EEG (نوار مغزی) چیست

EEG (نوار مغزی) چیست| الکتروانسفالوگرافی برای تشنج | درمان تشنج و کاردرمانی

سر فصل مطالب

نوار مغزی یا الکتروانسفالوگرافی یا EEG به معنای ثبت فعالیت الکتریکی مغز است. این تکنیک شامل اخذ سیگنال به وسیله الکترود های سطحی، بهبود سیگنال، چاپ سیگنال روی کاغذ و آنالیز آن توسط متخصص مربوطه می‌ شود. تشنج نوعی پدیده پزشکی است که با فعالیت الکتریکی غیر طبیعی در مغز تشخیص داده می شود و با نوار مغزی یا همان EEG تشخیص داده می شود. کاردرمانگران نقشی کلیدی در توانبخشی فیزیکی کودکان پس از تشنج دارند. مداخلات کاردرمانی کودکان نه تنها برای بهبودی کودک مبتلا به تشنج موثر است، بلکه برای رشد فیزیکی کودک نیز موثر می باشد. EEG یا همان الکتروانسفالوگرافی برای تشنج، به متخصص کمک می کند تا بهترین روش درمان تشنج و کاردرمانی را انتخاب کند. کلینیک کاردرمانی دکتر صابر، بهترین مرکز توانبخشی کودکان مبتلا به تشنج، با استفاده از روش های کاردرمانی و توانبخشی به درمان این کودکان کمک می کند.

جهت تماس با کلینیک کاردرمانی و گفتاردرمانی جناب آقای دکتر صابر (کلینیک توانبخشی پایا در پاسداران ، کلینیک توانبخشی غرب تهران در سعادت آباد) باشماره 09029123536 تماس حاصل فرمایید.

توصیف EEG

فعالیت الکتریکی نورون‌ ها یک میدان الکتریکی در اطراف نورون ایجاد می‌ کند. مجموع میدان‌ های الکتریکی نورون‌ ها در سطح مغز قابل ثبت است. EEG یک بازنمایی گرافیکی از فعالیت الکتریکی مغز است، که اختلافات جزئی ولتاژ الکتریکی و یا «پتانسیل‌ های الکتریکی» میان نقاط مختلف را با نقاط مرجع نشان می‌ دهد. در EEG متعارف، ثبت تغییرات ولتاژ از طریق قرار دادن الکترود ها، مجزا یا به صورت مجموعه در کلاهک، روی جمجمه به دست می‌ آید. ولتاژ های جمجمه به صورت مستقیم نشان‌گر فعالیت نورونی هستند. امواج از طریق مجموعه‌ های بزرگی از نورون‌ های قشری، هرمی ایجاد می‌ شوند. برای اینکه این امواج مرئی شوند، آن‌ ها را تقویت می‌ کنند و فعالیت‌ های الکتریکی سایر اندام‌ ها، مثلاً قلب یا ماهیچه‌ها را فیلتر می‌ کنند. سپس سیگنال فیلتر شده الکتروانسفالوگرافی ثبت می‌ شود و یا در اکثر دستگاه‌ های تحقیقاتی مدرن، از طریق یک مبدل آنالوگ به دیجیتال، دیجیتالی می‌ شود و روی صفحه کامپیوتر به نمایش گذاشته می‌ شود. پتانسیل سیگنال مغزی انسان بالغ، حدود ۱۰۰-۲۰ میکروولت است و وقتی که از سطح مغز ثبت می‌ شود، حدود ۲-۱ میلی‌ ولت است. یعنی حدود ۱۰۰ برابر قوی‌ تر می‌ شود. الکتروانسفالوگرافی از لحاظ بالینی برای کمک به تشخیص اختلالات مغز مانند صرع، مورد استفاده قرار می‌ گیرد و هم‌چنین اطلاعاتی درباره تغییرات حالت عمومی هوشیاری، مانند برانگیختگی، در اختیار قرار می‌ دهد. تغییرات این‌ گونه حالت ذهنی با تغییرات دامنه و بسامد EEG در ارتباط است. برای مثال، امواج مغزی آلفا با دامنه نسبتاً زیاد و ۱۲-۷ نوسان در هر ثانیه (هرتز)، مربوط به یک حالت آرام ولی هوشیار هستند در حالی که امواج بتا، ۲۰-۱۳ هرتز، دارای دامنه کوتاه هستند و مربوط به یک حالت ذهنی هوشیارتر و فعال‌ تر هستند. امواج با فرکانس بسیار بالا، حدود ۱۰۰-۳۰ هرتز، مربوط به عملکرد های شناختی (مانند دقت و حافظه) هستند.

