اختلال یادگیری ریاضی به نوعی مشکل در یادگیری ریاضی در کودکان گفته می شود که خود را با ناتوانی در شمارش، درک اعداد و به خاطر آوری شکل عدد و مفهوم عملیات ریاضی نشان می دهد. شیوع اختلال یادگیری ریاضی حدود 7 درصد می باشد. اطلاعات مربوط به توانایی ها و مهارتهای ریاضی دانش آموزان را میتوان از طریق آزمونهای رسمی و مقیاسهای غیررسمی به دست آورد. ابزارهای رسمی شامل آزمونهای زمینه یابی استاندارد، آزمونهای پیشرفت که به طور انفرادی اجرا می شوند و آزمونهای تشخیصی ریاضی است. روشهای غیر رسمی شامل مصاحبه های بالینی، پرسشنامه های غیر رسمی، روشهای ارزیابی پویا، ارزیابی مبتنی بر برنامۀ تحصیلی و تحلیل اشتباهات دانش آموزان است. اما جهت تشخیص علل اختلال یادگیری ریاضی نیاز به تست های تشخیصی عملکردهای ذهنی کودک می باش که توسط گفتاردرمانی اختلال یادگیری و کاردرمانان انجام می شود. مرکز اختلالات یادگیری دکتر صابر در زمینه تشخیص مشکل یادگیری ریاضی کودکان و درمان اختلال ریاضی به صورت تخصصی فعالیت می نماید. بخش های مختلف مرکز نظیر کاردمانی ذهنی، اتاق شنیداری، اتاق تاریک توجه بینایی، سنسوری روم وکاردرمانی یکپارچگی حسی و… به کودکان در زمینه بهبود مشکل یادگیری ریاضی کمک می نماید.
جهت تماس با کلینیک کاردرمانی و گفتاردرمانی جناب آقای دکتر صابر (کلینیک توانبخشی پایا در پاسداران ، کلینیک توانبخشی غرب تهران در سعادت آباد) باشماره 09029123536 تماس حاصل فرمایید.
آزمونهای رسمی برای غربالگری مشکل یادگیری
آزمونهای رسمی ریاضیات شامل آزمونهای زمینه یابی استاندارد است که برخی برای اجرای گروهی و برخی نیز برای اجرای انفرادی طراحی شده اند. افزون براین ها، آزمونهای تشخیصی ریاضی نیز وجود دارد. وارسی اعتبار، پایایی و شیوه های استاندارد کردن آزمونها قبل از به کارگیری آنها از اهمیت خاصی برخوردار است.
آزمونهای زمینه یابی استاندارد. آزمونهای زمینه یابی اطلاعاتی دربارۀ سطح کلی کارامدی ریاضی دانش آموز به دست میدهد.
آزمونهای زمینه یابی گروهی. آزمونهای زمینه یابی گروهی برای اجرای گروهی طراحی شده اند. اطلاعات مربوط به اعتبار، پایایی و روشهای استاندارد کردن آزمون معمولاً در دسترس است. آزمونها اغلب کتابچۀ راهنما و جدول هایی برای تفسیر نمرات گوناگون: کلاسی، نمرات سنی، نمرات استاندارد و درصدها به همراه دارند. آزمون های سنجش ریاضی قسمتی از مجموعه آزمونهای پیشرفت عمومی است.
آزمونهای استاندارد پیشرفت ابزارهای مفیدی برای سرند کردن است، زیرا دانش آموزانی را که امتیاز عملکردی آنها پایینتر از سطح پذیرش باشد مشخص می نماید. مجموعه آزمونهای اصلی از ساختاری خوب برخورداند، عموماً ویژگیهای فنیشان بسیار عالی است و بیشتر عناوین برنامۀ درسی ریاضیات را شامل میشوند. این آزمونها از آنجا که آزمونهایی مداد و کاغذی و متکی به پاسخ های چند گزینه ای اند، اطلاعات به دست آمده از آنها برای تشخیص محدود است.
از آزمونهای زمینه یابی گروهی همچنین میتون به طور انفرادی نیز استفاده کرد. دانش آموزان دچار اختلال یادگیری ریاضی اغلب با این آزمونها آزمایش میشوند.
تشخیص اختلال یادگیری ریاضی
پس از غربالگری کودکان با اختلال ریاضی توسط تست های استاندارد، نیاز به بررسی وضعیت تحصیلی کودک به صورت دقیق تر می باشد تا درمانگر متوجه شود این مشکل در ریاضیات مربوط به آموزش ناکافی بوده یا کودک مبتلا به اختلال یادگیری ریاضی است؟ برای پاسخ به این سوال از آزمون های تشخیصی، مصاحبه با والدین و شرح حال از معلم استفاده می شود تا دکتر اختلال یادگیری بتواند تشخیص دقیق تری داشته باشد.
