بازی گفتاردرمانی

بازی گفتاردرمانی|گفتاردرمانی کودکان|بازی درمانی کودکان| مرکز گفتاردرمانی دکتر صابر

سر فصل مطالب

در برخورد با کودکانی که دچار مشکلاتی گفتاری یا تاخیر در گفتار هستند یکی از بهترین روش های درمانی گفتاردرمانی در قالب بازی می باشد. ارتباط موثر در خلال بازی شکل می گیرد و کودک بدون اضطراب و استرس کد های گفتاری را از گفتاردرمان می آموزد. گفتاردرمان با استفاده از بازی می تواند محرک های مختلف را با شیوه های متفاوت به کودک ارائه نماید و با استفاده از تشویق و بازخورد مثبت به پاسخ های کودک شکل بخشند. مرکز گفتاردرمانی  کودکان دکتر صابر با در اختیار داشتن تیم گفتاردرمانی با تجربه به کودکان در بهبود مشکلات گفتاری آنان کمک می کنند. گفتاردرمانی در منزل از دیگر خدمات مرکز گفتاردرمانی می باشد که موجب تسهیل روند درمان می گردد.

جهت تماس با کلینیک کاردرمانی و گفتاردرمانی جناب آقای دکتر صابر (کلینیک توانبخشی پایا در پاسداران ، کلینیک توانبخشی غرب تهران در سعادت آباد) باشماره 09029123536 تماس حاصل فرمایید.

نکاتی در بازی در گفتاردرمانی

ارائه ­ی محرک­ها یعنی شیوه ­هایی که برای ارایه­ ی محرک­ها در خلال درمان مورد استفاده قرار می­گیرند. این شیوه­ ها متناسب با مرحله­ ی درمانی موردنظر تغییر خواهند کرد. ارائه ­ی محرک ممکن است صرفاً کار ساده­ ای مثل ارائه­ ی الگوی کلامی جهت کمک به بیمار باشد تا بفهمد که مثلاً صدای /س/ را چگونه تولید کند. با وجود این، برخی از انواع ارائه­ ی محرک­ها بسیار پیچیده ­اند. برای مثال، وقتی که تلاش می­کنیم تا بهترین شیوه ­ی ارائه­ ی محرک به بیماری که در درک مفهوم «بالا» (مثلاً در عبارت بالای میز) با مشکل روبرو می­شود را تعیین کنیم، گفتاردرمان ممکن است پیش از پرداختن به این موضوع، نیاز داشته باشد که جنبه ­های مختلف را مدّنظر داشته باشد. جنبه ­های آموزشی، همراه با مفهوم ثبات در شیوه ­ی ارایه، باید مدّنظر قرار گیرند. جنبه ­ای از درمان که معمولاً در ارائه ­ی محرک به ثبات نیاز دارد، پُل زدن مهارت­های بیمار بین مواقع ناتوانی در ارایه ­ی پاسخ مطلوب و مواقع ارائه­ ی پاسخ قابل قبول بعدی است. این پُل زدن همان شکل بخشیدن یا نزدیک سازی­های پی در پی است، و گفتاردرمانها را تشویق می­کنیم تا برای شکل بخشیدن مؤثر به پاسخ­های بیمار در درمان، مهارت­های خود را بسط و گسترش دهند.

بازی در گفتاردرمانی

شکل بخشیدن (نزدیک­سازی­ های پی در پی) روشی است که برای دستیابی به پاسخ­هایی که در خزانه­ ی ذهنی بیمار وجود ندارند به کار گرفته می­شود. این پژوهشگران برای شکل بخشیدن به پاسخ بیمار، مراحل گوناگونی را یادآوری کرده ­اند:

نخست، پاسخ موردنظر باید مشخص شود، و از آن پس، پاسخ­هایی که شباهتی با آن پاسخ داشته باشند (حتی پاسخ­های بی­ربط) توسط گفتاردرمان مورد تشویق قرار می­گیرند. هنگامی که بسماد این پاسخ­ها افزایش پیدا کرد، آزمودنی باید پاسخی را که شباهت بیشتری با پاسخ موردنظر دارد ارایه نماید. در این مرحله، این شگرد، شکل ویژه­ای از تشویق متمایز به خود می­گیرد. معیار تشویق به طور مستمر در جهت پاسخ موردنظر به پیش می­رود، تا این که پاسخ موردنظر ارایه شود، مورد تشویق قرار گیرد، و توسط آزمودنی فرا گرفته شود.

