گفتاردرمانی ناروانی گفتار

گفتاردرمانی ناروانی گفتار| بهبود روانی کلام| ناروانی گفتار در کودکان| گفتار درمانی شرق

سر فصل مطالب

ناروانی گفتار یا ناروانی کلام به حالتی گفته می شود که کودک در سرعت گفتار خود دچار مشکل می شود و به همین علت تکرار کلمات یا تکرار در هجای اول کلمه در گفتار این کودکان دیده می شود. یکی از نکات مهم در گفتاردرمانی ناروانی گفتار تشخیص دقیق ناروانی کلام از لکنت زبان است. گفتاردرمان متخصص لکنت با بررسی دقیق روانی کلام در کودک و ارزیابی آیتم های ناروانی گفتار در کودکان به تشخیص مناسب می رسد و سپس طرح درمانی تخصصی برای کودک اجرا می گردد. مرکز درمان لکنت زبان کودکان در غرب و شرق تهران با کادر متخصص گفتاردرمان و با تجربه خود و با استفاده از تجهیزات پیشرفته مرکز در زمینه تشخیص و درمان مشکلات ناروانی گفتار در کودکان به صورت تخصصی فعالیت می نماید. خدمات گفتاردرمانی در منزل در کنار تجهیزات مرکز روند درمان کودکان را تسرع می بخشد.

جهت تماس با کلینیک کاردرمانی و گفتار درمانی جناب آقای دکتر صابر (کلینیک توانبخشی پایا در پاسداران ، کلینیک توانبخشی غرب تهران در سعادت آباد) باشماره 09029123536 تماس حاصل فرمایید.

درآغاز، به جای لکنت، روانی را تعریف می­کنم تا نشان دهم که چه اجزایی باید در جریان گفتار وجود داشته باشند تا گوینده­ ای روان در نظر گرفته شود. روانی، فعالیتی تعادلی و شگفت ­انگیز است. شکی نیست که همه، گاهی اوقات هنگام صحبت کردن، دچار خطاها و لغزش­ های گفتاری می­شوند. تعریف کردن روانی سخت است. در واقع بیشتر محققین اختلالات گفتاری برروی مفهوم متضاد آن یعنی ناروانی تمرکز کرده ­اند.( من از واژه ناروانی هم به معنای لکنت و هم به معنای درنگ­ های طبیعی استفاده می­کنم تا صحبت از درنگ­ هایی که می­توانند طبیعی و یا غیرطبیعی باشند، آسان­تر شود). یکی از اولین محققین روانی، فریدا گلدمن- ایسلر نشان داد که گفتار طبیعی با درنگ ­هایی همراه است(گلدمن – ایسلر1968). سایر محققین این موضوع را تصدیق کردند و مطالعه در مورد گفتار روان را به مقایسه آن با گفتار ناروان بسط دادنند. برای مثال دالتون­ها و هاردکستل( 1977)،  گفتار روان و ناروان را براساس تفاوت در متغیرهای آمده در جدول زیر از یکدیگر متمایز کردند. وجود آهنگ و تکیه در این لیست ممکن است غیرطبیعی به نظر آید. می­توان گفت که گویندگانی که با استفاده از گفتار یکنواخت(مونوتون)، لکنت را کاهش می­دهند، واقعاً روان نیستند. ما در این مورد بحث خواهیم کرد که در این گونه افراد، نه روانی گفتار، بلکه طبیعی بودن گفتار است که تحت تأثیر قرار گرفته است. هرچند هر دو این موارد، مورد علاقه درمان­گری خواهد بود که جهت کمک به مراجعان بر روی همه جنبه­ های ارتباط کار می­کنند.

متغیرهای اصلی جهت تمایز بین گفتار روان و ناروان: پیشنهاد شد توسط دالتون و هارد کستل(1977)

 

1.   وجود صداهای اضافه، مانند تکرارها، کشیده­گوی­ها، به میان اندازی­ها و بازبینی­ها

اگر گوینده­ای بگیود: « من – من- من!!!! احتیاج دارم که آه داشته باشم آه، خوب، من- من- من باید م م م م م م ماشینم را تعمیر کنم» . او ناروان است.