آزمونهای انفرادی پیشرفت. از نوع دوم آزمونهای زمینه یابی پیشرفت عموماً هنگامی استفاده میشود که برای دانش آموزی تشخیص اختلال های یادگیری مطرح باشد. این آزمونها برای ارزیابی انفرادی طراحی میشوند. آنها اغلب در مقایسه با آزمونهای زمینه یابی گروهی اطلاعات تشخیصی بیشتری در اختیار ما میگذارند. این آزمونها اطلاعاتی نیز راجع به زمینه های خاصی از مشکلات ریاضی کودکان و راهنماییهای بیشتری در خصوص برنامه ریزی آموزشی در دسترس ما قرار میدهند. مقیاسهای رایجی که معمولاً به آنها رجوع میشود عبارتاند از : آزمون گسترۀ وسیع پیشرفت 3 (WRAT3)، آزمون پیشرفت فردی پیبادی – تجدید نظر شده (PIAT-R) و آزمون پیشرفت تحصیلی کافمن (K-TEA). چند مقیاس ملاکی پر کاربرد نیز در دسترس است، مانند: پرسشنامۀ تشخیصی
آزمونهای تشخیصی ریاضیات. آزمونهای تشخیصی ریاضیات هم برای اجرای فردی و هم برای اجرای گروهی در دسترس است. از آزمونهای گروهی به دو منظور استفاده میشود: کسب اطلاعات تشخیصی برای تنظیم برنامۀ دانش آموز و کمک به ارزیابی برنامه برای اهداف اجرایی. آزمونهای فردی عموماً برای ارزیابی نقاط ضعف و قوت یا شناسایی مهارتهای کسب شده یا کسب نشده در زمینۀ محاسبه به کار میرود. آزمونهای تشخیصی ریاضیات شامل آزمون تشخیصی ریاضیات استانفورد (SDMT)، ریاضیات کلیدی – تجدید نظر شده، فهرست تشخیصی مهارتهای ریاضیات پایۀ انرایت، پرسشنامه های ارزیابی متوالی ریاضیات، آزمون تواناییهای ریاضیات (TOMA) و آزمون تواناییهای اولیۀ ریاضیات. آزمونهای انفرادی تشخیصی ریاضیات از نظر خصوصیات فنی و اطلاعاتی که راجع به دانشآموزان دچار اختلالهای یادگیری در اختیار ما قرار میدهند، با یکدیگر متفاوت اند.
برنامه های درمانی در کاردرمانی برای اختلال یادگیری
مقیاسهای غیررسمی یکی دیگر از راههای کسب اطلاعات دربارۀ کارآمدی کودک با اختلال یادگیری ریاضی و تواناییهای ریاضی وی است (وان و ویلسون، 1994). درمانگران به کمک مقیاسهای غیررسمی میتوانند به سؤالات زیر پاسخ دهند: دانشی که دانش آموز برای حل این مسئله از آن سود جسته، چه بوده است؟ نظریات او تا چه حد صحیح و کامل است؟ دانش آموز برای حل این مسئله از چه راهبردی استفاده کرده است؟ کودک در حال حاضر آمادگی یادگیری چه چیزی را دارد؟ (بارودی و گینزبرگ، 1991). از طریق مشاهدۀ رفتار روزانۀ دانشآموز در زمینۀ ریاضیات و کارامدر او در انجام دادن تکالیف خانه و آزمونهایی که معلم طراحی کرده و نیز آزمونهای کتابهای درسی میتوان اطلاعاتی برای اتخاذ تصمیم در مورد ارزیابی اولیه به دست آورد.
در این بخش نگاهی به روش هایی برای ارزیابی و بهبود ریاضیات در کودکان می پردازیم: پرسشنامه های غیررسمی، مصاحبۀ بالینی، تحلیل خطاها در ریاضیات و ارزیابی براساس برنامۀ درسی میاندازیم.
طراحی سوالات غیر رسمی. درمانگران برای ارزیابی مهارتهای ریاضی دانش آموزان میتوانند آزمونهای غیر رسمی طراحی کنند. زمانی که زمینۀ کلی مشکل مشخص باشد میتوان از آزمونهای تشخیصی وسیعتری در آن زمینه استفاده کرد. کاردرمانگران میتوانند برای ارزیابی پیشرفت دانش آموزان در مهارت ریاضی خاصی یا در تعدادی از مهارتهای ریاضی آزمونهای غیررسمی بسازند. میتوان آزمونهایی مناسب هر دانش آموز نیز طراحی کرد.
