ارگوتراپیست مهدی صابر

بیش فعالی و نقص توجه

بیش فعالی و نقص توجه – دکتر مهدی صابر

سر فصل مطالب

کلینیک تخصصی درمان بیش فعالی و درمان نقص توجه دکتر صابر

بهترین مرکز تشخیص کودکان بیش فعال در تهران دکتر صابر در دو شعبه در غرب تهران (کلینیک توانبخشی غرب تهران) و شرق تهران( مرکز توانبخشی پایا) به درمان کودکان بیش فعال و مشکلات کمبود توجه در کودکان می پردازد. مرکز درمان بیش فعالی با دارا بودن بخش های تخصصی و پیشرفته ، مجهزبه امکانات روز دنیا به عنوان یکی از بهترین مراکز درمان بیش فعالی شناخته شده است. مرکز درمان بیش فعالی در تهران با 38 نیروی متخصص در شرق تهران و 28 نیرو در غرب تهران آماده ارائه بهترین خدمات درمانی در زمینه درمان کودکان بیش فعال می باشد. در ادامه مطلب با امکانات مرکز دکتر صابر بیشتر آشنا شوید

جهت تماس با کلینیک کاردرمانی و گفتار درمانی جناب آقای دکتر صابر (کلینیک توانبخشی پایا در پاسداران ، کلینیک توانبخشی غرب تهران در سعادت آباد) باشماره 09029123536 تماس حاصل فرمایید.

بیش فعالی و نقص توجه چیست؟

بیش فعالی و نقص توجه یک اختلال عصب تحولی با علایم عدم توجه و یا بیش فعالی و رفتارهای تکانشی است.این رفتارها شدیدتر و شایع تر از آن است که معمولا در کودکان با سطح تحولی مشابه  دیده شود. علایم بیش فعالی باید شش ماه ماندگار و در دو محیط مختلف نمایان شده باشد.

اختلال بیش فعالی و نقص توجه  تنها مختص کودکان سن مدرسه نیست بلکه در بسیاری از موارد قبل از پنج سالگی آغاز میگردد و تا بزرگسالی ادامه می یابد.

این علایم پایدار هستند و عموما باعث مشکلاتی در یک یا چند حوزه مثل مدرسه، خانه، کار یا ارتباطات اجتماعی میگردند. متخصصان تشخیص خود را براساس علایم اصلی و مشکلات ناشی از آن قرار می دهند.

عوامل بروز بیش فعالی و نقص توجه

شواهد منطقی بر وجود یک رابطه متقابل بین عوامل وراثتی  و محیطی تاثیر گذار بر اختلال بیش فعالی و  نقص توجه وجود دارد.

این رابطه متقابل بر نحوه بروز اختلال بیش فعالی و نقص توجه تاثیر می گذارد.این تفاوت ها احتمالا ناشی از تفاوت در ارزیابی اختلال، محیط ها و میزان همبودی اختلالت دیگر است.

از عوامل خطر زای محیطی در اختلال بیش فعالی و نقص توجه  شامل مصرف الکل و سیگار توسط مادر در دوران بارداری، قرار داشتن در معرض میزان بالایی از سرب و عفونت های استرپتوکوکی است.

بیش فعالی و نقص توجه چیست

شواهدی در دست است که ژن های مربوط به دوپامین موجب تغییر در توانایی کنترل شناختی در این کودکان می شود. برای درمان این بیماری می توانید از خدمات کاردرمانی کودکان و کاردرمانی در منزل  بهترین مرکز درمان بیش فعالی در تهران استفاده نمایید.

شیوع اختلالات بیش فعالی و نقص توجه

اختلال بیش فعالی و نقص توجه از رایج ترین اختلالات شناسایی شده در میان کودکان است.

در ارتباط با میزان شیوع اختلال بیش فعالی و نقص توجه، آمارهای متفاوتی اعلام شده است که این تفاوت ها عموما ناشی از تفاوت در روش شناسی، نوع ابزارها و جمعیت مورد مطالعه است.

به طور کلی پژوهش های زیادی اظهار داشته اند که اختلال بیش فعالی و نقص توجه حدود 5 درصد از کودکان و نوجوانان را متاثر می سازد. گفته می شود که در هر کلاس درس حداقل یک دانش آموز دارای اختلال بیش فعالی وجود دارد. در مطالعات ایرانی شیوع اختلال بیش فعالی و نقص توجه در کودکان پیش دبستانی نیشابور 12/5 درصد ، در شهر تهران 12 درصد و در کودکان دبستانی شهر رشت 14/4 درصد بر اساس گزارش معلمان، گزارش شده است. به همین علت وجود مرکز تخصصی درمان بیش فعالی در تهران کاملا احساس می شود.

انواع بیش فعالی و نقص توجه براساس علایم

انواع بیش فعالی و نقص توجه براساس علایم به دو نوع تقسیم می شوند که در زیر به صورت کامل بررسی می کنیم.

1. بیش فعالی و نقص توجه با بی توجهی

در 6 ماه گذشته کودک حداقل 6 مورد ازز علایم ملاک های تشخیصی انجمن روان پزشکی آمریکا را در حیطه نقص توجه کسب کرده باشد. علایم متناسب با سطح رشد کودک نیست و بر روی فعالیت های تحصیلی و شغلی فرد تاثیر مستقیم می گذارد.

  • از توجه کامل به جزییات درمی ماند یا با بی دقتی تمرینات تحصیلی و فعالیت های شغلی را انجام می دهد.
  • اغلب در حفظ توجه بروی فعالیت های تحصیلی و فعالیت های تفریحی مشکل دارد.
  • به نظر می رسد وقتی مستقیما با او صحبت می کنید گوش نمی دهد.
  • دستورالعمل ها را کامل اجرا نمیکند و نمی تواند تکالیف مدرسه و کارهای معمولی و وظایف خود را در محل کار تکمیل کند. دلیل این موضوع مشکلات رفتاری یا نفهمیدن دستورات نیست.
  • در سازمان دهی تکالیف وفعالیت ها ناتوان است
  • از فعالیت هایی که نیاز به تلاش ذهنی مستمر دارند اجتناب می کند یا با بی میلی انجام می دهد.
  • اشیاء لازم برای انجام تکالیف یا فعالیت ها را گم می کند، مثل تکالیف درسی، اسباب بازی ها یا وسایل آموزشی
  • محرک های بیرونی و مزاحم به آسانی پرت می کند.
  • در فعالیت های روزمره اغلب فراموش کار است.

2. بیش فعالی و نقص توجه با تکانشگری

در 6 ماه گذشته کودک 6 مورد یا بیشتر از علایم ملاک های تشخیصی انجمن روان پزشکی آمریکا را در حیطه بیش فعالی کسب کرده اما علایم نقص توجه وجود ندارد.

  • مدام روی صندلی تکان می خورد و دست و پایش بی قرار است.
  • در کلاس درس یا جاهای دیگری که انتظار می رود فرد بنشیند، صندلی را ترک می کد.
  • اغلب در حال دویدن است یا از در و دیوار بالا می رود.در بزرگسالی این حالت با احساس بی تابی و بی قراری همراه است.
  • نمی تواند بدون سروصدا راه انداختن به بازی یا فعالیت های تفریحی بپردازد.
  • اغلب در حال حرکت است و به نظر می رسد موتوری به حرکت وادارش می کند.
  • اغلب زیاد حرف می زند.

تکانشگری چیست؟

  • قبل از اینکه سوال تمام شود با عجله جواب میدهد.
  • اغلب در انتظار کشیدن برای نوبت ناتوان است.
  • حرف دیگران را قطع کرده یا مداخله می کند، مثلا خود را در مکالمه ها و بازی ها داخل می کند.

شواهد متقنی مبنی بر یک رابطه متقابل بین عوامل وراثتی و محیطی تاثیر گذار بر اختلال بیش فعالی و نقص توجه وجود دارد. این رابطه بر نحوه بروز اختلال بیش فعالی و نقص توجه تاثیر می گذارد.

عوامل خطر ساز محیطی و غیر وراثتی شامل مصرف الکل و سیگار توسط مادر در دوران بارداری، قرار داشتن در معرض میزان بالایی از سرب و عفونت های استرپتوکوکی است.

شیوع بیش فعالی و نقص توجه

اختلال نقص توجه و بیش فعالی رایج ترین اختلالات شناسایی شده در میان کودکان است.در ارتباط با میزان شیوع اختلال بیش فعالی و نقص توجه آمار متفاوتی اعلام شده است که این تفاوت ها عموما ناشی از تفاوت در ابزارها، نوع جمعیت مورد مطالع است.

به طور کلی پژوهش های زیادی اظهار داشته اند که بیش فعالی و نقص توجه حدود 5 درصد از کودکان و نوجوانان را متاثر می سازد.

همچنین گفته می شود در هر کلاس درس حداقل یک دانش آموز دارای اختلال بیش فعالی ونقص توجه وجود دارد.

انجمن روان پزشکی آمریکا میزان شیوع این اختلال را در اغلب فرهنگ ها 5 درصد در کودکان و 2/5 درصد در بزرگسالان گزارش نموده است.

