کاردرمانی یکپارچگی حسی از خدمات توانبخشی مرکز کاردرمانی و گفتاردرمانی دکتر صابر می باشد که در کودکان با مشکلات یکپارچگی حسی نظیر بیش فعالی، اوتیسم، اختلال پردازش حسی، کلامزی و… استفاده می شود. تمرینات یکپارچگی حسی موجب بهبود تحمل کاری و تسهیل سرعت پاسخ دهی، همچنین بهبود مهارت های حرکتی ظریف و بزرگ، افزایش اعتماد بنفس و بهبود مهارت های اجتماعی در کودکان می گردد. کاردرمانی دکتر صابر با در اختیار داشتن امکانات روز دنیا نظیر سنسوری روم، اتاق تاریک، اتاق شنیداری و کاردرمانی SI و تجربه بالای درمانگران خود در حیطه درمان اختلالات کودکان به صورت کاملا حرفه ای فعالیت می نماید.
جهت تماس با کلینیک کاردرمانی و گفتاردرمانی جناب آقای دکتر صابر (کلینیک توانبخشی پایا در پاسداران ، کلینیک توانبخشی غرب تهران در سعادت آباد) باشماره 09029123536 تماس حاصل فرمایید.
فواید تمرینات یکپارچگی حسی در کودکان
۱-افزایش شدت و مدت زمان پاسخهای تطابقی:
در کودکی که به سختی میتواند یک فعالیت را بیش از چند ثانیه انجام دهد و از یک فعالیت به فعالیت دیگری میپرد، هدف SI افزایش مدت انجام یک فعالیت ساده است. به عنوان مثال مدت زمان طولانیتری در تاب بنشیند. پاسخ تطابقی در کودکی که آموخته به مدت طولانی در تاب بماند منجر میشود به:
۱-افزایش کنترل وضعیت
۲-ظهور برنامهریزی حرکتی
۳-هماهنگی تنه
۴-حرکات فلکشن پا برای به حرکت درآوردن تاب
-این پاسخهای تطابقی اولیه در رویکرد SI نتایج بروگزیمال نام دارند. نتایج بروگزیمال منجر به نتایج دیستال میشوند (به عنوان مثال مشارکت در روتینهای روزانه نتایج دیستال محسوب میشود).
۲-تکامل هرچه بیشتر پاسخهای تطابقی پیچیدهتر
-در ادامه مثال قبلی، برای پیچیدهتر کردن پاسخ تطابقی از کودک میخواهیم که حین تاب خوردن روی یک بالش بپرد. این فعالیت نیازمند زمانبندی و توالی میباشد که پاسخ پیچیده به حساب میآید و مستلزم یکپارچگی عملکردهای حسی مختلف است.
-افزایش پیچیدگی پاسخهای تطابقی مثال دیگری از نتایج پروگزیمال است که منجر به نتایج طولانیمدت دیستال میشود.
۳-بهبود مهارتهای حرکتی درشت و ظریف از فواید تمرینات یکپارچگی حسی
-مهارتهای حرکتی و حس عمقی جزو اولین مهارتهای پیچیدهای است که در پاسخ به رویکرد OT-SI رشد میکند.
-هرچه پاسخ تطابقی پیچیدهتر باشد یکپارچگی حسی بهبود بیشتری پیدا میکند و کودک با چالشها با اعتمادبهنفس بیشتری مواجه میشود.
-حتی اگر در جلسات درمانی به طور مستقیم بر روی حرکات درشت و ظریف کار نشود، مداخلات SI تأثیر خود را میگذارد و تغییرات قابل ملاحظهای دیده میشود.
۴-بهبود در شناخت، زبان، عملکرد آکادمیک
-معمولاً هدف اصلی SI نیستند.
-افزایش عملکرد در این زمینهها نشاندهندهی افزایش تعدیل حسی، ادراک و کنترل پاسچرال یا پراکسی است.
۵-افزایش عزتنفس و اعتمادبه نفس
-افزایش توانایی در پاسخهای تطابقی منجر به افزایش اعتماد به خود میشود و منجر به لذت بردن از انجام فعالیتهایی میشود که کودک نمیتوانست انجام بدهد.
۶-افزایش مشغول شدن در اکوپیشن و مشارکت اجتماعی
۷-افزایش زندگی خانوادگی
-یکی از اصول OT-SI: خانواده مشکل کودکش را بهتر میفهمد.
پروتکلهای تحریک حسی در کاردرمانی یکپارچگی حسی
-در رویکرد SI تحریکات حسی تصادفی نیستند و این تحریکات به رفتار کودک بستگی ندارد.
-پروتکلهای تحریک حسی متشکل از مداخلاتی است که شامل انواع خاصی از تحریکات حسی میباشد که توسط تراپیست کنترل میشوند و معمولاً براساس برنامهریزی و توالی قبلی است.
-در OT-SI فعالیتها براساس پاسخ کودک اصلاح میشوند.
-برخلاف OT-SI، از پروتکلهای تحریک حسی اغلب به عنوان مداخلهی مستقل استفاده میشود که توالی و برنامه مشخص و از پیش تعیینشدهای دارند.
این پروتکلها شامل:
-پروتکل تحریک حسی wilbarger – انجام موارد زیر هر دو ساعت:
*ایجاد فشار لامسه (touch pressure) در یک توالی معین به همراه براشینگ با مسواک اسکراب جراحی در بازوها و پاها
*joint compression در مفاصل خاص پس از براشینگ
-پروتکل astronaut: ایجاد تحریکات وستیبولار به صورت چرخشی و همراه با تحریکات صدا
نتایج مورد انتظار از دو پروتکل wilbarger و astronaut:
۱-بهبود تعدیل حسی و خودتنظیمی
۲-بهبود کلی در توجه، یادگیری و رفتار
کاردرمانی یکپارچگی حسی و ابزار آن
-مداخلات حسی خاصی هستند که ساختار رژیمگونه کمتری نسبت به پروتکلهای تحریک حسی دارند و در عوض انعطاف بیشتری دارند تا در زندگی روزانه بتوان از آنها استفاده کرد. به عنوان مثال بستن جلیقههای سنگین یا نشستن روی توپ CP.
-grandin hug machine: نمونهای از ابزارهای body compression است که درونداد حسی عمقی به بدن میدهد. استفاده از این ابزار به مدت ۶ هفته باعث کاهش اضطراب و هوشیاری و واکنشگری کودک میشود.
-این استراتژی توسط والد، معلم کودک و خود کودک در قالب روتینهای روزانه براساس دستورالعملهایی که درمانگر میدهد انجام میشود.
نتایج این استراتژیها شامل بهبود خودتنظیمی، بهبود توجه و کاهش مشکلات رفتاری و پرخاشگری میباشد.