رشته گفتار درمانی شاخه ای از علوم توانبخشی است و از زیر شاخه های علوم پیراپزشکی می باشد. در این رشته تلاش می شود با استفاده از تکنیک های درمانی مختلف مشکلات گفتاری کودک را بررسی و درمان نماید. همچنین به دلیل ارتباط با کودکان در رشته گفتار درمانی، روانشناسی نیز دخیل می باشد. کلینیک گفتاردرمانی دکتر صابر با ارائه خدماتی همچون گفتار درمانی در منزل توسط بهترین دکتر گفتاردرمانی در تهران به درمان کودکان با اختلالات گفتاری و زبانی می پردازد. یک گفتاردرمان متخصص در طرح رشته گفتادرمانی بسته به نیاز هر بیمار اهداف متفاوتی را برنامه ریزی می کند. برای مثال طرح درمان در یک کودک اوتیسم با تولید آوا یا ایجاد ارتباط چشمی آغاز می شود. اما در یک کودک با لکنت زبان طرح گفتاردرمانی در ابتدا بر پایه ایجاد ارتباط صمیمانه با کودک است . گفتاردرمانی در یک بزرگسال تاکید بر حفظ استقلال فردی بیمار است.
تاریخچه رشته گفتار درمانی
رشته گفتاردرمانی در سال 1910 در دانشگاه ها تحت عنوان رشته ای جدید به نام آسیب شناسی گفتار بیان گردید. و در طی سال های 1925 در دانشگاه آموزش داد شد. سپس رشته گفتار درمانی در جهان به رسمیت شناخته شد. در سال 1352 نیز ایران رشته گفتاردرمانی را به لیست رشته های جدید افزود. ابتدا این رشته در مدارس عالی توانبخشی آموزش داده می شد و پس از پیروزی انقلاب اسلامی در دانشگاه علوم پزشکی تدریس شد.
گفتاردرمانگر وظیفه دارد که به درمان اختلالات زبانی و گفتاری، مشکلات تلفظی، لکنت زبان، اختلالات صوت، مشکلات بلع، ادراکی بپردازد. این اختلالات ممکن است ژنتیکی یا براثر آسیب های مغزی باشد. همچنین یک گفتار درمانگر به آموزش سخن گفتن به افرادی که از صوت خود به صورت حرفه ای استفاده میکنند و یا دچار اختلال صوتی شده اند نیز می پردازد. برای مثال خواننده ها، گویندگان صدا و سیما، دوبلور ها، قاریان قرآن و مداحان از جمله این افراد هستند. خلاقیت در رشته گفتاردرمانی بسیار اهمیت دارد، چرا که گفتاردرمانگر باید بتواند با روش های گوناگون و متنوع بکوشد که به مراجعان خود کمک کند. علاوه بر این، منابع گفتار درمانی در زبان فارسی محدود است و بهتر است که گفتار درمانگران به زبان انگلیسی مسلط باشند.
مرکز گفتاردرمانی نیازمند امکانات و تجهیزاتی است
1. اتاق درمان حدود 10 تا 12 متر مربع
2. سالن انتظار متناسب با مراجعین و سرویس بهداشتی در دسترس باشد.
3. میز و صندلی مناسب مراجعین موجود باشد
4. محیط مناسب از نظر نور ، دما و پاکیزکی مناسب باشد.5. اتاق درمان به اندازه کافی ساکت و آرام باشد.
6. وسایل باز خورد بینایی و شنوایی موجود باشد.
7.وسایل کمک آموزشی مانند کارت تصاویر ، کتاب های آموزشی کودکان ، لگو ، پازل و موارد مشابه برحسب نیاز
8.برگه های ارزیابی اختلالات گفتار و زبان مطابق با موارد موجود در دانشگاه های علوم پزشکی
9. وسایل صداساز برای کودکان و وسایل بازی و آموزش کودکان
10. ضبط صوت برای ثبت نمونه گفتار مراجعین.
مدارک تاسیس کلینیک گفتار درمانی عبارت است از :
1. یکی از مدارک کارشناسی ، کارشناسی ارشد و یا دکتری گفتاردرمانی
2. گواهی انجام معافیت خدمات قانونی
3. گواهی سابقه اشتغال به گفتار درمانی
4. اصل فیش های بانکی طبق مقررات مربوطه
5. اعلام کتبی آدرس و شماره تماس
6. گواهی عدم سوء پیشینه و اعتیاد.
سوالات متداول:
- برای کار در این رشته باید آزمون ورودی دهیم یا دوره های آموزشی وجود دارد؟
رشته گفتاردرمانی زیر نظر سازمان نظام پزشکی کشوری می باشد و برای فعالیت در این رشته نیازمند مدرک تحصیلی از دانشگاه علوم پزشکی کشور می باشد.
2. آیا مراکز گفتاردرمانی بازرسی می شوند؟
همه مراکز گفتاردرمانی باید مجوز رسمی از وزارت بهداشت و سازمان نظام پزشکی کشور داشته باشند و در صورت نداشتن این مجوز ها از نظر قانونی خلاف مقرارت عمل کرده و اجازه فعالیت حرفه ای ندارند.