میزان شیوع براساس جنسیت

در مورد تفاوت های جنسیتی، براساس مطالعات مختلفی که انجام شده است، پسران دو تا ده برابر بیشتر از دختران به اختلال نقص توجه بیش فعالی مبتلا می شود.

این تفاوت ها ممکن است بر اساس این باور باشند که پسران بیشتر از دختران رفتارهای ضد اجتماعی و خشن از خود بروز می دهند.در دخترانی که مبتلا به این اختلال هستند؛ خطر ابتلا به افسردگی، اضطراب و اختلال دو قطبی در مقایسه با پسران بیشتر است.

همچنین در دختران میزان کمتری از اختلالات بیرونی و مخالفت پرخاشجویانه دیده می شود.

دخترانی که دچار بیش فعالی و نقص توجه هستند، نسبت به دختران طبیعی، نمرات پایین تری در مهارت های خواندن، هوش و ریاضیات دارند. آن ها در این مورد مشابه پسران هستند.

تشخیص بیش فعالی و نقص توجه

علایم اولیه اختلال بیش فعالی و نقص توجه شامل بی توجهی، بی برنامگی، تکانشگری و پرتحرکی است و مشکلات همراه شامل شکست های تحصیلی، ارتباط مختل با همسالان و اعتماد به نفس پایین است. در مرکز درمان بیش فعالی در تهرانبه بررسی همه موارد فوق پرداخته می شود.

دیگر مشکلاتی که مکررا گزارش شده اند، عبارتند از : اختلالات زبانی، اختلال در هماهنگی حرکتی، نارسایی های شناختی، جراحت های شدید و اختلال شدید در خواب. کودکان و بزرگسالان دارای اختلال نقص توجه _بیش فعالی در مقایسه با افرادی که تحول طبیعی دارند، نمرات بسیار پایین تری در آزمون های شناختی و توانایی های ریاضی کسب می کنند.

تشخیص بیش فعالی و نقص توجه

ناتوانی یادگیری در کودکان با نقص توجه وبیش فعالی بیشتر است. شایع ترین اختلال خواب در این کودکان حرکت های زیاد در طول خواب و خوابالودگی در طول روز است.

دامنه توجه محدود در بیش فعالی و نقص توجه

کودکانی که مبتلا به نوع نقص توجه هستند دامنه توجه محدودی داشته و نمی توانند برای مدت طولانی در یک تکلیف که نیازمند چالش ذهنی است تمرکز کنند.

این نوع می تواند فرد را در همه سطوح هوشی متاثر سازد.این گروه معمولا نسبت به سایرین شکست تحصیلی بیشتری را تجربه می کنند و اختلال های یادگیری به وفور در آن ها مشاهده می شود.

پژوهش ها پیشنهاد نموده اند که بهتر است این نوع اختلال در زمره اختلال های یادگیری جای داده شود زیرا نشانه های نقص توجه به شدت بر توانایی یادگیری کودک موثر است.

انجام فعالیت های خطرناک

مبتلایانی که در نوع غلبه با بیش فعالی-تکانشگری قرار دارند نشانه های معناداری از رفتار بیش فعالی و تکانشی را نشان می دهند. ویژگی اصلی این نوع فعالیت حرکتی، حوادث منجر به جراحت یا آسیب است.

این گروه از مبتلایان ممکن است علایمی از نقص توجه را نیز داشته باشند اما بروز این ویژگی ها به صورت معناداری مشاهده نمی شود.

نوع غلبه با بیش فعالی معمولا در سال های قبل از دبستان تشخیص داده می شود و در سایر سنین شیوع کمتری دارد، همچنین با بزرگ تر شدن کودک از شدت نشانه های اختلال کاسته می شود.

فعالیت زیاد در بیش فعالی و نقص توجه

بیش فعالی عموما به فعالیت بسیار زیاد و افراطی اشاره دارد که به صورت بی قراری، بی تابی و حرکات نسنجیده نمود پیدا می کند.

مطالعات نشان می دهند که حداقل یک زیرمجموعه از کودکانی که اختلال نقص توجه_ بیش فعالی دارند،دچار بیش فعالی هستند.

بیش فعالی و نقص توجه و فعالیت زیاد

بیش فعالی ممکن است به یک وضعیت خاص ربط داشته باشد، مثلا در یک محیط خاص مانند خانه یا مدرسه رخ دهد.

بیش فعالی می تواند در محیط های دیده شود که لزوما تحریک کننده هم نیستند. این اختلال می تواند در محیط های اجتماعی، مدرسه ویا محل کار مشکل ساز باشد.

چرا که در این محیط ها، خویشتن داری یک اصل ضروری و ارزشمند است. مطالعاتی که بر روی اختلال نقص توجه_ بیش فعالی در بزرگسالان صورت گرفته، نشان می دهد که بیش فعالی در بزرگسالان به صورت پرحرفی، بی قراری و بی تابی بروز می یابد.

بی قراری در بیش فعالی و نقص توجه

نوع ترکیبی دارای ویژگی های هر دو نوع است که پیشتر به آن ها پرداخته شد. کودکانی که در این گروه قرار دارند، اغلب بی قرارند تا آنجا که به نظر می رسد موتوری دائم آنها را به حرکت وادار می کند و از سوی دیگر نمی توانند در موقعیت های چالش برانگیز ذهنی، همانند سایر کودکان تمرکز خود را حفظ نمایند.

تشخیص نوع ترکیبی در طول زمان از ثبات بیشتری برخوردار است. کودکانی که در ابتدا به عنوان یکی از انواع غلبه با نقص توجه، یا غلبه با بیش فعالی_ تکانشگری شناسایی می شوند در مقایسه با کودکانی که در ابتدا تشخیص نوع ترکیبی را دریافت کرده اند به احتمال بیشتری در آینده با نوع متفاوتی تشخیص داده می شوند.

مشکلات زبانی در بیش فعالی و نقص توجه

کودکان دارای اختلال نقص توجه_بیش فعالی، نسبت به همتایان با تحول طبیعی مشکلات زبانی بیشتری دارند. اگر چه مشکلات زبانی یک معیار اصلی برای تشخیص اختلال نقص توجه_بیش فعالی نیستند، اما مطالعات گوناگونی شیوع بالای لکنت زبان در کودکان را نشان داده اند.

مشکلات زبانی ممکن است پیش از پدیدآیی و توسعه اختلال نقص توجه_ بیش فعالی وجود داشته باشد و پیش درآمد اختلال باشد.

بهترین دکتر تشخیص بیش فعالی در تهران- بهترین دکتر بیش فعالی کودکان

برای تشخیص بیش فعالی لازم است کودک بیش فعال توسط یک دکتر متخصص بیش فعالی مورد ارزیابی دقیق در زمینه علایم بیش فعالی در کودکان 3 ساله- 4 ساله و 5ساله و شرایط کودک از قبیل خواب کودکان بیش فعال- تغذیه کودک بیش فعال و رفتارهای روزمره کودک بیش فعال مورد بررسی قرار گیرد.دکتر تشخیص بیش فعالی باید بتواند کودک بیش فعال را در یک جلسه ویزیت مورد بررسی دقیق قرار داده و پروتکل درمانی مناسب کودک را با توجه به علایم بیش فعالی و انواع بیش فعالی و شرح حال خانواده ارائه دهد.

مرکز تشخیص بیش فعالی-مرکز درمان بیش فعالی- بهترین دکتر بیش فعالی در تهران

کلینیک بیش فعالی دکتر صابر یکی از بهترین مراکز درمان بیش فعالی در تهران می باشد که شامل دو مرکز بیش فعالی در غرب تهران( کاردرمانی غرب تهران و گفتار درمانی غرب تهران) و مرکز درمان بیش فعالی شرق تهران( کاردرمانی شرق تهران- گفتار درمانی شرق تهران) می باشد که زیر نظر بهترین دکتر بیش فعالی جناب آقای دکتر صابر در زمینه درمان بیش فعالی در کودکان مشغول به فعالیت می باشد.

کلینیک درمان بیش فعالی کودکان در تهران تحت نظر جناب آقای دکتر صابر(دکتر بیش فعالی در کودکان) علاوه بر تشخیص بیش فعالی، انواع بیش فعالی و علایم بیش فعالی در کودکان به درمان کودکان بیش فعال در مرکز درمان بیش فعالی در تهران با استفاده از کاردرمانی بیش فعالی ،رفتار درمانی، بازی درمانی و دیگر درمان های پیشرفته در حیطه بیش فعالی می پردازد.

روند درمان بیش فعالی در مرکز درمان بیش فعالی در تهران

از علایم بیش فعالی، حرکات اضافه( در چشم ها، دست ها و پا ها)، پرتحرکی، عدم کنترل مناسب کلام و پر حرفی،هماهنگی حرکتی پایین،ناتوانی در مهار هیجانات و رفتارهای تکانشگری می باشد. جناب آقای دکتر صابر به عنوان  یکی از بهترین دکتر بیش فعالی در کودکان در مراکز تحت نظر خود(کلینیک توانبخشی غرب تهران واقع در سعادت آباد- کلینیک توانبخشی پایا در پاسداران) با توجه به تمامی علایم بیش فعالی، برای درمان بیش فعالی در کلینیک بیش فعالی  خود به درمان بیش فعالی در کودکان توسط بخش های تخصصی مرکز درمان بیش فعالی می پردازد.

