اوتیسم و روش سانرایز

اوتیسم و روش سانرایز| سانرایز در آموزش کودکان اوتیسم| درمان رفتاری اتیسم

سر فصل مطالب

روش سانرایز یک رویکرد جامع و کلی می باشد که شامل بازی درمانی، توسعه روابط و اصلاح رفتار است. روش سانرایز برای کمک به کودکان مبتلا به اوتیسم جهت توسعه مهارت های اجتماعی و ارتباطی، بالا بردن انگیزه و علاقه به یادگیری و کم کردن رفتارهای مشکل ساز طراحی شده است. یکی از مزایای مهم روش سانرایز در درمان اوتیسم، تمرکز آن بر نقاط قوت و علایق کودک است. با استفاده از فعالیت‌ ها و موضوعات مورد علاقه کودک، روش سانرایز به ایجاد یک محیط مثبت و انگیزشی کمک می‌ کند تا یادگیری و رشد کودک اوتیسم تقویت شود. کلینیک توانبخشی اوتیسم دکتر صابر، بهترین مرکز توانبخشی اوتیسم در تهران، با استفاده از روش هایی همچون درمان رفتاری اتیسم، روش سانرایز در آموزش کودکان اوتیسم کاردرمانی حسی، گفتاردرمانی تخصص، اتاق تاریک، سنسوری روم و… به درمان کودکان اوتیسم کمک می کند.

جهت تماس با کلینیک کاردرمانی و گفتاردرمانی جناب آقای دکتر صابر (کلینیک توانبخشی پایا در پاسداران ، کلینیک توانبخشی غرب تهران در سعادت آباد) باشماره 09029123536 تماس حاصل فرمایید.

رویکرد رشدی کودک اوتیسم و روش سانرایز

روش سانرایز بر کاربرد ارتباط تاکید دارد و شامل موارد زیر می‌ باشد:

رویکرد های کودک محور اوتیسم: تحریک غیر مستقیم زبان

با خود حرف زدن کودک اوتیسم: توصیف اعمال خود

صحبت کردن موازی: توصیف اعمال کودک

تقلید: تقلید از کودک

بسط دهی: افزودن محتوای دستوری یا معنایی به تولیدات کودک

تعمیم دهی: افزودن اطلاعاتی به گفته‌ کودک اوتیسم

تجزیه و ترکیب: تجزیه‌ جملات کودک به عبارت و در نهایت ترکیب آن‌ ها

قالب بندی مجدد: تبدیل جملات کودک به قالبی دیگر مثلا منفی، سوالی

Floor time: در این روش از کودک پیروی می‌ شود، از رفتار های او تقلید می‌ شود و به تدریج رفتار های او به سمت اهداف درستی هدایت می‌ شوند.

Son-Rise: در این روش، والدین با تقلید از رفتار های تکراری کودک، با او همراه می‌ شوند و زمانی که کودک رفتار به هنجاری بروز داد او را تشویق می‌ کنند تا آن رفتار شکل بگیرد. اگر کودک علاقه ای اجتماعی بروز داد، والدین از این فرصت جهت رشد مهارت‌ های اجتماعی بهره می‌ برند. در رشد مهارت های اجتماعی به موارد زیر تاکید می‌ شود: ارتباط چشمی و غیر کلامی، ارتباط کلامی، دامنه‌ توجه فعال و انعطاف پذیری. هر یک از این موارد دارای هستند که جهت پیشرفت اجتماعی کودک لازم است گام زیر مجموعه هایی به گام طی شوند.

More Than Words: این روش به ارتباط از هر طریق ممکن معتقد است.

