گفتار درمانی در لکنت زبان

تمرینات گفتار درمانی برای لکنت زبان

سر فصل مطالب

نخستین علائم لکنت زبان بین  1.5 تا 2 سالگی خود را نشان می دهد. یعنی زمانیکه کودکان برای جمله سازی ، شروع به ترکیب کلمات می کنند. البته این لکنت زبان طبیعی بوده و نگران کننده نیست، حتی اگر کودک برای چند هفته یا چند ماه لکنت زبان داشته باشد. اما اگر لکنت زبان با نشانه هایی مانند حرکات غیر ارادی بدن همراه بود توصیه می شود تا قبل از 3 سالگی فرزندتان را برای معاینه گفتاردرمانی به یکی از مراکز گفتاردرمانی کودکان ببرید. در کلینیک گفتاردرمانی دکتر صابر کودکان توسط بهترین دکتر گفتاردرمانی در تهران و استفاده از تست های تخصصی لکنت معاینه می شوند . تمرینات گفتار درمانی برای لکنت زبان ، به بهبود توانایی های گفتاری کودکان و بزرگسالان مبتلا به لکنت زبان کمک می کند. رفتار و برخوردهای  والدین و اطرافیان با فرد دچار لکنت زبان در زمینه درمان آن بسیار مهم است. خودداری از تحمیل حرف زدن در جمع ، اجتناب از تمسخر و یا قرار دادن فرد تحت فشار روحی از مهم ترین نکاتی هستند که والدین این بیماران باید مدنظر قرار دهند ، چراکه ترس و خجالت از شرایط موجود باعث تشدید لکنت زبان و تاخیر در روند درمان می شود. پس خانواده ها باید همیشه با ایجاد محیط امن و مطمئن برای صحبت کردن به افزایش اعتماد بنفس در فرزند مبتلا به لکنت زبان کمک کنند . درمان های روانشناسی در کنار تمرینات گفتار درمانی برای لکنت زبان در بسیاری از مبتلایان به فرایند بهبودی کمک می کند.

تمرینات گفتار درمانی برای لکنت زبان

دکتر گفتاردرمانی در لکنت زبان تهران

در کلینیک دکتر صابر ، زیر نظر بهترین دکتر گفتاردرمانی در تهران ، تمرینات گفتار درمانی به تفکیک سن آموزش داده می شود تا استمرار و پیگیری این تمرینات گفتاردرمانی در منزل نیز وجود داشته باشد. موضوع مهم این است که اگر هنگام تمرینات گفتار درمانی، متوجه شدید فرزندتان دچار مشکل است و به سختی واژه ها را بیان می کند، حتما این مطلب را با کلینیک دکتر صابر درمیان بگذارید. یکی از ساده ترین تمرینات گفتار درمانی برای لکنت زبان این است که مرتب راجع به اتفاقات روزمره با فرزندتان صحبت کنید ، کارهای مختلفی به او بسپارید و هنگام انجام این فعالیت ها درباره روش کاری که استفاده می کند با او صحبت کنید . بازی کردن را فراموش نکنید مثلا وانمود کنید با یکدیگر با تلفن حرف می‌زنید یا از فرزندتان بخواهید راجع به بازی که با دوستان و یا افراد فامیل انجام داده، با شما حرف بزند. یکی از بهترین تمرینات گفتار درمانی مخصوصا وقتی کودک حروف را درست ادا نمی کند ،استفاده از آینه جهت گفتار درمانی در منزل است چون کمک می‌کند جایگاه درست ادای حروف را متوجه گردد . محدود کردن زمان تماشای تلویزیون و به جای آن کتاب خواندن توسط کودک یا گوش دادن به قصه های صوتی مناسب کودکان به درمان اختلالات گفتاری او کمک زیادی می کند .

یک سری عوامل بر سیستم کلامی افراد دارای لکنت فشار آورده و در شدت و وقوع لکنت زبان تاثیر می گذارند ، مثل فشار زمان در مواقعی که کودک احساس می کند باید سریعا جواب بدهد ،یا مسائل عاطفی زمانیکه کودک عصبی و ناراحت می شود ، یا استرس و ترس و غیره. جالب است بدانید اغلب کودکان مبتلا به لکنت هنگام شعر خواندن یا تعریف یک قصه که آنرا حفظ بوده اند، لکنت ندارند و دارای گفتار روان هستند ! علت آن ممکن است کاهش فشار پردازش بر مغز در این مواقع باشد ، چون با توجه به تسلط بر شعر ، استرس وجود ندارد و از طرفی بدلیل اینکه شعر با ریتم و آهنگ خوانده می شود زمانبندی خاصی وجود ندارد و مغز فرصت پردازش بیشتری دارد. شعر برای گفتار درمانی کودکان مخصوصا اگر با ریتم و آهنگ همراه باشد به میزان قابل توجهی به بهبود وضعیت کلامی و گفتاری آنها کمک می کند. قافیه شعر تفهیم صداهای مشابه برای کودکان را فراهم می کند، شعر برای گفتار درمانی کودکان باعث می شود گوش کودک با قافیه آشنا شده و پایه گذاری یادگیری خواندن و نوشتن با این تکنیک آغاز شود.