بخش های تخصصی مرکز درمان بیش فعالی دکتر صابر(بهترین دکتر تشخیص بیش فعالی در تهران)

  1. ماساژ درمانی: طی بررسی های انجام شده مشخص گردیده که یکی از بهترین روش های درمان بیش فعالی انجام ماساژ درمانی در کودکان بیش فعالمی باشد.مرکز ماساژدرمانی کلینیک بیش فعالی دکتر صابر با ماساژ درمانان متخصص در حیطه کودکان به درمان مشکلات  کودکان ADHD و آرامسازی آنان می پردازند. ماساژ باعث کاهش حرکات اضافه، کاهش رفتارهای تکانشگری و بیقراری در کودکان بیش فعال می گردد.
  2. سنسوری روم  : این بخش مرکز درمان بیش فعالی با دارا بودن وسایل دیجیتالی به ارائه تمرینات مختلف به کودکان در جهت کنترل خشم، کنترل هیجانات و کنترل پر حرفی کمک می کند. در این بخش تلاش می شود با فعال ساختن کودک در روند درمان، درمان ADHD (بیش فعالی) را تسهیل نمود.
  3. بخش آب درمانی : در این بخش مرکز درمان بیش فعالی تهران با استفاده از تجهیزات پیشرفته همچون تردمیل داخل آب، تخته تعادل در آب و… به تحریک مناسب حس وستیبولار و حس عمقی که تاثیر بسزایی درکنترل و درمان بیش فعالی دارند می پردازد. از دیگر خواص آب خاصیت آرام سازی و ریلکسیشن آن است که کمک زیادی به این کودکان ADHD می کند.
  4. بازی درمانی و رفتار درمانی: یکی از روش های موثر در کاردرمانی بیش فعالی، بازی درمانی می باشد. در مرکز درمان بیش فعالی تهران با استفاده از تکنیک های رفتار درمانی و بازی درمانی به کودکان بیش فعال نحوه کنترل هیجانات، کنترل و تخلیه درست خشم، نحوه ارتباط اجتماعی صحیح با همسالان آموزش داده می شود. این تکنیک های رفتار درمانی موجب افزایش تحمل کاری و دستور پذیری در کودکان بیش فعال می شود.
  5. بخش تعدیل حسی:طی تحقیقات انجام شده بر روی کودکان با اختلال بیش فعالی مشخص گردید که یکی از دلایل بیقراری و حرکات اضافه در کودکان بیش فعال، مشکلات حسی در این کودکان است. لذا در درمان Adhd در این بخش پس از ارزیابی دقیق حسی در حیطه بویایی، چشایی، لامسه، بینایی، شنیداری و وستیبولار و عمقی به درمان بیش حسی و کم حسی پرداخته می شود.
  6. کاردرمانی  یکپارچگی حسی: در بخش SI بهترین مرکز درمان بیش فعالی با ارائه تمریناتی نظیر هماهنگی چشم و دست، هماهنگی دست و پا،هماهنگی دو طرفه و آموزش مهار حرکتی در جهت ایجاد هماهنگی حرکتی و کاهش رفتارهای تکانشگری در کودکان بیش فعال فعالیت میکند.

مرکز درمان بیش فعالی جناب آقای دکتر صابر (دکتر تشخیص بیش فعالی در تهران) از همه خدمات پیشرفته مرکزADHD در درمان بیش فعالی استفاده نموده و به همین علت به یکی از بهترین مراکز درمان بیش فعالی در تهران از دیدگاه مراجعین تبدیل گشته است و والدین کودکان بیش فعال جناب دکتر صابر را به عنوان بهترین دکتر بیش فعالی معرفی می نمایند.

بهترین دکتر تشخیص نقص توجه تمرکز در تهران- بهترین دکتر توجه-بهترین مرکز نقص توجه تمرکز

با توجه به اینکه همه کودکان تا حدی اختلال در توجه را در طول دوران کودکی تجربه می کنند لذا پاسخگویی به این سوال که آیا فرزند شمال دچار اختلال توجه و تمرکز می باشد و میزان نقص توجه او تا حدی هست که اختلال ADD محسوب گردد نیاز به مراجعه به بهترین دکتر تشخیص نقص توجه و تمرکز در تهران دارد. دکتر تشخیص توجه تمرکز با انجام تست های تخصصی در حیطه های مختلف نوع نقص در توجه و میزان آن را در بهترین مرکز تشخیص ADD بررسی می نماید. زیرا در درمان کم توجهی در کودکان میزان علایم نقص توجه و نوع آن بسیار حائز اهمیت می باشد. لذا جناب آقای دکتر صابر به عنوان بهترین دکتر نقص توجه تمرکز در تهران با در اختیار داشتن دو مرکز درمان اختلال نقص توجه در کودکان در پاسداران( کاردرمانی شرق تهران- گفتار درمانی شرق تهران) و مرکز نقص توجه سعادت آباد( کاردرمانی غرب تهران- گفتار درمانی غرب تهران) به درمان نقص توجه در بهترین کلینیک نقص توجه می پردازد. لازم به ذکر است به علت امکانات پیشرفته مرکز تشخیص نقص توجه در حیطه درمان و تشخیص ADD ، دکتر صابر به عنوان بهترین دکتر تشخیص نقص توجه تمرکز در تهران از دیدگاه خانواده ها شناخته شده است.

روند درمان کم توجهی در کودکان در بهترین مرکز درمان اختلال توجه تمرکز

پس از ارزیابی دقیق کودک توسط دکتر تشخیص نقص توجه، مشخص می گردد که کودک در کدام حیطه های توجه دچار نقص و کمبود توجه است،برای مثال اختلال نقص توجه و تمرکز در مهارت های شنیداری، نقص توجه و تمرکز در مهارت های بینایی، نقص توجه وتمرکز در مهارت های کلامی و درک مطلب و نقص توجه و تمرکز حرکتی

در بهترین کلینیک درمان نقص توجه در تهران، دکتر توجه جهت درمان کم توجهی در کودکان، آنان را به یکی از بخش های درمانی بهترین کلینیک درمان نقص توجه در تهران ارجاع می نماید.

  1. اتاق تاریک در این بخش با انجام تمرین های افزایش تمرکز و تمرینات نقص توجه به افزایش توجه دیداری و ادراک بینایی با استفاده از سیستم های کامپیوتری روز دنیا در بهترین مرکز درمان نقص توجه در تهران پرداخته می شود.
  2. اتاق شنیداری : در این بخش با انجام تمرین های افزایش تمرکز و تمرینات نقص توجه با استفاده از برنامه های دیجیتالی طراحی شده در حیطه شنیداری به افزایش سطح توجه شنیداری و ادراک شنیداری و حافظه شنیداری در مرکز تشخیص  ADD تمرکز می شود.
  3.  کاردرمانی ذهنی در این قسمت کلینیک نقص توجه با انجام تمرین های افزایش تمرکز و تمرینات نقص توجه و تکنیک های افزایش مهارت های ذهنی و حافظه به بهبود سطح درکی، شناختی و تفکر انتزاعی کم توجهی در کودکان پرداخته می شود.
  4. بخش آموزش و تست های تشخیصی کودکان نقص توجه: کودکان با نقص توجه در حیطه های آموزشی پیش دبستانی، تست ورود به مدرسه و مهارت های تحصیلی دچار مشکل می شوند. لذا بهترین کلینیک درمان نقص توجه با انجام  تمرین های افزایش تمرکز و تمرینات نقص توجه در حیطه آموزشی به افزایش توانایی تحصیلی و یادگیری این کودکان در مرکز تشخیص ADD  می پردازد.
  5. گفتاردرمانی کودکان نقص توجه: در این قسمت با استفاده از تکنیک های گفتار درمانی و انجام تمرین های افزایش تمرکز و تمرینات نقص توجه در قالب تمرینات کلامی، در حیطه درک مطلب ، درک کلام و پردازش شنیداری به درمان  ADD در بهترین مرکز نقص توجه پرداخته می شود.

همبودی در بیش فعالی و نقص توجه

حدود 87 درصد از کودکان دارای اختلال نقص توجه_ بیش فعالی حداقل دچار یکی از اختلال های مشابه هستند و 67 درصد از آن ها حداقل دو اختلال دیگر دارند. برخی از رایجترین اختلالاتی که با اختلال نقص توجه_ بیش فعالی همپوشانی دارند عبارتند از:

  1. مخالفت ستیزه جویانه(60 درصد)
  2. اختلال خواندن و نوشتن(40 درصد)
  3. پرش های عصبی(33 درصد)
  4. اختلالات عاطفی(30 درصد)

در 55 درصد از افراد علایم بیش فعالی در بزرگسالی هم بروز می یابد. برای فرد نوجوان و یا بزرگسالی که دارای اختلال نقص توجه و بیش فعالی است، علایم به صورت قانون گریزی، عدم ثبات شغلی و مشکل در ایجاد ارتباط با دیگران نمایان می شود.

25 درصد از کودکان و 30 درصد از بزرگسالان دارای اختلال نقص توجه _بیش فعالی مبتلا به اختلال افسردگی هستند. رفتار های مشترک روند تشخیص بیماری را پیچیده کرده اند.

