تمرینات تعادلی چیست

تمرینات تعادلی چیست

سر فصل مطالب

تمرینات تعادلی چیست؟ در این بخش تمریناتی تعادلی با وضعیت قامتی ثابت بر اساس رویکردهای درکی- حرکتی و به خصوص کاینستزیا ارائه شده است، تمرین برای حفظ تعادل ضمن تقویت درک حرکتی و تعادل، یک تحریک حسی مناسب جهت تحریک حس عمقی هستند و به صورت بسیار مناسبی حس عمقی را به خصوص در اندام هایی که روی زمین هستند و تحمل وزن می کنند، تحریک و تقویت می کنند. تقویت حرکات تعادلی در کاردرمانی حسی حرکتی کلینیک کاردرمانی تهران دکتر صابر توسط تمرینات تخصصی تعادلی انجام می گیرد. تمرین تعادل برای کودکان موجب بهبود تعادل، هماهنگی حرکتی و حس عمقی کودکان می گردد. تمرینات مهارت های تعادلی برای تمام گروه های هدف ( تربیت فرزند سالم و با استعداد و توانبخشی اختلالات ذهنی-جسمی) به خصوص کودکان اوتیسم بسیار مناسب است و ضمن کمک به بهبود درک و حرکت این کودکان یک منبع تحریک حسی مناسب برای حس عمقی است که بسیار در تغذیه حسی این کودکان، ارزشمند است. تحریک این حس به آرامش و کاهش حرکات کلیشه ای این کودکان کمک می کند. مرکز کاردرمانی تهران دکتر صابر در زمینه کاردرمانی تعادلی و کاردرمانی یکپارچگی حسی حرکتی، ماساژ درمانی تخصصی و سنسوری روم برای کودکان به صورت تخصصی فعالیت می نماید. در این مطلب به ارائه چند تمرین در این زمینه پرداخته می شود.

تمرینات تقویت حرکات تعادلی

در اینجا به ارائه چند تمرین برای حفظ تعادل در کودکان می پردازیم که در وضعیت چهار دست و پا ، نشسته و ایستاده ارائه می گردد.

  1. در حالت چهار دست و پا یک پا را بالا بگیرد.
  2. در حالت چهار دست و پا یک دست را بالا بگیرد.
  3. در حالت چهار دست و پا،دست و پای مخالف را بالا بگیرد. ( و در حالتهای موافق)
  4. دو زانو بایستد.
  5. پهلوانی بنشیند.
  6. با پاهای صاف بنشیند، کف دست ها را روی زمین بگذارد و در حالی که پاشنه روی زمین است باسنتان را از روی زمین بلند کند.
  7. باسن را شبیه کوهان شتر بالا بیاورد. در این تمرین بهتر است کف پا و پاشنه روی زمین باشند. در این صورت تاندون آشیل نیز کشیده میشود ( انجام تمرین در این حالت مشکل است.)                                                                                                                                                  تمرین برای حفظ تعادل
  8. مانند تمرین بالا ولی یک پا را بالا بگیرد.
  9. مانند تمرین بالا با این تفاوت که با سن پایین تر از کتاب‌ها است و به جای پاشنه پا،پنجه روی زمین است.
  10. در حالت ایستاده یک پا را از زانو گرفته و داخل شکم خم کند.
  11. در حالت ایستاده یک پا را روی پای دیگر بگذارد.
  12. در حالت ایستاده یک پا را از زانو خم کند و بایستد.
  13. در حالت ایستاده یک پا را با زانوی صاف از ران خم کند و بایستد.
  14. یک پا را از بغل ( پهلو) باز کند و بایستد.
  15. یک دست و یک پا را بالا بیاورد و بایستد.

تمرینات تعادلی در کاردرمانی برای جهش و پرش

در این بخش تمرین برای حفظ تعادل از سرعت و جهش برخوردار می باشد و از نظر سختی در درجات بالای تمرینات هماهنگی عضلانی قرار دارند و کودکان یا افراد با ضعف شدید هماهنگی عضلانی نمی توانند تمرینات این بخش را انجام دهند.

تمرینات این بخش مربوط به تمرینات سریع اندام تحتانی به تنهایی می باشد. تمرینات مربوط به دست ها حذف می شود و هدف تمرین دهنده فقط معطوف به تمرینات پای فرد تمرین کننده باشد و دست ها باید آزاد باشند. در این بخش نیز تعداد محدودی تمرین داده می‌شود و سایر تمرینات را باید با حذف تمرینات دست، به دست آورد.

