مراکز تخصصی تشخیص و درمان لکنت زبان در کودکان گفتار درمانی دکتر صابر در شرق تهران و در غرب تهران :
جناب آقای دکتر صابر متخصص توانبخشی و مدرس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با سابقه 15 ساله در زمینه توانبخشی و مدیریت دو مرکز توانبخشی در پاسداران و سعادت آباد به تشخیص دقیق نوع و شدت لکنت زبان در کودکان می پردازد. مرکز گفتار درمانی لکنت زبان در کودکان با 46 کادر مجرب گفتار درمانی در لکنت ، روانشناسی کودک و بهترین کاردرمانان در پاسداران به ارائه خدمات درمانی لکنت زبان به ساکنین شرق تهران می پردازد همچنین بهترین مرکز درمان لکنت زبان در تهران نیز به مساحت 400 متر در 3 طبقه مجزا به کار تیمی درمان لکنت زبان کودکان در منطقه سعادت آباد مشغول می باشند . شایان ذکر است که خانواده های محترم میتوانند از خدمات دکتر لکنت زبان و متخصص لکنت زبان کودکان،همچنین متخصص گفتار درمانی در منزل از بهترین مرکز لکنت بهرمند گردند. جهت بهبود لکنت زبان ناگهانی در کودکان ابتدا باید متخصص گفتار درمانی در لکنت با ارزیابی دقیق شدت و نوع لکنت زبان کودکان را تشخیص داده و در صورت لزوم خدمات گفتاردمانی در کلینیک یا خدمات آنلاین گفتاردرمانی لکنت زبان را آغاز نمایند.
جهت تماس با کلینیک کاردرمانی و گفتاردرمانی جناب آقای دکتر صابر (کلینیک توانبخشی پایا در پاسداران ، کلینیک توانبخشی غرب تهران در سعادت آباد) باشماره 09029123536 تماس حاصل فرمایید.
لکنت زبان در کودکان چیست؟
لکنت زبان در کودکان یکی از شایع ترین و مهم ترین اختلالات تکلمی می باشد که در دوران خردسالی و معمولا از سنین 2 تا 4 سالگی آغاز می شود.
این اختلال پدیده ای مخصوص دوران کودکی می باشد. واژه لکنت زبان یک اصطلاح اشتباه اما رایج بین مردم به شمار می آید. در اختلالات تکلمی کودکان واژه لکنت به معنای اختلال روانی در گفتار و الگوی زمانی آن که سخن گفتن را دشوار میسازد شناخته می شود.
در سنین ورورد به مدرسه نیز با افزایش اختلالات اضطرابی و مشکلات سازگاری اجتماعی احتمال بروز لکنت زبان در کودکان بالا می رود.
به طور کلی در کودکانی که سابقه لکنت زبان را داشته یا در خانواده سابقه لکنت را داشته اند احتمال بروز یا عود آن در مراحل رشد نظیر دوران بلوغ، یا در زمان ازدواج وجود دارد.
دلایل بروز لکنت زبان در کودکان- علل لکنت زبان
لکنت زبان یک اختلال گفتاری است که تحت تاثیر عوامل مختلفی ایجاد می شود و به اصطلاح چند عاملی می باشد. تأثیر عواملی نظیر ژنتیک در این اختلال اثبات شده است.
تقریبا 60 درصد از افراد مبتلا به لکنت زبان سابقه لکنت را در اقوام نزدیک خود داشته اند. عامل اضطراب ، ترس های دوران کودکی، فضای تربیتی نامناسب در منزل و خشونت های خانوادگی از عوامل روانشناسی موثر در بروز لکنت به حساب می آید.
وجود مشکلات زبانی و تاخیر شناختی همچنین سرعت بالای صحبت کردن ، نارساییها و اختلالات دستگاه عصبی که موجب اختلال در تعامل اندام های مورد نیاز گفتار و پیام های عصبی می باشد از دیگر عوامل لکنت زبان است.
بسیاری از والدین تصور می کنند علت لکنت زبان در کودکان ترس های ناگهانی یا اتفاقات خاصی در زندگی کودک است. با وجود اینکه ممکن است لکنت زبان پس از یک اتفاق خاص بروز کند اما علت لکنت زبان نمی باشد و تنها بروز لکنت زبان را باعث می شود. لکنت زبان ناگهانی در کودکان 3 ساله شایع است و علت لکنت زبان در این سن در بیشتر موارد، سرعت پردازش ذهنی پایین در کودک است. با افزایش دایره لغات و توانایی صحبت کردن در کودک سرعت سخن گفتن در او افزایش می یابد اما در برخی کودکان به علت سرعت پردازش ذهنی پایین و نامناسب با سن لکنت زبان ایجاد می شود. به زبان ساده تر کودک نمی تواند با همان سرعتی که تفکر میکند حرف بزند. لازم به ذکر است با وجود شیوع لکنت زبان در 3 سالگی اما این نوع لکنت زبان بسیار آسان قابل درمان است. در بهترین مرکز درمان لکنت زبان یعنی کلینیک تخصصی لکنت زبان تهران به درمان لکنت زبان کودکان توسط گفتار درمانی خوب در لکنت زبان در کودکان پرداخته می شود.
باید توجه داشت که حتی پس از درمان لکنت زبان توسط متخصص لکنت زبان کودکان، احتمال بازگشت یا افزایش لکنت زبان در کودکان 6 ساله با ورود به مدرسه وجود دارد که ممکن است ناشی از مشکلات روانی، تغییر محیط کودک و…. باشد.
انواع لکنت زبان در کودکان
لکنت زبان در کودکان دارای انواع مختلفی می باشد که در زیر به طور کامل راجب آنها بحث شده است.
لکنت کلونیک
در این نوع لکنت زبان کودک قسمتی از کلمه را با سرعت و پشت سر هم تکرار می کند . معمولا این قسمت ا کلمه سیلاب اول است. برای مثال کلمه بده را ب ب ب ب ب بده بیان می کند.
لکنت تونیک
در این نوع لکنت به علت توقف در عملکرد عضلات تلفظی کودک برای چند ثانیه دچار استپ و توقف در بیان کلمه شده و به علت تلاش زیاد برای بیان کلمه به خود فشار می آورد. پس از آن با فشار، بهطور ناگهانی و کلمه را بیان میکند.
در صورت بروز لکنت زبان بهترین توصیه مراجعه به پزشک کودک می باشد. پزشک شما را به متخصص گفتاردرمانی کودکان ارجاع می دهدو گفتار درمانگر پس از ارزیابی کودک مشخص می کند که اختلال تکلم کودک شما مشکلی ادامه دار است یا خیر. سپس بسته به میزان اختلال و نوع آن تمرینات درمانی مناسب را به شما ارائه می دهد.
همچنین نکات رفتاری لازم جهت رفتار صحیح با کودک در زمان بروز این اختلال و قرار گیری در وضعیت های اجتماعی استرس زا به والدین کودک مشاوره داده می شود.خدمات گفتاردرمانی در منزل نیز می تواند به عنوان درمانی تکمیلی برای کودکان با اختلال تکلم انجام شود
مراحل ایجاد لکنت زبان در کودکان
مرحله اول: کودک متوجه می شود که کلمات خاصی را تکرار می کند یا در مواردی نمی تواند کلمه را ادا کند. اما این موضوع باعث ایجاد ناراحتی در کودک نشده و کودک همچنان به صحبت کردن ادامه می دهد.در این مرحله به علت نبود تنش در کودک برنامه های گفتاردرمانی به خوبی و با سرعت تاثیر گذار بوده و بهترین زمان برای شروع درمان می باشد
مرحله دوم: با بزرگتر شدن کودک و وسعت یافتن دامنه مکالمات او و مشاهده رفتار های همسالان و فامیل در مقابل لکنت زبان کودک علایم اضطراب و مشکلات رفتاری تشدید یافته و کم کم کودک از شرایطی که در آن مورد قضاوت قرار میگیرد می گریزد.
مرحله سوم: با افزایش حرکات و رفتار ضمنی همراه با لکنت به صورت غیرارادی کودک نسبت به بیان موفق هر کلمه یا جمله دچار ترس و اضطراب شده و همین امر باعث تشدید بیشتر لکنت زبان در او می گردد و این سیکل معیوب ادامه پیدا می کند. در این مرحله درمان لکنت تنها با گفتاردرمانی امکان پذیر نبوده و نیاز به استفاده از درمان های مکمل نظیر دارو درمانی، رفتاردرمانی و روان درمانی می باشد.