مصاحبه های بالینی. در این شیوه مسئله ای ریاضی در اختیار دانش آموز قرار میگیرد و از او خواسته میشود که «بلند فکر کند» یعنی که تمام افکارش را ضمن کارکردن دربارۀ مسئلۀ مورد نظر بر زبان بیاورد. با ثبت کلمات دانش آموز درمانگران اغلب میتواند علت برداشتهای غلط دانش آموز را مشخص کند. این روش به کاردرمان اجازه میدهد تا نگاه سریعی به روند تفکر دانش آموز در زمینۀ ریاضیات بیندازد.
تحلیل خطاهای ریاضی. درمانگران باید قادر باشند انواع خطاهایی را که دانش آموزانِ دچار اختلال یادگیری ریاضی مرتکب میشوند مشخص نمایند تا بتوانند راهنماییهای خود را در جهت اصلاح همان خطاها متمرکز کنند. این اطلاعات با بررسی کار دانش آموزان یا پرسش از دانش آموزان راجع به نحوه حل مسئله به دست میآید. درمانگران ضمن مشاهدۀ روشهای مورد استفادۀ دانش آموز برای حل مسئله میتوانند جریان تفکر مورد استفادۀ دانش آموز را حدس بزنند. میتوان چهار خطا از شایعترین خطاهای ریاضی را نام برد:
ارزش مکانی. ارزش مکانی جنبه ای از نظام اعداد است که اهمیت موقعیت یک رقم را در یک عدد نشان میدهد. دانش آموزانی که مرتکب این خطا میشوند، مفاهیم ارزش مکانی، جمع کردن، انتقال دادن یا قرض کردن را نمی فهمند. به طور مثال:
63
18 + 71 |
75
27 – 58 |
این دانش آموزان نیاز به تمرین عینی در زمینۀ ارزش یکان، دهگان، صدگان و هزارگان دارند. ابزارهای مؤثر برای چنین تمرینی چرتکه و نیز جعبه یا جدول ارزش مکانی به همراه تقسیمات آن است. دانش آموزان میتوانند، برای نشان دادن ارزش مکانی، اشیایی مانند چوب یا نی یا مهره را به گروه هایی طبقه بندی کنند.
اعمال محاسبه ای. دانش آموزانی که در مراحل مختلف جمع، تفریق، ضرب و تقسیم دچار اشتباهاتی می شوند، نیاز به تمرین و تکرار بیشتری دارند. همراه داشتن جدول ضرب، برای کنترل کار مفید است. به طور مثال:
9
7 × 62 |
6
8 × 46 |
استفاده از پردازش غلط. علت اشتباه های برخی از دانش آموزان این است که از پردازش غلطی برای محاسبه استفاده میکنند. به طور مثال به جای ضرب یا تفریق جمع میکنند:
15
3 – 18 |
6
2 × 8 |
این دانش آموزان نیاز به تمرین در زمینۀ تشخیص نمادها و علائم دارند.
تمرین از راست به چپ. برخی از دانش آموزان در جهت عکس محاسبه میکنند و از چپ به راست کار میکنند. به طور مثال:
56
71 + 28 |
35
81 + 17 |
این دانش آموزان نیاز به تمرین در زمینۀ ارزش مکانی اعداد دارند.
علاوه بر اینها، مهارت کم در نوشتن نیز باعث بسیاری از خطاها در ریاضی میشود. وقتی دانش آموز نتواند دستخط خود را بخواند یا اعداد را زیر هم در یک ستون ردیف کند ممکن است تشخیص ندهد که باید چه کاری انجام دهد.
ارزیابی براساس برنامۀ درسی. شیوۀ ارزیابی اختلال یادگیری ریاضی و مشکل یادگیری ریاضی کودکان براساس برنامۀ درسی راه مفیدی برای سنجش یادگیری و پیشرفت در ریاضی برای مشکل یادگیری ریاضی کودکان در اختیار ما قرار میدهد. ارزیابی براساس برنامۀ درسی ارتباط نزدیکی با ارزیابی مطالبی دارد که در برنامۀ درس ریاضی تدریس میشود. این شیوه معمولاً شامل آزمونهایی است که معلم طراحی میکند تا میزان پیشرفت دانش آموز را در موضوعهای برنامه درسی مرتبط با اهداف برنامۀ آموزش و پرورش انفرادی دانش آموز بسنجد. ارزیابی ریاضیات بر اساس برنامۀ درسی شامل چهار مرحله است:
- تعیین مهارتهای هدف. (مهارت ممکن است محاسبۀ ریاضی مثلاً جمع اعداد دو رقمی باشد.)
