معمولا والدین پس از دانستن مراحل رشد طبیعی میتوانند متوجه تاخیر رشدی کودکشان بشوند. اگر کودکی در یکی از حوزههای رشدی بویژه عملکرد حرکتی دچار تاخیر باشد، شناسایی علت و علائم فلج مغزی (در صورت رخداد) میتواند به تشخیص زودهنگام آن بیانجامد. فلج مغزی در حدود ۱۸ ماهگی در اکثر کودکان قابل تشخیص میشود. مرکز توانبخشی دکتر صابر در زمینه درمان کودکان فلج مغزی به صورت تخصصی فعالیت می نماید. کاردرمانی فلج مغزی و گفتاردرمانی فلج مغزی در منزل از دیگر خدمات این مرکز برای انواع فلج مغزی می باشد.
جهت تماس با کلینیک کاردرمانی و گفتاردرمانی جناب آقای دکتر صابر (کلینیک توانبخشی پایا در پاسداران ، کلینیک توانبخشی غرب تهران در سعادت آباد) باشماره 09029123536 تماس حاصل فرمایید.
متمایزترین علائمی کودک فلج مغزی عبارتند از:
- لگد نزدن
- سفت بودن و خشکی دست و پا
- شل بودن تنه، دست و پا، کندی حرکات یا وجود لنگی در آنها
- اشکال در حرکات چشمها
- یک سمت بدن را کت داده و سمت دیگر بیحرکت است.
- تا سه ماهگی لبخند نزند.
- عدم توانایی در کنترل سر بین ۳ تا ۶ ماهگی
- نبردن دست به دهان بعد از ۳ ماهگی
- غلت زدن را آغاز نکرده یا دستانش را به طرف اشیا نمیبرد.
- به صدا و نور حساس نیست.
- تاخیر در برقراری ارتباط با دیگران
- تا ۱۸ ماهگی راه نرود.
- با افراد و یا اشیا احساس آشنایی نداشته باشد.
- توان عضلانی غیرعادی و غیرطبیعی
موارد خفیف فلج مغزی معمولا دیر تشخیص داده میشوند چراکه تا زمانیکه کودک بزرگتر نشود، علائم و نشانههای فلج مغزی در او آشکار نمیگرد. در مجموع، کودکان از بدو تولد تا ۳ سالگی باید به شدت تحت نظارت و پایش بوده و والدین نیز باید گوش به زنگ باشند تا در صورت پیشی گرفتن رشد دیگر کودکان از کودک خود و یا تا خیر رشدی کودک خود، در اسرع وقت برای پیگیری به پزشک مراجعه کنند.
در صورت کندی رشد کودک چه باید کرد؟
اولین قدم در تشخیص فلج مغزی کشف علائم تاخیر رشدی در کودک است. والدینی که به اختلال تکاملی – حرکتی کودک خود مشکوک هستند، در اسرع وقت باید به پزشک متخصص مراجعه کنند. هرچه زودتر فلج مغزی تشخیص داده شود، زودتر درمان آن آغاز شده و احتمال بهبود کیفیت زندگی کودک افزایش پیدا میکند. والدین باید مطمئن شوند که متخصص اطفالی که به او مراجعه میکنند:
- در تشخیص فلج مغزی تبحر داشته باشد.
- خواهان برقراری ارتباط با والدین و کودک باشد.
- دلسوز بوده و حس همدردی داشته باشد.
- با متخصص مرتبط در دیگر عرصههای پزشکی و توانبخشی آشنایی داشته باشد.
تشخیص فلج مغزی بعضی اوقات نیازمند گذر زمان بوده و برای والدین استرسزا است. در این شرایط، یافتن یک متخصص اطفال با تجربه اهمیت دارد. کودکانی که در مرحله غربالگری تشخیص فلج مغزی هستند، غالبا باید بوسیله متخصصین دیگر (بطور مثال متخصص مغز و اعصاب) نیز ویزیت شوند.
اکیدا به والدین توصیه میشود که در سنین ۹، ۱۸، ۲۴ تا ۳۰ ماهگی، جهت غربالگری و تشخیص زودهنگام اختلالات رشدی به مراکز بهداشت یا متخصصین مربوطه مراجعه کنند. گاهی اوقات لازم است والدین به علت شدت علائم بیش از مواردی که در بالا ذکر شد، به غربالگری مراجعه کنند.