لکنت زبان در کودک 3،4 و 5 ساله
لکنت زبان در کودکان زیر 3 سال و کودکان 3 ساله غیر عادی نیست. آغاز کلام در کودکان و عدم هماهنگی رشد ساختارهای زبانی و رشد مغز در کودکان موجب بروز وقفه یا تکرار در گفتار کودک می گرددکه ممکن است خود را به شکل لکنت نشان دهد. حدود 5 تا 10 در صد کودکان دوره ای از لکنت زبان را در کودکی خود پشت سر می گذارند و تنها یک درصد از این کودکان لکنت را تا پایان دوران کودکی و به صورت طولانی مدت تجربه می نمایند. اما تشخیص دقیق لکنت موقتی و اختلال لکنت زبان نیاز به بررسی های دقیق و تخصصی توسط متخصص لکنت زبان در کودکان دارد. یک گفتار درمانی لکنت زبان در کودکان با اریابی دقیق گفتار کودک و تشخیص شدت لکنت زبان کودکان به طرح برنامه درمان لکنت زبان کودکان می پردازد. استفاده از تکنیک های پیشرفته گفتار درمانی در لکنت در کنار امکانات پیشرفته بهترین مرکز درمان لکنت زبان در تهران موجب بهبود لکنت زبان در کودکان می گردد. دکتر لکنت زبان مرکز با ارائه تکنیک های رفتاری مناسب به والدین و راهکارهای برخورد با لکنت زبان ناگهانی در کودکان شیوه صحیح رفتار را به والدین آموزش می دهند تا روند درمان را در بهترین مرکز لکنت تسریع بخشند. در لکنت زبان کودکان 4 و 5 ساله هرچقدر درمان در زمان کوتاه تری از شروع لکنت ارائه شود روند درمان سریع تر بوده و کودک توانایی کنترل لکنت را پیدا می کند و می تواند ارتباط صحیح و مناسبی را با همسالانش برقرار نماید. این امر موجب بهبود اعتماد به نفس کودک شده و از بروز اختلالات رفتاری دیگر جلوگیری می نماید.
لکنت زبان در دانش آموزان
کودک مدرسه رو دارای لکنت، معمولا یک دانش آموز ابتدایی یا دورهی اول دبیرستان بین ۶ تا ۱۴ سال است که برای چندیت سال لکنت داشته است.
افراد دارای لکنت زبان در این سنین، تکرارهای بخشی از کلمه و کل کلمه ی تک هجایی و نیز کشیده گویی های تنشی را نشان می دهند، اما گیرهای با تنش و تقلا آشکارترین علامت لکنت هستند.
در این سن فرد ممکن است از ترفندهای رهایی، از قبیل حرکات بدنی یا کلامی مختصر(مثل:آه، ام) استفاده کند تا از لکنت ها آزا شود.
همچنین ممکن است از راهکارهای اجتنابی از قبیل آغازگرها، جانشینی های کلمه، حاشیه گویی ها و اجتناب از موقعیت های گفتاری سخت استفاده کند.
او نا امیدی و خجالت بیشتری را نسبت به کودکان پیش از مدرسه تجربه می کند و پیش بینی بیشتری از لکنت در صداها، کلمات و بسیاری از موقعیت های گفتاری خاص دارد.
ترس عمده اش از خود لحظه لکنت است و مفهوم قابل تعریفی از خود به عنوان یک فرد دارای لکنت دارد.
ارزیابی لکنت زبان در کودکان
یک رویکرد جامع برای درمان نیاز به یک رویکرد جامع برای ارزیابی دارد. چرا که لکنت شامل ویژگی هایی است که به راحتی بیشتری اندازه گیری می شوند مثل ناروانی ظاهری و ویژگی هایی که با راحتی کمتری اندازه گیری می شوند (مثل واکنش ها به لکنت) به کارگیری انواع شیوه های ارزیابی ضروری است.
ارزیابی ها می توانند به صورت غیر رسمی و یا رسمی صورت گیرند:
ارزیابی بخش آسیب
برای اندازه گیری ناروانی ظاهری آسیب شیوه های گوناگونی برای شمارش ناروانی می تواند مورد استفاده قرار گیرد. لکنت متغیر است بنابراین :
- ما نیاز به جمع آوری داده ها از موقعیتهای گوناگون داریم
- ما نیاز به داده های کافی از گفتار مراجع داریم تا تصویر کاملی از رفتار و گفتاری فرد را نشان دهد
ارزیابی های غیر رسمی
- تعداد ناروانی ها ، نوع ناروانی ها ، ادراک ما از تنش و رفتارهای ثانویه
- ثبت سایر ویژگی های گفتاری و ارتباطی مانند سبک ارتباطی سرعت ، گفتار و غیره ارزیابی های رسمی به ما کمک می کنند تا رفتار های ظاهری لکنت را ثبت کنیم :
- ارزیابی فراوانی لکنت بر اساس %SS
- ارزیابی شدت لکنت بر اساس مقیاس SR
- ابزار اندازه گیری شدت لکنت SSI_ 4 :ارزیابی شدت لکنت بر اساس فراوانی ، دیرش و رفتارهای همراه لکنت
به یاد داشته باشیم که شدت لکنت برابر با تاثیر لکنت نیست. بعضی از افراد زیادی می کنند ولی تاثیر کمی را تجربه می
کنند.
ارزیابی واکنش ها:
با مراجعه خود در مورد افکار و احساساتی که در مورد لکنت دارد صحبت کنیم.
صحبت کردن با کودکان دارای لکنت راهی است که ما میتوانیم تجربه آنها را درک کنیم مراجعان در وهله ی اول با این قضیه راحت نیستند اما حمایت و تایید این کار به آنها کمک می کند تا درک کنند ما برای کمک کردن به آنها حضور داریم و در مواقع درمان با این ارزیابی آغاز میشود.
ارزیابی بر اساس ایجاد یک پوشه برای هر مراجع (کاربرگ) اطلاعات ارزشمندی را ایجاد می کند:
- یادداشت برداری های مختلف در جلسه در هنگام صحبت با مراجع
- پرسشنامه ها، فرم ها وچک لیست های غیر رسمی
- ثبت رفتار های مشاهده شده توسط درمانگر، معلمان، خانواده و همسالان
تاثیر منفی لکنت زبان در کودکان :
با مراجعه خود در مورد تاثیری که لکنت بر روی زندگی او گذاشته است، صحبت کنیم.
-
- آیا لکنت توانایی او را در این موضوعات تحت تاثیر قرار داده است؟
- گفتن آنچه میخواهد بگوید
- انجام دادن آنچه میخواهد انجام دهد
- کسی باشند که میخواهد باشد
- تمایل داشتن با همسالان، اعضای خانواده و معلمان
- آیا نگران تاثیر لکن در زندگی آینده خود است؟
- آیا لکنت توانایی او را در این موضوعات تحت تاثیر قرار داده است؟
ارزیابی OASES تاثیر منفی لکنت را بر زندگی افراد به طور مستقیم از طریق دو بخش ارتباط کاربردی در موقعیت های اصلی (منزل، مدرسه، موقعیتهای اجتماعی) و کیفیت زندگی مورد سنجش قرار می دهد.
ارزیابی محیط
والدین، معلمان و همسالان، تجربه فرد از لکنت را تحت تاثیر قرار می دهند.
- دیگران چه اطلاعاتی در مورد لکنت دارند؟
- دیگران چه احساسی در مورد لکنت فرد دارند؟
- چه توصیه هایی به کودک نوجوان می کنند؟
- در مورد درمان چه درکی دارند؟
- درمان موفق را چگونه تعریف می کنند؟
- نظرات آنها در مورد درمان قبلی چیست؟
- چگونه در درمان مشارکت داشته اند و یا می خواهند مشارکت داشته باشند؟
- آیا کودک تجربه مسخره شدن و یا سایر مشکلات را در مدرسه دارد؟
ارزیابی باید در طول فرایند تشخیص و درمان صورت گیرد. اندازه گیری های مکرر نه تنها اطلاعاتی را در مورد وجود و شدت اختلاف فراهم می کنند بلکه اطلاعاتی را نیز فراهم مینماید که میتوانند در این موارد کمک کنند:
در نوشتن اهداف و طراحی درمان ثبت تغییرات در طول زمان در تعیین زمانی مهارت های ارتباطی کودک و نوجوان به اندازه کافی برای تضمین ترخیص از درمان و برای پیگیری کودک و نوجوان بعد از ترخیص برای اطمینان بخشیدن در اینکه پیشرفت های ارتباطی تثبیت شده اند.
توسط ارزیابی اختلال لکنت، درمانگران قادر خواهند بود تضمین کنند که هدف کاهش تاثیر منفی لکنت بر روی زندگی کودک و نوجوان را به انجام رسانده اند. در نهایت یک ارزیابی کامل فقط به اختلال لکنت اختصاص ندارد و نیاز است تا جنبههای دیگر رشد گفتار و زبان را نیز در نظر گرفته و در صورت لزوم ارزیابی صورت گیرد.
درمان لکنت زبان در کودکان
ورود به مدرسه، محیط جدید، چالش های جدید، رقابت های جدید،دوستان جدیدو به طور کلی انتظارات و قوانین جدید را در دنیای کودک وارد می کند. مدریه مکانی است که کودک به صورت جدی، از نیاز به مورد پذیرش قرار گرفتن توسط همسالانش، آگاه می شود.
حتی در سال های ابتدایی ورود به مدرسه،کودکان به تفاوت های یکدیگر از قبیل، بلندی قد، رنگ مو، عینک ، فرl گوش ها و امثاg اینها توجه می کنند و واکنش نشان می دهند.
در این بین کودکانی که دارای یک ناتوانی فیزیکی می باشند بیشتر در معرض خطر هستند.به ویژه کودکان دارای لکنت که در بیان کلمات دچار سختی می شوند و برقراری ارتباط وپذیرفته شدن آنها به مخاطره می افتد.
طرد شدن اجتماعی، مسخره شدن و قلدری مشکلاتی هستند که یک کودک ممکن است در سن مدرسه با آنها مواجه شود و آثار آن تا بزرگسالی نیز ادامه پیدا کند.