- تعیین اهداف مورد نظر در دورۀ چهار هفتهای. (به طور مثال، دانشآموزان جواب 20 مسئلۀ دو رقمی را ظرف 5 دقیقه بنویسند).
- تعیین سؤالها و مواد امتحانی آزمون هر مهارت (جمعآوری مجموعهای از مسائل اعداد دو رقمی.)
4. تعیین معیارهای سنجش پیشرفت. (دانش آموز باید بدون هیچ اشتباهی به بست مسئلۀ دو رقمی ریاضی، که به طور تصادفی انتخاب شده است، ظرف 5 دقیقه پاسخ دهد.)
برنامۀ درسی ریاضیات
هم معلمان عادی و هم معلمان ویژه برای اختلال یادگیری ریاضی باید تصویری کلی از برنامۀ درسی ریاضیات داشته باشند. دانستن این که دانش آموز تا آن مقطع چه مفاهیمی را در برنامۀ درسی ریاضیات آموخته است و در مقاطع بعد قرار است چه مفاهیمی را یاد بگیرد، از اهمیت خاصی برخوردار است.
ترتیب درس ریاضی در کلاسهای درس
ریاضیات ماهیتاً موضوعی انباشت شونده است که در هر کلاس مهارتهای معینی از آن به ترتیب معرفی و تدریس میشود. به طور مثال، یادگیری عمل ضرب منوط به دانستن عمل جمع است. سرفصلهای اصلی درسی ریاضی از مهد کودک تا کلاس 8 شامل این موارد است: اعداد و شمارش؛ هندسه؛ و آموزش رایانه که به تدریج جای خود را در اغلب برنامه های ریاضیات باز میکند.
اگر چه توالی این موضوعات در برنامههای مختلف قدری تفاوت میکند، جدول زمانی کلی آموزش به قرار زیر است:
کودکستان. معانی اعداد اصلی، شمارش، طبقهبندی، ردیف کردن یا مرتب کردن، تشخیص اعداد، نوشتن اعداد.
کلاس اول. جمع اعداد تا 20، تفریق اعداد تا 20، ارزش مکانی یکان و دهگان، بیان ساعت و نیم ساعت، شمارش پول، اندازهگیریهای ساده.
کلاس دوم. جمع اعداد تا 100، تفریق اعداد تا 100، ترتیب اعداد از 0 تا 100، 2 تا 2 تا شمردن، ارزش مکانی صدگان، گروهبندی مجدد برای جمع و تفریق.
کلاس سوم. ضرب اعداد تا 9، شمارش اعداد فرد یا زوج، ارزش مکانی هزارگان، جمع و تفریق اعداد دو و سه رقمی، بیان زمان.
کلاس چهارم. اعمال تقسیم، تمرین بیشتر اعمال ضرب و تقسیم وابسته به آن تا عدد 9، ضرب دو رقمی.
کلاس پنجم. اعداد کسری، جمع و تفریق کسرها، اعداد مختلط، تقسیم طولانی، تقسیم دو رقمی، اعشار.
کلاس ششم. درصدها، ضرب سه رقمی، تقسیم دو رقمی، جمع و تفریق اعداد اعشاری و اعشار مختلط، ضرب و تقسیم اعشاری و اعشاری مختلط به کمک اعداد صحیح.
کلاس هفتم. هندسه، گرد کردن اعداد، نسبتها، احتمالات ساده.
کلاس هشتم. نظریههای علمی، استفاده از شکلها، کسرهای پیچیده، کاربردهای پیچیدهتر، مسئلههای کلامی
برنامۀ درسی ریاضیات در دورۀ متوسط
کمیسیون تعیین معیارها برای ریاضیات مدرسه به نمایندگی از طرف انجمن ملی معلمان ریاضی (1989) فهرست موضوعات ریاضی از کلاس 9 تا 12 را به این شرح تعیین کرده است:
- جبر
- توابع
- هندسه از منظر ترکیبی
- هندسۀ از منظر جبری
- مثلثات
- آمار
- احتمالات
- ریاضیات گسسته
- درک مبانی حساب دیفرانسیل و انتگرال
10. ساختار ریاضی
1 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
پسر من اختلال یادگیری داشت و مخصوصا توی ریاضی خیلی ضعیف بود. کلاسای دکتر صابر بهش خیلی کمک کرد تا اختلال یادگیریش بهتر شه. اگه فرزند دانش آموز دارید که اختلال یادگیری داره کلینیک دکتر صابر رو بهتون پیشنهاد میکنم.