گفتاردرمانی سالمندان

گفتاردرمانی سالمندان

سر فصل مطالب

سالمندی دورانی است که فرد بیش از هر زمانی به یک هم صحبت نیاز پیدا می کند. گفتاردرمانی سالمندان به بررسی اختلالات گفتاری و زبانی سالمندان پرداخته و راه های درمانی آن را پیدا می کند. شاید اختلالات گفتاری – زبانی در سالمندان شیوع کمتری داشته باشد اما اختلالی مشکل ساز برای سالمندان می باشد. گفتاردرمانی همچون سایر بخش های گفتاردرمانی یکی از شاخه های توانبخشی بوده و از اهمیت زیادی برای سالمندان برخوردار است. گفتاردرمانی سالمندان علاوه بر پوشش مشکلات گفتاری و زبانی، درمان اختلالات گفتاری همچون اختلالات بلع را نیز انجام می دهد. گفتاردرمانی برای سالمندان به غلبه بر چالش های گفتاری – زبانی و هم چنین مشکلات بلع کمک می کند تا سالمندان عزیز با کیفیت بهتری زندگی کنند. به طور معمول بهترین و مطلوب ترین زمان برای درمان اختلالات گفتاری – زبانی سالمندان سنین پایین و کودکی می باشد اما با پیدایش این اختلالات در سالمندی می توان آن ها را مدیریت کرد. در نهایت می توان گفت گفتاردر مانی برای سالمندان به منظور شناسایی، بررسی و درمان اختلالات گفتاری – زبانی سالمندان انجام می شود. مرکز گفتاردرمانی دکتر صابر، بهترین مرکز گفتاردرمانی در تهران، علاوه بر گفتاردرمانی کودکان با در نظر داشتن خدمات گفتاردرمانی در منزل برای سالمندان به درمان مشکلات و اختلالات گفتاری سالمندان می پردازد. همچنین خدمات توانبخشی سالمندان جهت بهبود توانایی های فیزیکی و ارتباطی آنان در این مرکز ارائه می گردد.

اختلالات گفتاری سالمندان

در بین سالمندان و افراد مسن، مشکلات و اختلالات گفتاری – زبانی جز اختلالات شایع در نظر گرفته می شود. از جمله این مشکلات می توان به اختلالات تکلم، اختلالات بلع، لکنت زبان و… اشاره کرد. گفتاردرمانی موجب بهبود مهارت های ارتباط کلامی و زبانی می شود. در بعضی موارد به دلیل بروز حوادت و تصادفات و در اثر اسیب رسیدن به عضلات گفتاری، اختلالات گفتاری برای سالمندان بروز پیدا می کند. در برخی موارد این آسیب ها و صدمات با گذشت زمان بهبود پیدا می کند اما در برخی موارد به علت شدت زیاد حادثه، گفتاردرمانی ضروری می باشد. گفتاردرمانی یکی از رایج ترین روش های کمک به سالمندان در جهت بهبود کیفیت و شیوه زندگی و درمان اختلالات گفتاری آن ها می باشد. متخصصین گفتاردرمانی یا اسیب شناسان گفتار و زبان به صورت دوره ای بررسی های لازم را برای سالمندان انجام داده و تمرینات درمانی را به سالمندان ارائه می دهند.

گفتاردرمانی سالمندان در منزل

گفتاردرمانی در منزل یکی از روش های توانبخشی سالمندان می باشد. بیماری ها و آسیب هایی که در سنین بالا احتمال دارد ایجاد شوند همچون سکته مغزی، پارکینسون، آلزایمر و… می توانند یکی از علت های به وجود آمدن اختلالات گفتار و زبان باشند که البته با گفتاردرمانی بهبود پیدا می کند. از مزایای گفتاردرمانی در منزل این است که سالمند در محل زندگی خود از ارامش بیشتری برخوردار بوده و قطعا آرامش ذهن وی تاثیرات بهتری بر بهبودی وضعیت سالمند خواهد داشت. هم چنین درمان در کنار اعضای خخانواده حس خوبی به فرد سالمند داده و بهبودی او سریع تر انجام می شود. گفتاردرمانی در منزل باید طبق یک برنامه درست و هدفمند پیش رود.

اختلالاتی که با گفتاردرمانی سالمندان درمان می شوند

-اختلالات تلفظ

-لکنت زبان

-اختلالات حنجره

-ناهنجاری های گفتاری

-اختلالات بلع

-اختلالات گفتاری

-مشکلات تولید صدا

-شکاف کام و لب

-آفازی

-اختلالات خواندن و نوشتن

-اختلالات ارتباطی و کلامی

-آپراکسی

-اختلالات زبان

-دیس آرتری

-دمانس

گفتاردرمانی برای سالمندان

گفتاردرمانی در سالمندان موجب بهبود ارتباط بیماران سالمند و ارتقاع توانایی های اجتماعی آنان مانند حفظ ارتباط با دوستانشان، توانایی ارتباطبا تلفن با دیگران و حفظ ارتباطات فامیلی در آنان می شود. همچنین استقلال فردی این افراد را افزایش داده و بیمار با بهبود گفتار خود می تواند فعالیت های روزانه ای را که قبلا بر عهده داشته است بازیابد. برای مثال توانایی خرید رفتن یا استفاده از وسایل نقلیه عمومی.

یکی دیگر از مزایای استفاده از گفتاردرمانی در بیماران سالمند بهبود اعتماد به نفس بیمار و حفظ سلامت روان سالمند می باشد. بهبود مهارتهای بلع در سالمندان به بهبود تغذیه آنان و حفظ سلامت فیزیکی آنان نیز کمک می نماید.

سوالات متداول:

  1. گفتاردرمانی سالمندان برای چه بیمارانی مناسب است؟

بیماران با مشکلات کهولت سن که در روانی گفتار دچار مشکل هستند و همچنین بیماران با آلزایمر و زوال عقل که در پردازش گفتار اختلال دارند می توانند از خدمات گفتاردرمانی استفاده نمایند. از دیگر موارد استفاده از گفتاردرمانی در بیماران سکته مغزی، ضربه مغزی و بیماری هایی نظیر پارکینسون می باشد

2. زمان و تعداد جلسات گفتاردرمانی سالمندان چگونه است؟ با توجه به اینکه توان بیمار سالمند پایین تر از نرمال است جلسات گفتاردرمانی بین 45 دقیقه تا یک ساعت و نیم ساعت بسته به توان بیمار متفاوت می باشد و به صورت معمول بین دو تا سه جلسه در هفته متغییر است.