در محیط مدرسه کودک نه تنها باید با لکنت زبان خود دست و پنجه نرم کند، بلکه دچار چالش با واکنش های همکلاسی ها و معلمان در محیط رسمی نیز می شود. در این زمان کودک به لکنت به عنوان مانعی نگاه می کند که بر سر راه ارتباط برقرار کردن با همکلاسی ها و بروز توانمندی هایش در مدرسه قرار می گیرد. در نتیجه روز به روز واکنش او نسبت به لکنت از قبیل رفتارهای اجتنابی و فراری، بیشتر شده و به مرور لکنت جنبه های وسیع تری را شامل می شود.
در این مقطع زمانی است که خودپنداره کودک، از دارای لکنت بودن به (( لکنتی بودن)) تغییر می کند. این تغییر تصویر از خود، بارزترین ویژگی است که درمانگران در ارزیابی کودک در سن مدرسه، در مقایسه با کودک در سن پیش دبستانی مشاهده می کنند.
روش های درمان لکنت زبان در کودکان
درمان قطعی برای لکنت زبان یافت نشده است. تا کنون علم داروشناسی نتوانسته است دارویی برای درمان لکنت زبان ارائه دهد.تنها استفاده از داروهای آرام بخش جهت کاهش اضطراب و استرس و کنترل هیجانات کودک می تواند موثر باشد.
گفتاردرمانی و درمان لکنت در کودکان
درمان واقعی لکنت بر اساس شرایط کودک متفاوت است و شامل خدمات گفتاردرمانی در جهت آموزش تکنیک های رفتاردرمانی فردی و اجتماعی و همچنین آموزش کودک در جهت صحبت کردن بدون لکنت می باشد.
به طور کلی درمان جامع لکنت شامل استفاده از چندین استراتژی مرتبط است که هر کدام در بهبود یک جنبه خاص از توانایی های ارتباطی فرد هدف قرار می گیرند.
هدف اصلی یا بهترین نتیجه برای این درمان ارتباط موثر می باشد نه فقط درصدی از بهبود در روانی گفتار و یا کاهش خواصی در گفتار دارای لکنت. به همین خاطر به این رویکرد برای درمان فقط به عنوان درمان (روانی) نباید توجه کرد.
بلکه باید بیشتر به عنوان مجموعه ای از شیوههای درمانی با هدف اطمینان دادن به اینکه لکنت به صورت منفی بر روی توانایی های فرد دارای لکنت در در ابراز خودش و رسیدن به اهدافش در زندگی تاثیر نمی گذارد مورد توجه قرار گیرد.
به انجام رساندن این هدف گسترده نیاز به هماهنگی چندین اصول کلیدی دارد که هر یک به صورت جزئی تر در ادامه توضیح داده خواهد شد.
درمان لکنت زبان ناشی از ترس
درمان لکنت زبان ناشی از ترس توسط گفتار درمانی در لکنت زبان به همراه تیم روانشناسیکه در زمینه بازی درمانی و رفتار درمانی متخصص هستند قابل اجرا می باشد. در مرکز گفتاردرمانی در لکنت زبان ما با استفاده از گفتار درمانی لکنت زبان به همراه مشاوران متخصص در زمینه روانشناسی همکار گفتار درمانی در لکنت زبان به درمان لکنت زبان در کودکان پرداخته می شود.
بهترین دکتر لکنت زبان در تهران – برای لکنت زبان به چه دکتری مراجعه کنیم؟
برای پیدا کردن بهترین دکتر لکنت زبان باید توجه کنید که بهترین گفتار درمانی در لکنت زبان چه گفتار درمانی هست؟ گفتار درمانی شاخه های متفاوتی دارد و هر گفتار درمان در حیطه ای به تبحر می رسد، برای مثال گفتار درمانی در زمینه حسی داخل زبانی و بلع گفتار درمانی در زمینه تلفظ و تولید گفتار، گفتار درمانی در درک کلام و درک مطلب و….. کلینیک گفتار درمانی لکنت زبان جناب آقای دکتر صابر یکی از بهترین مراکز گفتار درمانی لکنت زبان می باشد که با دارا بودن متخصصین گفتاردرمانی در لکنت زبان به عنوان بهترین مرکز لکنت زبان در کودکان شناخته شده است.
کلینیک گفتاردرمانی در لکنت زبان- گفتاردرمانی غرب تهران- گفتاردرمانی شمال تهران
از دیگر امکانات بهترین مرکز درمان لکنت زبان در تهران، اتاق سنسوری روم می باشد، که با ایجاد ودالیته های حسی مختلف به افزایش سرعت پردازش حسی- حرکتی در کودک وهماهنگی درکی- حرکتی در کودکان دارای لکنت زبان کمک می کند.اتاق شنیداری بهترین مرکز درمان لکنت در تهران می تواند در افزایش سرعت پردازش شنیداری و تسهیل گفتار در کودکان موثر باشد و می تواند مرکز درمان لکنت زبان ما را به بهترین مرکز لکنت تبدیل کند.
از دیگر امکانات کلینیک گفتار درمانی لکنت زبان ارائه خدمات گفتار درمانی در منزل( درمان لکنت زبان کودکان در خانه) می باشد که مرکز گفتاردرمانی در لکنت زبان ما را جزو بهترین مراکز لکنت زبان در تهران قرار داده است. درمان لکنت زبان در منزل توسط بهترین گفتار درمانی در لکنت تحت نظر کلینیک تخصصی لکنت زبان در کودکان انجام می شود.
اصول جامع درمان لکنت زبان در کودکان
ماهیت چند بعدی لکنت
درمانگر باید با یک درک قوی از ماهیت گسترده و چند وجهی اختلال لکنت به درمان نزدیک شود به ویژه اینکه تجربه ی لکنت چیزی فراتر از صرفا تولید ناروانی های گفتاری است.
عدم درمان کامل لکنت
درمانگر باید این حقیقت را بپذیرند که درمان قطعی برای لکنت در سن مدرسه وجود ندارد. در نتیجه این احتمال وجود دارد که فرد حتی بعد از درمان موفق باز هم تا حدی به لکنت کردن اما با شیوه ای راحت تر ادامه دهد.
کاهش تاثیر لکنت در کیفیت ارتباط
درمانگر باید (لکنت کردن مشکلی ندارد) را به رسمیت بشناسند و اینکه هدف درمان اطمینان دادن به این است که لکنت در توانایی فرد برای برقراری ارتباط موثر مداخله نمی کند.
کار با محیط فرد دارای لکنت
درمانگر باید برای کار با افرادی که در محیط کودک یا نوجوان هستند آماده باشد. شامل والدین، معلمان و همسالان. او باید به آنها برای فهم ماهیت لکنت و برای کنار آمدن با لکنت فرد راهنمایی و کمک لازم را ارائه دهد.
شخصی سازی درمان
در آخر درمان باید استراتژی های فردی مختلفی را که هر یک از اجزای تجربه ی کودک و نوجوان از لکنت کردن را مخاطب قرار می دهد، مورد هدف قرار دهد
چارچوب تئوریکی در درمان لکنت زبان در کودکان
در درمان جامع لکنت فرمول بندی کردن دیدگاه در مورد ماهیت گسترده لکنت و درمان چند وجهی برای افراد دارای لکنت، پژوهش و تمرین بالینی در یک چارچوب تئوریکی که به صورت ویژه ای برای اختلال پیچیده ای نظیر لکنت به حساب پایه گذاری شده است. این چارچوب توسط سازمان بهداشت جهانی (WHO) به نام طبقه بندی عملکرد، ناتوانی و سلامتی ( ICF )گسترش یافت. ICF تجربه سلامتی بشر را، شامل عملکرد نرمال و مختل، در سه جزء اصلی توصیف می کند.
عملکرد و ساختار بدن
همه ساختارهای اصلی بدن انسان را توصیف میکند (مثل سیستم عصبی، سیستم های اسکلتی و عضلانی، سیستم های درگیر در تولید گفتار) و همچنین همه عملکردهایی که این ساختار ها انجام می دهند. (مثل تفکر و شناخت، حرکت، حرف زدن). اگر فردی مشکلی در ساختار و یا عملکرد بدن را تجربه کند، منظور یک نقص یا آسیب می باشد.
مثال هایی از اختلالات ارتباطی که شامل نقص هایی در ساختار بدن می باشند عبارتند از شکاف کام، آفازی، صدمه مغزی بسته و اختلالات صوتی. اگرچه تحقیقات نشان داده که در بزرگسالان دارای لکنت، تفاوت هایی نور و آناتومیکی وجود دارد، اما نقض کاملاً معینی در ساختار بدنی افراد دارای لکنت شناخته نشده است.
با این حال افراد دارای لکنت نقصی را در عمل کرد بدن نشان می دهند. این نقص عملکردی در رفتارهای ظاهری لکنت دیده میشود (یعنی تکرار ها، کشیده گویی ها و قفل ها). همه افراد دارای لکنت این نقص در عملکرد بدن را به درجاتی بروز می دهند.
فعالیت ها و مشارکت
دومین جزء ICF فعالیت های روزانه ای که افراد دارای لکنت در زمان مشارکت در زندگی با آنها درگیر هستند را توصیف می کند. این طبقه بندی ها مستقیما مربوط به جنبه های (ارتباط کاربردی) و (کیفیت زندگی) در درمان است.