2.   موقعیت و بسامد( میزان وقوع) مکث­ها

اگر گوینده­ای بگوید: « هر وقت یادم هست که چترم را بیاورم(مکث)، هرگز باران نمی­بارد»، او روان است. اما اگر بگوید:« هروقت( مکث) یادم هست که( مکث) چترم را( مکث) بیاورم، هرگز( مکث) باران نمی­بارد»، او ناروان است.

3.   الگوی ریتمیک گفتار

زبان انگلیسی معمولاً با هجاهای تکیه­دار در فاصله­های تقریباً برابر صحبت می­شود؛ در کل، هجاهای تکیه­دار پس از چند هجای بدون تکیه می­آیند. وقتی انحرافات مشخصی از این الگو رخ دهد، همانند زمانی که گوینده­ای تمامی هجاها را به طور برابر تکیه­گذاری می­کند، گوینده ناروان است.

4.   آهنگ و تکیه

اگر گوینده­ای آهنگ و تکیه را تغییر ندهد و بنابراین مونوتون باشد، می­توان او را ناروان خواند، آهنگ­ها و الگوهای تکیه غیرطبیعی را نیز می­توان ناروائی در نظر گرفت.

5.   سرعت کلی

اگرگوینده­ای سرعت بسیار آرامی در گفتار داشته باشد یا یه طور متوالی سرعتش کم وزیاد شود، می­شود او را ناروان فرض کرد.

استارک ودر( 1987، 1980) چنین پیشنهاد داد که بسیاری از متغیرهایی که روانی را معین می­کنند، جنبه ­های زمانی تولید گفتار را منعکس می­کنند. متغیرهایی همانند مکث، ریتم، آهنگ، تکیه و سرعت، تشکیل دهنده جنبه­ های زمانی تولید گفتار هستند که براساس زمان و میزان سرعت حرکت ساختارهای گفتاری کنترل می­شوند. بنابراین کنترل زمانی حرکات این ساختارها روانی ما را تعیین می­­کند.

استارک ودر هم­چنین اشاره کرده است که نه تنها جریان صدا، بلکه سرعت جریان اطلاعات نیز جنبه مهمی از روانی است. بنابراین گوینده ­ای که بدون درنگ و تأمل صحبت می­کند اما در انتقال اطلاعات به شیوه ­ای به­ جا و منظم مشکل دارد، ممکن است گوینده روانی در نظر گرفته نشود.

در توصیف استارک ودر( 1987) از روانی، میزان تلاشی که گوینده برای صحبت کردن به کار می­ گیرد، نیز، دخیل است. منظور از تلاش، مقدار تقلای ذهنی و فیزیکی ­است که گوینده هنگام صحبت کردن به کار می­ بندد. ارزیابی کردن این موضوع سخت است اما شنوندگان، این­گونه قضاوت­ها را می­توانند به شکل قابل اطمینانی انجام دهند. علاوه برا این ، تلاش­ های ذهنی و فیزیکی، در تصور اینکه یک فرد لکنتی بودن چه حسی دارد، احتمالاً نقش مهمی دارند.

در اصل روانی می­تواند، جریان بدون تلاش و تقلای گفتار در نظر گرفته شود. بنابراین گوینده­ ای که در اصل روانی می­تواندف جریان بدون تلاش و تقلای گفتار در نظر گرفته شود. بنابراین گوینده­ ای که« روان» قضاوت می­شود به نظر می­رسد موقع صحبت کردن تلاش بسیار کمی به­ کار می­بندد. هرچند که تعیین اجزای چنین جریان گفتار ظاهراً بدون تلاشی دشوار است. با تحقیق دقیق­تر پیرامون لکنت می­توان به این نتیجه رسید که افزایش تلاش و تقلا باعث می­شود( شنونده) چنین قضاوت کند که فرد( گوینده) در حال لکنت کردن است. اما، وجود سایر عوامل هم­چون ریتم غیرمعمول یا سرعت کم جریان اطلاعات، احتمالاً این قضاوت را موجب می­شود که اگرچه فرد، یک گوینده ناروان است. اما با این وجود لکنتی نیست. من در مورد جنبه­ های روانی، در مبحث ارتباط اجزای روانی- مثل سرعت و طبیعی بودن- با روی­کردهای درمانی مختلف دوباره صحبت خواهم کرد.

بهبود روانی کلام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

error: Content is protected !!