مرکز کاردرمانی دکتر صابر در حیطه درمان انواع اختلالات کودکان و نوزادان به صورت تخصصی فعالیت می نماید. خدمات گسترده این مرکز شامل کاردرمانی ذهنی، کاردرمانی جسمی، گفتاردرمانی، سنسوری روم، اتاق تاریک بینایی، اتاق مهارت های شنیداری، بازی درمانی، رفتاردرمانی میباشد. از دیگر خدمات مرکز کاردرمانی در منزل و گفتاردرمانی در منزل است که موجب تسهیل در روند درمان این کودکان می گردد. مرکز توانبخشی دکتر صابر در زمینه کاردرمانی در منزل در غرب و شرق تهران با استفاده از نیروهای تخصصی خود به درمان بیماران می پردازد.
جهت تماس با کلینیک کاردرمانی و گفتاردرمانی جناب آقای دکتر صابر (کلینیک توانبخشی پایا در پاسداران ، کلینیک توانبخشی غرب تهران در سعادت آباد) باشماره 09029123536 تماس حاصل فرمایید.
کاردرمانی غرب و شرق تهران
روند رشد کودک که در مرکز کاردرمانی بررسی می شود
- یکی از نشانههای تکامل اجتماعی- هیجانی زود هنگام: وابستگی کودک به مراقبت اولیه است.
- نوزاد در 2 تا 4 ماهگی به سمت بزرگسال جهت گیری و تمایل دارند، برای آنها reaching و grasp میکنند، به آنها لبخند میزند.
- پس از 3 ماهگی جهتگیری و تمایل نوزاد به اشخاص آشنا افزایش مییابد.
- نوزاد از 3 تا 6 ماهگی به طور خاصی به دنبال مراقب آشنای منحصر به فرد هستند و از آنها به عنوان یک پایه ایمن برای اکتشاف استفاده میکنند.
- پاسخهای اجتماعی کودک برای افراد آشنا بیشتر و مثبتتر است، مخصوصاً برای مراقبان اولیه خود.
- نوزاد در 6 ماهگی مراقبان اولیه خود را که به آنها وابستگی پیدا کرده ترجیح میدهد و در وی اضطراب جدایی تکامل پیدا میکند و این نشاندهنده این است که در روابطش وابستگی شدیدی ایجاد شده است.
- هنگامی که کودک حرکت میکند (1 تا 2 سالگی) برای نزدیکی به والدین، که به آنها وابسته است، رفتارهای وابستگی را نشان میدهد.
- در سن 3 سالگی کودک درباره این عبارت والدین که به کودک خود میگویند «زود پیش تو برمیگردیم» فهم بیشتری دارند. در این سن رابطهی منعطفتری با والد وابسته شده دارند.
- پنج الگوی وابستگی در نوزادان:
- الگوی ایمن – در صورتی که والدین به صورت حساس پاسخگوی سیگنالهای نوزاد باشد و با دقت و به درستی به آن پاسخ دهد این الگو در نوزاد ایجاد میشود.
- الگوی مضطرب – در صورتی که والدین بیش از اندازه مراقب باشند، مشخصه این الگو وابستگی و نیاز اطمینان مداوم است.
- الگوی ناامنی– اجتناب (insecure- avoidance)- در صورتی که والدین در قبال فرزند خود مسئولیتپذیری کمی داشته باشند و به میزان کمی عواطف خود را ابراز دهند این الگو را نشان میدهد.
- الگوی سازماننیافته (disorganized)- نتیجه والدینی این است که بیش از حد مداخلهگر باشند (overinvolved) و در پاسخ به فرزند خود غفلتگر و ناپایدار باشند.
- الگوی ناامنی- متضاد (insecure- ambivalent)- در صورتی که والدین مزاحم و گوشهگیر، سلبکننده و سو استفادهگر باشند این الگو در نوزاد ایجاد میگردد.
- پاسخهای حساس دقیق والدین (به خصوص مادر) میتواند احساسات کودک را بالا ببرد و احسات منفی را مهار کند.
تکامل هویت و خود مختاری
هویت و انگیزه
- بر اساس نظر اریکسون اولین مرحله نوزادی (تولد تا 1 سالگی) رشد اعتماد است. اعتماد بر اساس قابل اعتماد بودن و مسئولیتپذیری مراقب در سال اول زندگی بهدست میآید.
- اگر اعتماد کودک رشد کند، احساس امن و در امان بودن دارد و اگر این اعتماد ایجاد نگردد، ترس و ناامنی ایجاد میشود.