در تلاش برای روشن ساختن فرایند تشخیص پژوهشگران علایم مشترک بین چند اختلال را از علایم اصلی اختلال نقص توجه بیش فعالی جدا نموده اند.

موسسه سلامت روان، سه گروه از علایم مشترک اختلال نقص توجه_ بیش فعالی  را مشخص نموده است که در زیر بررسی شده اند.

علایم مشترک بیش فعالی و نقص توجه

علائم نقص توجه

  1. اختلالات درونی( اضطراب)
  2. مخالفت پرخاشگرانه و اختلال سلوک
  3.  اضطراب، مخالفت پرخاشگرانه و اختلال سلوک

این یافته ها ضرورت تمایز بین زیرمجموعه های مشترک اختلال نقص توجه_بیش فعالی را مشخص می کند. به طور مشخص کودکانی که دچار اضطراب همراه با اختلال نقص توجه_ بیش فعالی هستند بهتر از دیگر گروه ها به روش های درمانی اختلال نقص توجه_ بیش فعالی پاسخ میدهند.این گروه به هر سه روش درمانی( رفتاری، دارویی و کاردرمانی ) پاسخ می دهند.

اختلال نقص توجه- بیش فعالی اساسا یک اختلال تحولی سازوکارهای خود تنظیمی مغز به حساب می آید. و خوشه هایی از کارکردهای شناختی مرتبط به هم را شامل می شود که از این قرار می باشد:

  • فعال سازی: سازماندهی، اولویت بندی و فعال سازی برای کار
  • تمرکز: تمرکز کردن، استمرار بخشیدن و انتقال توجه به کارها
  • تلاش: نظم بخشیدن به هشدار، استمرار بخشیدن به تلاش وسرعت پردازش
  • هیجان: مدیریت ناکامی ها و نظم بخشی به هیجان ها
  • حافظه: بهره گیری از حافظه کاری و دستیابی به یادآوری
  • کارکرد یا عمل: نظارت کردن و خود- نظم بخشیدن به عمل

این کارکرد ها در جنبه های متعدد زندگی روزانه فرد حائز اهمیت هستند. کارکرد های اجرایی از تعامل و وابستگی متقابل برخوردار هستند و در تمام کودکان دچار اختلال نقص توجه- بیش فعالی جزء اساس و جوهر اختلال می باشند.

در کودکان اختلال نقص توجه- بیش فعالی تکانشگری ناشی از نقص در مهار، کنترل رفتار و خود تنظیمی است. ناکارآمدی عملکرد های اجرایی، موجب راهبرد های ضعیف در حل مساله، ضعف در سازماندهی مهارت ها و حافظه ضعیف می شود که شاخص کودکان دارای اختلال نقص توجه- بیش فعالی است.

دوست یابی در کودکان بیش فعال

( ADHD )  بودن باعث می‌شود که شما نتوانید با کسی دوست شوید یا دوستان خود را حفظ کنید،آنها اغلب شما را پر انرژی و در حال فعالیت می بینند،در حالی که دوست دارند شما به خودتان استراحت بدهید. این،یعنی آن ها کودک بیش فعال را دوست دارند،فقط خیلی زود از آنها خسته میشوند. گاهی اوقات هم کودک به تشخیص بیش فعالی به خاطر خستگی،عکس العمل های نامناسب نشان داده و بعد از مدتی دچار پشیمانی و تاسف می شود.

شما حالا میتوانید دوست یابی کنید. شما باید فکر کنید دوست دارید چه کارهایی انجام دهید و بعد فکر کنید که کدام یک از دوستانتان همین کارها را دوست دارند.

 

مرکز درمان بیش فعالی

برای کودک مبتلا به بیش فعالی توضیح دهید دوست خوب کیست

دوست خوب بودن بدین معنی است که قادر به تبادل نظر باشید. قادر به رعایت نوبت بوده و بتوانید به خودتان بخندید. این خیلی مهم است. داشتن حس شوخ‌طبعی خیلی مهم است. بسیاری از افراد ( ADHD ) یک حس بالای شوخ طبعی دارند. کودکان بیش فعال عاشق خندیدن هستند،جوک می گویند،مزه می ریزند،اما در بعضی مواقع مکان و زمان مناسب را رعایت نمی کنند. داشتن حس بذله گویی و اینکه بتوانید به خودتان بخندید دو نعمت بزرگ هستند. اگر زمانی حس میکنید همه چیز بر علیه شماست،بخندید،چون خیلی زود احساس بهتری به شما دست می‌دهد.

به عقب برگردید و ببینید در هفته گذشته چه مواقعی قادر بودید که طرف مضحک مسایل را ببینید. ممکن است زمانی شما احساس آشفتگی کرده اما قادر شده‌اید به آن بخندید. اتفاقاتی را که افتاده بنویسید یا به دوستان خود بگویید. یادتان باشد که قرار است قسمت های خنده دار رفتارتان را ببینید.

این یک نمونه است که علی به دوستش گفته:

هفته گذشته من باید در کنسرتی که معلمم ترتیب داده بود قطعه ای را با شیپور (قره زنی) میزدم،من برای این کار خیلی تمرین کرده بودم و در خانه هم خیلی خوب بودم. اما وقتی در آنجا دست هایم را روی ساز گذاشتم و شروع به دمیدن در آن کردم، به جیر جیر افتاد و زمان را از دست دادم. عین کمدی شده بود و نمی دانستم چطور خود را از آن منجلاب بیرون بکشم. واقعاً وحشتناک بود. اما دوستم خیلی خوب کارش را انجام داد. در راه رسیدن به خانه،من،مامان و بابا آنقدر خندیدیم که نگو و نپرس.

تعامل اجتماعی و بیش فعالی کودکان

گاهی کودک بیش فعال باید در یک بازی که دیگران انتخاب می‌کنند شرکت کند. این بازی ها معمولاً نیاز به رعایت نوبت و همینطور قوانین ساده دارد. سعی کنید از این بازی ها با دوستان کودک بیش فعال داشته باشید. کارت بازی یکی از این نمونه ها است.

آیا می توانید بازی های دیگری مثل این مثال بزنید (بازی های تخته ای مثل مار و پله و اسکرابل (نوعی بازی برای ساختن کلمات با حروف الفبا روی صفحه خاص)،بازی با کارت مثل ( Rummy ) یا بازی با تاس مثل منچ،و… برای دوستان خود قوانین را بگویید و شروع به بازی کنید. قوانین خیلی مهم است. بنابراین از هر کسی انتظار می رود بداند در بازی باید چه کار کند. وقتی کودک مبتلا به بیش فعال توانست با یک نفر دیگر بازی کند،سعی کنید با دو نفر یا بیشتر بازی کند.

بیش فعالی و نقص توجه

خودتان بازی بسازید

ممکن است کمی به نظر خنده‌دار بیاید که خودتان بازی درست کنید،اما قبل از شروع بازی باید قوانین را بدانید. اگر دیگران ندانند که چه باید بکنند ممکن است ناراحت و گیج شوند. در مورد بازی هایی که شما با دوستان خود ساخته اید فکر کنید،قوانین آن بازی ها چه بوده است.

آیا قادرید قبل از اینکه به طور کامل شروع به بازی کنید قوانین را دسته بندی کنید.

گاهی،افراد ( ADHD ) توسط دوستانشان به عنوان افراد ریاست طلب توصیف می شوند. این بدین خاطر است که از مغز این ها ایده های زیادی  می آید که نمی توانند همه را متوقف کنند و نمی توانند مردم را درباره عقاید خوبی که دارند متقاعد سازند. سعی کنید منطقی باشید و در هر زمان فقط یک چیز بگویید.

ماساژ برای افزایش توجه و تمرکز

ماساژ درمانی برای افزایش توجه و تمرکز

ماساژ درمانی یکی از راه های موثر در درمان کودکان بیش فعال و نقص توجه می باشد. ماساژ درمانی تخصصی مرکز دکتر صابر با انجام تکنیک های ماساژ به افزایش تحمل کاری و افزایش توجه و تمرکز کودکان بیش فعال تاثیر بسزایی دارد. ماساژ های ناحیه سر وصورت از جمله مساژ های موثر در افزایش توجه وتمرکز در کودکان است که در مرکز کاردرمانی دکتر صابر و در بخش ماساژ درمانی انجام می گیرد. نکته قابل توجه این است که نحوه اجرای درست این تمرینات و میزان فشار وارده دست های درمانگر و نقطه فشار باید به دقت انتخاب گردد تا تاثیر مناسب را ایجاد نماید. در صورت اجرای صحیح تمرینات ماساژ درمانی به صورت چشمگیری موجب کاهش حرکات اضافه کودکان بیش فعال و تکانشگری آنان می شود.