صحبت هایی که فرد می خواهد داشته باشد، شامل معرفی کردن خود به دیگران، شروع یا باقی ماندن در گفت و گو، سوال کردند و یا پاسخ دادن، بلند خواندن سر کلاس، صحبت با تلفن
فاکتورهای زمینه ای فردی و محیطی
فاکتورهای زمینه ای فردی و محیطی به ویژه ICF به آسیب شناسان گفتار و زبان مربوط می باشد و به این علت انجمن گفتار – زبان-شنوایی آمریکا [ASHA] طرح تمرینی را تعیین کرده که همه اجزا و عوامل تعیین شده در چارچوب WHO را در بر گیرد.
جز سوم، فاکتور های فردی و محیطی که تجربه افراد از زندگی روزمره شان را تحت تاثیر قرار می دهد را توصیف می کند. این فاکتورهای زمینه ای به توضیح اینکه چرا افراد با یک اختلال مشابه تجارب متفاوتی را می توانند داشته باشند کمک می کند.مثلا چرا بعضی از افراد دارای لکنت توسط مشکلات گفتاریشان محدود نمی شوند.
فاکتور های فردی شامل واکنش های عاطفی، رفتاری و شناختی است که به طور خواصی به هم مرتبط هستند. و به میزان زیادی در تجربه ی گوینده از محدودیت در فعالیت یا مشارکت قرار گرفته اند.
به این صورت که اگر گوینده ای به طور منفی به لکنت خود واکنش نشان دهد، احتمالا بیشتر از موقعیت های گفتاری و درگیر شدن با سایر رفتارهایی که توانایی او را در فعالیت های روزمره و مشارکت در زندگی شکل می دهد اجتناب می کند.
فاکتو های محیطی شامل سیستم های حمایتی گوینده( شامل خانواده، درمانگران)، واکنش های دیگران (شامل تجارب منفی مثل قلدری و مسخره شدن توسط همسالان) وتاثیر موقعیت های گفتاری مختلف می باشد که می تواند تسهیل گر و یا مانع باشد.
واکنش های محیطی توانایی گوینده را در کسب اهداف درمانی اش در زندگی تحت تاثیر قرار می دهد. به این علت که تجربه ی گوینده از لکنت به میزان زیادی توسط این واکنش های فردی و محیطی تعیین می شود، بسیار ضروری است که در یک رویکرد جامع درمانی مورد توجه قرار گیرند.
مشکلات در فعالیت های روزانه باعث ایجاد محدودیت های مشارکتی نیز می گردد.( مثل محدودیت در توانایی مشارکت در فعالیت های اجتماعی) مثال هایی از محدودیت های فعالیت که توسط کودکان سن مدرسه یا نوجوانان تجربه می شود، شامل مشکلاتی در خواندن بلند در کلاس، حل مسئله بر روی تابلو، اجتماعی شدن با دوستان و صحبت کردن پشت تلفن می باشد.
اگر کوذکان این محدودیت ها را در توانایی های ارتباطی خود تجربه کنند، آنها ممکن است محدودیتهای گسترده تری را در توانایی مشارکت در زندگی تجربه کنند.
رفتاردرمانی برای درمان لکنت زبان در کودکان
استفاده از رفتار درمانی در درمان لکنت زبان از نظریه ای که علت لکنت را در رفتارهای ناهنجار و سازش نیافته در کودک می دانند نشات میگیرد وبه همین منظور در این روش به اصلاح رفتار کودک و در نتیجه تقلیل لکنت زبان پرداخته می شود.
روش روان درمانی نیز یکی از روش های کمک کنند ه در لکنت زبان می باشد که بیشتر در افرادی که دارای مشکلات عاطفی و اختلالات روانی عصبی می باشند استفاده می شود.
روش درمان زبانی تلفظی
یکی دیگر از روش های درمانی در لکنت زبان روش زبانی تلفظی می باشد که بر این پایه استوار است که فرد برای داشتن یک گفتار سلیس نیاز به هماهنگی های بین حنجره، زبان، عضلات گونه و لبها دارد و اگر اختلالی در این هماهنگی ایجاد شود لکنت زبان به وجود می آید.
در این روش با استفاده از تمرینات خاصی به کودک آموزش داده می شود با کنترل عضلات صورت و هنجره به صورت آهسته آهسته و با توجه به هجاهایی که تلفظ می کند حرف بزند و با کمال دقت کلمات را بیان کند.
همچنین به کودک آموخته می شود در هنگام بند آمدن زبانش و بروز لکنت با انجام تمریناتی تنفس خود را کنترل و تنظیم کند و با استفاده از تکنیک های گفتاردرمانی در تولید صوت های خاصی بتواند بر مشکل لکنت خود غلبه کند.
از دیگر علل لکنت که مورد توجه قرار گرفته است اختلال در سرعت پردازش ذهنی در کودکان 3 تا 6 سال می باشد. کودک دارای لکنت زبان اطلاعات را با سرعت کمتری از همسالان خود پردازش می کنند، از طرفی بین سرعت پردازش و سطح زبان ارتباط معنی داری وجود دارد.
در نتیجه تقویت سرعت پردازش کلامی در کودک می تواند در بهبود لکنت زبان موثر باشد. تمرینات تقویت حافظه کاری کلامی و هماهنگی از موارد ارائه شده در این درمان می باشد.
میزان اثربخشی درمان در کودکان دارای لکنت زبان
با توجه به مقالات ارائه شده در زمینه ی درمان لکنت کودکان مدرسه رو میتوان به این نکات اشاره کرد:
- در مورد میزان کاهش لکنت در کودکان سن ۶ تا ۱۳ سال بر اساس درصد هجاهای لکنت شده پس از درمان اطمینان بسیار کمی وجود دارد.
- در کودکان سن ۶ تا ۱۳ سال شواهد کافی مبنی بر اینکه یک درمان لکنت موثر تر از درمان دیگری است وجود ندارد.
- در مورد میزان کاهش شدت لکنت در کودکان ست ۶ تا ۱۳ سال اطمینان کمتری نسبت به کودکان زیر ۶ سال وجود دارد ولی این اطمینان بیشتر و قوی تر از نوجوانان و بزرگسالان می باشد.
در بسیاری از متون توافق بر این است که درمان در سن مدرسه باید جامعه باشد و نه تنها بهبود روانی گفتار، بلکه مهارت های ارتباطی در موقعیت های گسترده تری از جمله مدرسه را مورد توجه قرار دهد.
در راهنمایی هلند ذکر شده که درمان برای کودکان بین ۶ تا ۱۳ سال، باید بر اساس طرح درمانی باشد که اجزای ICF را دربرگیرد و بر روی انواع ویژگیهای رفتاری، عاطفی و شناختی فرد که در طی ارزیابی شناسایی شده است، تمرکز شود
توصیه ها و مشاوره با والدین در راستای رفتار مناسب در هنگام بروز لکنت یکی از مهم ترین راهکارهای ارائه شده در درمان لکنت می باشد. کارهایی که والدین می توانند برای یک کودک با لکنت زبان انجام دهند:
- در طول روز زمان هایی را برای صحبت کردن با آرامش و در محیطی لذت بخش برای کودک فراهم کنید.
- زمان هایی که کودک بتواند با خواهر یا برادرش با آرامش گفتگو کند و از استرس به دور باشد و نگران قضاوت دیگران نباشد. با فراهم آوردن فرصت های مکالمه فعال مانند صحبت وتبادل نظر در مورد موضوعات روزمره سر می شام و توجه ویژه به کودک دارای لکنت در هنگام مکالمات و نشان دادن اشتیاق جهت شنیدن صحبت های او کودک را به ادامه صحبت تشویق کنید.
- در طول مکالمات از اصلاح کلمات کودک یا اصرار به تند تر حرف زدن یا کامل کردن کلمات او خودداری کنید و هرگز از صحبت کردن کودک دارای لکنت زبان انتقاد نکنید.
- در زمان صحبت با کودک ارتباط چشمی مناسب برقرار کنید و با صبوری به صحبت های او گوش دهید به کودک خود اعتماد به نفس دهید تا خواسته های خود را حتی با لکنت زبان بیان کند و درک کند دیگران حتی با لکنت زبان نیز متوجه منظور او می شوند.
- زمانی که لکنت زبان به یک اختلال تبدیل می شود نباید کودک را در ایجاد ارتباط کلامی با دیگران تحت فشار قرار داد و باید شرایطی را فراهم نمود که کودک با ارتباط کلامی کمتر توانایی مشارکت در فعالیت ها را داشته باشد.