نمونه ای از تمرینات لکنت زبان که می توان در منزل نیز با کودک انجام داد در زیر اشاره می شود

  1. شعر خوانی و قصه خوانی با کودک اگر کودک توانایی خواندن را ندارد از کتاب های مصور و داستان های تصویری استفاده می کنیم
  2. تکمیل جملات ناقص برای مثال : من دیروز به پارک رفتم و ….. حالا تو بقیه جمله را کامل کن
  3. اسم و فامیل به صورت شفاهی
  4. خواندن جملات با صدای افراد مختلف مثلا با صدای بابا بگو، با صدای بابا بزرگ بگو
  5. بازی های نقش آفرینی برای مثال از کودک می خواهیم نقش دکتر را بازی کند و گفت و گو هایی که شنیده را تکرار کند.
  6. تمرینات فوت کردن طولانی برای مثال فوت کردن توپ روی زمین و حرکت دادن آن، فوت کردن شمع و بادکنک
  7. تمرینات زو کشیدن
  8. باد کردن صورت و غنچه کردن لب ها جلو آینه
  9. تمرینات لاک پشتی صحبت کردن که از کودک خواسته می شود طول کلمات را کشیده و آرام بگوید
  10. تمرینات نام بردن ذهنی برای مثال یک میوه زرد بگو، یک حیوان شاخ دار بگو

تمرینات ذکر شده در حیطه گفتار کودکان لکنت زبان ارائه می شود اما به علت مشکلات همراه در کودکان لکنت زبان که می تواند جزو علل لکنت در کودکان باشد نیازمند ارائه تمریناتی در حیطه هماهنگی حرکتی در این کودکان هستیم که در زیر به گوشه ای از این تمرینات اشاره می شود.

  1. گردو شکستن راه رفتن
  2. لی لی کردن در مسیر مشخص
  3. چیدن مکعب ها روی هم و ساختن برج تعادل
  4. تمرینات هماهنگی چشم و دست مانند نخ و مهره، انداختن و گرفتن توپ
  5. راه رفتن مورچه ای
  6. تمرین راه رفتن به صورت خمیده
  7. تمرینات تعادلی چشم بسته

سوالات متداول:

1.آیا تمرینات ذکر شده در بالا برای همهی کودکان با اختلال لکنت زبان مناسب است؟

خیر، قبل از ارائه هر تمرینی نیاز به ارزیابی کودک توسط گفتاردرمان متخصص می باشد و پس از آن با توجه به سن کودک و شدت علائم تمرینات مورد نظر ارائه می گردد. در صورتی که تمرینات خیلی بالاتر از سطح کودک باشد اضطراب کودک را افزایش داده و نتیجه معکوس در لکنت کودک ایجاد می نماید.

2. آیا می توانم به صورت غیر حضوری و آنلاین این تمرینات را دریافت کنم؟

بله، خوشبختانه در کلینیک گفتاردرمانی دکتر صابر جلسات گفتاردرمانی آنلاین برای کودکان با اختلال لکنت زبان ارائه می گردد که شما می توانید با تماس با مشاورین مرکز از نحوه ارتباط با متخصصین لکنت زبان ما اطلاع حاصل فرمایید.

متخصص گفتاردرمانی ارتباط

متخصص گفتاردرمانی ارتباط| گفتاردرمانی کودکان| گفتاردرمانی پاسداران

هدف گفتاردرمانی ارتباط، بهبود مهارت های ارتباطی و هئایت تاخیر ها و اختلالات مربوط به درک زبان است. گفتاردرمانی ارتباط می تواند فواید بسیار زیادی برای کودکان و بزرگسالان همچون…
لکنت زبان و تست بررسی

لکنت زبان و تست بررسی| بررسی لکنت در کودکان| مرکز تشخیص و درمان لکنت زبان در تهران

بررسی میزان لکنت زبان در برنامه لیدکامب شامل تعیین درصد هجاهای لکنت زبان شده (SS%) می­باشد. SS% با محاسبه تعداد کلی هجاهای بیان شده و تعداد هجاهایی که با لکنت زبان…