نقش کاردرمانی در بیش فعالی و نقص توجه

توانبخشی شناختی
مشکلات توجه در کودکان بیش فعال
اتاق تاریک
بهترین مرکز درمان بیش فعالی و نقص توجه
انواع توجه
توجه وهوشیاری
بازی درمانی در کودکان بیش فعال
مشکلات توجهی در کودکان بیش فعال
نقش ژنتیک و تغذیه در بیش فعالی
توانبخشی شناختی در درمان بیش فعالی
تقویت حافظه در کودکان با نقص توجه و بیش فعالی
درمان بیش فعالی
اختلال حافظه در بیش فعالی 
کاردرمانی ذهنی
آب درمانی در کودکان
سنجش پیش دبستانی
بازی درمانی
ماساژ درمانی
رشد مهارت های دستی
کاردرمانی دست کودکان
ناتوانی یادگیری و سال های پیش دبستانی
تفکر خلاق
پیش نیاز های نوشتن
نقش بازی در رشد کودک
انواع حافظه 
توانبخشی شناختی
اختلال تیک در کودکان
مقیاس هوش وکسلر
تست هوش کودکان
اتاق تعدیل حسی
اختلال پردازش حس لامسه
حس بینایی
هوش چندگانه
اختلال بینایی
حس عمقی
خود آگاهی و بادی ایمیج
حس تعادل یا وستیبولار
اختلالات مرتبط با یکپارچگی حسی
تدافع لمسی
درمان اختلال پردازش حسی
مهارت های تعادلی
سنسوری روم
تعدیل شنیداری
کاردرمانی ذهنی
کاردرمانی جسمی
ناخن جویدن در کودکان
ختلال تیک در کودکان
روانشناسی کودک
اختلال خواب در کودکان
لکنت زبان
آپراکسی چیست
ناروانی گفتار
دیزآرتری
زبان و گفتار
لکنت زبان و روش های اصلاح آن
متد بازی درمانی در اختلالات یادگیری   
ارزیابی سیستم عصبی کودک      
ناخن جویدن در کودکان     
تست ورود به پیش دبستانی   
رژیم حسی چیست؟     
سکته مغزی 
گفتاردرمانی در کم شنوایی     
گفتار درمانی در رشد مهارتهای اجتماعی کودکان اوتیسم
روانشناسی کودک
اختلال تیک در کودکان
آپراکسی چیست
میکروسفالی- ماکروسفالی
آسیب سیستم اجرایی مغز
کاردرمانی در نابینایان 
 
 

دلایل گیر افتادن در نقایص شناخت اجتماعی

کودکان دارای اختلال نقص توجه_بیش فعالی به سه دلیل اساسی می توانند درگیر نقایص شناخت اجتماعی شوند،

  1. تبعات اجتماعی نارسایی کارکردهای اجرایی برای مثال عدم رعایت نوبت و یا عدم پایبندی به تشریفات اجتماعی به دلیل تکانشگری موجب آسیب به تعامل اجتماعی آن ها خواهد شد.
  2. اهمیت بیشتر محرک های اجتماعی برای کنترل، بسیاری از رفتارهای غیر اجتماعی افراد دارای اختلال نقص توجه_بیش فعالی ریشه در کنترل مهاری دارد. به عنوان مثال ناتوانی در حفظ طولانی مدت یک رابطه که ریشه در کارکرد اجرایی ناقص دارد
  3. اختلالات همراه است. بسیاری از مشکلات همراه اختلال نقص توجه_ بیش فعالی مانند اختلال سلوک خود نقص محوری شناخت اجتماعی دارند.

یکی دیگر از مشکلات رفتاری مربوط به اختلال نقش توجه_بیش فعالی مشکلات اجتماعی است. این مشکلات شامل ضعف در مهارت های اجتماعی است. کودکانی که دارای اختلال نقص توجه_بیش فعالی هستند، رفتارهای پرخاشگرانه دارند، محبوبیت کمتر داشته و احتمال طرد شدنشان توسط دیگران بیشتر است.

اگر چه کودکانی که دارای اختلال نقص توجه_بیش فعالی هستند، الزاما نقص اساسی در مهارت های اجتماعی ندارند، ولی مجبورند برای رسیدن به اهدافشان مشکلات بسیاری را در موقعیا های اجتماعی مختلف پشت سر بگذرانند.

بر خلاف این کودکان، کودکانی که داری اختلال نقص توجه هستند، معمولا منزوی هستند و به نظر می آیند که از مهارت های ضروری برای برقراری روابط اجتماعی بی بهره اند. افسردگی همراه، روابط اجتماعی را پیچیده کرده و مشکل می سازد.همچنین افراد بیش فعال دوستان کمتر، مشکلات اجتماعی بیشتر و روابط عاطفی کم دوامتر نسبت به افراد عادی دارند.

با توجه به موارد فوق در صورت عدم درمان نقص توجه و بیش فعالی در سنین پایین، امکان بروز اختلالات همراه نظیر اختلالات یادگیری، افسردگی و اختلالات رفتاری مختلف در این کودکان وجود دارد. لذا جناب آقای دکتر صابر به عنوان بهترین دکتر توجه تمرکز در تهران به تشخیص زود هنگام اختلال کم توجهی در کودکان و درمان موثر آن می پردازد. مرکز بیش فعالی و نقص توجه  دکتر صابر با در اختیار داشتن 47 نیروی مجرب توانبخشی در پاسداران( کاردرمانی نقص توجه – گفتاردرمانی نقص توجه) و 38 کادر مجرب درمانی در سعادت آباد( کاردرمانی بیش فعالی – گفتار درمانی بیش فعالی) به عنوان بهترین مراکز نقص توجه در تهران مطرح گردیده است.

کاردرمانی در منزل برای کودکان نقص توجه- کاردرمانی در منزل برای کودکان بیش فعال

جناب آقای دکتر صابر با در اختیار داشتن 32 نیروی کاردرمانی بیش فعالی و کاردرمانی نقص توجه به ارائه خدمات کاردرمانی در منزل برای کودکان نقص توجه و کاردرمانی درمنزل برای کودکان بیش فعال در تهران می پردازد.

گفتار درمانی در منزل برای کودکان نقص توجه- گفتار درمانی در منزل برای کودکان بیش فعال

جناب آقای دکتر صابر با در اختیار داشت22 نیروی گفتار درمانی بیش فعالی و گفتار درمانی نقص توجه به ارائه خدمات گفتار درمانی در منزل برای کودکان نقص توجه و گفتار درمانی درمنزل برای کودکان بیش فعال در تهران می پردازد.

نظریه های  زیادی در زمینه اختلال نقص توجه و بیش فعالی مطرح شده است که به بیان بعضی از آنان می پردازیم.

نظریه نارسایی کارکردهای اجرایی

در این نظریه بر این باور استوار است که کارکرد های اجرایی از ظرفیت هایی تشکیل می شوند که شخص را قادر می سازد تا یک رفتار مستقل، هدفمند و در خدمت خود انجام دهد.

این نظریه بین کارکردهای اجرایی وکارکردهای شناختی تمایز قائل می شود. پرسش های مربوط به کارکردهای اجرایی معطوف به این هستند که یک شخص (آیا یا چگونه) چیزی را انجام می دهد.

پرسش های مربوط به کارکردهای شناختی عموما در قالب (چه چیزی یا چقدر) بیان می شوند. مثلا چقدر میدانی چه چیزی می توانی انجام دهی؟ تا زمانی که کارکردهای اجرایی سالم هستند، شخص می تواند فقدان یا نارسایی شناختی فراوانی را تحمل و همچنان به نحو مستقل، سازنده و در خدمت خود عمل کند.

هنگامی که کارکردهای اجرایی مختل می شوند فرد قطع نظر از اینکه کارکردهای شناختی فرد چقدر خوب کار می کنند، فرد دیگر قادر به مراقبت رضایت بخش از خود، انجام کار مفید به نحو مستقل یا حفظ روابط اجتماعی بهنجار نمی باشد.

بعضی از نارسایی های کارکرد های اجرایی چندان واضح نیستند. شاید وخیم ترین این مشکلات، از دیدگاه روانی- اجتماعی، اختلال در ظرفیت فرد برای شروع فعالیت، کاهش یا فقدان انگیزش، نارسایی در طرح ریزی و انجام فعالیت های متوالی تشکیل دهنده رفتارهای هدفمند باشند.

نظریه گذرگاه دوگانه: بیش فعالی

سونگا بارک در مدل خود برای تبیین نارسایی شناختی کودکان دارای اختلال نقص توجه – بیش فعالی الگو گذرگاه دوگانه را مطرح می سازد بر طبق این الگوی دو گذرگاه مجزا در اختلال دخیل هستند:

  1. اولین گذرگاه در برگیرنده مدار اجرایی، گذرگاه نارسایی تنظیم افکار و عمل.
  2. دومین گذرگاه دربرگیرنده مدار پاداش ، گذرگاه سبک انگیزشی است‌.

نقص در گذرگاه تنظیم افکار و عمل شامل نارسایی در کارکرد بازداری است که موجب نقص در نظم جویی شناختی رفتاری می‌ شود.

گذرگاه سبک انگیزشی با مدار پاداش مغز در ارتباط است و از طریق عوامل محیطی مانند خانواده و فرهنگ کسب می‌شود. این دو گذرگاه مجزا هستند اما می توانند به طور بالقوه منجر به تثبیت زیر ریخت اختلال کم توجهی _ بیش فعالی شوند.

بر اساس تحقیقات سونگا بارک، با ثبات ترین و قویترین نقص در کارکرد اجرایی در مبتلایان به اختلال کم توجهی _ بیش فعالی، در بازداری ، حافظه فعال، برنامه ریزی و گوش به زنگی است.

