امروزه میزان ابتلا به اوتیسم با سیر صعودی رو به افزایش است. نقص در ارتباطات اجتماعی و از سوی دیگر رفتارهای تکرار شونده معیارهای تشخیص اوتیسم هستند ، درکنار اینها، افراد مبتلا به اوتیسم چالش های زیادی در پردازش ورودی های حسی خود دارند تا جایی که تقریبا از هر دو مبتلا به طیف اوتیسم، در یک مبتلا ، نوعی اختلال پردازش حسی هم تشخیص داده می شود. باتوجه به اینکه اوتیسم یک بیماری پیچیده است ، فرد مبتلا به آن زمان لازم دارد که تحت بهترین راه درمان اوتیسم که شامل کاردرمانی ، گفتاردرمانی ، رفتار درمانی ، بازی درمانی و توانبخشی است درمان شود. بهترین راه درمان اوتیسم شامل مداخلات رفتاری به موقع و فشرده است. هرچه زودتر کودک در مرکز اوتیسم تحت درمان قرار گیرد، نتیجه بهتری حاصل می شود.
کلیه این خدمات در مرکز اوتیسم دکتر صابر به صورت تخصصی ارائه می گردد. نتایج به دست آمده از رویکردهای درمانی اوتیسم برای هر فرد تفاوت دارد. این مهم می بایستی توسط مرکز اوتیسم تعیین شود زیرا امکان دارد بکارگیری یک روش در بیماری اثر مطلوب داشته باشد ولی در فردی دیگر اصلا موثر نباشد. پس حتما قبل از شروع هر برنامه ای ، از متخصصان مرکز اوتیسم دکتر صابر مشاوره بگیرید. فعالیت هایی که ذکر می شود به صورت کلی بوده و امکان دارد برای همگی مفید نباشند، بنابراین بهترین کار این است که تحت نظارت متخصصان ما، برنامه ی شخصی خود را طراحی و اجرا نمایید.
درمان اوتیسم خفیف یا اوتیسم سطح یک در کودکان چگونه است؟
مسئله مهمی که والدین و درمانگران ما در مرکز اوتیسم دکتر صابر در زمینه درمان اوتیسم خفیف نقطه اشتراک دارند، اقدام زودهنگام جهت تشخیص و درمان است. تشخیص علائم اوتیسم خفیف، وقتی کودک تاخیر کمی در رشد کلامی و مهارتها نشان میدهد ، بسیار دشوار بوده و فقط بهترین مرکز درمان اوتیسم از عهده آن برمی آید .اتیسم خفیف از نظر جسمی به وضوح مشخص نبوده و حتی کودکان این طیف، طبیعی جلوه می کنند. وقتی تشخیص مناسب و به موقع داده شد، برنامه ریزی درمان اتیسم خفیف در بهترین مرکز درمان اوتیسم انجام می شود. جهت درمان اتیسم خفیف به پکیج کاملی شامل گفتاردرمانی و کاردرمانی اتیسم، توانبخشی در منزل و روانشناسی کودک نیاز است و خوشبختانه این طیف گسترده ، همگی بصورت تخصصی در مرکز اوتیسم توسط جناب آقای دکتر صابر ارائه می گردد.
از تکنیک های موثر درمان اوتیسم خفیف میتوان به رفتار درمانی در درمان اوتیسم ، گفتار درمانی، کاردرمانی و بازی درمانی که بر علامت های خاص اتیسم متمرکز میشوند نام برد . بعضا” این روشها میتواند در خانه انجام شود.
گفتار درمانی جهت درمان اتیسم خفیف
بدلیل اینکه اوتیسم می تواند گفتار و ارتباطات غیرکلامی را از طرق مختلف تحت تاثیر قرار دهد ، گفتاردرمانی یک بخش اصلی درمان اوتیسم محسوب می شود. وقتی اوتیسم تشخیص داده می شود ، مرکز اوتیسم بهترین روش درمان برای بهبود مکالمه و کیفیت زندگی فرد ارزیابی می نماید. کودکان بوسیله گفتاردرمانی یاد می گیرند چطور از زبان جهت برقراری ارتباط استفاده کنند. تمرکز گفتاردرمانی جهت کمک به مبتلایان طیف اتیسم، کمک به تولید صحیح کلمات ، برقراری و درک ارتباطات کلامی و غیر کلامی و زمان و مکان مناسب برای گفتن جملات ، اشتیاق به بازی کردن و تعامل با اطرافیان می باشد.