تغییر زمان بندی برای افزایش روانی گفتار در کودکان با لکنت زبان
شاید معمولترین شیوه برای لکنت زبان در کودکان و بزرگسالان برای اصلاح و تغییر زمان بندی گفتارشان در جهت افزایش روانی،شامل این موارد باشد:
- کاهش در سرعت گفتار
- افزایش در مکث
کاهش سرعت گفتار در درمان کودک با لکنت زبان
کاهش سرعت گفتار متداول ترین شیوه استفاده شده برای ایجاد روانی در افراد دارای لکنت زبان است. برخی درمانها،مانند «گفتار کشیده»شامل کاهش سرعت گفتار تا جایی است که به طور چشمگیری شروع به استفاده از سرعت یک سیلاب در هر ثانیه یا کمتر می کنند. این درمانها که «شکل دهی روانی» نیز نامیده میشوند شامل افزایش تدریجی (یا شکل دهی) سرعت گوینده تا جایی که او از سرعت گفتاری طبیعی با روانی گفتاری بالا،استفاده کند هستند. با توجه به اینکه در این رویکردها در ابتدا گفتار بسیار غیرطبیعی است،بسیاری از کودکان/نوجوانان مبتلا به لکنت زبان خواهان تمرین گفتار با حالت غیرطبیعی در جهان واقعی نیستند،حتی با این هدف که سرعت گفتار ایشان نهایتاً به سطوح طبیعیتر افزایش یابد. علاوه بر این،تحقیقات نشان میدهد که رویکردهای محض شکلدهی روانی با بازگشت بالای سرعت همراه است،مخصوصاً برای افرادی که تمرینات را تا انتهای درمان دنبال نمیکنند.
در برنامه جامع درمان لکنت زبان نیز،کاهش سرعت گفتار و افزایش مکث برای کاهش لکنت زبان به کار برده می شود و اعتقاد بر این است که این تغییرات در زمانبندی نباید انقدر برجسته باشد که منجر به کاهش در طبیعی بودن گفتار شود. به این دلیل که گویندگانی که کاهش سرعت گفتار را به کار میبرند با تحلیل سود و زیان مواجه میشوند: هرچه آهسته تر صحبت میکنند،احتمالاً گفتار روان تری را تجربه میکنند ولی کمتر طبیعی به نظر میرسد و احساس طبیعی بودن کمتری می کنند. این سبک و سنگین کردن،کودکان/نوجوانان دارای لکنت را در موقعیت سختی قرار میدهد. آنها نمیخواهند که به خاطر لکنت،متفاوت از همسالانشان به نظر برسند.همزمان میخواهند به خاطر زیاد آهسته صحبت کردن متفاوت از همسرانشان به نظر برسند.در نتیجه ممکن است انتخاب کنند که کاری نکنند،برای کاهش این درگیری،میتوان به آنها آموزش داد که در سرعت گفتار کاهش کمی ایجاد کنند و از مکث های نسبتاً کوتاهی استفاده نمایند. خوشبختانه،برای افزایش روانی،تنها یک تغییر کوچک در زمانبندی کمک کننده است. بنابراین کودکان/نوجوانان می توانند یاد بگیرند تا سرعت گفتارشان را کاهش دهند و کمی مکث های شان را افزایش دهند و این اصلاحات را تنها زمانی به کار گیرند که می خواهند روانی شان را افزایش دهند. مسلماً اگر کودکان/نوجوانان سرعت شان را خیلی کاهش دهند یا از سرعت آهسته به دفعات بیشتر استفاده کنند،روان تر خواهند بود. با این حال این بستگی به خودشان دارد که تعیین کنند چه زمانی یا به چه میزان گفتارشان را آرام کنند. هدف برای کودک/نوجوان مبتلا به لکنت زبان کسب تعادلی برای اصلاح زمانبندی گفتار جهت افزایش روانی است،بدون نیاز به اصلاحی که آنقدر بارز باشد که آنها فکر کنند استفاده از روش در گفتار محاوره غیر ممکن است.
ملازم این تعادل،با توجه به این مطلب است که در درمان لکنت زبان از کودک خواسته نمیشود که به روانی کامل و یا بدون استفاده از شیوه ها برسد بلکه،به جای آن بهبود روانی نائل میشود.
افزایش مکث در گفتار در درمان لکنت زبان
اصلاح سرعت گفتار و افزایش مکث به این روش، یک راهبرد معمول برای گویندگان بدون لکنت است. برای مثال،وقتی گویندهای با یک کلمه جدید یا ناآشنا مواجه میشود،می تواند سرعت را در گفتن صحیح آن کلمه کاهش دهد. افراد بدون لکنت زبان این کار را بدون تقلا انجام می دهند. افراد دارای لکنت نیاز به تمرین دارند تا قادر به کاهش سرعت شان برای رد شدن از کلمه سخت و پس از آن،افزایش سرعت شان به سطح طبیعی بعد از اینکه مشکل رد شد،باشند. این ارزش ندارد که کودکان/نوجوانان بتوانند سرعتشان را زمانی که سایر فعالیتهای حرکتی را انجام می دهند،مثل راه رفتن یا دوچرخه سواری تنظیم کنند. چرا که وقتی دوچرخه سواری می کنند،می دانند که زمان های خاصی می توانند به نسبت تند حرکت کنند،مثل روی یک جاده مستقیم. سایر زمان ها،مثل وقتی به یک پیچ نزدیک میشوند یا بر روی جاده ناهموار حرکت میکنند،نیاز دارند تا کند حرکت کنند برای اطمینان از اینکه تصادف نمیکنند. با تمرین،کودکان/نوجوانان این سازگاری را فرا می گیرند تا حد امکان به سواری نرم خود ادامه دهند. به همین صورت،با تمرین،میتوانند در سرعت گفتارشان تطابق ایجاد کرده و یاد بگیرند تا جایی که میتوانند به گفتارشان به صورت نرم ادامه دهند. علاوه بر این،وقتی کودکی/نوجوانی دوچرخه ای را می راند،سرعت تنظیم شده ای که باید استفاده کند وجود ندارد. سرعت راندن (حرکت) بستگی به فاکتورهایی مثل توانایی ذاتی،تجربه دوچرخه سواری،شرایط جاده و غیره دارد. کودک/نوجوان یاد می گیرد که این پارامترها را ارزیابی کند به نحوی که وی میتواند تا حد امکان با توجه به شرایط،آرام حرکت کند. این بدین معنی است که لازم نیست که کودک/نوجوان با سرعت ( x ) هجا در ثانیه صحبت کند یا ( y ) میلی ثانیه مکث را استفاده کند.هر فرد توانایی ذاتی متفاوتی دارد و هر موقعیت گفتاری متفاوت است. بنابراین،فردی که لکنت می کند باید دستکاری زمان بندی مورد نیاز برای کسب آرامی مطلوب (روانی) را در موقعیت های گوناگون فرا گیرد.
اگرچه تغییرات جزئی در زمان بندی برای کودک/نوجوان برای یادگیری و ثبات از تغییرات بارزتر آسانتر است،اما هنوز این اصلاحات گفتاری نیاز به تمرین دارند. بنابراین،گفتاردرمانان باید آماده باشند تا زمان کافی را در درمان برای کمک به مراجعانشان در یادگیری ماهر شدن مهارت های گویای جدید صرف کنند. که این کار از طریق یک سلسله مراتب آسان به سخت می تواند انجام گیرد. برای مثال،یک کودک/نوجوان ممکن است استفاده از سرعت آرامتر را در یک فعالیت آسان مثل تقلید یا خواندن یاد بگیرد و سپس به سمت فعالیتهای سختتر مثل گفتار ساختارمند یا خود به خودی حرکت کند.بعد از اینکه سلسله مراتب فعالیتهای زبانی و گفتاری کامل شد، کودک می تواند بر روی سلسله مراتب موقعیت های گفتاری از آسان به سخت کار کند.مثال هایی از موقعیت های آسان به سخت شامل اتاق درمان یا محیط خانه،مثال هایی از موقعیت های سخت تر شامل کافه تریای مدرسه،زمین بازی یا کلاس درس می باشد. کودکان/نوجوانان مختلف فعالیت ها یا موقعیت های مختلفی را آسانتر یا سخت تر می دانند. در نتیجه،درمانگران نیاز است با یک مراجع در خارج از اتاق درمان کار کنند و هدایت او در گسترش یک سلسله مراتب را پیگیری کنند. جزئیات بیشتر در مورد استفاده از سلسله مراتب برای تسهیل تعمیم در بخش «فعالیت ها و مشارکت» بحث می شود.
اهداف درمانی
یکی از مهمترین مراحلی که یک درمانگر می تواند موفقیت درمان گفتار را افزایش دهد، بیان اهداف درمانی به شیوه ای است که به روشنی توضیح داده شود و توسط دیگران درک شود و از طریق تحقیق قابل ارزیابی باشد.
هم برای اطمینان از کارآیی درمانی و هم برای سهولت پیگیری توسط سایر درمانگران. به طور مثال، درمانگران می توانند اهداف را به صورت اهداف نهایی، کوتاه مدت و میان مدت برنامه ریزی کرد.
