روز: دسامبر 7, 2022

دیس پراکسیا چیست| گفتاردرمانی دیس پراکسی| کاردرمانی دیس پراکسیا| کاردرمانی دکتر صابر

 پراکسی توانایی درک، برنامه­ ریزی و اجرای یک عمل حرکتی غیرعادتی است. مشکلات در پراکسی تحت عنوان دیس پراکسیا یا اختلال در برنامه­ ریزی حرکتی شناخته می‌شود. اختلال در یکپارچگی حرکتی و حسی در کودکان موجب عدم توانایی کودک در برنامه ریزی حرکتی و به اصطلاح دست و پا چلفتی به نظر رسیدن کودک می گردد. مرکز کاردرمانی و گفتاردرمانی دکتر صابر با بهره گیری از تجربه 18 ساله خود در حیطه درمان کودکان به تشخیص دقیق دیس پراکسیا و طرح درمان آن می پردازد. امکانات مرکز نظیر کاردرمانی حسی حرکتی، سنسوری روم، بازی درمانی، اتاق تاریک و… به درمان تخصصی و همه جانبه این اختلال کمک بسزایی می کنند. خدمات کاردرمانی و گفتاردرمانی در منزل در کنار درمان های توانبخشی در کلینیک کاردرمانی کودکان و گفتاردرمانی تهران موجب تسریع روند درمان کودکان می گردد.

 جهت تماس با کلینیک کاردرمانی و گفتار درمانی جناب آقای دکتر صابر (کلینیک توانبخشی پایا در پاسداران ، کلینیک توانبخشی غرب تهران در سعادت آباد) باشماره 09029123536 تماس حاصل فرمایید. 

دیس پراکسی چیست

ایرز ارتباط ادراک لامسه و پراکسی را بکار برد و اظهار کرد که ادراک لامسه خوب باعث رشد طرح­واره بدنی می­شود که طرح­واره بدنی برای برنامه­ریزی فعالیت جدید لازم است.

– ایرز از واژه­ ی Somatodyspraxis برای انواعی از مشکلات پراکسی استفاده کرد که شامل : اختلال در SI پراکسی ضعیف، اختلال در پردازش حس لامسه و عمقی می‌باشد.

اختلال دیس پراکسیا در کودکان توسط متخصصین مختلفی ارزیابی و تشخیص داده می شود. کاردرمانگران، متخصصین اطفال و روانشناسان کودک ممکن است علائم را در کودک تشخیص دهند.

کاردرمانی در دیس پراکسیا

دیس پراکسیا و کاردرمانی

– دیس پراکسی رشدی مشکلی در دوران رشد دوران اولیه کودکی است.

– تعریف Somatodyspraxis : ادراک ضعيف لامسه به همراه نشانه ­هایی از برنامه­ ریزی حرکتی ضعیف می‌باشد.

– مشخصات کودکی که Somatodyspraxis دارد:

  1. دست و پا چلفتی به نظر رسیدن
  2. مشکل در انجام فعالیتهای جدید حرکتی
  3. مشکل در تغییر پازیشن بدن به پازیشن دیگر
  4. مشکل در انجام کارهای توالی­دار و زمان­دار
  5. عدم توانایی تقلید
  6. ضعف در جهت­ یابی
  7. آپراکسی دهانی: مهارت­های خوردن و صحبت کردن نیز دچار مشکل می‌شود

– برخی کودکان دیس پراکسیا مشکل ایده­ سازی دارند. مشکلات ایده سازی به قرار زیر است:

  1. مشکل در تعمیم دادن ایده، نمی‌دانند در یک موقعیت جدید چکار کنند. توانایی بازی با اشیای ناآشنا و اسباب بازی ناآشنا را ندارند.
  2. هنگامی‌که از کودک یک بازی ساده بدون جهت­ گیری خاصی را بخواهیم، نمی‌تواند شروع کند و کارهای محدود و بی­هدف انجام می­دهد.
  3. به صورت مکرر به اشیا دست می‌زند و یا کودک رفتار دیگران را مشاهده می‌کند و سپس بجای فعالیت جدید از آن‌ها تقلید می­کند.

– May-Benson نقش زبان و محیط اجتماعی را در تکامل ایده­سازی مهم می‌داند.

– مشکل نگران کننده ­ی کودکان ASD دیس پراکسیا است، که با حرکات کلیشه­ای و تکراری­شان در ارتباط است.

– نحوه ارزیابی پراکسی در کودکان:

  1. تست SIPT : در تشخیص انواع پراکسی (پراکسی پاسچرال، پراکسی توالی­دار، پراکسی دهانی، پراکسی ساختاری و کپی کردن طرح ) بسیار حساس است . جنبه­های برنامه­ریزی حرکتی Somatopraxis و Visuopraxis را نیز اندازه می‌گیرد. (موارد زیر در ارزیابی آپراکسی ایده­سازی ضروری هستند)
  2. مصاحبه با والدین
  3. پرسشنامه
  4. مشاهدات غیر رسمی‌
  5. Test Of Ideational Praxis

رفتارهای حس طلبانه

  • رفتارهای حس طلبانه هم در کودکان اوتیسم کم حس و هم در کودکان بیش حس دیده می‌شود.
  • علت بروز رفتار حس طلبانه: تولید ورودیهای حسی اضافی به منظور جبران پردازش ضعیف سیستم حسی
  • نقش کاردرمانگر: فراهم کردن تحریکات حسی سطح بالا به این کودکان
  • رفتار حس طلبانه به تنهایی نشان دهنده­ی مشکلات SI نیست و اگر کودک مشکلات یکپارچگی حسی دیگری بجز حس طلبی نداشته باشند مداخلات SI مؤثر نخواهد بود.

تأثیر روی مشارکت

  • شدت مشکلات حسی و جنبه­های مشارکت باهم رابطه دارند. کودکانی که بیش حسی دارند مشکلات اجتماعی بیشتری نیز دارند.
  • مشکلات یکپارچگی حسی باعث تأثیر غیرمستقیم بر رشد و تکامل مهارت­های کودک می‌شود.
  • فقدان تجربه و توانایی کم برای شرکت در فعالیت­های مختلف از تأثیرات مستقیم مشکلات SI است.
  • کودکی که تدافع لامسه یا دیس پراکسیا دارد نه تنها بسیاری از تجربیات حسی را از دست داده بلکه تجربیاتی که باعث تمايز لامسه، تقویت و چالاکی دست، ثبات شانه، تعادل، هماهنگی چشم و دست، هماهنگی دوطرفه بدن، ایده­سازی و برنامه­ریزی حرکتی است را نیز از دست می‌دهد. در واقع از لحاظ مهارت­های حسی – حرکتی نسبت به همسالان خود تفاوت چشم­گیری دارد.
  • مشکلات حسی – حرکتی در پایین بودن عزت نفس و اعتماد به نفس تأثیر دارد. و این موضوع باعث می­شود که میل و ‌تلاش کودک برای شرکت در فعالیت­های چالشی کم می‌شود (کاهش سائق درونی). این کودکان به مشکلات خود آگاه هستند بنابراین ناامیدی در آن‌ها ایجاد می‌شود.