کاربرد EEG

امواج EEG برای بررسی بیمارانی که در معرض اختلال تشنج و فعالیت‌ های مغزی غیر معمول حاصل از تومور های مغزی، اختلالات مادرزادی مغز، ضربه مغزی، حوادث عروقی و اغما هستند، کاربرد دارند. با این وجود، ۴۲ درصد کودکان و ۳۳ درصد جوانان سالم، EEG غیرطبیعی دارند. می‌ توان شرایط دقیق‌ تری را برای ثبت ناهنجاری‌ های عصب تحولی توسط EEG فراهم نمود. این روش‌ های عملی شامل خواب، محرومیت از خواب و عوامل دارویی هستند. این روش‌ ها ممکن است علائم قابل‌ثبت تشنج را ایجاد نمایند. خواندن EEG به ویژه برای کودکان یک کار دشوار و پیچیده است. به همین دلیل، تنوع زیادی میان گزارش‌ های الکتروانسفالوگرافی کودکان و خاصه نوزادان وجود دارد. تحول قشر مخ می‌ تواند بر ثبت EEG اثر .بگذارد بنابراین توصیه می‌ شود که سن عقلی کودک به جای سن تقویمی او برای تفسیر EEG در نظر گرفته شود. هم‌چنین شرایطی از قبیل بیماری‌ ها و آشفتگی‌ های سوخت‌ و‌ سازی می‌ توانند بر EEG اثر گذاشته، آن را تغییر داده یا و غیرطبیعی جلوه دهند.

پتانسیل فراخوانده و EEG

یکی دیگر از روش‌ هایی که مبتنی بر روش EEG است، پتانسیل فراخوانده است. در EEG امواج بسیار کوچک، از چند میکرو ولت تا حدود ۱۰ میکرو ولت، وجود دارند که در ثبت اولیه قابل رؤیت نیستند ولی با تکنیک‌ های ویژه‌ ای از الکتروانسفالوگرافی اولیه قابل استخراج هستند. یک تکنیک رایج برای مرئی ساختن این امواج کوچک، ارائه یک تکلیف یا به اصطلاح رویداد، به آزمودنی در زمان ثبت الکتروانسفالوگرافی و تعیین تفاوت این امواج با امواج ثبت شده در حالت پایه است. تحلیل فقط در پنجره زمانی مربوط به تکلیف صورت می‌ گیرد. در این فرایند شروع رویداد با ثبت EEG هماهنگ می‌ شود. این عمل باعث تعیین فعالیت مغزی مربوط به تکلیف یا رویداد می‌ شود. در حالی که الکتروانسفالوگرافی اولیه نشان‌ گر تمامی فعالیت مغز در یک بازه زمانی خاص است، پتانسیل وابسته به رویداد قسمتی از امواج ثبت شده است که در پاسخ به یک رویداد ویژه ایجاد می‌ شود.

