فلج مغزی اختلالی است که بر حرکت و وضعیت بدنی تاثیر میگذارد. کودکان فلج مغزی ممکن است علاوه بر اختلالات حرکتی که مشکل اصلی آنها است و مشکلات دیگری نیز داشته باشند. مرکز کاردرمانی فلج مغزی دکتر صابر در زمینه تشخیص علت فلج مغزی و درمان عوارض فلج مغزی در کودکان و گفتاردرمانی فلج مغزی به صورت حرفه ای فعالیت می نماید. بخش های تخصصی مرکز شامل کاردرمانی جسمی و ذهنی، گفتاردرمانی، کاردرمانی حسی، ماساژ درمانی آب درمانی و….. به پیشرفت حرکتی و ذهنی کودکان فلج مغزی کمک بسزایی می کند.
جهت تماس با کلینیک کاردرمانی و گفتاردرمانی جناب آقای دکتر صابر (کلینیک توانبخشی پایا در پاسداران ، کلینیک توانبخشی غرب تهران در سعادت آباد) باشماره 09029123536 تماس حاصل فرمایید.
مشکلاتی که در کودک مبتلا به فلج مغزی وجود دارد؟
1. مشکلات شنوایی. بهتر است همه این کودکان بهمنظور بررسی مشکلات شنیداری دراسرعوقت بهوسیله متخصصین این امر یعنی همکاران شنواییشناس مورد ارزیابی قرار بگیرند تا در صورت وجود هرگونه مشکل، تربیت شنیداری و دیگر اقدامات درمانی لازم روی آنها انجام گیرد.
۲. مشکلات بینایی. لوچی یا انحراف چشم که باعث دوبینی نیز میشود، به طور شایع در این کودکان مشاهده میگردد. مشکلات بینایی دیگری نیز ممکن است میان این کودکان شیوع داشته باشد؛ بنابراین بهتر است اکثر این کودکان در اولین سالهای زندگی بهوسیله متخصصین بیناییسنجی مورد ارزیابی قرار بگیرند تا در صورت وجود مشکلات بینایی اقدامات درمانی لازم صورت پذیرد.
٣. تشنج. تشنج انواع مختلفی داشته و تقریباً در یکسوم این کودکان دیده میشود. بعضی از کودکان فلج مغزی ممکن است خیلی بهندرت دچار حملات تشنجی شوند. درحالیکه در بعضی دیگر، میزان و شدت تشنج بیشتر بوده و کودک باید بهصورت دورهای بهوسیله فوقتخصص مغز و اعصاب کودکان ویزیت شود.
۴. ناتوانایی ذهنی و اختلال یادگیری. در ابتدا تأکید بر این نکته ضروری به نظر میرسد که طیف وسیعی از اختلالات ذهنی در کودکان فلج مغزی مشاهده میگردد. متأسفانه، غالباً ارزیابی اختلالات ذهنی و شناختی در سالهای اولیه عمر کودک مشکل است. در این زمینه، نکته علمی ثابت و قابلپیشبینی وجود ندارد. بهعنوانمثال، کودکی که از اختلالات جسمی شدید رنج میبرد، ممکن است از هوش طبیعی برخوردار باشد. گاهی اوقات از اصطلاح «تأخیر رشدی» برای توصیف تأخیر زیادتر کودک فلج مغزی در سالهای ابتدایی زندگی او استفاده میشود. این اصطلاح، زمانی بکار می کودک در مقایسه با دیگر کودکان همسال خود در یک یا چند حوزه رشدی دچار تأخیر باشد. البته در فصل ۹ راجع به تأخیر رشدی، انواع و مشخصات آن به طور مفصل توضیح داده شده است.
۵. مشکلات ادراکی. این مشکلات ممکن است تا سنین مدرسه نمایان نشوند. کودکان دارای این مشکل، معمولاً در تشخیص اندازه و شکل اشیای اطراف خود دچار اشتباه میشوند.
6.ریفلاکس معدی – مروی. به برگشت غذا از معده به داخل مری و به دهان کودک «ریفلاکس» گفته بود. این عارضه به طور شایع در کودکان فلج مغزی اتفاق میافتد. از علائم این وضعیت میتوان به وجود تهوع و ناراحتی پس از صرف غذا اشاره کرد. یکی از عوارض ریفلاکس، التهاب قسمت پایینی مری (بخش متصل به معده آن) است که اصطلاحاً آن را «از وفاژیت» (التهاب مری) مینامند. کودکانی که از این مشکل رنج میبرند، خیلی بیقرار و تحریکپذیر هستند.
7 . مشکلات ارتوپدی. با رشد کودکان فلج مغزی، عضلات اسپاستیک یا سفت آنها، کوتاه گردیده و بدشکلی یا دفرمیتی مفاصل در آنها به وجود میآید. احتمال ایجاد بدشکلی در مفاصل مچ پا، زانو، لگن، آرنج و مچ دست بسیار بیشتر از سایر مفاصل بدن هست. علاوه بر ایجاد بدشکلی در مفاصل، خطر دیگری که این کودکان را تهدید میکند، دررفتگی یا نیمه دررفتگی مفاصل لگن است. در این دسته از کودکان بهتر است بهمنظور پیشگیری از مشکلات مفصل لگن، با انجام رادیوگرافی ساده پایش و مراقبت منظم از آنها به عمل آید.