  1. از کودک بخواهید تمرین پروانه (پاها را با پریدن باز و بسته کند) را انجام دهد ولی دست ها را حرکت ندهد.
  2. کودک پاها را جفت می کند یک لحظه می پرد و همزمان پاها را عقب و جلو می گذارد، این تمرین به مراتب از تمرین بالا سخت تر می باشد.
  3. کودک پاها را شبیه رقص کردی با سرعت یکی یکی به سمت جلو پرتاب می‌کند.

نظیر این تمرینات و تمرینات بدنی دیگر در بخش کاردرمانی جسمی مرکز کاردرمانی دکتر صابر به صورت تخصصی و ویژه برای گروه کودکان با نیاز های خاص ارائه می گردد. اما جهت بهبود مهارت های تعادلی کودکان در مرکز تخصصی دکتر صابر از بخش های تخصصی دیگر نظیر سنسوری روم و ماساژ درمانی نیز استفاده مس شود.

برای مثال، در بخش سنسوری روم با استفاده از ابزار های تخصصی نظیر تیلت برد مکانیکی یا بالانس بیم حسی به کودک کمک می شود با تلفیق حواس بینایی، لامسه ، حس عمقی و حس تعادل به صورت هماهنگ به محرک های وستیبولار پاسخ دهند.

تمرینات تعادلی در اتاق سنسوری:

  1. بالانس بیم لمسی وسیله ای که به کودک کمک می نماید با تلفیق حس عمقی و لامسه کف پایش در مسیری که تعادلش به هم می خورد تمرینات وستیبولار را انجام دهد.
  2. تیلت مکانیکی این ابزار توسط درمانگر کنترل می شود و تحریکات تعادلی را در جهات مختلف با سرعت و شدت تنظیم شده وارد می نماید تا به صورت تدریجی قدرت تعادل کودک را افزایش دهد و نا امنی جاذبه ای را در او کم کند.
  3. مازهای نوری در جهت حفظ تعادل در طول مسیر در فضایی که نورهای محیطی کم شده اند موجب بهبود مهارت های هماهنگی بینایی حرکتی در کودکان می گردد و در نتیجه حس وستیبولار و تعادل را در کودک بهبود می بخشد.
  4. توپ های تعدلی، کودک با قرار گرفتن بر روی این توپ ها در وضعیت های مختلفی نظیر نشسته و خوابیده محرک های حسی را درک و پردازش می نماید و با تحریک گیرنده های فشار عمقی در پا ها، تنه و دست ها یکپارچگی حسی خود را بازمی یابد.

سوالات متداول:

1.برای درمان حس تعادل چه کارهایی میتوان انجام داد؟

استفاده از کاردرمانی حس تعادل، سنسوری روم و ماساژهای عمقی از جمله بهترین راه های درمان اختلال حس تعادلی است.

2. چه تمریناتی برای کودکی با ترس از ارتفاع ماسب است؟

تمرینات تعدلی روی تیلت برد، تمرینات تعادلی روی تخته تعادل هوشمند و  استفاده از توپ سی پی برای بهبود نا امنی جاذبه ای در کودکان مفید است.

3.چرا کودک من در رد شدن از جوب یا موانع زمین می خورد؟

یکی از دلایلی که کودکان دست و پا چلفتی به نظر می رسند اختلال در حس تعادل آنان است که با انجام تمرینات کاردرمانی تعادل قابل اصلاح می باشد.

2 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • درمانگرای سنسوری روم مرکز دکتر صابر با دقت کامل با بچها کار میکنن و حس تعادل بچها رو خیلی خوب تقویت میکنن. اگه فرزندتون نیاز به تمرینات تعادل داره کلاسای سنسوری روم دکتر صابر بهترینه

    پاسخ
  • محمدطاها
    می 13, 2025 2:34 ب.ظ

    پسر من به خاطر این که تعادل خوبی نداشت همه مسخرش میکردن و اعتماد به نفسش رو از دست داده بود. کلاسای سنسوری روم دکتر صابر بهش کمک کرد تا بتونه اعتماد به نفسش رو دوباره به دست بیاره. دعاگوی شما هستم اقای دکتر شما بهترینید

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.