پتانسیل وابسته و EEG

پتانسیل وابسته به رویداد در مقایسه با الکتروانسفالوگرافی اولیه، دارای دامنه نسبتاً کوتاهی است و برای آشکارسازی یک پتانسیل وابسته به رویداد باید از الکتروانسفالوگرافی وضعیت استراحت استفاده نمود به نحوی که افتراق فعالیت EEG در زمان ارائه تکلیف از فعالیت پایه، وضعیت استراحت، پتانسیل‌ های وابسته به رویداد را شکل می‌ دهد. میانگین‌ گیری امواج الکتروانسفالوگرافی پایه، ۵۰ تکرار در یک بازه زمانی، امواج نامتعارف یا نویز، که با رویداد رابطه ندارند را حذف می‌ کند. پتانسیل وابسته به رویداد هم‌چنین می‌ تواند از محرک‌ های دیداری، پتانسیل‌ های فراخوانده دیداری، شنیداری یا پیکری، ایجاد شود. این پتانسیل‌ ها بسیار زود، تقریبا بین ۱۰ تا ۱۰۰ میلی‌ثانیه پس از ارائه محرک، ظاهر می‌ شوند چرا که نشان‌ گر پردازش‌ های اولیه حسی هستند. امواجی که نهفتگی طولانی‌ تر دارند، حدود ۲۰۰ میلی‌ثانیه نشان‌ گر پردازش‌ های تاخیری هستند و امواج پس از ۲۰۰ میلی‌ثانیه با پردازش‌ های شناختی سطح بالاتر، مانند زبان یا حافظه رابطه دارند. امواج پتانسیل‌ های وابسته به رویداد براساس قطبیت، مثبت یا منفی، نهفتگی یا تأخیر، محل ثبت روی سر و ترتیب ظهور آن‌ها پس از شروع محرک نام‌گذاری می‌ شوند. برای مثال اِن ۴۰۰ یک موج منفی است، اِن برای منفی که حدود ۴۰۰ میلی‌ثانیه پس از شروع محرک به قله می‌ رسد. پی سه، سومین بیشینه مثبت است، پی برای مثبت، که پس از شروع محرک ایجاد می‌ شود.

تفاوت پتانسیل های فراخوانده و EEG

پتانسل‌ های فراخوانده به روشی مشابه امواج EEG یا همان نوار مغزی و از همان مکان‌ های الکترود ها ثبت می‌ شوند. این روش، یک روش ارزان و غیر تهاجمی برای ارزیابی سلامت مسیر های حسی است. پتانسیل‌ های فراخوانده بسامد بسیار پایینی دارند و امواج مزاحم می‌ توانند اثرات مخرب مشخصی بر نتایج آن داشته باشند. الگو های مشخصی مربوط به پتانسیل‌ های فراخواندۀ بینایی و شنوایی وجود دارند. پتانسیل فراخوانده شنوایی بیانگر نحوۀ فعالیت مسیر اطلاعات شنوایی از ساقه مغز تا قشر مخ در پاسخ به یک محرک شنیداری است. پتانسیل‌ های فراخواندة شنوایی، راهی برای ارزیابی سلامت مسیر های شنوایی در نوزادان و کودکان است. مثال معمول آن، ارائه محرک شنیداری و ارزیابی پاسخ‌ های کودک به این محرک‌ ها است. پاسخ‌ ها در سه بازه زمانی ظاهر می‌ شوند؛ زود هنگام، 0-40 میلی‌ ثانیه، متوسط؛ 41-50 میلی‌ثانیه و دیرهنگام، بیشتر از 50 میلی‌ ثانیه. پاسخ‌ های زود هنگام، پاسخ‌ های فراخوانده شنوایی ساقه مغز نامیده می‌ شود که شامل 5-7 قله است که تصور می‌ شود به هسته‌ های گوناگون ساقه مغز در امتداد مسیر شنوایی مرتبط می‌ شوند. قله 6 و 7 در همه افراد مشاهده نمی‌ شوند. 84 درصد افراد سالم قله 6 و 43 درصد قله 7 را نشان می‌ دهند.

الکتروانسفالوگرافی برای تشنج

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

error: Content is protected !!