمانی کودک در زمینه برقراری ارتباط مناسب و بهبود مهارت های گفتاری کودکان فعالیت می نماید. تجربه بالای بهترین دکتر گفتاردرمانی مرکز دکتر صابر و امکانات پیشرفته مرکز موجب تسریع روند درمان کودکان در این مرکز گردیده است.

 

روند آموزش گفتار درمانی کودکان

آموزش مستقیم: حس­های یادگیری، توصیف / اجرا، پرسش و صبر و انتظار در روند درمان

در حین بخش­ های مختلف درمان گفتاردرمان را تشویق می ­کنیم تا مفاهیم گوناگون مربوط به آموزش و متون یادگیری را مورد توجه قرار دهند، از جمله اطلاعات مربوط به حس­ های یادگیری، توصیف، اجرا مهارت­ های مربوط به پرسش و کاربرد مناسب صبر و انتظار در خلال آموزش.

 

-حس­ های یادگیری

طبق معمول، گفتاردرمان ها برای آموزش اطلاعات جدید به ،بیماران روی حس­ های دیداری شنیداری و لمسی (شامل لمسی و حسی- حرکتی) تکیه می­ کنند. این به آن معنی است که محرک ها:

a) از طریق دیداری ارایه می­ شوند تا حس بینایی را تحریک کنند

b) از طریق شنیداری ارایه می­ شوند تا حس شنیداری را تحریک کنند

C) از طریق لمسی ارایه می­ شوند تا لمس و حس و حرکت را تحریک کنند. با این همه در صورت نیاز بيمار گفتاردرمان ها ساير حس ­ها مثل حس چشایی و حس بویایی بیمار را نیز برای آموزش او تحریک می ­کنند.

هر چند بیشتر یادگیرندگان توانایی یادگیری از طریق تمام حس ­ها را دارند ولی اعظم یادگیرندگان غالباً از یک حس به عنوان حس برتر برای یادگیری استفاده می­ کنند، یعنی حسی که از طریق آن اطلاعات را به بهترین نحو یاد می ­گیرند. از آنجایی که متخصصان مسئول ایجاد هدف­ هایی برای بیماران هستند و برای رسیدن به این هدف ­ها فعالیت­ های موفقیت آمیزی را طراحی و برنامه ریزی می­ کنند مهم است که گفتاردرمان از است که گفتاردرمان از حس برتر بیماران برای یادگیری آگاه باشد.

 

-توصيف و توضيح در آموزش گفتار

توصیف و توضیح بخش ­های اصلی آموزش را تشکیل می ­دهند. توصیف عبارت است از گفتن یا شرح دادن ویژگی­ ها، عملکردها، شاخص­ ها و یا جنبه­ هایی از یک چیز یا یک مفهوم که مهم به نظر می­ رسند برای مثال هنگام توصیف توپ گفتاردرمان، ممکن است چیزهایی مثل این بگوید: «توپ گرد است و اگر آن را به زمین بزنند به هوا می ­رود ما می­ توانیم آن را پرتاب کنیم، بگیریم، بغلتانیم و با پا به ان ضربه بزنیم. با این توصیف ممکن است شامل خصوصيات زیر باشد» نخستین ویژگی­ ها یا خصوصیات چیزی که شرح داده می­ شود عبارتند از: اندازه کل، رنگ، عملکرد و تداعی بی­ربط. تداعی­ های بی ربط این گونه تعریف می­ شوند: روزگار دور مکان­ ها یا فعالیت­ هایی که ممکن است بیمار درباره ­ی چیز توصیف شده با آن روبرو شده باشد برای مثال یک تداعی بیربط درباره ی توپ ممکن است این باشد در کلاس درس شما سه عدد توپ هست.»

توضيح عبارت است از به کارگیری شرح کاملاً سازمان یافته و گام به گام به گونه ­ای که به راحتی قابل درک باشد. توضیحات آموزگار درباره­ ی وسایل و مفاهیمی که باید یاد گرفته شوند، ابزار سودمندی برای آموزش تشخیص داده شده ­اند (ری­وِرا اسمیت، ۱۹۸۲) استفاده از ابزارهای کمکی دیداری، الگوها، فعالیت ­ها،اشارات و نظایر این ­ها نیز ممکن است در سودمندتر بودن توضیحات برای بیماران مفید واقع شوند. توضیحات همراه با بازخورد (رز گرلند، اپس تین، ۱۹۸۲) و توضیحات همراه با الگو دادن (ری­وِرا اسميت، ۱۹۸۲)، در تعمیم یادگیری کودکان سودمند تشخیص داده شده ­اند. توصیه شده است که از درس ­های توضیحی کوتاه و تکراری مثل جملات و یا فعالیت ­ها استفاده شود. برای مثال در توضیح این که چراغ­ های سقفی را چگونه روشن کنیم گفتاردرمان ممکن است به سمت کلید برق برود و در حالی که جمله­ ی کلید برق را به سمتِ بالا می ­برم چراغ روشن می­ شود و کلید برق را به سمت پایین می­ آورم چراغ خاموش می­ شود، را بیان می­ کند چراغ را روشن و خاموش می­ كند. یك بار دیگر نگاه کنید کلید برق به سمت بالا چراغ روشن می شود و کلید برق به سمت پایین چراغ خاموش می­ شود. کلید بالا باشد چراغ روشن می­ شود کلید پایین باشد چراغ خاموش می­ شود. «بالا روشن، پایین خاموش» گفتاردرمان ها در آموزش گفتار درمانی باید در طراحی توضیحات برای بیمارانی که دقیق هستند و همچنین ابزارهای آموزشی مؤثر ، افراد امیدوار کننده ­ای باشند. همان گونه که میپر (۲۰۰۴) شرح داده است در هنگام توضیح و در سایر مواقع در خلال درمان حتى الامكان بايد از تمایل به زیاد حرف زدن یا پُر حرفی پرهیز نمود. با وجود این به خاطر ماهيت توصيف و توضیح، احتمالاً بیش از آنچه که در سایر مواقع ممکن است لازم باشد بیمار در خلال درمان به صحبت گفتاردرمان نیاز دارد.