ارتباط با کودک مبتلا به اوتیسم

قبل از شروع مداخه، درمانگر کودک اوتیسم باید توجه داشته باشد که بتواند به نحوی وارد دنیای کودک مبتلا به اوتیسم شود به عبارتی باید بتواند با او ارتباط برقرار کند. یکی از کارهایی که می‌ توان در جلسات ابتدایی جهت برقراری ارتباط انجام داد اجرای روش سرنخ آزاد است. بدین صورت که در طی جلسات ابتدایی کودک را وارد اتاق بازی با انواع وسائل در مکان‌ های مختلف اتاق می‌ نمائیم و به دقت کودک اوتیسم را زیر نظر می‌ گیریم تا متوجه شویم در اکثر مواقع چه وسیله ای توجه او را بیشتر جلب کرده است. فهمیدن این نکته که کودک اوتیسم بیشتر با چه وسیله‌ ای جذب می‌ شود، نکته ای کاربردی است که در مراحل بعدی مداخله قابل بهره برداری است! مثلا می‌ توان از همان وسیله در جلسات بعدی به عنوان وسوسه ی ارتباطی برای وارد شدن به دنیای کودک استفاده کرد به این ترتیب که آن شی در معرض دید ولی خارج از دسترس کودک قرار داده می‌ شود تا توجه کودک را جلب نماید، با در نظر گرفتن این که کودک اوتیسم برای رسیدن به شی مورد نظرش به چه شکلی تلاش می‌ کند، می‌ توان پاسخ‌ های مطلوب را با شرطی سازی در او ایجاد و رشد داد.

عملکرد های ارتباطی در درمان رفتاری اتیسم

رفتارهای کودکان اوتیسم از تولد تا حدود هشت ماهگی حامل هیچ گونه هدفی نیست به عبارتی با رفتارهایشان هدفی را دنبال نمی‌ کنند. اما در حدود سن نه ماهگی تحولی در رفتار های آن ها ظاهر می شود و آن ها متوجه می‌ شوند که می توانند با رفتارهایشان محیط را کنترل کنند. در این سن کودک هنوز قادر به استفاده از زبان نیست اما مقاصد خود را با رفتارهای غیر کلامی ابراز می دارد. به تدریج با رشد کودک رفتارهای کلامی جایگزین رفتارهای غیر کلامی خواهند شد. ما می‌ توانیم با مشاهده‌ بازی کودک پی ببریم که آیا کودک وارد مرحله‌ی هدفمندی ارتباط شده است یا خیر. به این صورت که اگر به کودک اسباب بازی‌ هایی مثل عروسک، خانه و … ارائه شود و کودک بتواند نسبت به این موضوعات معمول پاسخ نشان دهد مثلا بتواند یک بازی نمادین ساده را انجام دهد و یا نسبت به وسایل معمول شناخت داشته باشد، می‌ توان پی برد که کودک وارد مرحله‌ هدفمندی ارتباط شده است. اما اگر کودک این رفتارها را نشان نداد، والدین نیز به یاد نمی آورند که کودک چنین رفتارهایی را نسبت به موضوعات معمول داشته باشد و با الگو دادن به کودک باز هم چنین رفتارهایی در کودک قابل مشاهده نبود، این موضوع نشان دهنده‌ این است که کودک هنوز در مرحله پیش قصدمندی ارتباط باقی مانده و باید به او کمک شود تا هدفمندی ارتباط را متوجه شود. در شرایطی که کودک هنوز در مرحله‌ی پیش قصدمندی ارتباط باقی مانده است، می‌ توان با تمرکز بر مهارت‌ های پیش کلامی و بهره گیری از وسوسه های ارتباطی به کودک کمک نمود تا میزان تعاملاتش افزایش یابد و آماده ی ورود به مرحله ی هدفمندی ارتباط شود. بدین منظور در ادامه به معرفی مهارت‌ های پیش کلامی، راه های توسعه‌ آن‌ ها و وسوسه های ارتباطی می‌ پردازیم. باید توجه داشت که ممکن است کودکی سنی بیش از نه ماه داشته باشد در حالی که هنوز وارد مرحله‌ هدفمندی ارتباط نشده است. در واقع در نظر گرفتن سن ۹ ماهگی برای این مرحله از ارتباط معرف رشد طبیعی کودکان است در حالی که در کودکان مبتلا به اختلالات طیف اوتیسم یا سایر اختلالات زبانی تاخیر در رسیدن به این مرحله قابل پیش بینی است.

سانرایز در آموزش کودکان اوتیسم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

error: Content is protected !!