در بهترین مرکز درمان اوتیسم ، کارشناسان گفتار درمانی ما مهارت های مختلفی را با کودک یا بزرگسال مبتلا به اوتیسم خفیف کار میکنند . از جمله: ارتباطات غیر کلامی ، عملیات گفتاری ، مهارتهای مکالمه ،مهارتهای مفهومی ، توضیح اینکه کودکان مبتلا به اتیسم خفیف اغلب در درک مفاهیم انتزاعی مشکل دارند پس گفتار درمانگر ما روی ایجاد مهارتهای مفهومی نیز کار میکند.
کاردرمانی برای درمان اوتیسم خفیف
افراد مبتلا به اتیسم خفیف در بیشتر مواقع فاقد مهارت های اجتماعی و شخصی لازم برای زندگی مستقل هستند، کلینیک کاردرمانی دکتر صابر روش هایی را برای کار بر روی طیف گسترده ایی از این نیازها طراحی کرده است. به عنوان مثال ، تکنیک های درمان اوتیسم خفیف کودکانی جهت اینکه قادر باشند بدن خود را در محیط مدیریت کنند. ازجمله چرخیدن، مسواک زدن، بازی کردن در یک استخر توپ و غیره … . همچنین تسهیل فعالیتهای بازی که کودک مبتلا به اتیسم خفیف را برای تعاملات و ارتباط برقرار کردن با دیگران آموزش داده وکمک میکند. و تدوین راهکارهایی جهت کمک به مبتلایان به اوتیسم خفیف که بتواند خیلی عادی از محیطی به محیط دیگر منتقل شود (مثلا از خانه به مدرسه و …) یا بصورت کلی بین مراحل زندگی به رشد طبیعی خود ادامه دهد .
مشکلات مرتبط با پردازش حسی ، انجام امورات روزانه را برای مبتلایان طیف اوتیسم سخت تر می کند. این موضوع، نیاز به کاردرمانی را برای این افراد روشن می کند.کاردرمانی به کودکان اوتیسم برای بهبود مهارت های اجتماعی، مباحث حسی ، پذیرش غذاهای جدید، یادگیری پرش و تقویت قدرت عضلات مرکزی کمک میکند . کاردرمانی به والدین کمک میکند از نیازهای فرزندشان و علت رفتارهای آن ها درک صحیحی داشته باشند.
اوتیسم و روش Teach از بهترین راه های درمان اوتیسم
اصول تیچ تاون برای دانش آموزان دارای اوتیسم بین سنین رشدی ۲ – ۷ سال طراحی می شود. برنامه دارای بیش از ۵۰۰ درس کامپیوتر برای تدریس مهارت ها در سراسر ۶ حوزه یادگیری است: هنرهای زبان، رشد زبان، ریاضیات، مهارت های شناختی، مهارتهای تطابق و مهارتهای هیجانی و اجتماعی و دارای ۵ سطح آموزشی برای رفع نیازهای کودکان در مراحل رشدی مختلف تا سن ۱۲ سالگی است.
این درس های کامپیوتری یک محیط یادگیری متمرکز را پیشنهاد میدهند جایی که کودک بر روی کامپیوتر کار می کند و درسهایی را تکمیل میکند که حاوی اصول قواعد APA است. درس های کامپیوتر همسان و سازگار با درس های تعمیم دهی یکپارچه هستند که در محیط طبیعی اجرا میشوند و از PRT اصول بوجود میآیند. دانش آموز بار روی درس های کامپیوتر به طور مستقل کار میکند و برنامه را طبق پیشرفت خود تطابق میدهد. سهم کامپیوتری برنامه نیاز به متخصص خارجی در ABA ندارد. یک ویژگی کلیدی برنامه توانایی انتخاب درس هایی است که با اهداف برنامه تحصیلی خصوصی شده (IEP) دانش آموز همسو است.