نظریه نارسایی توجه :

بررسی ساز و کارها و ماهیت توجه به ویژه در قلمرو روانشناسی تاریخی طولانی داشته است. یک سری نظریه ها درباره اختلال نقص توجه – بیش فعالی پیشنهاد می کنند که بی توجهی بیش فعالی و تکانشگری ممکن است ناشی از نارسایی های زیربنایی مولفه‌های توجه باشند.

این مولفان پژوهش‌های خود سه شبکه مربوط به توجه را شناسایی کرده‌اند: شبکه هشدار دهنده گوش به زنگ شبکه جهت یابی شبکه کنترل اجرایی هشدار به آمادگی شخص برای پاسخ دادن به هر نوع محرک اشاره دارد.

فرایند جهت یابی بر این امر دلالت می‌ کند که یک شخص چگونه و تا چه اندازه به طرف یک محرک خاص توجه خود را سوق می‌دهد.

در یک آزمون شناختی، این فرایند را می‌توان با ارائه یک علامت یا سرنخ در صفحه نمایش رایانه در موضوع خاص( مثلاً در سمت راست به جای چپ) سنجید. کنترل اجرایی به فرآیند حل و فصل تعارض، وقتی محرک ها دوپاسخ همزمان را ایجاب می‌ کنند، اشاره دارد.

کنترل اجرای امکان بازداری پاسخ بیش آموخته و اجرای پاسخی را که با توجه به بافت و زمینه مناسب تر است را فراهم می‌ سازد. آسیب به شبکه هشدار دهنده گوش به زنگی ممکن است در مشکلاتی که کودکان دارای اختلال نقص توجه – بیش فعالی تجربه می‌ کنند، نمایان شود.

نارسایی‌های گوش به زنگی در کودکان دارای اختلال نقص توجه – بیش فعالی را مربوط به نیمکره راست مغز دانسته اند. شبکه اجرایی توجه نیز در اختلال نقص توجه – بیش فعالی دچار نارسایی می‌ شود.

نارسایی‌های کارکرد اجرائی ناشی از ناتوانی در بازداری ممکن است پیرو نارسایی گوش به زنگی و یا در تعامل با یکدیگر باشند.

نظریه نارسایی بازداری:

بسیاری از محققان بازداری را یکی از مولفه‌های اصطلاح فراگیر (کارکرد اجرایی) می‌ دانند.

ناتوان یا نارسایی بازداری درکودکان ممکن است به رفتارهای زیر منجر شود:

  • پاسخ دادن پیش از اینکه تکلیف فهمیده شود
  • پاسخ دادن پیش از اینکه اطلاعات کافی اخذ شود،
  • معطوف شدن توجه به محرک های نامربوط (حواس پرتی) یا ناتوانی در تصحیح پاسخ های آشکار نامتناسب.

این مفهوم سازی از نارسایی بازداری، طیف گسترده ای از رفتارهایی را که اغلب در کودکان، نوجوانان و بزرگسالان دارای اختلال نقص توجه – بیش فعالی ، مشاهده می شود در بر می‌ گیرد.

مدل، بازداری همه نارسایی های کودک دارای اختلال نقص توجه – بیش فعالی را به ناکامی در مهار و بازداری نسبت می‌ دهد. بازداری رفتاری امکان عملکرد متبحرانه چهار توانایی اجرایی شامل حافظه کاری، درونی سازی گفتار، خودتنظیمی هیجانی انگیزشی و بازسازی را فراهم می‌سازد.

فرایندهای بازداری

بازداری از پاسخ پاداش پیشین به یک رویداد متوقف کردن پاسخ های جاری، که امکان تاخیر در تصمیم به پاسخ را فراهم می‌ کند حفاظت و مراقبت از این دوره تاخیر در برابر رویدادها و پاسخ های رقیب به (کنترل تداخل) این نظریه مدعی است که بازداری رفتاری ضعیف، نارسایی محوری در اختلال نقص توجه – بیش فعالی است و استدلال می کند که نارسایی بازداری مسئول نارسایی های ثانویه در سایر کارکردهای اجرایی است بدین ترتیب این مدل بازداری را بالاتر از همه کارکردهای اجرایی دیگر قرار می‌دهد.

در این مدل اختلال در نقص توجه – بیش فعالی، حافظه کاری و طرح‌ ریزی تحت تاثیر ناتوانی کودک در بازاری قرار می‌گیرد. به بیان دقیق‌تر بازداری باید وجود داشته باشد تا حافظه کاری، خود نظم بخشی  درونی سازی گفتار و بازسازی فرصت بروز بیابند.

بیشتر بدانیم

مرکز تخصصی تشخیص و درمان اوتیسم
 اوتیسم در کودکان چیست ؟
لکنت زبان در کودکان
فلج مغزی در کودکان
اختلال یادگیری در کودکان
یکپارچگی حسی چیست؟
دیستروفی عضلانی چیست؟
بیش فعالی در کودکان چیست؟
نقص توجه  در کودکان چیست؟
متخصص کاردرمانی در منزل
مرکز کاردرمانی کودکان
بهترین کلینیک کاردرمانی در تهران
متخصص گفتار درمانی در منزل
کلینیک گفتاردرمانی کودکان
بهترین مرکز گفتاردرمانی در تهران

بهترین مرکز بیش فعالی و نقص توجه

بهترین کلینیک بیش فعالی و نقص توجه در تهرانپارس

مرکز درمان بیش فعالی و نقص توجه در نیاوران

مرکز بیش فعالی و نقص توجه سعادت آباد

بهترین مرکز درمان بیش فعالی و نقص توجه در ستارخان

کلینیک بیش فعالی و نقص توجه در پاسداران

بهترین کلینیک بیش فعالی و نقص توجه در شمال تهران

مرکز درمان بیش فعالی و نقص توجه در شرق تهران

بهترین کلینیک  بیش فعالی و نقص توجه در پونک

بهترین مرکز درمان بیش فعالی و نقص توجه در ولنجک

بهترین کلینیک بیش فعالی و نقص توجه در فرمانیه

کلینیک درمان بیش فعالی و نقص توجه در شهرک غرب

مرکز درمان بیش فعالی و نقص توجه غرب تهران

کلینیک بیش فعالی و نقص توجه در شریعتی

بهترین مرکز بیش فعالی و نقص توجه در مرزداران

مراکز درمان بیش فعالی و نقص توجه در سیدخندان 

کلینیک بیش فعالی و نقص توجه در جنت آباد

بهترین مرکز بیش فعالی و نقص توجه دهکده المپیک

بهترین مرکز درمان بیش فعالی و نقص توجه اسلام شهر

مرکز درمان بیش فعالی و نقص توجه در تجریش

بهترین کلینیک بیش فعالی و نقص توجه در قلهک

بهترین مرکز بیش فعالی و نقص توجه در تهرانسر

مرکز درمان بیش فعالی و نقص توجهدر ونک

کلینیک بیش فعالی و نقص توجه در نارمک

بهترین مرکز بیش فعالی و نقص توجه پیروزی

 گفتار درمانی سعادت آباد

بهترین مرکز گفتار درمانی ستارخان

گفتار درمانی ولنجک

گفتار درمانی پاسداران

بهترین مرکز بیش فعالی و نقص توجه در شرق تهران

گفتار درمانی غرب تهران

بهترین مرکز درمان بیش فعالی و نقص توجه در تهران

مراکز بیش فعالی و نقص توجه در مرزداران

مرکز درمان بیش فعالی و نقص توجه نیاوران

بهترین مرکز بیش فعالی و نقص توجه در جنوب تهران

گفتار درمانی در جنوب تهران

بهترین مرکز بیش فعالی و نقص توجه در انقلاب

مرکز درمان بیش فعالی و نقص توجه در یوسف آباد

مرکز گفتار درمانی در قیطریه

کلینیک درمان بیش فعالی و نقص توجه در منظریه

بهترین کلینیک بیش فعالی و نقص توجه در ظفر

مرکز درمان بیش فعالی و نقص توجه تهران نو

مرکز درمان بیش فعالی و نقص توجه در افسریه

کلینیک بیش فعالی و نقص توجه در قیطریه

بهترین کلینیک بیش فعالی و نقص توجه در تهران نو

 

کلینیک کاردرمانی دکتر مهدی صابر در جهت درمان کودکان اوتیسم , درمان کودکان فلج مغزی ،,دیستروفی عضلانی

لکنت زبان در کودکان و اختلالات یادگیری گام بر می دارد.