هِگد (2001) گزارش کرده است که، شکل بخشیدن یا نزدیک­سازی­ های پی در پی، به کمک شواهد تجربی مورد پشتیبانی قرار گرفته و به عنوان یک کار بسیار سودمند در آموزش انواع مختلف مهارت­ها به حساب می­آید. برای استفاده از نزدیک­سازی­های پی در پی، هِگد مراحل زیر را ارایه داده است:

  • پاسخ­ نهایی را انتخاب کنید (مثلاً، تولید صدای/ م/ در وضعیت آغازین واژه­ها).
  • نخستین بخش پاسخ هدف را به گونه­ای انتخاب کنید که بیمار بتواند تقلید کند (مثلاً، لب­های خود را روی یکدیگر بگذارد.)
  • پاسخ­های بینابینی را شناسایی کنید (مثلاً، زمزمه­ کردن و یا سایر انواع صداسازی­ها و باز کردن دهان در هنگامی که زمزمه کردن ادامه دارد).
  • با ارایه­ ی الگو به بیمار و بلافاصله تشویق مثبت، نخستین پاسخ را به بیمار آموزش دهید (مثلاً، چندین بار لب­های خود را روی یکدیگر بگذارد).
  • چندین بار پیاپی، پاسخ­های بینابینی را به بیمار آموزش دهید (مثلاً، هنگامی که لب­های بیمار بسته است زمزمه کند، و هنگامی که زمزمه ادامه دارد، لب­هایش را باز کند و صداهای دیگری تولید کند تا واژه­هایی را بسازد).
  • این کار را آنقدر ادامه دهید تا بیمار پاسخ نهایی را یاد بگیرد

در تداوم مثال هِگد، اگر پاسخ نهایی صدای /م/ باشد، مثلاً در واژه­ی من، SLP باید به بیمار الگو دهد تا بیمار واژه­ی هدف یعنی من را تولید کند. چنانچه بیمار در تولید صدای /م/ مرتکب اشتباه شود، متخصص بالینی بی­درنگ با کمک به بیمار در تولید صدای /م/، در مقابلِ اشتباه بیمار واکنش نشان می­دهد و به بیمار یادآوری می­کند که کدام کار برای تولید صدای /م/ درست، و کدام کار برای تولید صدای /م/ نادرست بوده است، و سپس تولید صحیح صدای /م/ را به بیمار نشان می­دهد. پس از آن، SLP با استفاده از توالی منظم شکل بخشیدن و یا نزدیک سازی­های پی در پی برای تولید درست صدای /م/ در واژه­ ی من، بیمار را راهنمایی می­کند. برای دستیابی به تولید درست صدای /م/ در واژه ­ی من، در تمام مراحل نزدیک سازی­های پی در پی، به چهار بخش از توالی نیاز داریم:

a) به بیمار می­گوییم که چه صدایی را باید تولید کند

b) اندام­های گویایی خود را برای تولید صدای مورد نظر شکل می­دهید

c) با توجه به الگوی ارایه شده، بیمار را وادار می­کنیم تا صدای موردنظر را تولید کند

d) تلاش­های بیمار را مورد تشویق قرار می­دهیم.

در بازی های گفتاری گفتاردرمان ها را تشویق می­کنیم تا به منظور افزایش مهارت­های درمانی خود، شکل بخشیدن یا نزدیک­سازی­های پی در پی را تمرین کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

error: Content is protected !!