آیا عکسبرداری یا رادیوگرافی مفاصل لگن در فواصل زمانی منظم ضروری است؟ ازآنجاکه معاینات بالینی مفاصل لگن که توسط متخصص ارتوپدی اطفال انجام میشود، برای بررسی مشکلات احتمالی این مفاصل کافی نیستند، همه کودکان فلج مغزی که اندامهای تحتانیشان مبتلا هستند (مانند موارد دایپلژی و کوادریپلژی)، باید مفاصل لگنشان در فواصل منظم زمانی که پزشک تعیین میکند، با رادیوگرافی ساده مورد ارزیابی قرار بگیرد.یکی دیگر از مشکلات ارتوپدی این کودکان، اسکولیوز (انحراف ستون فقرات به یک سمت) بوده که آن در مقایسه با دیگر مشکلات ارتوپدی مطرح شده کمتر است. بههرحال باتوجهبه نکاتی که گفته شد، علاوه بر مراجعه مستمر به بخش کاردرمانی، مراجعه دورهای این کودکان به پزشک متخصص ارتوپدی بهمنظور معاینه پیشگیری و درمان عوارض اسکلتی – عضلانی ضروری بوده و اکیداً توصیه میشود.
۸. یبوست. این مشکل در کودکان فلج مغزی شایع است و همیشه نمیتوان علت واضحی برای آن دریافت. گاهی اوقات فقدان تحرک معمول کودک و عدم مصرف رژیم غذایی حاوی فیبر را میتوان از علل یبوست دانست.
۹ . مشکلات تغذیهای، بعضی از کودکان مبتلا به فلج مغزی شدید ممکن است مشکلاتی در جویدن غذا و هماهنگی عمل بلع داشته باشند. این وضعیت موجب میگردد که او در غذا خوردن مشکل داشته و یا زمان زیادی را صرف بلعیدن آن کند. در نتیجه، این شرایط باعث جذب ناکافی مواد غذایی میگردد. از طرفی، بعضی دیگر از این کودکان به دلیل کاهش فعالیت فیزیکی دچار افزایش وزن میشود. در این مواقع، مراجعه به آسیبشناس گفتار و زبان (گفتار درمانگر) ضروری است.
۱۰. مشکل کنترل بزاق. اغلب کودکان در سالهای ابتدایی زندگی در کنترل آبدهانشان مشکل دارند و بهاصطلاح «آبدهانشان راه میافتد». این حالت در کودکان فلج مغزی ممکن است تا سالها باقی بماند. در این مورد نیز مداخلات گفتاردرمانی لازم و ضروری به نظر میرسد.
۱۱. عفونتهای عودکننده قفسه سینه. این مورد فقط در تعداد کمی از کودکان فلج مغزی وجود داشته و بهاحتمال زیاد در کودکانی رخ میدهد که مشکلاتی در عمل جویدن و بلع غذا دارند. در این کودکان، مقداری از غذا یا مایعات مصرفی، به طور نابجا به ریهها وارد شده (آسپیره شده) و موجب سرفه با صدای خسخس در آنها میگردد. این حالت، علایمی شبیه به بیماری آسم یا تنگی نفس در کودک ایجاد میکند. درصورتیکه علائم مذکور شدید یا ماندگار باشند، پنومونی یا ذاتالریه (التهاب ریهها) به شکل تکرارشونده در کودک ایجاد میشود. البته لازم به تأکید است که کودکان فلج مغزی مانند سایر کودکان (سالم) بهندرت به عفونت قفسه سینه، پنومونی یا آسم مبتلا میشوند.
۱۲. بیماری استخوان. تحرک بعضی از کودکان فلج مغزی در مقایسه با بقیه کودکان کم است. درنتیجه، درجاتی از استئوپروز یا پوکیاستخوان در آنها مشاهده میشود. در این کودکان، به دنبال ضربات کوچک و یا گاها در طی فعالیتهای روزمره زندگی، مثل عمل تعویض پوشک یا رد کردن دست در آستین لباس، شکستگی اتفاق میافتد. آگاهی از این وضعیت، احتیاط بیشتر والدین و درمانگران را میطلبد.
۱۳. عدم نزول بیضهها. آمار بالایی از عدم نزول بیضهها در پسران مبتلا به فلج مغزی مشاهده میشود. لازم به توضیح است که بیضهها پیش از تولد در داخل شکم جنین پسر رشد و تکامل مییابند و در هفتههای پایانی پیش از تولد از شکم به داخل کیسههای بیضه پایین میآیند. عوامل مختلفی از جمله آسیبهای مغزی از نزول بیضهها ممانعت میکند.