مراحل روانی اجتماعی اریکسون- 0 الی 12 سالگی
نام مرحله | سن تقریبی | نتیجه | مثالهای مربوط به فعالیتهای کلیدی مراحل رشدی |
اعتماد اولیه در مقابل بیاعتمادی (Basic Trust vs. Mistrust) | تولد تا 2 سالگی | – اعتماد نوزاد رشد میکند، اعتقاد پیدا میکند که جهان قابل اعتماد است
– هنگامی که والدین حساس یا پاسخگو نباشند نوزاد احساس ناامنی میکند اعتمادش کاهش مییابد و از سایرین کناره میگیرد |
– بطور منظم به کودک غذا داده میشود
– والدین هنگام گریه کودک به او پاسخ میدهند – والدین هنگام ناامنی کودک را آرام میکنند |
خودمختاری در مقابل خجالت و شک (Autonomy vs. shame &Doubt) | 2 تا 4 سالگی | – اراده و خودمختاری کودک تکامل مییابد
– برای چالشهای جدید تلاش میکند – بیشتر از دیگران بینیاز میشود (افزایش استقلال) – اگر والدین در این سن محدودکننده باشند، کودک احساس شک میکند و برای چالشهای جدید تلاش نمیکند |
– به تنهایی (مستقل) غذا میخورد
– تنهایی لباس پوشیدن را آغاز میکند – توالت رفتن را میآموزد – به سمت محیط حرکت میکند – والدین عملکرد کودک را حمایت میکنند و اجازه بعضی انتخابها را میدهند |
ابتکار در مقابل احساس گناه (Initiative vs. Guilt) | 4 تا 5 سالگی | – ابتکار و خلاقیت در کودک آغاز میشود، فعالیتها را برنامهریزی میکند، وظایف را انجام میدهد
– هنگامی که والدین کودک را دست کم بگیرد ممکن است احساس خجالت کند یا بیش از حد وابسته باشد |
– کودک بازی خود را هدایت میکند
– آغاز تلاش برای کنترل کردن سایرین – بازیهای تخیلی (imaginative) و نمایشی (dramatic) را نشان میدهد |
ماهر بودن در مقابل مادون بودن (industry vs. inferiority) | 5 تا 12 سالگی | – شروع حس غرور در دستاوردهای در کودک
– کودک تلاش میکند که در مهارتهای جدید ماهر شود – هنگامی که مورد تشویق قرار میگیرد یک حس صلاحیت و اعتماد به نفس در کودک ایجاد میشود و هنگامی که تشویق نمیشود مهارتهایش را باور نمیکند و نسبت به موفقیت خود شک پیدا میکند – کودک حس پایین بودن میکند |
– کودک در مدرسه در فعالیتها شرکت میکند
– بازیهای اجتماعی و ورزشها مهم میشوند – بازیها، ورزشها و کارهای مدرسه به کودک فرصت انجام دادن و نشان دادن صلاحیتش را میدهد |
- نیازهای سلسله مراتبی هرم مازلو به قرار زیر است:
- نیازهای فیزیولوژیکی- نیازهای پایه فرد هستند، مثل آب، خواب، استراحت، هوا و گرما
- نیاز به امنیت- نیازهایی که هم امنیت جسمی را تأمین میکند و هم امنیت روانی
- نیاز به دوست داشته شدن و تعلق داشتن- که تقویت حس مؤثر بودن فرد، حمایت عاطفی و وابستگی گروهی است
- نیاز به داشتن حس عزت نفس- نشانه رشد فردی است. توانایی توجه به خود به عنوان یک جز ارزشمند برای اجتماع
- نیاز به خودآموزی (self- actualization)- در طول رسیدن به اهداف شخصی به دست میآید
کاردرمانی در منزل چه نقشی در کارآمدی کودک دارد
- در طی رشد، ابتدا بایدنیازهای فیزیولوژیک و اگوسنتریک (خود som- محور) فرد مرتفع شوند تا بتوانند به خوبی در روابط اجتماعی مشارکت داشته باشد، در واقع تا نیازهای اولیه انسان برطرف نشوند انگیزه برای نیل به سمت نیازهای سطح بالاتر خود نخواهد داشت (به عنوان مثال اگر کودک احساس گرسنگی کند (نیاز فیزیولوژیک) نمیتواند در همان حال بر تکالیف مدرسه خود تمرکز کند)
- هنگامی که کودک در یک task موفق میشود، خودکارآمدی مثبت در وی تقویت میگردد و برای سایر چالشها تلاش میکند (در واقع خودکارآمدی به معنای باور فرد به تواناییهای درونی خود جهت رسیدن به اهداف است و هرچه در فعالیتها موفق شود به تواناییهایش باور بیشتری پیدا میکند و به انجام فعالیتها تمایل بیشتری پیدا خواهد کرد) و هنگامی که کودک در فعالیتها موفق نمیشود، در خطر تضعیف خودکارآمدی قرار میگیرد و برای چالش جدید تلاش نمیکند.
- خودکارآمدی با یادگیری و تکامل آکوپیشن بسیار مرتبط است، زیرا بر سطوح انگیزه، ابتکار عمل و تکرار عمل اثر میگذارد.
- تئوری خودکارآمدی (توسط ryan و deci مطرح شد): مؤلفههای کلیدیself- determination شامل شایستگی، خودمختاری و وابستگی میباشد.
- زمانی که کودک احساس شایستگی (competence) داشته باشد، باور دارد که اگر در انجام فعالیتها اصرار ورزد در آن موفق میشود.
- کودکی که انگیزه درونی و خودمختاری بالایی دارد، خود محورتر1 است.
- هنگامی که به کودک به صورت خارجی فشار وارد میشود که شروع به انجام کاری کند (یعنی انگیزه بیرونی در انجام کار دخیل باشد)، ابتکار عمل را از دست میدهد و یادگیری با تأثیر کم صورت میگیرد.
- شایستگی (competence) موجب افزایش انگیزه نمیشود، مگر اینکه با حس خود مختاری (autonomy) همراه شود.
- بنابراین دو عامل شایستگی (competence) و خود مختاری (autonomy) در انگیزه درونی نقش دارند.
- خویشاوندی (relatedness) سومین عامل تأثیرگذار در انگیزه درونی است، زیرا کودک در حضور والد انگیزه و احساس شایستگی بیشتری برای یادگیری جدید دارد.
مرکز کاردرمانی غرب و کاردرمانی شرق تهران آماده ارائه خدمات کاردرمانی در منزل توسط متخصصین مجرب مرکز برای کودکان وبزرگسالان می باشد.