بهترین مراکز درمان بیش فعالی در شرق تهران

مرکز کاردرمانی درشرق تهرانبهترین کلینیک توانبخشی در تهران-بهترین کلینیک کاردرمانی و گفتاردرمانی در تهرانپارس-کاردرمانی  در نیاوران-کلینیک کاردرمانی در پاسداران-کلینیک کاردرمانی در شمال تهران-بهترین کاردرمانی در شرق تهران-بهترین مرکز  کاردرمانی در پونک-بهترین کاردرمانی در فرمانیه- کاردرمانی و گفتاردرمانی در شریعتیمرکز گفتار درمانی در پاسدارانمرکز گفتار درمانی در تهرانپارسمرکز گفتاردرمانی در شرق تهرانکلینیک کاردرمانی شرق تهران -کاردرمانی در هنگام- کاردرمانی در رسالت- کاردرمانی در میدان سپاه- مرکز کاردرمانی شرق تهران-کاردرمانی در طالقانی- کاردرمانی در مشیریه- کاردرمانی در مسعودیه-کاردرمانی در نارمک- کاردرمانی در مجیدیه- کاردرمانی در سراج- کاردرمانی شرق تهران -کاردرمانی در فرجام- کاردرمانی در افسریه- کاردرمانی در پاسدار گمنام- کاردرمانی در پیروزی- بهترین مرکز کاردرمانی در شرق تهران -کاردرمانی در باقری-کاردرمانی در  سیزده آبان- کاردرمانی در آهنگ- کاردرمانی در پرستار- کاردرمانی در چهارصد دستگاه- کاردرمانی در خیابان کرمان- کاردرمانی شرق تهران -کاردرمانی در وحیدیه- کاردرمانی در شرق تهران -کاردرمانی در سرخه حصار-کاردرمانی در امامت- کاردرمانی در امام حسین- کاردرمانی در سید خندان- بهترین مراکز کاردرمانی شرق تهران کاردرمانی در دردشت-کاردرمانی در گلبرگ- کاردرمانی در خیابان اشراقی- کاردرمانی در زاهد گیلانی- کاردرمانی در صفا- کاردرمانی در مولوی- کاردرمانی درسبلان-کلینیک توانبخشی شرق تهران -کاردرمانی در هفت حوض- کاردرمانی در سعدی- کاردرمانی در خیابان تختی- کاردرمانی در سهره وردی- کاردرمانی در بهشتی-کاردرمانی در فردوسی- کاردرمانی در بهارستان- کاردرمانی در مطهری- کاردرمانی در مفتح- کاردرمانی خوب در شرق تهران – کاردرمانی در دروازه شمیران- کاردرمانی در تختی- کاردرمانی در کریمخان- کاردرمانی در هفت تیر- کاردرمانی در هرندی- کاردرمانی در قیام- کاردرمانی در بلوار پروین-کاردرمانی در اتحاد- کاردرمانی در خیابان ایران- کاردرمانی در هفده شهریور- کاردرمانی در نظام آباد -کاردرمانی در شهدا-بهترین مرکز کاردرمانی شرق تهران – کاردرمانی در نیرو هوایی- کاردرمانی در بلوار ابوذر-  کاردرمانی در میدان خراسان- کاردرمانی در مدائن- کاردرمانی درفدک- کاردرمانی در شمیران- کاردرمانی در تسلیحات-  کاردرمانی در نبرد- کاردرمانی در محلاتی -کاردرمانی در لواسان-کاردرمانی در فشم- کاردرمانی در حکیمیه – بهترین کلینیک توانبخشی در شرق تهران – کاردرمانی در شمیرانات- کاردرمانی در  بنی هاشم- کاردرمانی در علم و صنعت-کاردرمانی در  قنات کوثر- کاردرمانی در شهرک امید- کاردرمانی در شیان- کاردرمانی در لویزان- کاردرمانی در مهران- کاردرمانی در خاقانی- کاردرمانی در امجدیه- کاردرمانی در ارامنه- کاردرمانی در خیابان دبستان- کاردرمانی در عباس آباد- کاردرمانی در اندیشه- کاردرمانی در خیابان قصر- مرکز توانبخشی شرق تهران -کاردرمانی در کاج-  کاردرمانی در نامجو- کاردرمانی در شهید قندی- بهترین مرکز توانبخشی در شرق تهران – کاردرمانی در میدان فرخی یزدی- کاردرمانی در مسجد جامع- کاردرمانی در ساقدوش – مراکز کاردرمانی در شرق تهران -کاردرمانی شرق -کاردرمانی در شهید عراقی-بهترین کاردرمانی شرق تهران-کاردرمانی در هروی- کاردرمانی در قلهک-کاردرمانی در سه راه ضرابخانه-کاردرمانی در استاد حسن بنا-کاردرمانی در میدان نبوت- کاردرمانی در بلوار دلاوران-کاردرمانی در سمنگان-کاردرمانی در شهید ثانی-کاردرمانی در جانبازان شرقی-کاردرمانی در جانبازان غربی- کاردرمانی در مدائن- کاردرمانی در اتوبان رسالت- کاردرمانی در میدان هلال احمر-کاردرمانی در میدان الغدیر- کاردرمانی در نیروی دریایی-کاردرمانی در آیت الله مدنی- کاردرمانی در خیابان گرگان-کاردرمانی در سبلان جنوبی- کاردرمانی در سبلان شمالی- کاردرمانی در گلشن دوست-کاردرمانی در خیابان اردیبهشت-

بهترین مراکز درمان بیش فعالی در شمال تهران

کاردرمانی در پاسدارانکاردرمانی در شرق تهرانکاردرمانی در شمال تهرانکاردرمانی در سعادت آبادکاردرمانی در تهرانپارس  کاردرمانی در غرب تهرانکاردرمانی در شریعتیکاردرمانی در شهرک غربکاردرمانی در جنت آباد  کاردرمانی در فرمانیهکاردرمانی در نیاورانکاردرمانی در شمال تهرانمرکز گفتاردرمانی در شمال تهرانمرکز گفتار درمانی در نیاورانمرکز گفتاردرمانی در فرمانیهکاردرمانی در قیطریه- کاردرمانی در منظریه-کاردرمانی در آجودانیه- کاردرمانی در میرداماد- کاردرمانی در میدان محسنی- کاردرمانی در ظفر- کاردرمانی در خیابان نفت-کاردرمانی در اختیاریه- کاردرمانی در کامرانیه- کاردرمانی در خیابان دولت-کاردرمانی در  دیباجی- کاردرمانی در اقدسیه- کاردرمانی در کودکان در مینی سیتی- کاردرمانی در نوبنیاد- کاردرمانی در بلوار ارتش- کاردرمانی شمس آباد- کاردرمانی در شمال تهران -کاردرمانی در ازگل-کاردرمانی در قلهک- کاردرمانی در خیابان یاسر- کاردرمانی در جماران- کاردرمانی در تجریش-کاردرمانی در میدان قدس- کاردرمانی در خیابان الهیه- کاردرمانی در فرشته- کاردرمانی در جردن- کاردرمانی در دارآباد- کاردرمانی در سعدآباد-کاردرمانی در جمشیدیه- کاردرمانی در دربند- کاردرمانی در گلابدره- کاردرمانی در امام زاده قاسم- کاردرمانی در چیذر-کاردرمانی در دزاشیب- کاردرمانی در زعفرانیه- کاردرمانی در سوهانک- کاردرمانی در شهرک محلاتی-  کاردرمانی در شهرک نفت- کاردرمانی در کاشانک- کاردرمانی در محمودیه- کاردرمانی در خیابان دروس- کاردرمانی در ونک- کاردرمانی در آرژانتین- کاردرمانی در ساعی -کاردرمانی در امیرآباد-کاردرمانی در ایرانشهر- کاردرمانی در بهجت آباد- کاردرمانی در اندرزگو -کاردرمانی در زرگنده- کاردرمانی در باغ فردوس- کاردرمانی در آفریقا- کاردرمانی در خیابان باهنر- کاردرمانی در بلوار کاوه- کاردرمانی در اوین-کاردرمانی در بام تهران-کاردرمانی در پارک وی-کاردرمانی در نمایشگاه-کاردرمانی در فرحزاد-کاردرمانی در امام زاده داوود-کاردرمانی در کوهسار-کاردرمانی در شهرک کلاهدوز-کاردرمانی در خیابان کلاهدوز-کاردرمانی در شهرک شهید چمران-کاردرمانی در صاحبقرانیه- کاردرمانی در گل نبی-کاردرمانی در میدان نیاوران-کاردرمانی در چهار راه پاسداران- کاردرمانی در چالهرز- کاردرمانی در وفامنش-کاردرمانی در پناهی نیا-کاردرمانی در افشاری-کاردرمانی در حقانی- کاردرمانی در خیابان گیلان-کاردرمانی در خیابان یاسر- کاردرمانی در مقدس اردبیلی- کاردرمانی در ولیعصر-کاردرمانی در موحد دانش-کاردرمانی در صادقی قمی- کاردرمانی در خیابان دستگردی- کاردرمانی در رستم آباد- کاردرمانی در نارنجستان-کاردرمانی در  نیستان- کاردرمانی در نگارستان-کاردرمانی در بوستان-کاردرمانی در گلستان-کاردرمانی در پورابتهاج-کاردرمانی در دشتستان- کاردرمانی در قبا-کاردرمانی در گاندی -کاردرمانی در نلسون ماندلا -کاردرمانی در خیابان نفت -کاردرمانی در میدان مادر -کاردرمانی در شیخ بهایی- کاردرمانی در ملاصدرا- کاردرمانی در جهان کودک- کاردرمانی در