هنگام شروع به کار دانش آموز روی کامپیوتر، تسهیل کننده پرسشنامه دانشآموزی را در کامپیوتر تکمیل می کند که به تعیین سطح دانش آموز در سراسر شش حوزه یادگیری(یکی از 5 سطح آموزشی) کمک میکند. دانش آموز از طریق برنامه با سرعت خودش پیشرفت میکند. در این برنامه، قبل از معرفی یک مهارت جدید به دانش آموز یک پیش تست داده میشود اگر دانش آموز(بدون حمایت و تشویق) %۸۰ بیشتر سوالات پیش آزمون را درست پاسخ دهد، درس را “پیشرفته” در نظر می گیرد و برنامه، دانشآموز را به طور خودکار به درس بعدی پیش می برد. اما، اگر دانش آموز کمتر از ۸۰% آزمون پاسخ صحیح بدهد، یک سری تمرینات آموزشی به دنبال آن می آید (با و بدون حمایت و تشویق) وقتی که دانش آموز ۸۰% یا بیشتر نمرات صحیح در تمرینات آزمون بدون حمایت به دست آورد، از او یک پس آزمون گرفته میشود. اگر دانش آموز پس آزمون را (با فرض ۸۰% معیار) بگذراند، او به درس بعدی راه می یابد. دانش آموزی که در این مرحله شکست میخورد فرآیند را تکرار میکند تا وقتی که ۸۰% پاسخهای صحیح بدون حمایت را در پس آزمون به دست آورد. محرکها در آزمون ها؛ به منظور تسهیل در تعمیم دهی مفاهیم به جای حفظ کردن محرکهای هدف خاص؛ متفاوت از محرکهای تمرینات آموزشی است. برنامه سازگار است و به طور خودکار با برنامه درسی بر اساس عملکرد دانش آموز تطابق و تغییر مییابد. طی یک جلسه کامپیوتر، یک دانشآموز به طور خودکار پاداش پاسخ های صحیح اش را در قالب ۱۵۴۵ ثانیه بازی های انیمیشنی که با میزان متغیر داده میشود، دریافت میکند. سرپرست ها از انعطاف پذیری لازم برای کاهش برنامه تقویتی برخوردار هستند. پاسخ های صحیح بلافاصله با تشویق کلامی و یک طرح بینایی تقویت میشوند. درس های کامپیوتری از فرمت آموزش به روش های گسسته با یک شیوه حمایت و تشویق میان محرک استفاده میکنند. به دانش آموز دستورالعمل کلامی برای انتخاب پاسخ صحیح از بین ۳ تا ۸ گزینه داده می شود. این دستورالعمل هایی کلامی به روش های مختلفی برای پیشبرد تامین دهی استفاده می شود. به منظور تسهیل در تعمبم دهی از نمونه های چندگانه محرک ها برای هر مفهوم آموخته شده استفاده می شود.
مفاهیم چند گانه (برای مثال سگ و گربه) در مجموعه مشابهی از آزمون آموخته می شوند و تفاوت دستورالعملها از آزمون به آزمون بسیار کم است به طوری که کودک باید به دستورالعمل برای هر آزمون گوش کند. اگر دانش آموز جواب نادرست بدهد، برنامه به طور سیستماتیک حواسپرت کن ها را حذف می کند و دانش آموز را تحریک می کند تا جواب صحیح را انتخاب کند و به کودک میآموزد بین محرکها تمایز قایل شود. همانطور که دانش آموزان طی برنامه بر درس ها مسلط می شوند، آزمونهای نگهدار اتوماتیک با آزمون های آموزشی تلافی داده می شوند تا اطمینان یابیم آیا دانش آموز مهارت های یاد گرفته شده را حفظ میکند یا نه.
درس های تعمیم دهی در درمان اوتیسم
مؤلف دوم برنامه درسهای تعمیم دهی است که برای معلم طراحی شده است تا از آموزش مستقیم خارج از رایانه استفاده کند. درسهای تعمیم دهی مستقیماً یا دروس رایانهای مطابقت دارند و در قالب طرح درس نوشته میشوند و از اصول آموزش پاسخگویی محوری استفاده میکنند. درسهای تعمیم دهی بر مهارت هایی تمرکز میکند که بر روی کامپیوتر قرار ندارند (برای مثال: زبانی بیانی، تقلید، مهارت های حرکتی ظریف) و هدف شان ارتقا تعمیم مهارت های از پیش یاد گرفته شده داخل کامپیوتر در محیط طبیعی کلاس درس است.
