اوتیسم و نقص توجه

اوتیسم و نقص توجه |بازی برای توجه کودک اوتیسم |کاردرمانی اوتیسم| مرکز درمان اوتیسم

سر فصل مطالب

طبق تحقیقات اخیر دانشمندان کودکان مبتلا به اوتیسم به علت مشکل در توجه، به محرک‌ ها به وضوح واکنش نشان نمی دهند یا از توجه به ‌‌‌محرک‌ ها دوری می‎ کنند یا به صورت افراطی بر یک محرک تمرکز می‌ کنند. خیلی از کودکان مبتلا به اختلال اوتیسم گاهی به صورت انتخابی از محرک‌ های اجتماعی دوری می‌ کنند. نکته حائز اهمیت در اینجا این است که پیش از تشخیص اوتیسم و نقص توجه لازم است بدانید که چگونه اختلال بیش فعالی و نقص توجه و اوتیسم می توانند با یکدیگر اشتباه گرفته شوند و بفهمید که چه زمانی با یکدیگر همپوشانی دارند. مرکز درمان اوتیسم دکتر صابر، بهترین مرکز تشخیص و درمان اوتیسم در کودکان، به کودکان مبتلا به اوتیسم و نقص توجه از طریق کاردرمانی اوتیسم و بازی برای توجه کودک اوتیسم کمک می کند.

جهت تماس با کلینیک کاردرمانی و گفتاردرمانی جناب آقای دکتر صابر (کلینیک توانبخشی پایا در پاسداران ، کلینیک توانبخشی غرب تهران در سعادت آباد) باشماره 09029123536 تماس حاصل فرمایید.

توجه اشتراکی

یکی از رفتار هایی که به ‎خوبی در کودکان مبتلا به اوتیسم و نقص توجه توصیف شده، توجه اشتراکی است. توجه اشتراکی که حدوداً از ابتدای تولد شکل می ‎گیرد، به معنای توجه مشترک با فرد یا افراد دیگر به یک موضوع است. پیگیری نگاه یک فرد نمونه ‎ای از رفتار نیازمند توجه اشتراکی است. معمولاً شواهدی در مورد نقص در اشاره برای متوجه ساختن دیگران، این که این نشانه ‎ها اولین نشانه ‎های نقص در درک ذهن دیگران هستند که در کودکان دارای اوتیسم مختل شده است. مطالعات نشان داده ‎اند که تفاوت توجه کودکان 1 تا 6 ماهه به چشم می ‎تواند یک پیش ‎بینی کننده قوی برای دریافت تشخیص اختلال اوتیسم در سنین بعدی باشد که این امر برجسته بودن تفاوت توجه در افراد دارای اختلال اوتیسم را به‎ خوبی نشان می‎ دهند. مطالعه‎ ای دیگر نیز نشان داده است که توجه اشتراکی افراد دارای اختلالات طیف اوتیسم نسبت به افراد سالم ضعیف ‎تر است و این افراد مدت زمان بسیار کوتاه‎ تری را صرف نگاه کردن به چهره افراد می‎ کنند که البته به وسیله کاردرمانی اوتیسم قابل درمان است.

نشانه های نقص توجه در کودک اوتیسم

توجه اشتراکی اشاره به مهارتی رشدی دارد که موجب اشتراک توجه، از طریق ارتباط چشمی، تبادل نگاه، اشاره کردن و نشان دادن، یا پردازش پیام‎ های دیگران می ‎شود. در جریان توجه اشتراکی، فرد فعالانه توجه خود را معطوف به یک شی‎ء، موقعیت یا رویداد می ‎کند. شروع توجه اشتراکی به توانایی کودک برای جهت دادن کانون توجه شریک اجتماعی خود به سمت یک شی‎ء یا واقعة خارجی به‎وسیله رفتار هایی مانند تماس چشمی، اشاره، نشان دادن و تغییر جهت نگاه است. نقص در رشد توجه اشتراکی در کودکان مبتلا به اختلالات طیف اوتیسم و نقص توجه یکی از نخستین نشانه ‎های قابل تشخیص در این گروه از کودکان به‎شمار می ‎رود. این نقص پیش از یک‎ سالگی، قبل از زمانی که بتوان تشخیص رسمی گذاشت، قابل مشاهده است که توسط متخصص کاردرمانی اوتیسم به طور دقیق تشخیص داده می شود. تفاوت‎ های کیفی یا فقدان کامل توجه اشتراکی در دوران رشد، علامت خطری برای والدین به ‎شمار می ‎رود؛ در این دوران به‎طور معمول والدین متوجه می‎ شوند که کودک آن ‎ها مانند همسالان خود به‎ طور مشترک با دیگران درگیر انجام یک فعالیت نمی ‎شود، ممکن است هنگامی که نام او را صدا می ‎زنند، توجه نکند و وسایل مورد علاقه خود را به والدین نشان ندهد و به آن‎ ها اشاره نکند. هر چند مطالعات متعدد تحول توجه اشتراکی را سنین کودکی و قبل از شکل‎ گیری زبان می ‎دانند، اما تاجمیر ریاحی، نجاتی و پور اعتماد نشان دادند که توجه اشتراکی در والدین کودکان دارای اختلالات طیف اوتیسم هم دچار نقص است. در این مطالعه نشان داده شد که والدین کودکان دارای اختلالات طیف اوتیسم از نشانه ‎های چشمی ارائه شده،‌ استفاده کمتری نسبت به همتایان می ‎برند.

تقلید

گروهی بر این عقیده ‎اند که اختلال اوتیسم و نقص توجه ناشی از آسیب در تقلید به‎ عنوان یک فرایند اجتماعی اولیه است. شواهدی وجود دارد که نشان می‎ دهد؛ نوزادان سالم می ‎توانند از بعضی حرکات چهره ‎ای تقلید کنند. به‎ نظر می ‎رسد نوزادان برای فهمیدن رفتار، تجربیات ذهنی و حالات روانی افراد دیگر براساس تقلید و اشتراک هیجانی عمل می ‎کنند. آسیب زود هنگام در تقلید حرکتی می ‎تواند موجب اختلال در تحول و رشد اجتماعی شود. بسیاری از مطالعات نقیص تقلید را در نوزادان و بزرگسالان دارای اختلال اوتیسم با عملکرد بالا نشان داده ‎اند. نقص تقلید در کودکان مبتلا به اوتیسم توسط کاردرمانی اوتیسم قابل حل شدن است.

بازی برای توجه کودک اوتیسم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

error: Content is protected !!