بهترین مراکز درمان بیش فعالی در غرب تهران-کلینیک کاردرمانی غرب تهران

کلینیک گفتاردرمانی در سعادت آبادمرکزگفتار درمانی در شهرک غربمرکز گفتار درمانی در ستارخانمرکز گفتاردرمانی در ولنجکمرکز گفتار درمانی در پونکمرکز گفتار درمانی در غرب تهرانگفتار درمانی مرزدارانبهترین مرکز گفتاردرمانی اتیسم در تهران-کاردرمانی در باغ فیض- کاردرمانی در شهرک اکباتان- کاردرمانی در شهر زیبا- کاردرمانی در گیشا- کاردرمانی در طرشت- کاردرمانی در حصارک- کاردرمانی در آزادی- کاردرمانی در شاهین شمالی – کاردرمانی در شاهین جنوبی – کاردرمانی در چهار باغ – کاردرمانی در بهنام – کاردرمانی در وحدت اسلامی – کاردرمانی در سازمان آب – کاردرمانی در کن- کاردرمانی در ورداورد- کاردرمانی در آریاشهر- کاردرمانی در صادقیه- کاردرمانی در شهرک آپادانا- کاردرمانی در غرب تهران- کاردرمانی در اشرفی اصفهانی- کاردرمانی در تهران ویلا- کاردرمانی در برق آلستوم- کاردرمانی در همایونشهر- کاردرمانی در ونک- کاردرمانی در آیت الله کاشانی- کاردرمانی در سازمان برنامه- مرکز کاردرمانی در غرب تهران- کاردرمانی در عدل- کاردرمانی در شهرک اندیشه- کاردرمانی در شهرک پرواز- کاردرمانی در شهرک کوهسار- کاردرمانی در شهرک نفت- کاردرمانی در شهرک ولفجر- مرکز توانبخشی در غرب تهران- کاردرمانی در بیمه- بهترین کاردرمانی در غرب تهران- کاردرمانی در کنکوری- کاردرمانی در آرژانتین- کاردرمانی در ساعی- کاردرمانی غرب تهران- کاردرمانی در امیر آباد- کاردرمانی در ایرانشهر- کاردرمانی در یوسف آباد- کاردرمانی در بهجت آباد- کاردرمانی در جمالزاده- کاردرمانی خوب در غرب تهران- کاردرمانی در خیابان شیراز- کاردرمانی در عباس آباد- کاردرمانی در فاطمی- کاردرمانی در قائم مقام- کاردرمانی در سنایی- کاردرمانی در غرب تهران- کاردرمانی در قزل قلعه – کاردرمانی در بلوار کشاورز غربی- کاردرمانی در بلوار کشاورز شرقی- کاردرمانی در کریمخان- کاردرمانی در هفت تیر – کاردرمانی در گاندی- کاردرمانی در میدان جهاد- بهترین مرکز کاردرمانی در غرب تهران- کاردرمانی در ولیعصر شمالی- کاردرمانی در ولیعصر جنوبی- کاردرمانی در هفت تیر- کاردرمانی در استاد معین –  کاردرمانی در خیابان دکتر هوشیار- کاردرمانی در منزل غرب تهران- کاردرمانی در شمشیری- کاردرمانی در دستغیب- کاردرمانی در فتح- کاردرمانی در مهرآباد جنوبی- کاردرمانی در مهر آباد شمالی- کاردرمانی در بریانک- بهترین مراکز کاردرمانی غرب تهران- کاردرمانی در سلسبیل- کاردرمانی در کارون- کاردرمانی در هاشمی- کاردرمانی در خیابان زنجان- کاردرمانی در خیابان آذربایجان- کاردرمانی در خیابان امام خمینی- کاردرمانی در جیحون- کاردرمانی در خوش- کاردرمانی در دامپزشکی- کاردرمانی در رودکی- کاردرمانی در قصرالدشت- کاردرمانی در مالک اشتر- کاردرمانی در نواب -کاردرمانی در کمیل-  کاردرمانی در انقلاب – کاردرمانی در شیخ هادی- کاردرمانی در امیریه- کاردرمانی در منیریه- کاردرمانی در اسکندری- کاردرمانی در دخانیات- کاردرمانی در جمهوری- کاردرمانی در میدان حر- کاردرمانی در میدان راه آهن- کاردرمانی در هلال احمر- کاردرمانی در پاستور- کاردرمانی در حسن آباد- کاردرمانی در گمرک- کاردرمانی در وحدت اسلامی- کاردرمانی در کارگر شمالی و کاردرمانی در کارگر جنوبی- کاردرمانی در بهارستان- کاردرمانی در فردوسی- کاردرمانی در پامنار-  کاردرمانی در دروازه شمیران- کاردرمانی در امین حضور- کاردرمانی در پانزده خرداد- کاردرمانی در سعدی- کاردرمانی در لاله زار- کاردرمانی در یاخچی آباد- کاردرمانی در جوادیه- کاردرمانی در نازی آباد- کاردرمانی در خزانه- کاردرمانی در شهرک راه آهن- کاردرمانی در شهرک گلستان- کاردرمانی در شهرک فرهنگیان- کاردرمانی در رجایی- کاردرمانی در علی آباد- کاردرمانی در سه راه آذری- کاردرمانی در امام زاده حسن- کاردرمانی در یافت آباد- کاردرمانی در جلیلی- کاردرمانی در زهتابی- کاردرمانی در زمزم- کاردرمانی در گلچین- کاردرمانی در باغ خزانه- کاردرمانی در میدان قزوین- کاردرمانی در میدان بهاران- کاردرمانی در صاحب الزمان- کاردرمانی در تولیدارو- کاردرمانی در شاد آباد- کاردرمانی در ولیعصر- کاردرمانی درخلیج فارس شمالی- کاردرمانی در خلیج فارس جنوبی- کاردرمانی در شهرک ولیعصر- کاردرمانی در شهرک صاحب الزمان- کاردرمانی در خانی آباد- کاردرمانی در اسفندیاری- کاردرمانی در بهمنیار- کاردرمانی در میدان بهمن- کاردرمانی در نعمت آباد- کاردرمانی در اسماعیل آباد- کاردرمانی در دولت خواه- کاردرمانی در شهید کاظمی- کاردرمانی در عبدل آباد- کاردرمانی در دولت آباد- کاردرمانی در جوانمرد- کاردرمانی در 13آبان- کاردرمانی در باشگاه نفت- کاردرمانی در تهرانسر مرکزی- کاردرمانی در شهرک دریا- کاردرمانی در شهرک آزادی- کاردرمانی در شهرک استقلال- کاردرمانی در شهرک دانشگاه- کاردرمانی در شهرک 22 بهمن- کاردرمانی در ویلاشهر- کاردرمانی در شهرک غزالی- کاردرمانی در شهرک شهرداری- کاردرمانی در شهرک دانشگاه شریف- کاردرمانی در زیبا دشت بالا- کاردرمانی در زیبا دشت پایین- کاردرمانی در گلستان شرقی- کاردرمانی در گلستان غربی- کاردرمانی در دژبان- کاردرمانی در شهید باقری- کاردرمانی در آزادشهر – کاردرمانی در پیکان شهر- کاردرمانی در دریاچه چیتگر- کاردرمانی در تهرانسر غربی- کاردرمانی در تهرانسر شرقی- کاردرمانی در اسلامشهر- کاردرمانی در اکباتان- کاردرمانی در شهران – کاردرمانی در بلوار فردوس شرق- کاردرمانی در بلوار فردوس غرب- کاردرمانی در دهکده المپیک – کاردرمانی در سیمون بولیوار – کاردرمانی در چیتگر شمالی- کاردرمانی در چیتگر جنوبی – کاردرمانی در اسلام شهر – کاردرمانی در شهر آرا-کاردرمانی در حقانی-  کاردرمانی در خیابان جی- کاردرمانی در بلوار سرو- کاردرمانی در خیابان پاکنژاد- کاردرمانی در میدان صنعت- کاردرمانی در بلوار دریا- کاردرمانی در بلوار شهرداری- کاردرمانی در میدان کتاب- کاردرمانی در ایران زمین- کاردرمانی در میدان کاج- کاردرمانی در بلوار 24 متری- کاردرمانی در صرافها- کاردرمانی در خیابان علامه- کاردرمانی در بلوار فرهنگ- کاردرمانی در بلوار فرحزادی- کاردرمانی در فرحزاد- کاردرمانی در بلوار مطهری- کاردرمانی در بلوار درختی- کاردرمانی در خیابان زرافشان- کاردرمانی در هرمزان- کاردرمانی در میدان توحید- کاردرمانی در نصرت- کاردرمانی در فرصت – کاردرمانی در انقلاب – کاردرمانی در ازادی -کاردرمانی در شادمان – کاردرمانی در بهبودی – کاردرمانی در حبیب الهی – کاردرمانی در دریان نو – کاردرمانی در دادمان – کاردرمانی در شهرک ژاندارمری – کاردرمانی در خیابان حسن سیف – کاردرمانی در شهرک بوعلی – کاردرمانی در ایوانک – کاردرمانی در بلوار حافظی – کاردرمانی در بلوار پیام – کاردرمانی در کوی فراز – کاردرمانی در شهرک قدس – کاردرمانی در قیصر امین پور – کاردرمانی در سئول – کاردرمانی در سیمای ایران –

 

 

 

 

۷ دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

error: Content is protected !!