اهداف نهایی: کاهش تاثیر منفی لکنت
اهداف پایه و میان مدت : کاهش آسیب، کاهش واکنش منفی دیگران، کاهش تنش و اجتناب از صحبت کردن، کاهش محدودیت در فعالیت ها و مشارکت اجتماعی
دکتر لکنت زبان بزرگسالان
زبان، ابزار ارتباطی اصلی انسان از زمان تولد می باشد. لکنت زبان نوعی اختلال گفتاری است که با تکرار غیر عادی یا ناپیوسته صداها، کلمات یا عبارات همراه می شود. لکنت زبان می تواند موجب بروز مشکلات متعددی در ارتباطات روزانه و اجتماعی فرد شود. لکنت زبان همچنین می تواند ارتباطات شخصی و کیفیت زندگی افراد را تحت تأثیر قرار بدهد. گاهی لکنت زبان در بزرگسالان به طور کاملا ناگهانی رخ می دهد و گاهی پیشینه ای از آن در خانواده یا از کودکی فرد وجود داشته است. فرد مبتلا به لکنت زبان کاملا می داند که می خواهد چه چیزی را بگوید اما هنگام صدا سازی برای گفتن آن با مشکل رو به رو می شود. ابتلا به لکنت زبان سن و سال خاصی ندارد و حتی ممکن است بزرگسالان هم به آن مبتلا شوند، با این حال لکنت زبان بیشتر در کودکان مشاهده می شود. لکنت زبان بزرگسالی علل مختلفی دارد و برای درمان آن هم روش های متفاوتی وجود دارد. به همین علت، درمان لکنت زبان برای بزرگسالان بسیار حائز اهمیت است. بعضی از بزرگسالان از زمان کودکی و به علت درمان نکردن نقص رشد، به لکنت دچار هستند. بعضی دیگر نیز به لکنت زبان ناگهانی در بزرگسالی مبتلا می شوند. لکنت زبان ناگهانی در بزرگسالان ممکن است به علل گوناگونی ایجاد شود. گفتاردرمانگر بزرگسالان باید درک کند که بزرگسالان مبتلا به لکنت زبان احتمال دارد نه تنها از موقعیت ها و کلمات، بلکه از خود لکنت زبان نیز بترسند. برای بزرگسالان بسیار مهم است که پیش از شروع به کار برای درمان گفتار خود، با خود برای تعیین اهداف واقع بینانه کار کنند. هیچ درمان واحدی برای درمان همه موارد لکنت زبان وجود ندارد، چرا که این اختلال به علل مختلفی باز می گردد و در افراد مختلف به شکل های متفاوتی بروز پیدا می کند. به همین علت، توصیه کردن به یک روش درمانی کلی برای همه افراد مبتلا به لکنت امکان پذیر نیست. در ابتدا برای درمان لکنت زبان در بزرگسالان، توجه به این نکته مهم است که گفتاردرمانگر توانایی تشخیص درست نوع لکنت موجود در فرد را داشته باشد. پس از شناخت نوع لکنت زبان در فرد، درمانگر با ارائه بهترین روشها متناسب با نوع لکنت مشخص شده، بهترین روش درمانی را انتخاب کرده و شروع می کند. برای درمان لکنت زبان در بزرگسالان، متد ها و پروتکل های متعددی وجود دارد. در برخی موارد، دکتر لکنت زبان بزرگسالان ممکن است بخواهد درمان را به صورت غیر مستقیم انجام دهد. روشهای درمانی برای کنترل لکنت زبان بزرگسالان، نیازمند تمرین، تکرار و مراجعه به دکتر لکنت زبان بزرگسالان خوب می باشد.
علائم لکنت زبان در کودکان
لکنت زبان نوعی اختلال است که موجب بروز نگرانی برای خانواده های کودکان می شود. این اختلال در اکثر کودکان، آن ها را همراهی نکرده و مخصوصا کسانی که درمان به موقع را شروع کرده اند، در بزرگسالی با مشکل مواجه نخواهند شد. نخستین علائم لکنت زبان هنگامی ظاهر می شوند که کودک 18 تا 24 ماه سن دارد و طیفی از کلمات به سمت او روانه می شود و او با استفاده از این کلمات شروع می کند به ساخت جملات. شاید پدر و مادر کودک از لکنت زبان کودک شان ناراحت و ناامید شوند، اما این مرحله طبیعی بوده و باید صبر کرد تا این دوران بگذرد. ولی اگر لکنت زبان کودک به یک مسئله دائمی تبدیل شود و یا بدتر شود یا حتی با حرکت بدن یا صورت همراه شود، باید کودک را نزد گفتاردرمان یا آسیب شناس گفتار و زبان برد تا بررسی شود و بهتر است این معاینه تا پیش از 3 سالگی انجام شود.
در لکنت زبان بیمار نمی تواند به طور صحیح هجا ها را ادا کند و در خواندن هجا های شبیه هم با مشکل مواجه می شود. تکرار جملات و کلمات، کشیده گویی و سکوت زمان ادای کلمات، کم بودن اعتماد به نفس، داشتن مشکل در برقراری ارتباط، استرس و گوشه گیری از دیگر نشانه های این اختلال است. هنگامی که لکنت زبان کودکی ریشه در روان و اوضاع روحی او از جمله ترس یا استرس، داشته باشد کودک می تواند نشانه های دیگری همچون تغییرات جسمی، تیک های عصبی در صورت به طور مثال در گوشه چشم و لب، لرزش لب، پلک زدن بیش زیاد از حد، تنش در صورت، لرزش قسمت های فوقانی بدن، مشت گره کردن و مایوسی هنگام برقراری ارتباط، مکث پیش از شروع حرف زدن یا حتی جلوگیری از آن و تکرار دوباره در تنظیم صدا را نشان دهد.
برخی دیگر از علائم لکنت زبان در کودکان:
– سکوت کوتاه و مکث برای برخی هجا ها یا بیان کلمات خاص
– استرس شدید هنگام حرف زدن
– امتناع از برقراری ارتباط با دیگران
لکنت زبان ممکن است هنگامی که کودک هیجان زده شده، خسته یا تحت فشار اضطراب یا احساس خود آگاهی است یا عجله دارد، بدتر شود. شرایطی همچون حرف زدن در گروه یا حرف زدن با تلفن برای کودکانی که لکنت زبان دارند، سخت است. لکنت زبان در سنین کودکی، مشکل غیر قابل درمانی به حساب نمی آید اما به این معنی نیست که نباید برای درمان آن اقدامی انجام داد.
برچسب ها:لکنت زبان کودکان- لکنت زبان در کودکان- متخصص لکنت زبان کودکان-درمان لکنت زبان کودکان- دکتر لکنت زبان- لکنت زبان ناگهانی در کودکان-بهترین مرکز لکنت-بهترین مرکز درمان لکنت زبان در تهران-گفتار درمانی در لکنت-گفتار درمانی لکنت زبان در کودکان-
مطالب مرتبط با لکنت زبان
- تست هوش کلامی در کودکان
- تحریکات حسی در رشد مهارت های کلامی
- ناروانی گفتار در کودکان
- درمان اختلال بلع
- عقب مانده ذهنی
- هوش بهر کلامی در تست وکسلر
- روش تئوری ذهن در بهبود ارتباط کلامی کودکان اوتیسم
- لکنت زبان
- اثر بازی درمانی در ایجاد ارتباط کلامی
- درمان تاخیر گفتار درکودک اوتیسم
- نقش تفکر انتزاعی در مهارت های ارتباطی
- اولین گام در درمان لکنت زبان
- روش تیچ در گفتار درمانی اوتیسم
- دیزارتری چیست؟
- نقش سطح هوشیاری و توجه در مهارت های ارتباطی
- روش پکس در گفتاردرمانی اوتیسم
- اصلاح لکنت زبان
- نقش گفتار درمانی در درمان آبریزش دهان و اختلال بلع
- مهارت های هجی کردن در اختلال دیکته نویسی
- تفاوت زبان و گفتار چیست؟
- مهارت های حافظه در گفتار
- علایم اختلال اوتیسم و مشکلات ایجاد ارتباط
- روش ABA و PRT و فلورتایم در گفتاردرمانی اوتیسم
- روش های نوین گفتاردرمانی در درمان لکنت زبان
- روش ابطال در گفتاردرمانی لکنت زبان
- گفتار درمانی در رشد مهارتهای اجتماعی کودکان اوتیسم
- متد بازی درمانی در گفتاردرمانی اختلالات یادگیری
- درمان مشارکت اجتماعی در لکنت زبان کودکان
- اتاق شنیداری
- سنسوری روم
- توانبخشی شناختی چیست
- نقش بازی درمانی در رشد کودک
- هوش چندگانه چیست؟
- اثر مداخلات زودهنگام توانبخشی در درمان اختلالات یادگیری
- یک کودک با اختلالات پردازش حسی چه چیزی را تجربه می کند؟
- یکپارچگی حسی چیست
- با کودک اوتیسم خود چه کنم؟
- درگیری انواع حافظه در کودک نقص توجه
- انواع توجه در کودکان
- اختلال تیک در کودکان
- روانشناسی کودک
- تست هوش در کودکان اوتیسم
- درمان کودکان اوتیسم توسط داستان های اجتماعی
- ارزیابی سیستم عصبی کودک
- میکروسفالی- ماکروسفالی
- آپراکسی چیست
- علایم سکته مغزی
- آسیب سیستم مغزی در سکته مغزی