تیچ تاون در عمل
یک سیستم خودکار گزارش دهی، ردیابی، و جمع آوری داده پیشرفت دانش آموز را حین گذر از درسهای رایانه ارزیابی می کند. این مورد به کارکنان مدرسه امکان میدهد تا تاثیر مداخله را ارزیابی کنند و تعیین کنند کدام مهارت نیاز به کار هدفمند تری در محیط طبیعی کلاس از طریق درس های تعمیم دهی دارد. این سیستم گزارش دهی معلمان، والدین و متخصصین را قادر میسازد تا پیشرفته دانشآموز را ارزیابی کنند و تصمیمات مبتنی بر شواهد برای آموزش بگیرند. علاوه بر این، گزارشها در دسترس مدیران مدرسه نیز میباشد تا استفاده والدین، دانش آموزان و معلمان را از برنامه ارزیابی کنند. یک برنامه ارتباطی از طریق یک نرم افزار برای کارکنان مدرسه، والدین و اعضای مختلف و تیم آموزشی تهیه میشود تا گزارشهای روایتی، اطلاعات روزانه درباره عملکرد دانش آموز، یا هرگونه اطلاعات مرتبط با موفقیت آموز در برنامه را مستند کنند و از کارآیی ارتباطی تمام اعضای تیم مطمئن شوند. هماهنگ سازی مبتنی بر اینترنت و به روزرسانی در زمان واقعی داده ها اجازه اشتراک گذاری اطلاعات برای تمام اعضای تیم آموزشی و خانواده را میدهد. این مختصه این امکان را برای برنامه فراهم میکند تا در خانه و سایر محیط های یادگیری مورد استفاده قرار گیرد (مثال: کلینیک آسیب شناس گفتار و زبان و مراکز مراقبت روزانه).
کلام آخر
تشخیص به موقع و جدیدترین درمان اوتیسم یکی از اهداف مهم مرکز اتیسم دکتر صابر می باشد ، چراکه تعلل در درمان کودکان مبتلا به اوتیسم ، آسیب جدی به تحول استعدادهای ذهنی و مهارتهای اجتماعی و عاطفی کودک وارد میکند.حتی امکان دارد این کودکان با انجام رفتارهای خطرناک ، سلامتی خود و اطرافیان را با خطر مواجه کنند.
اما محققان اتفاق نظر دارند که از میان روشهای تشخیص و درمان اوتیسم، رفتاردرمانی ، کاردرمانی اوتیسم ، گفتار درمانی اوتیسم و یا ترکیبی از آنها نتایج خوبی در بهبودی انواع اوتیسم حاصل کرده. جناب آقای دکتر صابر با دو مرکز اوتیسم در غرب و شرق تهران ،با بکارگیری تکنیک های روز دنیا و تجهیزات پیشرفته درمانی در زمینه روش های درمان اوتیسم همچون بخش تست های تشخیصی و هوش ، اتاق تاریک در بهبود توجه بینایی، سنسوری روم، اتاق توجه شنیداری، ماساژ درمانی، آب درمانی، گفتار درمانی اوتیسم، بازی درمانی، رفتار درمانی، کاردرمانی حسی ، کاردرمانی جسمی ،کاردرمانی ذهنی – درکی و کاردرمانی در بهبود مهارتهای دست کودکان اوتیسم و غیره توانسته است در درمان اوتیسم پیشرو باشد. مرکز توانبخشی کودکان اوتیسم دکتر صابر با بهره گیری از بهترین روش های درمانی خانواده های کودکان اوتیسم را به داشتن یک زندگی عادی امیدوار میکند.
سوالات متداول:
1.چه زمانی برای درمان اوتیسم خفیف بهتر است؟
شناسایی زودهنگام و درمان سریع در بهبود کودکان اوتیسم خفیف نقش اساسی را ایفا می کند. در صورت مشاهده علائم اوتیسم در کودک خود در اولین فرصت برای تشخیص و درمان اقدام نمایید.
2.درمان های اصلی در کودکان اوتیسم چیست؟
از درمان های مفید در حیطه کودکان اوتیسم خفیف می توان به گفتاردرمانی، کاردرمانی و رفتاردرمانی اشاره نمود که در بهبود علائم این کودکان نقش بسزایی دارند.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]