 

-پرسش

پرسش یکی از شگردهای آموزش مستقیم است که به منظور ارزیابی یادگیری و تسهیل یادگیری بیشتر طراحی می­ شود. (میلر ۲۰۰۲) . پرسش­ ها به متمرکز کردن توجه روی اطلاعات مهم کمک می­ کنند و دانشجویان را وادار می ­کنند تا به طور فعال در جلسه مشارکت داشته باشند (گال،۱۹۸۴) هگد (۲۰۰۱) چهار نوع پرسش را نام برده است.

۱) پرسش ­های آهنگین: این پرسش­ ها اساساً نوعی گفتار خبری اند (و نه از نظر نحوی پرسش­ های درست) که به دلیل آهنگ ویژه شان به عنوان پرسش به کار می ­روند.

٢) پرسش ­های پایان جمله: این پرسش­ ها جملات خبری­ اند که به پایان آن ها حالت پرسشی افزوده می­ شود (مثلاً: «شما می توانید این کار را انجام دهید، مگر نه؟»

۳) پرسش ­های دارای کِ و چِ: انواع پرسش ­هایی که با ک و چ آغاز می­ شوند کی، کِی، کجا، کدام و چرا، چطور، چه وقت، چی.

۴) پرسش ­های بله نه: انواع پرسش ­هایی که پاسخ آن ها بله – نه است

مطرح کردن پرسش، بخش ارزشمندی از آموزش گفتار درمانی کودک است و گفتاردرمان ها را تشویق می­ کنیم تا از پرسش ­ها برای هدف ­های برنامه ریزی شده زیر عنوان به بانک سپردن اطلاعات استفاده کنند. این اصطلاح به این منظور به کار گرفته می­ شود تا به گفتاردرمان ها کمک کند که بفهمند پاسخ پرسش­ ها نباید در گنجینه مهارت­ های بیمار موجود باشد، مگر این که گفتاردرمان بیمار را در معرض آموزشی قرار داده باشد که به منظور سپردن اطلاعات در بانک مهارت ­های بیمار طراحی شده باشد. هدف پرسش­ ها را به یاد داشته باشید (ارزیابی یادگیری و تقویت یادگیری بیشتر) و به نحو شایسته و حساب شده ­ای از پرسش ­ها استفاده کنید.

 

آموزش گفتاردرمانی به کودکان

 

نقش خانواده در فرآیند گفتار درمانی کودک

خانواده نقش کلیدی در موفقیت فرآیند گفتاردرمانی برای کودکان ایفا می‌کند. حمایت و مشارکت فعال والدین و اطرافیان می‌تواند به بهبود سریع‌تر و مؤثرتر مهارت‌های گفتاری کودک کمک کند. اولین قدم، ایجاد محیطی آرام و تشویق‌کننده است تا کودک بدون استرس و با اعتماد به نفس بیشتر تمرینات را انجام دهد. والدین می‌توانند با تکرار تمرینات ارائه‌شده توسط متخصص گفتاردرمانی در خانه، روند درمان را تسریع کنند. استفاده از بازی‌ها و فعالیت‌های جذاب نیز می‌تواند به تقویت گفتار کودک کمک کند. خواندن کتاب، شعرخوانی و صحبت کردن با کودک به شیوه‌ای ساده و واضح از جمله روش‌های مؤثر هستند. علاوه بر این، خانواده باید صبور باشد و پیشرفت‌های کوچک کودک را تشویق کند. ارتباط مستمر با درمانگر و پیگیری منظم جلسات نیز از عوامل مهم در دستیابی به نتایج مطلوب است. با همکاری خانواده و متخصص، کودک می‌تواند به مرور زمان مهارت‌های گفتاری خود را بهبود بخشد.

 

 

 

سوالات متداول:

1- چگونه می‌توانم در خانه به کودکم برای بهبود گفتار کمک کنم؟
در خانه می‌توانید با خواندن کتاب، صحبت کردن با کودک، استفاده از تصاویر و بازی‌های کلامی، و تشویق کودک به بیان نیازها و احساساتش، به بهبود گفتار او کمک کنید.

 

2-هزینه گفتاردرمانی کودک چقدر است؟
هزینه گفتاردرمانی کودک بسته به شهر، مرکز درمانی و تعداد جلسات متفاوت است. بهتر است قبل از شروع درمان، هزینه‌ها را بررسی کنید و از بیمه‌های طرف قرارداد مرکز مطلع شوید.

3 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • دختر من به اوتیسم مبتلا هست و تو تقلید خیلی مشکل داره کلاسای دکتر صابر بهش خیلی کمک کرد. اگه فرزند اوتیسم دارید کلینیک دکتر صابر رو بهتون پیشنهاد میکنم

    پاسخ
  • ما از شیوه‌های آموزشی خلاقانه این مرکز بسیار راضی هستیم. درمانگران از بازی‌ها و فعالیت‌های جذاب برای بهبود گفتار فرزندم استفاده کردند که باعث شد او با اشتیاق بیشتری در جلسات شرکت کند. واقعاً متشکریم!

    پاسخ
  • فضای مرکز دکتر صابر بسیار گرم و صمیمی است و این موضوع باعث شد فرزندم بدون هیچ استرسی در جلسات شرکت کند.

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.