- آسیب مغزی و ضربه مغزی
بیشتر بدانیم
مرکز تخصصی تشخیص و درمان اوتیسم
اوتیسم در کودکان چیست ؟
لکنت زبان در کودکان
فلج مغزی در کودکان
اختلال یادگیری در کودکان
یکپارچگی حسی چیست؟
دیستروفی عضلانی چیست؟
بیش فعالی در کودکان چیست؟
نقص توجه در کودکان چیست؟
متخصص کاردرمانی در منزل
مرکز کاردرمانی کودکان
بهترین کلینیک کاردرمانی در تهران
متخصص گفتار درمانی در منزل
کلینیک گفتاردرمانی کودکان
بهترین مرکز گفتاردرمانی در تهران
بهترین مراکز گفتار درمانی لکنت زبان تحت نظر جناب آقای دکتر صابر
گفتار درمانی شمال تهران
گفتار درمانی شرق تهران( کلینیک توانبخشی پایا واقع در پاسداران)
گفتار درمانی غرب تهران( کلینیک توانبخشی غرب تهران واقع در سعادت آباد)
بهترین مراکز گفتار درمانی لکنت زبان در شرق تهران- بهترین مراکز درمان لکنت زبان – بهترین مراکز لکنت زبان
متخصص لکنت زبان کودکان در هنگام- متخصص لکنت زبان کودکان در رسالت- متخصص لکنت زبان کودکان در میدان سپاه- متخصص لکنت زبان کودکان در طالقانی- مرکز درمان لکنت زبان در مشیریه- مرکز درمان لکنت زبان در مسعودیه-مرکز درمان لکنت زبان در نارمک- مرکز درمان لکنت زبان در مجیدیه- مرکز درمان لکنت زبان کودکان در سراج- مرکز درمان لکنت زبان کودکان در فرجام- مرکز درمان لکنت زبان کودکان در افسریه- مرکز درمان لکنت زبان کودکان در پاسدار گمنام- بهترین مرکز لکنت در پیروزی- بهترین مرکز لکنت در باقری-بهترین مرکز لکنت در سیزده آبان- بهترین مرکز لکنت در آهنگ- بهترین مرکز لکنت زبان در کودکان در پرستار- بهترین مرکز لکنت زبان در کودکان در چهارصد دستگاه- بهترین مرکز لکنت زبان در کودکان در خیابان کرمان- بهترین مرکز لکنت زبان در کودکان وحیدیه- کلینیک تخصصی لکنت زبان در تهران -کلینیک تخصصی لکنت زبان در سرخه حصار-کلینیک تخصصی لکنت زبان در امامت- کلینیک تخصصی لکنت زبان در امام حسین- کلینیک تخصصی لکنت زبان در سید خندان- بهترین مرکز درمان لکنت زبان در دردشت-بهترین مرکز درمان لکنت زبان در گلبرگ- بهترین مرکز درمان لکنت زبان در خیابان اشراقی- بهترین مرکز درمان لکنت زبان در زاهد گیلانی- گفتار درمانی در لکنت در صفا- گفتار درمانی در لکنت در مولوی- گفتار درمانی در لکنت درسبلان-گفتار درمانی در لکنت در هفت حوض- گفتار درمانی در لکنت زبان در سعدی- گفتار درمانی در لکنت زبان در خیابان تختی- گفتار درمانی در لکنت زبان در سهره وردی- گفتار درمانی در لکنت زبان دربهشتی-بهترین گفتار درمانی در لکنت زبان در فردوسی- بهترین گفتار درمانی در لکنت زبان در بهارستان- بهترین گفتار درمانی در لکنت زبان در مطهری- بهترین گفتار درمانی در لکنت زبان در مفتح- گفتار درمانی خوب در لکنت زبان در دروازه شمیران- گفتار درمانی خوب در لکنت زبان در تختی- گفتار درمانی خوب در لکنت زبان در کریمخان- گفتار درمانی خوب در لکنت زبان در هفت تیر- مرکز گفتار درمانی در لکنت زبان در هرندی- مرکز گفتار درمانی در لکنت زبان در قیام- مرکز گفتار درمانی در لکنت زبان در بلوار پروین-مرکز گفتار درمانی در لکنت زبان در اتحاد- کلینیک گفتار درمانی لکنت زبان در خیابان ایران- کلینیک گفتار درمانی لکنت زبان در هفده شهریور- کلینیک گفتار درمانی لکنت زبان در نظام آباد -کلینیک گفتار درمانی لکنت زبان در شهدا- گفتار درمانی لکنت زبان در نیرو هوایی- گفتار درمانی لکنت زبان در بلوار ابوذر- گفتار درمانی لکنت زبان در میدان خراسان- گفتار درمانی لکنت زبان در مدائن- کلینیک گفتار درمانی لکنت زبان درفدک- بهترین مراکز درمان لکنت زبان در شمیران- کلینیک گفتار درمانی لکنت زبان در تسلیحات- گفتار درمانی لکنت زبان در نبرد- گفتار درمانی لکنت زبان در محلاتی -گفتار درمانی لکنت زبان در لواسان-گفتار درمانی لکنت زبان در فشم- بهترین مراکز گفتار درمانی لکنت زبان در حکیمیه – بهترین مراکز گفتار درمانی لکنت زبان در شمیرانات- بهترین مراکز گفتار درمانی لکنت زبان در بنی هاشم- بهترین مراکز گفتار درمانی لکنت زبان در علم و صنعت-بهترین مراکز گفتار درمانی لکنت زبان در قنات کوثر- مرکز درمان لکنت زبان کودکان شهرک امید- مرکز درمان لکنت زبان کودکان در شیان- مرکز درمان لکنت زبان کودکان لویزان- مرکز درمان لکنت زبان کودکان مهران- متخصص لکنت زبان کودکان در خاقانی- متخصص لکنت زبان کودکان در امجدیه- متخصص لکنت زبان کودکان در ارامنه- متخصص لکنت زبان کودکان در خیابان دبستان- بهترین مرکز درمان لکنت زبان در عباس آباد- بهترین مرکز درمان لکنت زبان در اندیشه- بهترین مرکز درمان لکنت زبان در خیابان قصر- بهترین مرکز درمان لکنت زبان در کاج- گفتار درمانی در لکنت در نامجو- گفتار درمانی در لکنت در شهید قندی- گفتار درمانی در لکنت در میدان فرخی یزدی- گفتار درمانی در لکنت در مسجد جامع- گفتار درمانی در لکنت در ساقدوش -گفتار درمانی در لکنت در شهید عراقی- گفتار درمانی شرق تهران– گفتار درمانی در لکنت زبان در تهرانپارس– گفتار درمانی در لکنت زبان در شریعتی
بهترین مراکز گفتار درمانی لکنت زبان در شمال تهران- بهترین مراکز درمان لکنت زبان – بهترین مراکز لکنت زبان
متخصص لکنت زبان کودکان در پاسداران– متخصص لکنت زبان کودکان در فرمانیه– متخصص لکنت زبان کودکان در نیاوران– متخصص لکنت زبان کودکان در شمال تهران– مرکز درمان لکنت زبان در قیطریه- مرکز درمان لکنت زبان در منظریه-مرکز درمان لکنت زبان در آجودانیه- مرکز درمان لکنت زبان در میرداماد- مرکز درمان لکنت زبان کودکان در میدان محسنی- مرکز درمان لکنت زبان کودکان در ظفر- مرکز درمان لکنت زبان کودکان در خیابان نفت- مرکز درمان لکنت زبان کودکان در اختیاریه- بهترین مرکز لکنت در کامرانیه- بهترین مرکز لکنت در خیابان دولت-بهترین مرکز لکنت در دیباجی- بهترین مرکز لکنت در اقدسیه- بهترین مرکز لکنت زبان در کودکان در مینی سیتی- بهترین مرکز لکنت زبان در کودکان در نوبنیاد- بهترین مرکز لکنت زبان در کودکان در بلوار ارتش- بهترین مرکز لکنت زبان در کودکان شمس آباد- کلینیک تخصصی لکنت زبان در تهران -کلینیک تخصصی لکنت زبان در ازگل-کلینیک تخصصی لکنت زبان در قلهک- کلینیک تخصصی لکنت زبان در خیابان یاسر- کلینیک تخصصی لکنت زبان در جماران- بهترین مرکز درمان لکنت زبان در تجریش-بهترین مرکز درمان لکنت زبان در میدان قدس- بهترین مرکز درمان لکنت زبان در خیابان الهیه- بهترین مرکز درمان لکنت زبان در فرشته- گفتار درمانی در لکنت در جردن- گفتار درمانی در لکنت در دارآباد- گفتار درمانی در لکنت در سعدآباد-گفتار درمانی در لکنت در جمشیدیه- گفتار درمانی در لکنت زبان در دربند- گفتار درمانی در لکنت زبان در گلاب دره- گفتار درمانی در لکنت زبان در امام زاده قاسم- گفتار درمانی در لکنت زبان در چیذر-بهترین گفتار درمانی در لکنت زبان در دزاشیب- بهترین گفتار درمانی در لکنت زبان در زعفرانیه- بهترین گفتار درمانی در لکنت زبان در سوهانک- بهترین گفتار درمانی در لکنت زبان در شهرک محلاتی- گفتار درمانی خوب در لکنت زبان در شهرک نفت- گفتار درمانی خوب در لکنت زبان در کاشانک- گفتار درمانی خوب در لکنت زبان در محمودیه- گفتار درمانی خوب در لکنت زبان در خیابان دروس- مرکز گفتار درمانی در لکنت زبان در ونک- مرکز گفتار درمانی در لکنت زبان در آرژانتین- مرکز گفتار درمانی در لکنت زبان در ساعی -مرکز گفتار درمانی در لکنت زبان در امیرآباد- کلینیک گفتار درمانی لکنت زبان در ایرانشهر- کلینیک گفتار درمانی لکنت زبان در بهجت آباد- کلینیک گفتار درمانی لکنت زبان در اندرزگو -کلینیک گفتار درمانی لکنت زبان در زرگنده- گفتار درمانی لکنت زبان در باغ فردوس- گفتار درمانی لکنت زبان در آفریقا-
بهترین مراکز گفتار درمانی لکنت زبان در غرب تهران- بهترین مراکز درمان لکنت زبان – بهترین مراکز لکنت زبان
متخصص لکنت زبان کودکان در سعادت آباد– متخصص لکنت زبان کودکان در جنت آباد- متخصص لکنت زبان کودکان در مرزداران– مرکز درمان لکنت زبان در ولنجک- مرکز درمان لکنت زبان در پونک–مرکز درمان لکنت زبان در ستارخان– مرکز درمان لکنت زبان در شهرک غرب– مرکز درمان لکنت زبان کودکان درغرب تهران- گفتاردرمانی در لکنت زبان در شهرک اکباتان- مرکز درمان لکنت زبان کودکان در اسلام شهر- مرکز درمان لکنت زبان کودکان در گیشا- مرکز درمان لکنت زبان کودکان در شهران- بهترین مرکز لکنت در چهار باغ- بهترین مرکز لکنت در شاهین-بهترین مرکز لکنت در عدل- بهترین مرکز لکنت در اشرفی اصفهانی- بهترین مرکز لکنت زبان در کودکان در بلوار فردوس- بهترین مرکز لکنت زبان در کودکان در صادقیه- بهترین مرکز لکنت زبان در کودکان در خیابان شهرک گلستان- بهترین مرکز لکنت زبان در کودکان شهرک راه آهن- کلینیک تخصصی لکنت زبان در دریاچه چیتگر-کلینیک تخصصی لکنت زبان در پیکان شهر-کلینیک تخصصی لکنت زبان در تهرانسر- کلینیک تخصصی لکنت زبان در دهکده المپیک- کلینیک توانبخشی غرب تهران-کلینیک تخصصی لکنت زبان در آریاشهر- بهترین مرکز درمان لکنت زبان در سیمون بولیوار-بهترین مرکز درمان لکنت زبان در شهرزیبا- بهترین مرکز درمان لکنت زبان در آیت الله کاشانی- بهترین مرکز درمان لکنت زبان در بهنام- گفتار درمانی در لکنت در طرشت- گفتار درمانی در لکنت در آزادی- گفتار درمانی در لکنت در کن-گفتار درمانی در لکنت در حصارک- گفتار درمانی در لکنت زبان در ورداورد- گفتار درمانی در لکنت زبان در خیابان شهرک آپادانا- گفتار درمانی در لکنت زبان در تهران ویلا- گفتار درمانی در لکنت زبان در سازمان آب-بهترین گفتار درمانی در لکنت زبان در سازمان برنامه- بهترین گفتار درمانی در لکنت زبان در شهرک اندیشه- بهترین گفتار درمانی در لکنت زبان در ونک- بهترین گفتار درمانی در لکنت زبان در گاندی- گفتار درمانی خوب در لکنت زبان در شهرک پرواز- گفتار درمانی خوب در لکنت زبان در شهرک کوهسار- گفتار درمانی خوب در لکنت زبان در شهرک ولفجر- گفتار درمانی خوب در لکنت زبان در جمالزاده- مرکز گفتار درمانی در لکنت زبان در خیابان شیراز- مرکز گفتار درمانی در لکنت زبان در فاطمی- مرکز گفتار درمانی در لکنت زبان در قائم مقام-مرکز گفتار درمانی در لکنت زبان در سنائی- کلینیک گفتار درمانی لکنت زبان در بلوار کشاورز- کلینیک گفتار درمانی لکنت زبان در کارگر- کلینیک گفتار درمانی لکنت زبان در یوسف آباد -کلینیک گفتار درمانی لکنت زبان در شهرآرا- گفتار درمانی لکنت زبان در استادمعین- گفتار درمانی لکنت زبان در دکتر هوشیار- گفتار درمانی لکنت زبان در دستغیب- گفتار درمانی لکنت زبان در شمشیری- کلینیک گفتار درمانی لکنت زبان در فتح- بهترین مراکز درمان لکنت زبان در مهرآباد- کلینیک گفتار درمانی لکنت زبان در بریانک- گفتار درمانی لکنت زبان در سلسبیل- گفتار درمانی لکنت زبان در کارون-گفتار درمانی لکنت زبان در هاشمی-گفتار درمانی لکنت زبان در خیابان زنجان- بهترین مراکز گفتار درمانی لکنت زبان در خیابان آذربایجان- بهترین مراکز گفتار درمانی لکنت زبان در انقلاب- بهترین مراکز گفتار درمانی لکنت زبان در امام خمینی- بهترین مراکز گفتار درمانی لکنت زبان در جیحون-بهترین مراکز گفتار درمانی لکنت زبان در خوش- مرکز درمان لکنت زبان کودکان رودکی- مرکز درمان لکنت زبان کودکان در دامپزشکی- مرکز درمان لکنت زبان کودکان قصرالدشت- مرکز درمان لکنت زبان کودکان نواب- متخصص لکنت زبان کودکان در کمیل- متخصص لکنت زبان کودکان در شیخ هادی- متخصص لکنت زبان کودکان در امیریه- متخصص لکنت زبان کودکان در خیابان منیریه- بهترین مرکز درمان لکنت زبان در اسکندری- بهترین مرکز درمان لکنت زبان در جمهوری- بهترین مرکز درمان لکنت زبان در خیابان حر- بهترین مرکز درمان لکنت زبان در راه آهن- گفتار درمانی در لکنت در پاستور- گفتار درمانی در لکنت در حسن آباد- گفتار درمانی در لکنت در وحدت اسلامی- گفتار درمانی در لکنت در نازی آباد- گفتار درمانی در لکنت در یافت آباد -گفتار درمانی در لکنت در ولیعصر-مرکز درمان لکنت زبان در شهرک ولیعصر – بهترین مرکز درمان لکنت زبان در سه راه آذری- بهترین مرکز درمان لکنت زبان در نعمت آباد- گفتار درمانی در لکنت در عبدل آباد- گفتار درمانی در لکنت در دولت آباد- گفتار درمانی در لکنت در شهرک دریا-گفتار درمانی در لکنت در شهرک آزادی- گفتار درمانی در لکنت زبان در شهرک استقلال- گفتار درمانی در لکنت زبان در خیابان شهرک شهرداری- گفتار درمانی در لکنت زبان در شهید باقری- گفتار درمانی در لکنت زبان در زیبا دشت-بهترین گفتار درمانی در لکنت زبان در شهرک دانشگاه شریف- بهترین گفتار درمانی در لکنت زبان در شهرک درکه- بهترین گفتار درمانی در لکنت زبان در باغ فیض- بهترین گفتار درمانی در لکنت زبان در حقانی- گفتار درمانی خوب در لکنت زبان در خیابان جی- گفتار درمانی خوب در لکنت زبان در بلوار سرو- گفتار درمانی خوب در لکنت زبان در خیابان پاکنژاد- گفتار درمانی خوب در لکنت زبان در میدان صنعت- مرکز گفتار درمانی در لکنت زبان در بلوار دریا- مرکز گفتار درمانی در لکنت زبان در بلوار شهرداری- مرکز گفتار درمانی در لکنت زبان در میدان کتاب-مرکز گفتار درمانی در لکنت زبان در ایران زمین- کلینیک گفتار درمانی لکنت زبان در میدان کاج- کلینیک گفتار درمانی لکنت زبان در بلوار 24 متری- کلینیک گفتار درمانی لکنت زبان در صراف ها-مرکز درمان لکنت زبان در علامه- مرکز درمان لکنت زبان در بلوار فرهنگ-مرکز درمان لکنت زبان در بلوار فرحزادی- مرکز درمان لکنت زبان در فرحزاد- مرکز درمان لکنت زبان کودکان در بلوار مطهری- مرکز درمان لکنت زبان کودکان در بلوار درختی- مرکز درمان لکنت زبان کودکان در خیابان زرافشان- مرکز درمان لکنت زبان کودکان در هرمزان- گفتار درمانی در لکنت زبان در میدان توحید- گفتار درمانی در لکنت زبان در نصرت-گفتار درمانی در لکنت زبان در فرصت
4 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
بچه من توی حرف زدن و گفتن کلمات مشکل داشت با رفتن به کلینیک آقای دکتر صابر و ارزیابی اولیه و ثانویه ایشون دخترم پیشرفت کرده واقعا متشکرم
سلام پسر من لکنت داشت ، برای گفتار درمانی اومدم کلینیک دکتر صابر آقای دکتر ارزیابی کردن و هنوز گفتار درمانی رو ادامه میدم خداروشکر خیلی بهتر شده ممنونم بابت همه زحماتتون.
دختر شش ساله ای دارم که سین رو نمیتونه تلفظ کنه به جای سین ، شین میگه ،خواستم از آقای دکتر صابر بپرسم که نیاز به گفتار درمانی هست؟
الان با بودن کرونا کلینیک آقای دکتر صابر با استفاده از ضدعفونی کننده ها و رعایت بهداشت کارکنانشان خیلی به ما کمک می کنه ممنونم ازشون